pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Suomettunut on aina suomettunut

Aamun IL kertoo hyvin suomettumisesta ja siitä, ketkä ovat tällä hetkellä pahimmat Venäjä-ymmärtäjät valtion huipulla. Tuliko kenellekään yllätyksenä, että tietyt henkilöt haluavat ymmärtää Venäjää väkisin ja lähes hinnalla millä hyvänsä?

Eduskunnan entinen talouspäällikkö Pertti Rosila kertoo miten presidentti Niinistö,  Eero Heinäluoma ja Erkki Tuomioja yrittivät vuonna 2015 saada Venäjän Etyj-kokoukseen lähes itkua tihrustaen. Venäjähän oli edellisenä vuonna hyökännyt Ukrainaan ja vallannut sieltä alueita. Kun EU oli kieltänyt tietyiltä venäläisiltä tulon EU-maihin, presidentti Niinistö demariadjutantteineen yrittivät silti saada venäläisiä Suomeen.

Henkilöiden tänne tulon estivät lopulta asiansa osaavat virkamiehet ja Alexander Stubb, jotka loppuun asti vastustivat Niinistön, Heinäluoman ja Tuomiojan omituisia touhuiluja. Kenenkään ei siten tarvitse ihmetellä, miksi Stubb oli huonoissa väleissä ainakin Niinistön kanssa. Pikkusieluinen Niinistö saattoi jopa saada ikuisen trauman Stubbin täysin asiallisesta toiminnasta. Tässä voi olla yksi syy, miksi Kokoomus vaihtoi Stubbin Orpoon. Suomettuminen lienee levinnyt puolueeseen laajemmin ja mädättänyt sitä enemmän kuin on tiedetty. Demarit tunnetaan suomettuneisuudestaan jo pitkältä ajalta historiasta.    

Presidentti Niinistö on sittemmin useaan otteeseen julkisuudessa halunnut jopa yliymmärtää aggressiivista naapuriamme eikä Putinin mitalilla palkittu Heinäluomakaan ole juuri Venäjää kritisoinut. Tuomiojahan ramppasi noihin aikoihin Venäjällä jo siihen malliin että itse jo kuvittelin hänen muuttavan sinne.

IL:n artikkeli kertoo suhteellisen neutraalisti presidentin, Heinäluoman ja Tuomiojan toiminnasta Venäjän hyväksi mutta talouspäällikkö Rosila osoittaa oman suomettuneisuutensa yrittämällä näpäyttää Stubbia ja niitä virkamiehiä, jotka toimivat tiukasti länsimaisesta näkökulmasta katsottuna. Moldovaa miehittävä ja Georgiaan ja Ukrainaan hyökänneen Venäjän toimia tuskin tarvitsee enempää ymmärtää kun ei ole varmuutta edes siitä, mikä maa on vuorossa seuraavana. Asiassa pitäisi selvittää, miksi tietyt henkilöt yrittivät väkisin saada venäläisiä tänne ja mitkä olivat heidän motiivinsa. Stubbille ja virkamiehille pisteet hyvästä toiminnasta.

 

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2d9bf301-b076-4587-ab50-2376ab38fd31

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (34 kommenttia)

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Samaisessa kirjassa arvostellaan raskaasti Stubbia osaamattomuudesta ja sitä pahentavasta narsismista. Hän on siis täydellinen pyrkyri ja möisi vaikka äitinsä NATO-virasta.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola
Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Siviileille se lienee pääsihteerin tehtävä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #6

# 6

Nyt ymmärsin. Stubb siis myisi äitinsä päästäkseen Naton pääsihteeriksi. Uniikki näkemys, varsinkin kun Suomi ei ole jäsenmaa.

Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Anteeksi, ettet ymmärtänyt. Puhun ja kirjoitan kansankielellä enkä ole akateemisesti koulutettu ja minulla on vielä vaikea aivovamma. Mikä sinun selityksesi on?

Stubbin pätevyyttä mihinkään voi arvuutella Suomen Kuvalehden jutusta Stubb on ”vuosikymmenen floppi” samaisesta Rosilan kirjasta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #7

Tunnen aivovammaisia jotka ymmärtävät ja ilmaisevat asioita huomattavasti paremmin kuin sinä joten jos aivovammasi estää asiallisen kirjoittelun, älä kirjoittele.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Aina jaksaa hämmästyttää, kuinka Venäjän sumutus yhä uudelleen ja edelleen menee läpi täällä Lännessä.

Siis se sumutus, jonka mukaan Venäjä vain reagoi itseensä kohdistuviin uhkiin ja pahantahtoisiin tekoihin. Näin vaikka Venäjä itse luo tarkoituksella uhkaa naapuriensa niskaan ja pommittaa läntistä maailmaa mitä erilaisimmilla vihamielisillä toimilla.

Ja lopputulemana Venäjää yritetään hyvitellä ja lepytellä, vaikka se ainoastaan kasvattaa ruokahalua jatkaa pahantahtoista toimintaa Länttä vastaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun Venäjä hyökkää seuraavan kerran, on jännittävä nähdä, miten sitä siinä kohtaa ymmärretään. Putinin kansansuosio on nyt jo niin alhaalla että hän tarvitsee upouuden sodan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikä olisi se raja, jonka ylittämiseen pitäisi reagoida kansainvälisen oikeuden rikkomisesta? Ehkä sitä ei ole ollenkaan. Kansainvälinen oikeus on kai enemmän moraalinen ohjesääntö. Moraalikäsitys ja kunnia poikkeavat kovin paljon eri kulttuureissa. Venäjällä valehtelu on sallittua isänmaan edun vuoksi. Yhdysvalloissa valehtelusta on erotettu jopa presidentti (Nixon) ja nykyistäkin tutkitaan.

Sopimusten noudattamista vaaditaan vain ja ainoastaan toiselta osapuolelta. Suomessa Venäjän toimet ymmärretään ehkä juuri siksi, ettei heiltä voikaan vaatia samaa moraalia kuin länsimailta. Ryssähän pettää aina, se on maan tapa.

Toisaalta venäläiset uskovat vain voimaan. Ikimuistoinen Stalinin lausahdus oli "Montako divisioonaa Vatikaanilla on" kuvastaa hyvin sikäläistä ajattelua.

Nyt on asetettu sanktioita, joilla ei näytä olevan mitään merkitystä. Kannattaisi harkita sanktioiden lisäämistä. Suomalaistenkin pitäisi ymmärtää yhtälailla länsimaista moraalia, valehtelua ja varastamista ei pidä katsoa läpi sormien.

PS: Suomettunut vasemmiston oikeuskäsitys näkyi esim. siinä, että autovarkaus on "auton luvaton käyttöönotto", bensan varastamisesta huoltamon omistaja joutuu syytteeseen. Kaljan varastamisen videoinnista kauppias joutuu syytteeseen. Sakkojen muuntorangaistuksen poisto johti siihen ettei sakkoja tarvitse maksaa, jos ei halua. Siksi on ymmärrettävää, ettei tällaisen oikeuskäsityksen omaavilta voi vaatia Venäjän toimien tuomitsemista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Aika jännästi Venäjän case ETY-kokoukseen liittyen tuodaan julki "eduskunnan entisen talouspäällikön" kautta. Ja Iltalehti sen sitten näyttävästi uutisoi.

Presidentti Niinistö runnoi Suomen länsimieliset matalaksi rähjäämällä kulissien takana tutuille ja tuntemattomille Stubbista ja kumppaneista. Tämä muutaman vuoden kestänyttä prosessia voi kutsua vaikka Suomen putinisoimiseksi.

"Ulkoministeriö ei ole kertonut, mitkä maat vastustivat, mutta Baltian maita ja eräitä itäisen Euroopan maita on spekuloinneissa epäilty." :D - linkittämästäsi Iltalehden uutisesta

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Yritäpä saada se kaverisi Stubb yrittämään uudelleen sisäpolitiikassa ja kovemmalla otteella. Valtiojohdossa selvästi moni pelkää Stubbia ja on tärinä päällä Stubbin paluun takia. Monet virkamiehet puolestaan odottavat räväkän ei-suomettuneen ja pelottoman poliitikon esiinmarssia.

Jos Stubb tarvitsee konsultaatiota noiden venäjäpellervonyyhkyttäjien käsittelyyn, voi soitella.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jos Stubb ja Lepomäki hautaisivat sotakirveen ja Alex nöyrtyisi Elinan aisapariksi, voisi kokoomuksesta kuoriutua oikeistolainen liberaali puolue. Tuo olisi virkistävää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kokoomus on täynnä vanhoja ja uusia idänkaupan patruunoita, joiden rahat ja yhteydet estävät ainakin toistaiseksi Stubbin paluun kotimaisen politiikan huipulle. Tuomioja on suorastaan liberaali vaikuttaja noihin taustaäijiin verrattuna.

Näin Eero Haapalehto blogissaan vuonna 2016:

"Eräänlainen puolueen vanha establisment on yrittänyt kampittaa Alexander Stubbia likimain siitä lähtien kun tämä valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi. Toinen syy piilee erimielisyyksissä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa tasavallan presidentin ja kokoomuksen nykyisen puheenjohtajan välillä. Niinistön presidentinvaalikampanjan taustajoukot järjestäytyivät vaihtelevilla kokoonpanoilla 2015 syksyllä pohtimaan operaatiota puheenjohtajan vaihtamiseksi."

"Tämän lisäksi yksi toimeenpaneva voima on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jota eduskunnassa epävirallisesti “edustaa” mm. Hjallis Harkimo."

http://eerohaapalehto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20
Käyttäjän pakanapoika kuva
Torsti Karuranta

Niinistön, Heinäluoman ja Tuomiojan itkun tihrustukset eivät ole mitenkään laittomia, mutta vehkeily presidentin selän takana on mielestäni vähintään halveksittavaa.
Muinaissuomalaisena joudun seisomaan tässä tapauksessa presidentti Niinistön rinnalla, vaikka hän olikin kokoomuslainen.

" ..jotka toimivat tiukasti länsimaisesta näkökulmasta katsottuna."
Asiaa pitäisi kai käsitellä kotimaisesta näkökulmasta. Minkä länsimaan puolesta sinä toimit, Pasi?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Pasi näyttäisi johdonmukaisesti toimivan sen puolesta, että Suomi pysyisi länsimaana.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Olen aina hämmästellyt Sauli Niinistön suosiota. Tietysti huonoista vaihtoehdoista mahdollisesti jopa paras, jos nyt Huhtasaarta, Väyrystä ja vaikkapa Kyllöstä ajattelee.

Miehessä, joka puhuu ruotsiakin Salon murteella, on varmasti jotain vikaa.

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Minua on on ihmetyttänyt erityisesti se kuinka vähän kritiikkiä Niinistö sai vuosien takaisesta jääkiekkopelistä Putinin kanssa. Venäläinen mediapeli vei siinä Suomen presidenttiä kuin litran mittaa. Olisi ollut fiksumpaa kieltäytyä tuollaisesta camp-henkisestä pelleilystä, mutta ei, pakko vain oli mennä mukaan, aivan kuin tavoitteena olisi ollut saada presidenttimme näyttämään mahdollisimman typerältä ja suomettuneelta. Kuinka moni suomalainen oikeasti voi olla ylpeä tuosta kyseisestä episodista ja käsi sydämellä sanoa, että kaikki meni Niinistötä vain nappiin?

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Rosilan kirjoituksessa jäi täysin vaille huomiota se tosiseikka, että Venäjä tarkoituksellisesti loi Suomelle ongelman pistämällä vierailijalistalle pakotteiden alaisia henkilöitä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oletko lukenut kirjan? Tarkoittanet Marko-Oskari Lehtosen kirjoitusta, mikäli kommenttisi koski IL:n artikkelia.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

"tietyt henkilöt haluavat ymmärtää Venäjää väkisin"

Niin ja blogisti on taas tunnettu siitä, että hän ei halua ymmärtää Venäjää.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Päinvastoin kuin Venäjän hyödylliset idiootit, jota muuten sinä täällä edustat, ymmärrän Venäjän toimintaa melko hyvin. Olen Venäjän roistohallinnon vastustaja enkä leimaa tavallisia venäläisiä missään kohtaa.

Olen sen verran urani aikana auttanut venäläisiä asiakkaita ja autan jatkossakin, että tiedän maasta ja venäläisistä jotain.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Sisäpolitiikka ja ulkopolitiikka on eri asioita, mutta enpä usko että siitä kasvaisi mitään hedelmää, vaikka keskustelisimme siitä asiasta. Uskon asioista ja makuasioista ei kannata kiistellä.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #21

Juuri muusta ei kannatakaan kiistellä, kun makuasia käsitetään laajasti. Faktoista kiisteleminen on pelkästään hölmöä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjä ja USA eivät ole demokratioita vaan maiden presidentit ovat keulakuvia rikkaille.
Jos USA olisi demokrattinen niin olisi Saddamilta kysynyt öljyn ostamisesta.
Venäjän rikkaiden perheet asuvat europassa, Suomen pankki kertoi, samoin että rikkaiden etu ei salli muutoksia Venäjällä.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Yhdysvaltoja, NATO:a ja niiden rikoksia loputtomiin ymmärtävällä oikeistolla ei ole mitään ongelmaa Yhdysvaltojen ja NATO:n moninkertaisesti pahempien rikosten (sotien, vallankaappausten ja "demokratian" ja "vapauden" nimessä tapahtuneiden pommitusten) kanssa joten eihän Venäjänkään pitäisi olla mikään ongelma. Georgian ja Ukrainan tapahtumat ovat maailmanlaajuisesti mitättömiä mm. Irakin, Jemenin, Afganistanin ja Libyan tuhojen kanssa.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Missä sanottu, että USA:n rikoksia ymmärretään ja hyväksytään? Kannattaa osoittaa väite, eikä heitellä mutuja. Venäjä on kuitenkin ainoa, joka miehittänyt vieran valtion alueen ja liittänyt sen itseensä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Pahimmat tämän päivän suomettujat ovat ne, jotka suuntaavat vanhan suomettuminen 1.0 itäkatseen sijaan nyt länteen – pohjalta suomettuminen 2.0

Kielet olivat ruskeina aikanaan idän suuntaan, nyt lännen. Itäruskeakieliset ovat nykyään aika kortilla, ihan niin kuin länsiruskikset aikanaan.

Mikä ero näillä suomettujilla?

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Se nyt on vaan niin, että Suomi on osa sitä länttä. Ja tukee myös turvallisuupolitiikassaan vahvasti länteen. Mikä on ihan oikein ja hyvä asia. Turvatakuut vielä puuttuvat.

Ilkka Huotari

Niin, suomettuminen voi tarkoittaa myös sitä, että tekee kaiken pilkulleen niin, kuin vaikka EU haluaa.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Niinistön suhtautumisen ymmärtää siten, että jos Putin on esim. sanonut, että jos vittuilette meille tarpeeksi, Naantalin kohdalla tulee joku päivä olemaan 300 metriä syvä kiehuva kraateri. Muuten ei kyllä ihan ymmärrä, eipä ei.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kun nyt joku sanoisi kerrankin sen, että mikä se sitä "vittuilua" siten on?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

No tuossahan sinulla oli Kajanto selvästi "vihamieliset tarkoitukset" naapurivaltiotamme kohtaan, tuohan ei ole hallitusohjelman hengen mukaista käytöstä : D

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Vain venäläinen sen osaa tarkemmin kertoa. Ihan hihasta, liittyy jotenkin NATOon.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset