pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Vai patriootteja ollaan?

Europarlamenttiin valittu Laura Huhtasaari ilmoitti muutama päivä sitten, että hänen EU-koalitionsa nimeksi pitäisi laittaa Patriootit. Särähtikö kenenkään muun korvaan termin käyttö?

Itse pidän termiä siinä määrin jo varattuna, että katson patriootti-termin liittämisen poliitikkoihin jopa tietynlaisena häväistyksenä. Huhtasaaren suusta kuultuna termin käyttö olisi jopa hauska juttu, ellei sillä loukattaisi maamme todellisia patriootteja, joista suuri osa on jo kuollut 1939-45. Oman suppean käsitykseni mukaan patriootteja ovat ne henkilöt, jotka kuolevat tai vammautuvat isänmaan nimissä toimiessaan. Patriootteja ovat myös ne lukuisat tahot, jotka joka päivä asettavat oman henkensä ja terveytensä vaaralle alttiiksi kun lähtevät tekemään työtä valtion lukuun. Patriootti-termiä on siten melko turha levitellä muuhun toimintaan. Monet tekevät arvokasta työtä valtion lukuun, nimissä tai palkkaamina, mutta eivät sentään henkensä tai terveytensä edestä.   

Huhtasaaren ja muutamien muiden into ymmärtää Venäjää ja halu ryhtyä läheiseen yhteistyöhön EU:n venäjämielisten hölmöjen kanssa on jo todettu monissa yhteyksissä ja venäjämielisten hölmöjen Putin-kaveeraus vieläkin varmemmin. Kun Huhtasaaren lähipiirissä toimii jo muutenkin suomalaisia Venäjän hyödyllisiä idiootteja, en paljon paukuttelisi henkseleitä, tai Huhtasaaren tapauksessa sukkanauhoja, patriotismilla. Tarkkaan ottaen patriotismista voi olla kysymys mutta suomalaisuuden tai Suomen kanssa tällä patriotismilla ei ole mitään tekemistä. Venäjä myöntänee kyllä omat kunniamerkkinsä niille, jotka ovat sen ansainneet. Hekään tuskin ovat sen jälkeen suomalaisia patriootteja.       

Pieni neuvo poliitikoille: Kun puhutte patriooteista, älkää liittäkö itseänne tähän ryhmään kuuluvaksi. Todennäköisesti toimintanne ei ole miltään osin patrioottista.      

 

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006119700.html

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280665-kova-alakka-laura-huhtasaaren-os...

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/280687-kotro-kohu-ei-yllata-perussuomal...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Nin ja eduskunnassa kauhistellaan näemmä, jos Packalen tulisi ulkoasiainvaliokunnan johtoon.

https://www.is.fi/politiikka/art-2000006123568.html

Siinäpä olisi sitten suora punainen linja Venäjälle. :)

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Perussuomalaiset muuttavat sanojen sisältöä jokseenkin vapaasti. (Neuvosto) partisaanit olisi lähempänä totuutta kuin patriootit.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Näin siis maailmassa, jossa sotapakolainen on siirtolainen, maahanmuuttaja ja maahanpyrkijä.

Blogisti on oikeassa. Patriootti on huono termi tuohon käyttöön.

Toki blogitekstissa vivahtavan seksimin voisi jättää pois. Tämä siis vain puolustaaksemme tasa-arvoa sukupuolien välillä. Naisjärjestöissähän ja muissa edunvalvojissa tällainen ei aiheuta minkäänlaista reaktiota, jos kohde on "väärä" nainen. Tasa-arvoisen tasa-arvon vaaliminen on jäänyt meidän miesten hommaksi.

Ilkka Huotari

Huoh näitä juttuja.

Tässä oli HS:ssä kerrankin hyvä juttu persuista. Kannattaa lukea, jos kiinnostaa se, miten asiat oikeasti ovat.

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006122549.html

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Näemmä asiat ovat juuri niin, kuin Manu yllä totesi. Perussuomalaiset muuttavat sanojen merkityksiä. Tuossa haastattelussakin Huhtasaari yrittää esittää että "poliittinen jakolinja kulkee nyt ”isänmaallisten ja globalistien välillä”."

Eihän tuossa ole mitään järkeä globalismin vastakohta lienee lokalismi. Vapaakauppaa tai tullimuureja. Vapaata liikkuvuutta tai matkustusrajoituksia. Noissa voi aivan perustellusti ajaa kumpaa tahansa puolta, on sitten isänmaallinen tai ei. Jos jakolinjasta puhutaan, pitäisi puolia kuvata attribuuteilla jotka ovat samalla janalla.

Ilkka Huotari

Globalistit laittavat yleisesti ottaen EU:n edun oman maan edun edelle. Kansallismieliset toisinpäin.

Tämä näkyy monessa asiassa, joita nyt en jaksa tässä selittää, koska et uskoisi kuitenkaan ja johtaisi loputtomaan jankkaukseen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #10

Eikö yksi globalismin peruspilareista ole vapaakauppa? Miten Huhtasaari voi larpata kansallismielistä ja ajaa vapaakauppaa, jos kansallismieliset vastustavat globalismia?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #12

Vapaakauppa, jos ei mene liiallisuuksiin (CETA, TTIP) hyödyttää usein myös niihin osallistuvia valtioita, ei pelkästään yrityksiä.

https://en.wikipedia.org/wiki/Comprehensive_Econom...
https://en.wikipedia.org/wiki/Transatlantic_Trade_...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #15

Oliko sinulla jokin pointtikin? Et kai olettanut minun olevan vapaakaupan toivottavuudesta erimielinen?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #16
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #18

Olemme siis molemmat vapaakaupan puolestapuhujia. Totesimme kai jo sen olevan globalismin peruspilari. Ei kai tämä sinusta tee epäisänmaallista? Yritän vain ymmärtää miksi yritit puolustaa Huhtasaaren päätöntä lausumaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #19

Ei se lausunto ollut minusta kovin vaikea ymmärtää, eikä päätön.

En jaksa selittää sitä sen enempää.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #20

Ei tarvitse selitellä. Huhtasaari seisokoon omien sanojensa takana. Hän näki poliittisen jakolinjan kulkevan globalismin ja isänmaallisuuden välillä. Lyhyt keskustelumme näytti asettavan meidätt sinne globalismin puolelle. En minä niele, että se tekisi meistä epäisänmaallisia, vaikka Huhtasaari yritti asetelman niin kattaa.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #25

"Lyhyt keskustelumme näytti asettavan meidätt sinne globalismin puolelle."

Ei toki asettanut, ei se raja ole niin mustavalkoinen. Kyse on oman maan edusta. Silloin EU:n etua ei voi asettaa oman maan edelle.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Osaatko antaa esimerkin vapaakauppaan liittyen, jossa EU:n etu (mitä ikinä tarkoittaneekaan) menisi isänmaan edun edelle?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #37

Schengen on haitallinen, rajatarkastusten puuttuminen on haitallista.

Ilmeisesti EU-tyypit tykkäävät Schengenistä, vaikka en ole ihan varma, mitä hyötyä he siinä näkevät.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #38

Nyt tipahdin kärryiltä. Miten schengen liittyy vapaakauppaan?

Mutta kun nyt mentiin schengen-aiheeseen, niin mikä on se EU:n etu tuossa on, joka on asetettu isänmaan edun edelle?

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #46

Laitoit varmaan epähuomiossa väärän linkin, kun se on sama kuin tämän säikeen ensimmäisessä kommentissa. Lisäksi se ei vastaa kumpaankaan kysymykseeni.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #46

Suosittelen pysymistä omalla "erityisalueella", joka liittynee maahanmuuttoon (ehkä?). Sattuu nimittäin Suomen vienti noin 60%:sti olemaan EU:n varassa ja se tarkoittaa kerrannaisvaikutuksineen yli 700 000 työpaikkaa. Plus EU:n tekemien kauppasopimuksien ansiosta menevä kansainvälinen kauppa EU:n ulkopuolelle. Suomen kansallinen vahvuus nojaa merkittävältä osaltaan yrityselämän kautta sykkivään kansainväliseen kauppaan. Yksisilmäinen Valko Impivaaran pihamaan nuotion loisteessa ei riitä ainakaan minulle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

Kyllä ne desantit laittavat Venäjän edun edelle.

Persujen toiminta alkaa muistuttaa maanpetturuutta.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Pasi, kerrot oman mielipiteesi olevan suppea sanalle patriootti. Näyttää siltä, että kyllä tuolle sanalle on laveampikin käyttötarkoitus. Nimittäin yksi tulkinta on "Patriootti ja patriotismi ovat puolestaan johdettu kreikankielen sanasta 'patriotes', joka tarkoittaa maanmiestä."

Toki sanalle on myös negatiivinen tulkinta, jota kirjoituksessasi tuot julki. Onko Huhtasaari esittänyt patriootti-sanaa käyttäen sille oman määritelmänsä eli sen missä tarkoituksessa sanaa käyttää?

Helsingin kaupunginkirjaston vuonna 2006 kertoma määritelmä sanalle; http://www.kysy.fi/kysymys/mita-isanmaallisuus

Toisen määritelmän mukaan patriootti tarkoittaa; Isänmaallinen tai nationalistinen henkilö.
https://www.suomisanakirja.fi/patriootti

Itse vältän käyttämästä vierasperäisiä snaoja joille voidaan tulkita monen sävyistä tarkoitusta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Itsekin joskus ajattelin vähän samalla tapaa kuin kirjoitat, mutta yksi vanha amerikkalainen hippi sai ajattelemaan toisella tapaa. Hän kertoi olleensa Vietnamin sodan aikaan rauhanaktivisti. Hän piti itseään patrioottina ja hänen mielestään Vietnamin sota oli häpeäksi USA:lle, ja sitä se kyllä oli. Myös sotilaallisesti. Meille armeijassa sitä selitettiin esimerkkinä USA:n maavoimien huonosta suorituskyvystä ja sissisodankäynnin ylivoimaisuudesta... Mutta takaisin aiheeseen. Mielestäni patriootti voi olla monella tapaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voihan kuka tahansa pitää itseään patrioottina. Termin käyttöä ei ole suojattu.

Jos pysytään Suomessa niin olihan täällä sodan aikana monia omasta mielestään patriootteja, käpykaartilaisia, he vain piileskelivät metsissä ja ampuivat suomalaisia kiinniottajia. Vihollisen ampujiksi heistä ei ollut.

Tunnen erään nykyisin eläkkeellä olevan kaverin, joka kuvitteli olevansa rauhanajan Mannerheim-ristin ritari ja lähes sankarivainaja. Meitä on moneen junaan.

Vaikka Vietnam oli jenkeiltä virhe, se vain osoitti sen, miten iso murskaa halutessaan pienen mennen tullen. Silloin kun itse kärsii karmeita tappioita ja joutuu elämään metsissä tai viidakoissa surkeissa oloissa vuosikymmeniä ja vastapuolen talous vain porskuttaa eikä kansa edes tiedä sodasta, kumpi voitti lopulta?

Vähän sama juttu Afganistanissa nykyään. Taleban ei oikein voi millään kertoa olevansa voittaja kun sen porukat ovat vuosia eläneet kuin koirat ja heitä tapetaan huviammuntana lentokoneista ja helikoptereista vaikka yöllä.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

p.m:".. se vain osoitti sen, miten iso murskaa halutessaan pienen mennen tullen."

Eikö tuossa nyt olisi yksi syy miksi voisi koittaa olla väleissä itänaapurimme kanssa. Ainakin siihen asti kunnes keksitään se konsti millä saamme liitetyksi Moskovan ja Pietarin yms. omien rajojemme sisään, tahi ainakin sellaiset muurit rajallemme, ettei niistä yli tultaisi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #22

Ollaan väleissä riittää mutta hyvät välitkin pitää voida turvata omista lähtökohdista, ei Venäjän.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Sissisota viimeisenä keinona on usein huono idea ja vain lisää kansan kärsimyksiä, mutta Viet Cong aikoinaan ja Taleban kutsuvat itseään patriooteiksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #28

Vietnamin kansallisesta vapautusrintamasta (FNL tai engl. NLF) ei tulisi käyttää katolisen maanpetturi Diemin antamaa pilkkanimeä ”viet cong san”.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #34

Kiitos kommentista. Hyviin tapoihin kuulu käyttää järjestöistä ja henkilöistä niitä nimiä mitä he itse haluavat, myös vihollisista.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #42

En kuullut Vietnamissa edes kommunistien puhuvan mistään ”viet cong sanista”, joka tarkoittaa ”vietnamilaista kommunistia”. Kun Kansallinen vapautusrintama perustettiin, sen perustajat kuuluivatkahteentoista eri puolueeseen ja edustajia oli kaikista uskonnollisista ryhmistä paitsi katolilaisista.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Majurin käsitys on suppea, kuten hän itsekin sitä luonnehtii.
Patriootti voi olla vaikka se pelifirman johtaja joka maksaa mielummin veronsa Suomeen, tai ulkomailla asuva joka kaipailee kotimaansa pikku asioita tai joku joka näkee Suomen paikan osana Eurooppaa tai lähiökaupan kassa tai tai... Termi "isänmaanystävä" on hyvä ja se merkitsee eri ihmisille eri asioita.

En pidä termin militarisoinnista sen enempää kuin sen politisoinnistakaan. Jälkimmäisessä tuntuu olevan vähän kaiku kuin eräiden porukoiden leijonariipuksissa ja kiitospaidoissa.

Se että jonkun poliittisen ryhmän pitää erikseen alleviivata omaa patriotismiaan kertoo enemmän siitä ryhmästä kuin patrotismista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Korostin tarkoituksella tuota suppeaa käsitystäni. Itselläni on yhtä suppea käsitys termille sankarivainaja. Jokainen voi olla mielestään millainen sankari tahansa, ja puolestani vaikka pitää itseään kuolemankin jälkeen sankarivainajana, mutta vain harvat oikeasti ovat. Minun mielestäni.

Se pelifirman pitäjä voi istua mukavasti huvilallaan Korfulla ja maksaa veronsa Suomeen ja kuvitella olevansa patriootti, hieno juttu. Mutta se, joka joka päivä tulee töihin ja asettaa valtion piikkiin henkensä ja terveytensä, on sitä oikeasti.

Isänmaan ystävä on siitä huono termi ettei se kerro, minkä isänmaan ystäviä ollaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"Mutta se, joka joka päivä tulee töihin ja asettaa valtion piikkiin henkensä ja terveytensä, on sitä oikeasti."

No ei toikaan kerro minkä valtion. :-D

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #24

Heheh, eikös se kerro jos duunarille löytyy valtio joka maksaa?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minun sydäntäni lähellä ovat erityisesti Patriot-ohjukset. Sellaisia patriootteja Suomi kaipaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minulle on jääneet mieleen Patriot-ohjukset siitä, että ne olivat tehottomia Saddamin Scud-ohjuksia vastaan. Israel säästyi, lähinnä Scudien huonon osumatarkkuuden takia. Jos ryhmä saisi nimekseen Patriot, olisiko se ohjusten tapaan suuret puheet ja pienet näytöt.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voi olla että ovat ohjuksetkin kehittyneet parissa vuosikymmenessä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #23

Patriotit ovat kehittyneen, mutta nyt vastassa ovat Iskanderit, ja tälläisiä artikkeileita kirjoitetaan

https://www.strategic-culture.org/news/2017/07/08/...

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #29

Varsin ansiokkaasti eversti evp Andrei Akulov kehuu artikkelissa Venäjän omien ohjusten suorituskykyä ja mikä rahan tuhlaus Puolalle on hankkia USA:n ohjuspuolustusjärjestelmiä. Artikkelissa tosin sadatellaan myöskin sitä harmittavaa skenariota, kuinka USA mahdollisesti möisi Euroopalle LNG kaasua, mikä melko pian aiheuttaisi sen että Venäjän asevarustelu ja uusien hienojen aseiden kehittely pysähtyisi kuin seinään kun 35-40% energian myyntituloista jäisi saamatta. Sitä ei eversti Akulov kuitenkaan mainitse mutta näinhän se menisi.

Then elsewhere:
Toisssa päivänä Israel taas tuhosi yhden Syyrialaisen ilmatorjuntaohjusaseman kun Syyrian armeija oli erehtynyt ampumaan Israeliaista hävittäjää. Israel onkin säännöllisin välein todistanut, ainakin Syyrialle ja Venäjälle, että Venäläisten ilmatorjuntajärjestelmät mitkä Syyrialle on myyty, eivät ole ehkä ihan sitä mitä myyjät lupailivat.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Ei pidä paikkansa. Patriot ohjuspuolustusjärjestelmä suojeli Desert Stormissa (2. elok. 1990 – 28. helmik. 19919 sekä Israelin että Saudi-Arabian että Yhdysvaltain ja koalition joukkoja Saddamin scudeilta.
http://missiledefenseadvocacy.org/missile-defense-...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #32

Löytyykö jostain tilastoa, missä on alasammutut vs. ohiammutut Scudid ?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #35

No voi hyvänen aika että tuli mainittua nuo Patriot-ohjukset, minä kun en ole ohjuspuolustuksen asiantuntija, toisin kuin jotkut jotka luulevat itseään sellaiseksi.

Ostakaa sinne Suomeen vaikka israelilaisia Rafaelin tuotteita niiden toimimattomien vetureiden sijasta.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #35

suosittelen Googlen käyttöä. Se toimii myöskin vielä Huawein malleissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #41

Hyvä raportti josta näkyy selvästi kuinka huonosti Patriotit ja Scudid käytännössä toimivat.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #44

No suunnilleen puolet laukaistuista Scudeista patriotjärjestelmä tuhosi. Osa niistä joita ei tuhottu patrioteilla menivät ohi puolustussektorin tai tippuivat mereen. Muutamia ei pystytty tuhoamaan kun ohjussysteemit huollettiin ja yksi koska järjestelmässä oli softaongelma. Tuo varhainen versio Patriotjärjestelmästä tuhosi maalinsa kineettisellä voimalla eli osumalla siihen. Myöhemmissä versioissa oli räjähtävät taistelukärjet jolloin mahdollisuus tuhota maaliohjusta oli huomattavasti parempi.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Pasi on nyt tehnyt patriootti-sanasta oman ja suppean tulkinnan, ja kuvittelee, että kaikkien muiden pitäisi noudattaa samaa tulkintaa. Patriootti on sanakirjan mukaan "isänmaanystävä" tai "nationalisti". Itseään saa ilman muuta nimittää patriootiksi, jos kokee olevansa isänmaallinen.

Sanoilla on usein monta tulkintaa, eikä kukaan voi yksinään määrätä miten jotain sanaa saa käyttää. Esimerkiksi sanalla "ymmärtää" on myös kaksi tulkintaa. On niitä, jotka "ymmärtävät" Venäjän toimintaa - ja se on hyvä. Kyse on Venäjän toiminnan logiikan ymmärtämisestä, ja se on meille elintärkeää. Suomalaisille on historian saatossa kehittynyt tällainen ymmärrys ihan itsesuojeluvaiston kauttakin. Sitten voidaan liittää sanaan "ymmärtää" myös merkitys "hyväksynnästä". Ja se on kokonaan eri asia. Eli sanat ovat vajavaisia - ja meidän täytyy vaan yrittää ymmärtää.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Ja Venäjän ei tarvitse ymmäertää koskaan Suomea, vaan riittää aina, että Suomi ymmärtää. Sille on toinenkin termi: suomettuminen.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Hyvin sanottu.
Viisaampi ymmärtää.

Käyttäjän TuulaKomsi kuva
Tuula Komsi

Jori, voidaanhan me olla hurskaasti sitä mieltä, että kyllä tarvitsee. Mutta mitä sitten? Mene heristämään sormeasi ja ole iloinen että olet moraalisesti oikeassa. Ja sitten?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Persujen eu-edustajat eivät mielestäni edusta minkäänlaista isänmaallisuutta. Toinen on Jeesuksen morsian ja toinenkin tykkää kirkon kiiltävästä. Ryhmän nimeksi pitäisi siis saada jotain ortodoksista. Pissaliisat ja Kasakat Venäjän armosta voisi olla työnimenä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse lienee ns. nurkkapatriotismista?

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi
Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Perinteisesti patriootti on isänmaanystävä (yhteenkirjoitettuna) , ei mitenkään erityisesti sotasankari tai muukaan sankari.
Nationalisti taas on tarkoittanut lähinnä kansalliskiihkoista, ei pelkästään kansallisuusaatteen kannattajaa.

Nykytermein fennomaanit olivat osittain patriootteja ja osittain nationalisteja.
Riita, joka repesi 1800-luvun lopulla, näyttää jatkuvan edelleen.

Kuitenkin tiukan paikan tullen patriotismin aste on se, joka ratkaisee isänmaan kohtalon.
Ei nationalismin aste.

Paitsi jos sairastutaan sotahulluuteen ja suuruudenhulluuteen, jolloin patriotismikaan ei pelasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset