pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Presidentin puhe uusille kansanedustajille

Presidentti Niinistön eilinen puhe eduskunnassa sisälsi muutaman pikku jutun, jotka ansaitsevat tulla huomioiduksi ainakin näin objektiivisen tarkkailijan toimesta. 

Niinistö on selvästikin lukenut Weberinsä, kun osasi tulkita 1800-luvun suurta poikaa. Ei liene sattumaa että Weber kuuluu Niinistön iltalukemistoon,  Weber kun on karismaattinen auktoritteetti -käsitteen isä. Kun karismaattisen johtajaan ja johtajuuteen liitetään yleensä kritiikitöntä henkilöpalvontaa malliin Pohjois-Korea ja Neuvostoliitto, Niinistö lienee oikean Weberinsä lähteillä. Valitettavasti itselleni Weber edustaa bensaa tuhlavaa kakskurkkukaasarimerkkiä.   

Presidentti näki maailmassa paljon uhkia mutta rakas itänaapurimme ei tällä kertaa päässyt maininnaksi asti edes kärkikymmenikköön, se ohitettiin kokonaan. Mitäpä siitä, että maailmalla Venäjä nähdään yhä suurempana uhkana ja maa sotii tai sillä on aseellinen miehitys vähintään neljässä itsenäisessä valtiossa. 

Mitä edellä mainittuun uhkaan tulee, presidentti ilmoitti eduskunnalle olevansa käytettävissä turvallisuusasioissa vain, jos se hyväksyy presidentin pysähtyneisyyden ajan politiikkaan perustuvan vanhan tavan jatkumisen. Ihailtavaa suoraselkäisyyttä tunnustaa Neuvostoliiton aikanaan luoma painostus ja sen mukanaan tuoma suomettuminen.

Presidenttimme on ollut tähän asti rintataskuliinojen yksi suurimmista vihaajista, ainakin jos on uskominen politiikkaa lähellä olevia lähteitä. Rahamiehillähän on ollut tapana laittaa rintataskuun liinan tilalle mahdollisimman suuri seteli kansalaisten ihmeteltäväksi. Onko 50 euron seteli iso, jää köyhien arvioitavaksi. On toisaalta hieno juttu, että ihmettelyn aihe tai pikku lipsahdus osui rintataskun kohdalle eikä esimerkiksi housujen vetoketjuun. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Rahamiehillähän on ollut tapana laittaa rintataskuun liinan tilalle mahdollisimman suuri seteli kansalaisten ihmeteltäväksi. Onko 50 euron seteli iso, jää köyhien arvioitavaksi. On toisaalta hieno juttu, että ihmettelyn aihe tai pikku lipsahdus osui rintataskun kohdalle eikä esimerkiksi housujen vetoketjuun."

Niinpä! Vahingossahan tuo viisikymppinen ei varmaankaan jäänyt. Tai, jos jäi, niin oli varmaan tarkoitettu pikaruuan ostoon autopalvelulinjastolla.

Köyhä tuskin viisikymppisiä näkee, muutoin kuin unissaan. Taitaa mennä enemmän kolikkopuolelle, jos sinnekään.

Joku saattoi taskuviiskymppisen tulkita myös eduskunnan enemmistön euromyönteisyyden voitoksi, jonka ilmaiseminen ei muutoin ollut kenties mahdollista.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--maa sotii tai sillä on aseellinen miehitys vähintään neljässä itsenäisessä valtiossa.

Georgia/Ossetia, Ukraina, Moldova - mikä se neljäs on?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joidenkin mielestä Venäjä miehittää myös Suomen itäisiä alueita.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #6

Riidatonta lienee molemmin puolin rajaa että itänaapuri hyökkäsi laittomasti Suomeen ja otti asevoimin Suomelta alueita.

Suomi on joutunut pakon edessä suostumaan alueluovutuksiin joten niin kauan kuin Venäjä ei vapaaehtoisesti tarjoa alueita takaisin Suomelle, se on pelkkä roistovaltio joka ryösti meidät.

Väite että Venäjä miehittää Suomea on turha. Se ryösti ja otti omaisuuden itselleen.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Niinistön esiintymisistä ja kommenteista paistaa läpi, että presidenttiys on kihahtanut hänelle aika pahasti hatttuun.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hänellä kihahti hattuun viimeistään 2007 jolloin hän sai vaaleissa äänivyöryn. Hän pyysi äänimäärään tukeutuen Kataiselta ulkoministerinsalkkua itselleen mutta Katainen kieltäytyi antamasta. Niinistö veti herneen nenään ja on siitä asti nälvinyt Kokoomusta ja tehnyt puolueesta naurettavan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Selvyyden vuoksi täytyy mainita, että kuollessaan vuonna 1920 Weber luuli niin karismaattisen kuin traditionaalisenkin auktoriteetin olevan Euroopassa menneen talven lumia.

Modernissa byrokraattisessa yhteiskunnassa legitiimi auktoriteetti seuraa lain ja järjen vallasta.

Mutta äkkiäpä esimodernin (väliaikainen) takaisku seurasi Weberin kotimaassakin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomi on suomettunut, ja tulee olemaan pitkään. Eikä tämä ole TP Niinistön vika. Ero on vain siinä, että euron myötä devalvoiminen tai kelluttamien on mahdotonta.

Elämme varallisempaa aikaa nykyään kuin 80-luvulla. Silloin itäraja vielä piti molempiin suuntiin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Suomettuminen on halventava luonnehdinta, mutta pitää kyllä paikkansa. Niinistö ei ole suomettumista keksinyt, eikä sitä yksin pysty muuttamaan. Hän ei myöskään voi viedä Suomea Natoon, koska se on Eduskunnan käsissä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Miksi Niinistön moitteet poliitikoille tuntuivat minusta niiiiiin hyviltä ja tarpeellisilta?

Siksi, että edustan pitkää suomalaista kansalaisperinnettä, tsaristis-kekkoslaista käsitystä siitä, että valtionpäämies on hyvä ja oikeamielinen, mutta alempien hallintotasojen herrat pelkkiä ketkuja.

Kaksikurkkuinen Weber-kaasutin muistuttaa minua Neckar-joen laaksosta. Juuri siellä, Heidelbergin kaupungissa, Max Weber teki osan elämäntyöstään. Mahtoiko jossain Fiatin lisenssillä valmistetussa Neckar-automallissa olla tupla-Weberiin perustunut polttoainejärjestelmä?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b...

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Miksi Niinistön moitteet poliitikoille tuntuivat minusta hyviltä ja tarpeellisilta? Siksi, että kannatan parlamentaarista demokratiaa ja lainmukaista hallintotapaa. Kun ollaan enemmistöhallituksessa, ollaan vastuussa jokaisesta päätöksestä ja sillä siisti.

Käyttäjän jussiosmola kuva
Matti Jussi Korhonen

"On toisaalta hieno juttu, että ihmettelyn aihe tai pikku lipsahdus osui rintataskun kohdalle eikä esimerkiksi housujen vetoketjuun."
---

On toisaalta.... hyvinkin mahdollista, että housujen vetoketjun alueella tapahtunut lipsahdus olisi liittynyt inhimillisten erehdysten loputtomaan ketjuun - ellei peräti "toksisen miehisyyden" loputtomien erehdysten (veto-) ketjuun.

Sen sijaan "seteliselkärankaisten" kerhon tunnus puvun rintataskussa lähentelee "freudilaista lipsahdusta", piiloviestiä köyhille alamaisille.

Pasi Majurille 10 ... Aivan oikein, se oli rintataskussa. Sensijaan - ettei vain ollut Hesarin (ehkä se oli ip-lehden) toimittaja, kun kirjoitti presidentin setelin törröttäneen ulos "povitaskusta".
Se siitä tapa-, pukeutumis-, ym. yleissivistyskulttuurista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset