pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

NordStream 2, uhka Euroopalle

Nolo paikka Suomelle, joka on tehnyt kaikkensa edistääkseen Venäjän kaasuputkihanketta. Euroopan parlamentti on juuri hyväksynyt selvin numeroin päätöslauselman, jonka mukaan Venäjän kaasuputkihanke on uhka Euroopalle.

Kun hallitus paukuttelee henkseleitä työllisyyskehityksestä, vähemmälle huomiolle on jäänyt sen saavutus edistää Euroopan energiaturvallisuudelle vaarallista Venäjän kaasuputkihanketta Itämerellä. Suomihan on yrittänyt tähän mennessä selittää turvallisuusriskiä ympäristökysymyksenä, mutta Euroopassa ongelma on tunnustettu laajemmin uhkaksi. Nyt kun Euroopan parlamentti on hyväksynyt päätöslauselman, jonka mukaan Venäjän hanke on uhka Euroopan energiaturvallisuudelle, Suomen on otettava kantaa asiaan. Euroopan parlamentti haluaisi peruuttaa koko hankkeen.

Nolo juttu Suomelle, joka haluaa kaveerata Venäjän kanssa hinnalla millä hyvänsä. En yhtään ihmettele, että aihe on vaiettu hallituksessa kuoliaaksi eikä kukaan ole huomannut kysellä turvallisuusriskin perään muiltakaan Suomen johdossa olevilta. On mukavampi luulla olevansa vastuussa hyvästä työllisyyskehityksestä täällä, vaikka kyse on vain maailmantalouden imuun pääsemisestä. Kun pörssit laskevat jatkossa rajummin, se ei lupaa hyvää Suomelle. Se mikä vetää Suomea ylös, vetää sitä myös alas.

 

https://www.newcivilengineer.com/latest/russia-germany-gas-pipe-condemne...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Myös Pyhäjoen Hanhikivi-Rosatom ydinvoimahanke rikkoi räikeästi EU-parlamentin nimenomaista energialinjausta. Se ei meidän hallitustamme hetkauttanut; koska Venäjä ja Kreml.

NordStream 2 ja Suomen höveliys sen suhteen taas edustaa pitkälle P. Lipposen "turvallisuus- ja ansaintapoliittista kädenjälkeä" Gerhard Schröderin saksalaisia askelia seuraten.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pyhäjoen projektia taas oli lobbaamassa presidentti Niinistö, joten kyllähän meillä osataan.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Jos fortum ei olisi lähtenyt mukaan Rosatomin talkoisiin Pyhäjoella, olisivat saaneet paljon ikäviä seurauksia Siperian investoinneilleen. Ehkä nämä miljardit siellä tundralla olisi saatu unohtaa kokonaan.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Näin voipi olla, sen takia kenenkään ei pitäisi investoida Venäjälle.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Se on terve merkki, että ei olla suomettuneita mihinkään suuntaan, ei Brysseliinkään päin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko nolo juttu? Se kaasuputki ei ole Suomelle tullut vaan menee Eurooppaan, siellä sitä on haluttu. ;-)

Mitkä suuret maat sitä ovat ajaneet? Muistaakseeni Saksa taisi olla yksi niistä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Eikös yleensä energiaa tuoda epädemokraatisista, tai epävakaista maista? Tulee mieleeni Saudi-Arabia, Venäjä, ...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen
Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Tämä on europan ulkopuolisen henkilön kirjoitus, jos se tulisi Venäjältä niin se olisi trollaus.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

On pelkästään hyvä asia, että energiariippuvuus nähdään Euroopassa uhkana. Vasta silloin tehdään asialle riittäviä toimenpiteitä ja investointeja. Nyt on toki uhkana, että omat huonolaatuiset rusko- ja kivihiilivarat otetaan turvaksi. Kehityksen pitäisi viedä pois fossiilisista.

Venäjän muodostama uhka pitää huomioida myös Euroopan yhteisen puolustuksen kehittämisessä. USAn haluttomuus olla ikuisesti Euroopan turvallisuuden takuuna pitää ottaa vakavasti.

Käyttäjän JuhaKinnunen kuva
Juha Kinnunen

Ei USA:a Euroopan turvallisuus kiinnostakaan. Korkeintaan jos on luvattu jollekin jotain eli jos asiasta on tehty kunniakysymys. USA:n ainoa itsressi on tehdä maailmasta, siis koko maailmasta, turvallinen amerikkalaisille investoinneille. Vielä riittää työsarkaa. Asevoimat eivät toki ole ainoa väline. CoCom-henkinen toiminta on toinen tärkeä väline.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Missäs se Nordstreamin toinen pää olikaan? Oliko Euroopan parlamentti uhka-arviossaan yksimielinen, vai löytyykö sieltä putken Euroopan puoleisesta päästä sellaisia maita, joilta Suomella on ollut tapana kysellä mitä mieltä pitää olla?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos nyt kuitenkin vielä selkokielellä joku selvittäisi, millainen uhka kaasuputki Venäjältä keski-Eurooppaan oikein on ennen kuin aletaan mölyämään.

En näe siinä muuta uhkaa kuin että Venäjä voi pistää kaasuhanat kiinni.

Entäs sitten?

Eihän Venäjä ole sulkenut edes Ukrainalta kaasuja, vaikka maat ovat liki sotatilassa ja Ukrainalla on muutamalla miljardilla maksamattomia kaasulaskuja jo entuudestaan.

Maailma on täynnä energiaa. Maakaasu vain on sieltä puhtaimmasta päästä jos fossiilisista puhutaan.

Idiootit niksmannit pistivät ydinvoimalansa naftaliiniin. Kärsikööt siis tyhmyydestään.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Niksmannien tyhmyydestä joutuvat valitettavasti kärsimään siihen syyttömätkin.

Venäjä ei ole käyttänyt hanan kiristämistä painostukseen – vielä. Se ei tarkoita, etteikö niin voi käydä jatkossa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vastasit jo itse: energiariippuvuus.

Venäjä ei ole voinut kokonaan sulkea kaasua Ukrainalta koska Ukrainan kautta kulkee lähes 45 % Euroopan käyttämästä kaasusta. Venäjä on kyllä yrittänyt mutta Ukraina on välimaana ottanut osansa jolloin kaasua ei ole riittänyt enää Eurooppaan. Koska Europassa ulistaan kaasutoimitusten katkaisuista, Venäjän on ollut pakko pitää kaasua virtaamassa vaikka se haluaisi talloa Ukrainan taloudellisesti syvään ahdinkoon.

Venäjä on koko ajan painostanut milloin Ukrainaa milloin muuta Eurooppaa kaasutoimitusten mielivaltaisilla katkaisuilla, jopa kylminä talviaikoina. Ukraina on ollut toistaiseksi suurin kärsijä roistovaltion mielivaltaisista toimista kaasun toimituksissa ja muissa laittomissa hyökkäyksissä.

Vain todelliset hölmöt satsaavat hiiliperäiseen energiaan aikana jolloin ydinvoima ja uusiutuvat ovat lyömässä lopullisesti läpi. Energiariippuvuus roistovaltiolle, kiitos ei. Jos ja kun NordStream 2 valmistuu, eurooppalaiset laittoivat viimeisen naulan Ukrainan arkkuun.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Verkkouutisissa Viron presidentti käytti ilmaisua taantuva Venäjä.
Jos tämä pitää paikkansa niin Venäjä on riippuvaisempi Europasta kuin Europpa Venäjästä.
Onko köyhtyvä naapuri Suomen etu USAn ilmeisesti.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Ei Saksa yksistään Venäjän kaasun varaan jää.

https://news.rwe.com/rwe-and-german-lng-terminal-s...

Ja Hollannin terminaaleista lng kulkee Reiniä pitkin Sveitsiin asti.Shell tilasi tänä vuonna 15 uutta jokitankkeria.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Putken rakentamisen edellytys pitää nyt yhdistää Venäjän toimien hillitsemiseksi ja öykkäröinnin lopettamisen ehdoksi.

Kun Venäjä on ymmärtänyt asemansa, voidaan putken rakentaminen saada maaliinsa pitäen samalla mielessä, että minkään energialähteen ei pidä päästä määräävään markkina-asemaan.

Ongelma syntyy nyt siitä, että NS2 omistavat Gazpromin (51%) ja viisi eurooppalaista energiayhtiötä. Kukin omalla osuudellaan.

Puolet putken rahoituksesta tulee kuitenkin viideltä länsieurooppalaiselta energiayhtiöltä, jotka myyvät kaasua loppukäyttäjille. Rahoittajat ovat ranskalainen ENGIE, itävaltalainen OMV, brittiläis-hollantilainen Shell sekä saksalaiset Uniper ja Wintershall.

No, Fortum meni ja osti enemmistön saksalaisesta Uniper yhtiöstä. Ajoitus on kyllä tässäkin tapauksessa Fortumin kannalta kysymysmerkki.??? Toinen tapaus on Fennivoima/Rosatom. Molemmat näyttävät nyt tulleen yllätyksenä Fortumille ja Fortumin niitä etukäteen sunnittelematta ! Fortum (Suomen valtio) on nyt NS2 takuumiehenä. Suopea ja säyseä Suomen valtion omistama yritys joka takaa Gazpromille hyvän partnerin !

Putken hinta on noin 9,5 miljardia euroa, josta Gazprom maksaa puolet ja asiakasviisikko toisen puolen, lähes miljardi euroa jokainen. Fortumin osakkuusyhtiön Uniperin osuus on 950 milj euroa !

Arvatenkin putken valmistumisen jälkeen NS2 mukana olevat energiayhtiöt haluavat sijottamalleen pääomalle tuottonsa kaasun hinnassa, eivätkä luonnollisesti etsi kaasutoimituksille muita vaihtoehtoja. Eurooppa on entistä enemmän nalkissa Venäjän kaasuun. Toisaalta on muistettava, että vaihtoehtoja kaasun tuonnin suhteen on nytkin saatavilla. EU kaasun kulutuksesta vain 30 % tulee Venäjältä.

Trump sen oikein sanoi. Brysselissä Trump höykytti Saksaa ja EU maita siitä, kuinka maat maksavat miljardeja euroja venäläisestä energiasta ja tukee uuden Itämeren pohjalla kulkevan Nord Stream 2 -maakaasuputken rakentamista Venäjältä Saksaan.

–Saksa alkoi juuri maksaa Venäjälle miljardeja dollareita energiatarpeistaan, jota tulee uudesta putkesta Venäjältä. Jotain sangen epäloogista tässä on. !

Saksa ja EU hakevat kaikin keinoin suojaa Venäjää ja sen agressioita vastaan, mutta ovat valmiit maksamaan miljardeja Putinin kassaan– Ei hyväksyttävää, Trump tviittasi.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Markkinataloudessa yritykset ostavat sieltä mistä halvimmalla saavat ja myyvät sinne missä saavat parhaan hinnan. Suuryritykset eivät ole koskaan sekoittaneet politiikkaa bisneksiinsä. Muistetaanpa vaikka toista maailmansotaa, jonka aikana amerikkalaiset suuryritykset kävivät jatkuvasti kauppaa natsi-Saksan kanssa vaikkakin tietysti salassa.

Näinhän me Suomessakin teemme. Ostamme kaikesta russofobiasta huolimatta öljyä ja ydinpolttoainetta Venäjältä, koska se on meille edullisinta. Öljytuotteet muodostavat myös merkittävän osan maamme viennistä ja ilman niitä olisimme aika surkeassa jamassa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tämä putkihanke nyt ei kuitenkaan ole pelkästäään suuyritysten välinen bisnes, vaan mitä suurimassa määrin valtiollisetta tasolla päätetty. Jos itäenergia voitaisiin korvata saman tien jollain vaihtoehtoisella energialla, niin silloin tämä ei olisi niin huolestuttavaa. Mitään vaihtoehtoista energiaa ei kuitenkaan ole olemassa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Raimo Ylinen

Tullin tilastot Suomen ja Venäjän välisestä kaupasta kertovat varsin yllättäviä asioita. Olemme pitkään olettaneet jopa itsestäänselvyytenä, että Venäjän kauppa olisi meidän etujen mukaisesti meille ylijäämäistä, että veisimme Venäjälle enemmän tavaraa kuin toisimme. Näin ei suinkaan ole, päinvastoin. Tällä hetkellä kauppa on meille eniten epätasapainossa juuri Venäjän kanssa, ja miljardien rahavirtojen suunta on Suomesta Venäjälle, ei Venäjältä Suomeen.

Väitteesi, että Suomi saa raakaöljyä Venäjältä on perusteeton. Maailman öljyvarastot ovat täynnä viimeistä uima-allasta myöten. Kyllä sitä öljyä on tarjolla riittämiin spot hinalla. Venäjä myys Nesteelle sopimushinnalla.

Uraanin tuonnista oli 36 % Venäjältä, 34 % Ruotsista ja 30 % muualta. 2017 uraania tuotiin Australiasta, Kazakstanista, Kanadasta ja Venäjältä.

Venäjältä tuleva uraani Majakin laitokselta on pakko Loviisaan ja tulevaan Fennovoiman Rosatomin voimalaan. Tilaaja on sitonut itsensä Venäjään.

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Sveitsiläinen tuomioistuin on takavarikoinut Sveitsiin rekisteröidyn Nord Stream AG:n suorittamat maksut Gazpromille. Gazprom omistaa 51 prosenttia Nord Stream AG:sta.

Rahat ei nyt siis siirry Nord Stream AG:sta Gazpromille sveitsiläinen tuomioistuimen päätöksen vuoksi.

Takavarikko otettiin käyttöön väliaikaisena toimenpiteenä tukholmalaisen välimiesoikeuden tuomion pohjalta. Tuon tuomion mukaan Gazpromin on maksettava ukrainalaiselle öljyn- ja maakaasunjakeluyhtiö Naftogazille 2,6 miljardin dollarin korvaus, koska Gazprom ei ole noudattanut sopimusvelvoitteitaan kaasun kuljettamisesta Ukrainan kautta EU:hun.

Tuo ruotsalainen välimiesoikeus määräsi myös Gazpromin kuljettamaan 110 miljardia kuutiometriä kaasua vuodessa Ukrainan kautta kauttakuljetussopimuksen loppuun saakka vuonna 2019 tai muuten maksamaan korvauksen, jos ei kuljeta.

Kyse on siis päinvastaisesta kuin mitä Saksa ja Merkel Putinin kanssa vakuuttelivat: Nord Stream ei muka siirtäisi kaasutoimituksia Ukrainan kautta tapahtuvasta Itämeren kautta tapahtuvaksi.

Tuo saksalaisesta poliittisesta luotettavuudesta, johon Suomenkin ulkopoliittinen johtokun on hullaantunut.

Sveitsiläisen tuomioistuimen päätöksestä lähtien kaikki tulot, jotka Venäjän kaasumonopoli saisi Nord Stream AG -putkilinjaoperaattorilta, menevät Gazpromin sijaan Sveitsin tuomioistumen hallintaan ukrainalaisen Naftogazin vaatimuksesta.

Gazprom on tämän episodin vuoksi joutunut varoittamaan asiasta erityisesti niissä eurobond-esitteissä, jotka liittyvät meneillään olevan Nord Stream 2 -putkilinjan rahoittamiseen.

Myöskään Nord Stream 2 -putkilinjan operaattori Nord Stream 2 AG ei pysty tilittämään Gazpromille voittoa ollenkaan vastaavasti kuin ensimmäisen putkilinjan operaattori Nord Stream AG
tällä hetkellä.

Toisen putkilinjan Nord Stream 2 -operaattori ei tuota vielä voittoa eikä kuljeta vielä kuutiotakaan kaasua. Yhtiö on investoinut jo 6 miljardia dollaria kahden viime vuoden aikana, mikä on iso investointi Gazpromillekin yhtiölle kuuluvalla osuudella.

Jos olisin miljardööri, tuohon lafkaan en sijoittaisi senttiäkään.

Lähde:
http://uawire.org/switzerland-seizes-gazprom-s-rev...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Naftogazin ja Gazpromin välillä on siis ollut eräänlainen "käänteinen" take-or-pay -sopimus kaasun välittämisestä.

Toissa vuonna Gazprom tuomittiin tukholmalaisessa välimiesoikeudessa luopumaan kaasun myynnissä take-or-pay -hinnoittelusta, joka lienee nostanut kaasun hinnan Suomessa korkeaksi (Vihreiden ollessa hallituksessa maakaasun käyttö tehtiin kannattamattomaksi CHP -voimaloissa).

V*ttumaisena miehenä - ja kaasun kuluttajana - kysyin Gasumilta ovatko he päätöksen johdosta vaatineet Gazpromilta hinnoitteluperusteiden muuttamista. Eivät vastanneet kysymykseeni...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset