pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Ennustus Venäjälle

Pikku uutinen tässä vaiheessa mutta todennäköisesti totta huomenna: Venäjä hajoaa ja maasta tulee entistä pienempi. Päivän IS kertoo toimittaja Masha Gessenin ennustuksesta, joka napsahtaa ikävästi Putiniin ja tämän hallintoon.

Venäläisjuurinen toimittaja Masha Gessen saattaa nousta lähivuosina uudelleen esille jos ja kun Venäjä romahtaa. Tässä vaiheessa julkaistu ennustus kuuluu joukkoon ynnä muut mutta huomenna kaikki ihmettelevät, että näinhän se pitikin mennä. Putinin luoma illuusio vahvasta Venäjästä romahtaa jatkossa ja romahduksesta voi tulla ruma näytös, jossa väkivallalta ei vältytä. Romahduksessa myös Venäjän rajat tulevat muuttumaan, Gessenin ennustuksessa onneksi pienempään suuntaan. Vaikka IS:n jutussa ei sitä kerrota, on helppo veikata, että loputkin entisen Neuvostoliiton maista irtautuvat Kremlin otteesta ja häviävät kukin omille teilleen. Tsetsheniasta ja Moldovasta tulee venäläisille lähtö, samoin Georgia tulee ottamaan omansa ja Krim ja Itä-Ukraina palautuvat Ukrainalle.

Tässä IS:n jutussa sitä ei mainita mutta Gessen käyttää mielenkiintoista ilmaisua muutenkin puhuessaan venäläisistä: homo sovieticus, mikä tarkoittaa Neuvostoliiton ikeessä aikanaan kasvanutta sukupolvea, jonka ajattelu ja toiminta ovat erikoisia länsimaiseen ajatteluun tottuneelle. Neuvostoihminen kasvoi puolueen lujassa otteessa, teeskenteli olevansa vapaa, omistavansa jotain, uskovansa puolueeseen ja teeskenteli ettei teeskentele. Kun Neuvostoliiton romahtaessa kaikki muukin romahti, homo sovieticus ei osannut elää vapaana vaan haikaili yhä suuren johtajan ja tiukan kurin perään. Tähän väliin iski Putin, joka pikku hiljaa alkaa menettää otettaan sitä mukaa kun uusia sukupolvia tulee kehiin. Tietämättä Gessenin määritteistä, olen itse Suomen osalta käyttänyt termiä "neuvostotartunnan saaneet", jolla olen tarkoittanut Suomessa ihmisiä, jotka haikailevat Neuvostoliiton perään ja edelleen ihailevat jo romahtanutta systeemiä ja toimivat nyky-Venäjän hyödyllisinä idiootteina täällä Suomessa. Homo sovieticus-vaikutus on ollut Venäjällä todella suurta ja se on vaikuttanut jopa lähialueilla, esimerkkinä muun muassa täällä Suomessa esiintyvä sama haikailu suuren johtajan ja kurin perään. Ehkäpä homo sovieticus -laji elää edelleen, täällä Suomessakin.   

Gessenin ennustukseen liittyen onkin kysyttävä, onko Suomi varautunut siihen, että ennustus toteutuu ja Venäjän rajoja siirtävä väkivaltainen romahdus ulottaa vaikutuksia Suomeen. Putin ei todennäköisesti luovu vallasta suosiolla ja sitä ennen hän yrittää ottaa kaikki hyväksi havaitut vanhat konstit käyttöön, sodat mukaan lukien.  

 

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005875274.html

 

     

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (61 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Hesarissakin oli Gessenistä juttu : https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000005874069.html

"Ken elää se näkee.."

Martti Nurmi

Kertaapa tarinat Suomessa vuodelta 1991. Joku myönsi pohditun ammutaanko tulijoita. Maamiinat takaisin!
No, ei se väkivaltainen luhistuminen toteutunut silloinkaan. Olin itsekin väärässä. Sen "hajoamisen" ei ollenkaan tarvitse olla väkivaltainen. Riittää vaan, että järjestäytynyt yhteiskunta luhistuu. Pietarissa yksin on virallisesti runsaat 5 miljoonaa, todellisuudessa 7. Montako lähtee kohti?

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Asia jossa kommunismivaltio onnistui erinomaisesti oli sen hajoaminen. Se nimittäin hajosi käytännössä ampumatta laukauksia. Olen erittäin skeptinen siihen, että esimerkiksi yhdysvallat hajoaisi noin sopuisasti. Kannattaa muistaa, että esimerkiksi väkilukuun suhteutettuna eniten aseita siviiliväestöä kohden Top 3:ssa taisi olla Yhdysvallat, Suomi ja Irak, että kohtalaisen hyvässä seurassa ollaan.

Mutta, tärkein syy rauhalliselle hajoamiselle oli se, että valtion sisällä olleet tavalliset kansalaiset eivät niin paljoa uskoneet Neuvostoliiton pysyvyyteen kuin ulkopuoliset valtiot kylmän sodan aikaan. Siellä oltiin totuttu kitkuttelemaan joten ihmisillä oli verkostot omavaraiseen vaihdantatalouteen omien sosiaalisten yhteisöjen kautta. Elämä jatkui vaikka valtio romahti.

Yhdysvalloissa taasen ihmiset joilla on rahaa, rakentavat omat bunkkerinsa ja ostavat sinne rynnäkkökiväärin ja ruokaa. Miten mahtaa käydä romahduksessa?

Entä miten meille käy jonkinlaisessa romahduksessa?

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

” onko Suomi varautunut siihen, että ennustus toteutuu..”

Ehkä me luotamme siihen, että oligarkit putsaavat Venäjän kassan, mikä rasittaa myös sotilaallisesta varustautumisesta. Tässä on aavistus analogiaa Stalinin puhdistuksiin, joilla saattoi olla Suomen itsenäisyyden kannalta ratkaiseva osuus.
http://perttirampanen.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kult...

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Tuskin on tarvetta olla ennustaja, sillä kehitys vie eteenpäin ja muutokset tapahtuvat tahdoimme tai emme.

Juuri nyt, kun maamme hallitus on bunkkereissaan ay-liikkeen toimia vastaan, voisin olettaa, että Venäjän mielenkiinto Suomen eripuraista yhteiskuntaa vastaan on otollinen heikkouden hyväksikäyttö.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Heh, olet ollut aikaasi edellä. Tuo homo sovieticus on hyvin muotoiltu termi ja onnistunut hyvin välttelemään minua. Luin siitä tänään ensimmäistä kertaa kun ryystin aamukahvia ja melkein tärväsin paitani. Nauru kahvit suussa ei ole loistava idea.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Tässä "luonnollinen" ja yleismaailmallinen jatko edelliseen (homo sovieticus):

homo sapiens:ista >> homo smartphonicus

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/242779-homo...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

10 pistettä ja papukaijamerkki Jouko Piho-otsikosta! Se noudattaa Puheenvuoron jaloja perinteitä.
https://www.suomenuutiset.fi/profetian-mukaan-vena...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pieleen meni uskovaisten ennustus. Venäjä ei hyökännyt kesällä 2013 Suomeen vaan keväällä 2014 Ukrainaan. Ajoitus oli muutaman kuukauden pielessä ja kohdemaakin sijaitsi muutama sata kilometriä liian etelässä.

Matti Simonaho

Tämä "Venäjä ei hyökännyt kesällä 2013 Suomeen vaan keväällä 2014 Ukrainaan" kai pitää olla "Euroopan Unioni laajeni Ukrainaan ja aiheutti sisällissodan. ".

http://www.mielipiteemme.fi/index.pl?sivu=ukrainan...

Martti Nurmi

Majurin analyysi lähtee kyllä vähän keskeltä. Kyse on alunperin maaorjien maasta. Tsaari oli hallitsija jumalan armosta. Onko uskovaiselle isompaa auktoriteettia?

Mikäli noin iso kansakunta, naapurinamme, todella ajautuisi sisällissotaan, tai luhistuisi, YLEn ei tarvitsisi esittää niitä nälänhädässä eläviä lapsia Jemenistä saakka. Eikä Suomesta juuri löytyisi sotilaita, jotka ampuisi pakolaisia, kun ne tulisi rajan yli, vaikka ruokaa ei enää olisi suomalaisillekaan. Sitä tarkoittaa Venäjän kokoluokka verrattuna Suomeen. Sisällisota tai mikä tahansa siihen verrattava kriisi, edellyttäisi liikennekannallepanoa Suomessa. Sellaisesta on niin kauan aikaa, että sitä ei osata hahmottaa, eikä oikein muutakaan, joka liittyy tuon kokoluokan kriisiin. Valan alkeet tulisi kumminkin kerrattua.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Monet lähtevät siitä että venäläiset ovat entinen orjakansa joka ei ole vielä tottunut vapauteen ja että slaavi johtuu sanasta slave.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Suomestakin voi tulla pienempi, mutta ei suurempi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Putinin oppi-isän Alexandr Duginin mukaan Suomi on Venäjän osavaltio, tai ainakin siitä pitäisi tehdä sellainen. Toisille se passaa, toisille ei.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Heh.. Jännästi semmoiset "nationalistipuolueet" ovat hämmentävän pihalla suurvaltapolitiikasta. "Irti EU:sta, rajat kiinni!"

Jepjep. Eli näiden mukaan palataan sitten takaisin osaksi äiti-Venäjää mistä lähdettiinkin.

Itsellenihän se on periaatetasolla se ja sama kumpaan geopoliittiseen blokkiin kuuluu kunhan on vatsa kylläinen ja ei puututa Mun Asioihin. Onhan se Suomen kulttuurikin sattuneesta syystä puoliksi venäläistä.

Eiköhän sitä kummassakin etunsa ja haittansa ole ja pakkohan se nyt on myöntää että hämmentävän hyvin määrätietoisesti Putinilla on pallo pysynyt kädessä, verrattuna vaikka erään toisen ydinasevallan johtajan pölhöilyyn.

Tosiasia kuitenkin on että vaikka Suomella on pitkät perinteet olla idän ja lännen välissä, Suomen kansa äänesti vuonna 1995 että kuulutaan ns. länsimaihin ja idässä sitten tosiaankin ollaan määrätietoisia joten tietyt realiteetit pitää ymmärtää millaisessa maailmassa tässä eletään.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Suomihan on nyt jo pienempi kuin se Suomi, jonka lailliset rajat määriteltiin Tartossa 1920. Eli jos se oikeudenmukaisuus joskus toteutuu, pitää ne lailliset rajat palauttaa ja näin Suomi suurenisi.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Kun nyt tulisi se normaalikokoinen jälleen ja Venäjä palauttaisi Suomelta NL-nimisenä rosvoamat ja etnisesti puhdistamat maan itsenäistyessä tunnustetut alueet. Nythän me elämme Tynkä-Suomessa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Venäjä tulee olemaan tulevaisuudessa vaikeuksissa pysyäkseen kokonaisena. Kiina ja islamistiset maat heikentävät suuresti sen koheesiovoimaa. Ja jos ajatellaan sitä uhkaa että Venäjä levittäytyisi Baltiaan ja Pohjoismaihin tämä koheesion vaje kasvaisi edelleen ja se lisäisi samalla Kiinan ja islamistististen maiden riskiä entisestään. Pitkällä tähtäimellä Venäjän levittäytyminen voi kääntyä Venäjää vastaan ja jakaa koko Venäjän kiinalaisten, islamistien, slaavilaisten valtakunniksi ja samalla tämä tapahtuma tarjoaisi mahdollisuuden koko Itämeren suomalaisten yhdistymiselle.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kiina on mennyt Venäjältä jo menojaan ja jo nyt on vuosia ollut nähtävissä että jenkit keskittyvät kilpailemaan enää Kiinan kanssa. Venäjä tulee vielä olemaan ihmeissään kun Kiina levittäytyy länteen ja vain ottaa Venäjältä maita ja resursseja kasvavan väestön ja talouden turvaamiseksi.

Martti Nurmi

Jenkit on katselleet hyvin kummissaan kiinalaisten Afrikan toimia.

Viola tais pohdiskella Siperiaa:
http://viovio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/261410-vall...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Aivan. Kiina on iso sijoittaja Siperiassa ja Kiinasta valuu miljoonittain rajan yli myös ilman papereita. Tämä mylly kun jauhaa tulevaisuuteen niin Siperian kohtalo on selvä. Se kiinalaistuu vääjäämättä.

Arvioihan joku ettei Yhdysvaltojen vetäytyminen INF-sopimuksesta johdu todellisuudessa Venäjästä, vaan Kiinasta joka ei ole sopimuksen piirissä ja menee menojaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Uutine vodelta 2025: ja taas rekkaliikenne jumittui Suomen ja Kiinan rajalla.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kiinalaiset heikentävät koheesiota ja islamistit omassa osassaan Venäjää. Mutta se voi tapahtua suomenheimoistenkin alueella.

Kun katsotaan historiaa slaavilaiset ovat olleet suomenheimoisille läheisimmät kansat tuhansien vuosien ajan. Tähän lähtökohtaan Venäjän kohtalo voi ohjautua realiteettien sanellessa myös tulevaisuudessa slaavilaisten ja suomenheimoisten erottuessa omiksi valtakunnikseen. Olisi kaikkien etu, että se erottautuminen tapahtuisi hyvässä hengessä.

Sillä historiallinen tausta erottaa jo omalla voimallaan suomenheimoisia ja slaavilaisia omiksi itsenäisiksi valtakunnikseen. Nyt geenitestien aikaan tämä ilmiö tekee hiljaista työtään pinnan alla. Tieto omista juurista muuttaa ihmisen identiteettiä välittömästi. Muuttaa aina jossain määrin uskolliseksi omalle alkuperälleen. Muuttaa koheesiota. Noin 40% pohjois-venäläisistä on suomenheimoisia alkuperältään. Ja kun ajatellaan historiaa, Novgorodin historia on suomenheimoisten historiaa. Jos Venäjä hajoaa, tämä tietoisuus pulpahtaa pintaan ja tulee toimimaan yhtenä rakennuspalikkana suomenheimoisten valtakunnalle.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Novgorodissa kirjoitettin suomea tuoheen jo n. 800 eaa. Oletko lukenut laulun Igorin sotaretkestä? Lahjoitin oman kappaleeni Treen yliopiston kirjastoon. Sieltä se löytyy äh kirjoitan muuten venäläisellä näppäimistöllä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #33

Huhhuijaa, oliko sinulla siis se alkuperäineine tuohi?Asutkot Venäjällä kun kirjoitat venalaisella nappaimistolla? Aika hyvin kuitenkin onnistut! Mina kirjoitan amerikkalaisella ja virheita tulee aika usein (ei kuitenkaan asia muutu).

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #33

Yksittäinen tuohikirje ei vielä itsessään paljoa todista, mutta todisteet suomenheimoisten keskeisestä merkityksestä Novgorodissa ovat laajat ja kiistämättömät. Vihdoinkin ovat alkaneet puhaltaa uudet tuulet historiankirjoituksessa ja tämäkin totuus on nousemassa pintaan.

https://areena.yle.fi/1-4368209 (ei näköjään enää katsottavissa)

Itämerensuomalaisten kulttuurille ominainen tunnuspiirre oli polttohautaukset ja tällä tämä kulttuuri voidaan erottaa viikingeistä arkeologisissa löydöissä. Historian "rusien" kulttuuri oli Novgorodissa pääosin itämerensuomalainen. Niin arkeologian perusteella, mutta tästä polttohautauksen käytöstä on myös aikalaisen arabialaisen Ibn Fadlanin antama (n. 921) tarkka todistus hänen matkaltaan Volgalle. Ja kuvauksesta käy ilmi sekin että toisin kuin viikingeillä, muistoksi ei pystytetty riimukiveä, vaan muistomerkki oli itämerensuomalaiseen tapaan puuta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen usein todennut metaforan, että kuoleva karhu yrittää vielä huiskaista kämmenellään sinne minne pystyy. Saa vain nähdä millaiseksi tuo huiskaisu osoittautuu.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Varsinkin silloin kun karhu on kaikkea muuta kuin kuollut..

(Sellainen atlanttinen ilmaisu kuin wishful thinking tulee jollain tavalla mieleen)

Pekka Iiskonmaki

Наступает и день, когда русские цари видят границы России с Кремлевской башни.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Tuppurainen (Arja Paananen) Tappuraisen (Masha Gessen) TAKUUMIEHENÄ.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

"Gessenin ennustukseen liittyen onkin kysyttävä, onko Suomi varautunut siihen, että ennustus toteutuu ja Venäjän rajoja siirtävä väkivaltainen romahdus ulottaa vaikutuksia Suomeen."

Onhan Suomessa tuohonkin skenaarioon varauduttu. Suunnitelmat ovat valmiina sille, miten Suomi majoittaa ja ruokkii jopa yli 100.000 itärajan yli tulevaa pakolaista. Täysin mahdottomaksi on ilmeisesti nähty sellainen vaihtoehto, että Suomi kieltäytyisi ottamasta tällaista kansainvaellusta vastaan.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mihin tuo 100.000 majoitettavaa ja muonitettavaa riittää, kun jo Pietarissa asuu lähes Suomen asukasluvun verran?

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Ei se mihinkään riitä, mutta ehkä on ajateltu, että kansalaiset voisivat huolestua, jos julkisuuteen kerrottaisiin, että sisäministeriö on varautuut jopa miljoonien itäpakolaisten vastaanottamiseen...

Martti Nurmi Vastaus kommenttiin #23

"kansalaiset voisivat huolestua, jos julkisuuteen kerrottaisiin, että sisäministeriö on varautuut jopa miljoonien itäpakolaisten vastaanottamiseen"

Tuossa tapauksessa kansalaisilla olisikin täysi syy huolestua varautujien kompetenssista, koska mahdoton on mahdotonta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant Vastaus kommenttiin #24

Tuskin ne kaikki pietarilaiset Suomeen pyrkisivät. Onko meillä sen parempi turva, tuskin!

Sen sijaan, maamme hyvän sosiaaliturvan ovat bonganneet monet muut kansallisuudet.

Nythän Nobelisti Bengt Holmström on julkituonut, että maahanmuuttajille maksettaisiiin suomalaisia alempaa sosiaalietuutta ja palkkaa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen Vastaus kommenttiin #24

Onko venäläisistä ollut Suomessa haittaa? Okei, minunkin juureni ovat idässä, mutta siitä on satoja vuosia. Suomeen mahtuu mainiosti miljoona venäläistä, sehän olisi tälle maalle siunaus.

Suomalaisilla on joku ihmeellinen pelko venäläisiä kohtaan. Eivät he tänne tule valtaamaan, vaan asumaan. Muistuttaisin siitä, jotta sdassa koulussa Venäjällä voit valita suomen ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi. Vaikuttaako valloitukselta?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #34

"Onko venäläisistä ollut Suomessa haittaa?" – Kysymykseen ei ole yhtä yleistettävää vastausta, vaan se riippuu täysin henkilöstä, hänen keinoistaan ja päämääristään sekä historiallisesta ajankohdasta.

Sortovuosina tai sotavuosina olisit saanut kysymykseesi hyvin pikaisen ja painokkaan myönteisen vastauksen. Eikä siinä mitään "ihmeellistä" ole jos vastaajan omat kokemukset tukevat kannanottoa realistisella tavalla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #34

Pekka Roponen: "Suomeen mahtuu mainiosti miljoona venäläistä, sehän olisi tälle maalle siunaus." Ei ihan miljoonaa tullut 1800 luvulla, mutta siunausta kyllä, vai mitä mieltä olet siitä, että herra Sinebrykoff tuli Venäjältä yrittäjäksi Suomeen? Nykyjään emigranttiyrittäjiä ei juurikaan näy, paitsi Airisolla matkailualalla.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

"Suomalaisilla on joku ihmeellinen pelko venäläisiä kohtaan."

Jos sitä on, niin historian valossa lienee aika ymmärrettävää.

"Eivät he tänne tule valtaamaan, vaan asumaan."

Siinä ei ole paljon eroa siinä vaiheessa, kun heitä tulee liikaa. Tallinnankin väestöstä miltei puolet puhuu venäjää äidinkielenään eikä ole mieltä ylentävää eestiläisille, että omassa kotimaassaan joutuvat kioskilla asioidessaan kysymään "puhutko eestiä?". Ja kun venäläisiä on paljon, niin heidän taholtaan on vallalla jatkuva painostus "omien oikeuksien" saamiseksi. Eivät siis suostu olemaan lusikka kauniissa kädessä maan ehdoilla.

Tilanne olisi toki hiukan erilainen, jos Venäjä valtiona poistuisi maailmankartalta kokonaan ja venäläiset hajoaisivat asustelemaan eri puolille ilman yhteistä hallintoa missään päin maailmaa. Mutta sitä tuskin aivan tuossa muodossa tulee tapahtumaan. Siksi suuret venäläisväestöt Venäjän naapurimaissa muodostavat aina eräänlaisen ulkovallan kolonnan.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #34

Eihän ne mitään valtaa, mutta heitä tänne "suojelemaan" tuleva venäläinen sotilas.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Aika ihmeellistä spekulaatiota venäläisistä, kun meillä ei pystytä työllistämään ja ruokkimaan edes omia kansalaisia.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Yhdysvalloissa tuo maan hajoaminen alkaa olla todennäköisempää kuin Venäjällä.

Pommit Sorosia, Clintonia, CNN:ää, Obamaa vastaan kielivät maan ajautumisesta väkivaltaiseen yhteenottoon.

USA on ollut sekaisin poliittisesti sitten 1980-luvun.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Entä, jos pommien tarkoitus on jonkun ulkomaan yritys häiritä USAn parin viikon päästä pidettäviä välivaaleja?

Jos syyllinen löytyy ulkoa, se paremminkin yhdistää amerikkalaisia. Sama juttu kuin Venäjällä, missä ulkoista uhkaa pidetään esillä koko ajan.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"... onkin kysyttävä, onko Suomi varautunut siihen, että ennustus toteutuu ja Venäjän rajoja siirtävä väkivaltainen romahdus ulottaa vaikutuksia Suomeen."
Onhan tuollainen kysymys aiheellinen kyseisen ennustuksen valossa. Oma vastaukseni kysymykseen on, että olemme kohtalaisesti varautuneita, koska meillä sentään on jäljellä Puolustusvoimat ja asevelvollisuus. Tämä riittää ehkäisemään sellaisen tilanteen, että Venäjän tsaari yrittäisi saavuttaa kansansuosioita valtaamalla helposti valloitettavan "vihollismaan". Ei siis estämään kokonaan tuollaista tilannetta, vaan että se kohde olisi Suomi.

Sellainen tilanne, että täysin hullut pääsevät ampuilemaan ydinohjuksia satunnaisiin kohteisiin, ei ole Suomen voimin torjuttavissa. En pidä tätä kuitenkaan todennäköisenä vaihtoehtona. Toki Venäjän mahdollisen hajoamisen huoli kohdistuu ydinaseiden hallintaan.

Muutoin näkisin tuon ennusteen olevan vähintäänkin epävarman lähitulevaisuudessa. Venäjän kansa on erittäin hyvä kestämään vaikeita aikoja. Muistuu mieleen, miten CIA ennusteli Neuvostoliiton hajoamista niin pitkään, että itse ainakin menetin uskoni niihin. Lopultahan se hajoaminen kuitenkin tuli, mutta arvelisin ennusteiden totetumisen viivästymisen pääasialliseksi syyksi sitä, että venäläiset ovat niin hyviä kärsimään. Vasta Gorbatšov ja hänen raittiuskampanjansa romahduttivat järjestelmän.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla on Hal Brandsin ajatuksia nousussa ja rappioon päin menossa olevan paikallishegemonin vaarallisuudesta:

https://www.the-american-interest.com/2018/10/24/d...

Homo sov.: https://fi.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Putouksen Pieru: "Apua! Mä en kestä enää, mä räjähän kohta!"

Olen seurannut Venäjän tapahtumia pian 30 vuotta. Tuona aikana läntinen media, jota Suomenkin porvarimedia seuraa kuin hai laivaa, on julistanut Venäjän hajoamista satoja kertoja. Kaikki on ollut valeuutisointia ja trollausta.

Nyt on kuitenkin niin, että EU on hajonnut, USA on hajoamassa ja Suomi seuraa perässä. Kaikki johtuu kapitalismista, jonka sisäänrakentuneet lainalaisuudet ja mekanismit, tappava kilpailu, tuotannon kasvun ruoskiminen, pääomien kasaantuminen ja rappio mädättävät koko järjestelmän.

Elämme ennen kokematonta aikaa: talouskasvu ei riitä poistamaan työttömyyttä, kapitalististen maiden välinen talouskilpailu on johtanut uusiin imperialistisiin sotiin, pakolaisuudesta on tullut arkipäivää, pörsseissä jaetaan napin painalluksella kaikkien sijoittajien rahallista omaisuutta.

Ps. Helsingin Pörssin osakkeiden arvosta on kadonnut parissa viikossa yli 10 prosenttia, enimmäkseen piensijoittajien rahaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Venäjä on romahtamispisteessä oleva valtio ja vain pari vuotta sitten romahdus kävi erittäin lähellä. Seuraava maailmantalouden taantuma hoitaa roskavaltion jos se ei kaadu typeriin johtajiinsa jo ennen.

Neuvostoliiton romahdusta ennustettiin pitkään mutta nopeus millä se tuli, oli yllätys kaikille. Kommarit tuolloinkin väittivät vielä jo romahduksen tapahduttua että kaikki oli hyvin.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Masha Gessen on kirjoittanut esim. Pussy-Riot protestiryhmästä ja Venäjän seksuaalivähemmistöstä, jolta on kielletty propagandan teko alakouluissa.

Että se sitten siitä Venäjän hajoamisesta.

Käyttäjän IlkkaSaukko kuva
Ilkka Saukko

Venäjä hajoaa kuin Sodoma ja Gomorra, Jahven tilalla on vain Putin, k.o. Kaupunkien muurit vastaa Venäjän olematonta infrastruktuuria, joka sortuu erittäin sekasortoisesti.
Raha ja valuuttaliikenne romahtaa, se vie omalta kaupalta ja palvelujen tuottajalta pohjan pois, ei kannata mikään, kun rupla on roskakoriainesta, tulee hirveä nälänhätä, yritykset romahtavat.
Virkakoneistot myös ovat. hampaattomia, kun firmoilta loppuu työt ja kannattavuus, kaikki instanssit on tyhjän päällä, sekasorto on maailman historiassa suurin katastrofi, mitä ei ole ennen koettu.
Alkaa varastelu ja ryöstely, kaikki kelpaa onko kysymys liikehuoneistosta tai yksityisen omaisuudesta, tällöin Venäjän kansa tajuaa, kuinka heitä on vedätetty kunnolla, kansa vaipuu itkuun, pelottava tulevaisuus edessä, ja heidän elinaikana hyvinvointi on utopiaa, kaikki on menetetty, ja Putinin siipijengi vie vielä loputkin varat ulkomaille suojaan, sen mitä kukin ehtii.
Jos Putin antaa paniikissa vielä luvan omille erikoisjoukoille alkaa kansalaisten lahtaaminen, ollaan sellaisella tiellä, mistä ei ole paluuta. Alistettu kansa nostaa kädet pystyyn, tajutaan että ollaan hylkiökansaa, mihin nousukas johtaja on heidät vienyt.
Ainut uuden alku on sirpaloitu ja pienentynyt Venäjä, maan eri kansanosat ottavat oman hallinnon, esim Karjala haluaa ehdottomasti liittyä Suomeen, siinä on ainut mahdollisuus parempaan.
Lasketaanko, että Putinin hallinta vain päivien kysymys, kun valmisteli omaa kansaa marttyyriksi, ja jokaista odottaa paratiisi,
Tässä on kysymys vakavista mielenterveyshäiriöistä, jonka jo Venäjän älymystö kirjailijoiden suulla toi julki.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Putinin marttyyrijutut eivät enää kuulu normijärkisen kaverin juttupiiriin, ääri-islamistien ääliökokouksiin kylläkin.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Diktatuurit/totalitariat ovat aina jännittäviä paikkoja. Ties vaikka Putin pistäisi ennen vallasta luopumistaan kunnon ilotulituksen pystyyyn ja painaisi punaista nappia. Vai uskooko joku, ettei Hitler olisi tehnyt niin Berliinissä vuonna 1945?

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Eräs tuttu kertoili jo taannoin Venäjästä ja mietti muuten samaa. Putinilla oma armeja ja valta keskittynyt Moskovaan, muu armeja rapa kunnossa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Suomen eri hallinnonalojen valmiussuunnittelijoilla onkin monta rinnakkaista haastetta 2020-luvun vaihtoehtoisten kehityskulkujen varalle:

- ikääntyvän Vladimir Putinin pakonomainen tarve päästä maailmanhistoriaan ja "kansakunnan kaapin päälle" ennen kuin tehollinen peliaika on loppuun käytetty – vaikkapa kaappaamalla puolustusliiton jäsenyydestä kieltäytyvä naapurimaa sulaksi hattuun

- luhistumisvaarassa olevan Venäjän epätoivoinen aseellinen yritys kääntää kotiyleisönsä huomio ja tarmo "ulkoista uhkaa" vastaan, johon liittyen pyritään ottamaan haltuun Suomen valtionaluetta

- "värivallankumouksen" tulo Venäjälle kansalaisten saatua mittansa täyteen huomattuaan tulevaisuutensa maassaan toivottomaksi.

- luhistuvan Venäjän sisäinen kiehunta uuden Kansalliskaartin suojatessa johtoa ja kilpailevien aselajikomentajien käydessä sisällissotaa bolshevikkivallankumouksen jälkeiseen tyyliin

- Suomeen saapuva massiivinen siviilien kansainvaellus, joka logistinen huoltaminen ylittää moninkertaisesti Suomen kapasiteetin, joko spontaanisti alkavana tai vallanpitäjien organisoimana

- Putinin hallinnon läksiäis-ilotulitus Mika Lehtosen viestin # 41. kuvaamalla tavalla. Putinin mukaan maailma ilman Venäjää olisi merkityksetön; kenties myös ilman häntä itseään.

Matti Simonaho

Euroopan historiasta tiedetään että aina kun on yritetty "unionia" se on ennemmin tai myöhemmin romahtanut. Joitakin viitteitä: Rooman valtakunta, Napoleonin valtakunta, Kolmas/Natsien valtakunta. Millä tavalla "unioni" seuraavan kerran hajoaa - sen aika näyttää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Italian populistihallitus ravaa Moskovassa liehittelemässä Putinia:

https://www.ft.com/content/819b7e00-d766-11e8-ab8e...

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Täällä ei saisi mennä henkilökohtaisuuksiin ja pitäisi pysyä asiassa, mutta kaiken uhallakin kerron blogistin sukunimeen liittyvän tarinan tänne loppupuolelle. Eversti Pekka Majuri kertoi noin 20 vuotta sitten käynnistään eräässä varuskunnassa everstiluutnanttina, kun valvontakameroita ei vielä ollut kaikkialla. Hän tuli kaukoportille, painoi summeria ja ilmoitti tulijakysymykseen: ”Täällä on everstiluutnantti Majuri.” Hetken hiljaisuus ja sitten tuli itsevarmalla äänellä tiukka vastaus: ”Ei muuten pidä paikkansa!” - Vartiomies oli tietysti lukenut kuumeisesti edessään olevaa arvomerkkiluetteloa eikä sellaista sotilasarvoa löytynyt kuin everstiluutnanttimajuri ylempi majuri kuvista löytyi.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Mielestäni ylivoimaisesti keskeisin kysymys on: Mitä tapahtuu maailman suurimmalle ydinasearsenaalille?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset