pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Toimittaja haastoi presidentin kirjamessuilla

Presidentti Niinistön verenpaineet olivat silminnähden korkealla kun toimittaja Lauri Nurmi esitti näkemyksiään Niinistön toiminnasta istuvana presidenttinä. Sen verran posket punoittivat presidentillä että Halla-aho sai varteen otettavan kilpailijan kansallisessa verenpainekeskustelussa.

Turun kirjamessujen kirjailijahaastattelu oli jo ennakkoon muodostumassa pannukakuksi kun presidentinkanslia ei halunnut hyväksyä presidentistä kriittisen kirjan kirjoittanutta toimittajakaksikkoa messuille. Yleisen keskustelun paine ja ilmeisesti kuva presidentin pelkuruudesta saattoivat lopulta vaikuttaa siihen, että toimittaja Lauri Nurmi pääsi kuin pääsikin mukaan paneeliin. Keskustelusta selvästi muodostuikin Nurmen ja presidentin yhteenotto, jossa istuva presidentti ei pystynyt peittelemään raivoaan hänestä kriittisen kirjan tehnyttä toimittajaa kohtaan.  Nurmi taas jälleen kerran osoitti, mistä kunnon toimittaja on tehty: teräksisistä hermoista, sanavalmiudesta, vakuuttavasta selvittelytyöstä ja lähteiden käytöstä.  

Niinistö oli objektiivisesti arvioiden selvästi altavastaajana eikä hän kyennyt edes omien esimerkkiensä avulla osoittamaan Nurmen kirjatietoja vääriksi. Niinistö päinvastoin osoitti olevansa oman arvon tunteva, pikkusieluinen ja herkkähipiäinen poliitikko, joka osaa myös vihata pitkään ja hartaasti. Niinistö jopa itse toi julki sen että on puuttunut sisäpolitiikkaan, mutta heti perään lähes naurettavasti kiisti oman kertomansa. Samoin hän ei pitänyt Putinin tapaamisia sooloiluna sillä perusteella, että hän kertoi sooloilustaan etukäteen muille. Kyse on vähän samasta kuin näpistäjällä, joka ottaa kaupasta juoksukaljat ja kassan ohi juostessaan näyttää koria myyjälle. Myös Olkiluoto 3 - Fortum -jupakan kohdalla hän ei pitänyt menettelyään painostamisena vaikka oli vahvasti esittänyt oman mielipiteensä asiassa Fortumin johdolle. Jos Fortum presidentin kannanoton jälkeen muutti kantansa täysin päinvastaiseksi, presidentti ei nähnyt tässä asiayhteyttä, vaikka oli vedonnut jopa kansalliseen turvallisuuteen.

Oli jotenkin vähän säälittävää havaita, miten punaposkinen ja osin raivosta kalpea presidentti arvosteli käytännössä yhden toimittajan lähdesuojan käyttöä ja kritiikin esittämistä istuvia vallankäyttäjiä kohtaan. Yhtä säälittävää oli havaita miten yleisö aina välillä naureskeli presidentin jutuille vaikka jutuissa ei ollut lainkaan naurunaihetta. Presidentti yritti kalastella säälipisteitä yleisöltä vaikka runoja lausumalla, mistä Nurmi ansiokkaasti napauttikin presidenttiä.

Nurmi hoiti postinsa hienosti. Hän on esimerkki toimittajasta, joka ei pelkää kiukuttelevia vallankäyttäjiä, saati nöyristele näitä. Tulemme kuulemaan Nurmesta jatkossakin, presidentin suosittelemasta ammatinvaihdosta huolimatta. Enkä ainakaan itse yhtään ihmettele, miksi Niinistö porukoineen yritti jo etukäteen vältellä Nurmen kohtaamista messuilla. Jos presidentti pelkää nuorta toimittajaa, miten hän käyttäytyy esimerkiksi Putinin kanssa, miehen, jonka porukat murhaavat ihmisiä ja hyökkäävät muihin valtioihin?   

Alla linkki sivulle, josta löytyy koko keskustelu videoituna.

 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000005854861.html

           

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Toinen varsinaissuomalainen pressa, lähes yhtä kryptisesti puhuva Mauno Koivisto, oli selvästi kylmähermoisempaa ja filosofisempaa tekoa. Niinistö unohti tärkeimmän: "Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan..", varsinkaan siinä tilaisuudessa ja presidentin roolissa.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

ilmari, tuo oli unohtunut istuvalta presidentiltä jo alussa. Kaverihan oli täynnä vihaa ja tunnekuohua jo alkuvaiheessa. Pelkkää piikittelyähän oli presidentin ensimmäiset puheenvuorotkin.

Onkohan kanslian kaverit oikeasti niin presidentin tossun alla, etteivät osanneet presidenttiä valmentaa kohtaamiseen? Kyllä noilla tunnekuohuilla kohtaamista olisi pitänyt harjoitella etukäteen. Repliikkien purevuutta olisi pitänyt kovasti lieventää. Verenpaineen kohoamisen näkyminen naamasta ei tosiaan luo uskottavuutta.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Jatkokaudellaan oleva kokoomuslainen presidenttimme on unohtanut miten vastaanottaa arvostelua, kun presidentinvaaleissa toimittajat ja haastattelijat olivat niin myötämielisiä?

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Niinistön mukaan esimerkiksi hänen ja Alexander Stubbin (kok.) välit ovat paremmat kuin on annettu ymmärtää. Niinistö nosti esiin tapauksen, jossa Stubb valtiovarainministerinä vuonna 2015 väitti kyselytunnilla, että 90 prosenttia kiistanalaiseen hallintarekisteriin annetuista lausunnoista olisi ollut myönteisiä ja pahoitteli sitten virhettään ylimalkaisesti.

– Stubbille kävi se vahinko eduskunnassa, että hän meni sanomaan jotain prosenttiosuuksia (…) ja jälkeen hän sitten sanoi, että sori vaan siitä. Mä olen sellainen, että helposti tulee mieleen, että nyt tuo kaveri on vaikeuksissa. Ja niinpä mä soitin hänelle sen vuoksi, että tiesin, että häntä harmittaa. Minä toivoin, että soittoni jollakin tavalla auttaisi, Niinistö kertoi."

Olen ymmärtänyt sisäpiiriläisten kanssa keskusteltuani, että jos haastaa julkisuudessa presidentin ulkopoliittista linjaa, voi presidentti yllättäen soittaa - haukkuakseen. Linkittämäsi videon nähtyäni tuntuu siltä, että tuo saattaisi hyvinkin olla mahdollista.

https://www.hameensanomat.fi/stt-uutiset/olo-on-ku...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse pidin noita "olen kolmen eri vaalipiirin äänikuningas, muut ovat kateellisia", "annoin armopalan Kanervalle" ja "J. Häkämies on lörpöttelijä" -juttuja osoituksena Niinistön huonosta itsetunnosta ja siitä että välit Kokoomukseen ovat melko surkeat.

Stubbilta hyvä veto lähettää taskuliina Niinistölle, voi vaikka pyyhkiä sillä nenäänsä josko sieltä löytyisi Kokoomuksen kokoisia herneitä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Toimittaja Nurmi vaikuttaa aidolta tutkivalta toimittajalta. Sehän ei takaa, etteikö joskus tulisi joku ohilyönti tai vastaava.

Elämme sentään aika vapaassa maassa, kun presidentin melkein ammattinvaihtosuositus tod. näk. on meriittinä toimittajalle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No ainakin se kirja menee nyt hyvin kaupaksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Nurmi teki viime vuonna muun muassa persujen hajoamisjutuissaan karmean tarkkaa työtä ja pystyi jo etukäteen osoittamaan, mitä persuissa tulisi tapahtumaan. Tämä siis jo ennakkoon ennen kuin juudasilmiö rävähti silmille. Nurmi oli hyvä ennustaja tai sitten hänellä oli hyvät lähteet. Veikkaan jälkimmäistä.

Jälkikäteen hän pystyi vielä kirjaimellisesti kellontarkasti osoittamaan, kuka teki ja sanoi mitä ja mihin kellonaikaan. Ei hän ihan turhaan ole saanut hyvän toimittajan mainetta. Mihin mies mahtaa pystyä vanhempana kun hyviä lähteitä on satamäärin enemmän?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pari huumoripitoista kirjaa ''lähteineen'' vs. presidentin argumentointi.

Aika selvä osa taisi kuitenkin kallistua presidentin puolelle.

Mitään merkitystähän tällaisilla kirjoilla ei ole, ne eivät vaiktuta mitään mihinkään, tirkistelyromaanit ovat aina niitä, joita ostetaan, että jos edes pienen vilauksen näkisi vallan kammareista :)

Mukavaa viihdettä, ja nuo kirjat lukeneenena voi sanoa, että kirjailijan mielikuvitus on aina hyvä lisä, jos tulee stoppi oikeisiin tietoihin. :)

Niiniistö nauttii suurta kansansuosiota, eikä sitä taida enää mikään horjuttaa.

Mukavaa luettavaa, mutta ei kannata ihan heti kuitenkaan historiankirjoja uusiksi laittaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lähteistä ei juridisessa mielessä ole iloa, jos he eivät (sattuneesta syystä) halua tulla esille omilla kasvoillaan. Siitä huolimatta he ovat arvokkaita nimenomaisesti toimittajille, jotka saavat lähteiltä peräisin olevasta tiedosta ns. "roadmapin" etsiä tietoa myös muualta.

Menetelmä on sama kuin poliisilla, eli juttukokonaisuus kasataan eri tiedonmurusista.

Tutkivan toimittajan työ on siinä mielessä kymmenkertaisesti poliisin työtä haastavampaa, ettei toimittaja voi vaatia tietoa lakiin vedoten. Sen sijaan toimittajalla on mahdollisuus palkita lähde jopa ruhtinaallisesti, jos saatava tieto on ns. dynamiittia.

Puhtoisia poliitikkoja ei olekaan. Tästä syystä myös lähdesuojasta haluttaisiin eroon, jotta piilossa pidettävät asiat myös pysyisivät siellä.

Käyttäjän jukkakleppalahti kuva
Jukka Leppälahti

Niinistö on outo yhdistelmä populismia ja kekkoslaisuutta vailla Kekkosen pätevyyttä. Tavallaan pienoiskuva populismiin taipuvaisista kansalaisista, jota tuo huonoille vitseille naureskelu alleviivaa.

Nurmen kaltaisista rohkeista journalisteista on pulaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kyllähän Niinistö pätevä ja tietävä kaveri on, eihän siitä pääse mihinkään. Hän ei vain osaa soveltaa osaamaansa hyvin ja yrittää paikata sitä kiukuttelemalla ihan väärille ihmisille.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

"Hän ei vain osaa soveltaa osaamaansa hyvin" ei ole millään tavalla synonyymi pätevän kanssa.

Tietävyyttä en käy kiistämään.

Pitäisitkö itseäsi pätevänä lakimiehenä, jos et osaisi soveltaa osaamaasi lainsäädäntöä käytäntöön?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Minusta on täysin sopimatonta tehdä kirja virassa olevasta Tasavallan presidentistä ja käyttää siinä lähteitä, joiden todenperäisyyttä ei voi mitenkään varmentaa.

Suomi on ajautumassa sisäisiin ongelmiin ay-pomojen takia ja on turha yrittää murentaa presidentti-instituutiota. Tätä instituutiota saatetaan joutua tarvitsemaan lähiaikoina. Perustuslakiuudistuksella tehtiin aikanaan vakava virhe, kun siinä vähennettiin presidentin valtaoikeuksia. Ihmettelen vieläkin niitä korkeasti oikeusoppineita, jotka eivät nähneet silloin ”metsää puilta.” He eivät nähneet näköjään "nenäänsä pitemmälle."
Eduskunnan joutuessa ”pattitilanteeseen” tarvittaisiin maahan virkamieshallitus, jota nykyisin ei voida nimittää.

Toimittajan vastuu on valovuosien päässä Tasavallan presidentin vastuusta. Lähdesuoja ei riitä selitykseksi tässä kirja-asiassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jukka, tuo kuuluu siihen sananvapauden piiriin jota myös istuva presidentti puolustaa, tai ainakin pitäisi puolustaa.

Oli ironiaa, että kaikki ne pahimmat kohdat jotka olivat presidentin mielestä kirjoissa pielessä, olivat juttuina ja lähteiden osalta oikeita. Jos huomasit, presidentti ei osannut edes perustella, mikä kirjojen väitteistä meni pieleen.

Itse olen lähdesuojan puolustamisen kannalla. Tässähän siitä ei lopulta ollut kysymys vaan siitä, että presidentti ei tykännyt tietyistä sanavalinnoista ja oli toista mieltä siitä, miltä hänen esiintymisensä näyttäytyi ulkopuoliselle.

Käyttäjän SeppoLavonen kuva
Seppo Lavonen

"Jos presidentti pelkää nuorta toimittajaa, miten hän käyttäytyy esimerkiksi Putinin kanssa, miehen, jonka porukat murhaavat ihmisiä ja hyökkäävät muihin valtioihin?"

Erittäin hyvä kysymys. Suorastaan tuhannen taalan/ruplan kysymys.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no minusta Niinistö on hoitanut virkansa hyvin , ennakkoääniäkin sai 64% eli siis kansa on Niinistön puolella.Yleensä kannattaa ensin katsoa omat synnit

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Se nyt on selvää että kansa tykkää suuresta johtajasta. Niinhän se tykkäsi Kekkosestakin. Suomessa on paljon niitä jotka pitävät esimerkiksi siitä miten Niinistö näyttää hyvältä nuoren vaimonsa rinnalla tai että Niinistöllä on söpö pieni koira. Jotkut ovat ihan otettuja siitä että presidentti istuu portailla kuten "me" tavikset.

Jos kansansuosio perustuu osaamiseen, ymmärrän sen hyvin. Muuten suuren suosion johtajat ovat yleensä kehitysmaissa kuten Venäjä ja Pohjois-Korea, mikä ei kyllä ole mikään meriitti länsimaissa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jättikö Niinistö keskustelun päätteeksi kättelemättä Nurmen ?

Ainakin tällainen vaikutelma syntyi uutisten yhteydessä näytetystä taltioinnista. Merkittävä ja tarkoituksellinen viive tässä kohteliaisuudessa ainakin tuli näkyväksi.

P.S. Äänioikeutettuja viime presidentinvaaleissa oli 4 246 803 kansalaista ja Niinistö sai 1 875 342 ääntä.

Kannatusprosentti oli 44%.

Käyttäjän JaniTuononen kuva
Jani Tuononen

Ulkomuistista äänioikeutettuja oli enemmän. Muistaakseni 4 498 004 äänioikeutettua.

Koko talvihan oli suitsutusta Niinistölle. "Jopa 80 % kansasta äänestäisi Niinistöä."

80 % kansasta on melkein äänioikeutettujen määrä, minkä takia median hehkutus ja oikeellisuus huvittaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen
Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #24

Pekka, taisi muuten Tuononen olla oikeassa presidentin vaalien äänioikeutettujen kokonaismäärän suhteen?
https://tulospalvelu.vaalit.fi/TPV-2018_1/fi/aoik_...

Jätitkö ulkosuomalaisten äänioikeutettujen määrän pois kokonaismäärästä? Ulkosuomalaisten yhteismäärä oli 251201.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Tuononen- Tilastokeskus

1-1

Tuononen- Toivonen

1-0

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kyllä kätteli pikaisesti, ei tosin katsonut silmiin vaan häipyi saman tien muualle.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#14

Tuo kannatusprosentin ilmaiseminen on tärkeää. Se on totuus, joka unohtuu helposti.

Antti Rahikka

Täyttä asiaa kirjoitat! Kuitenkin ydinvoimalakysymyksessä on mainittu väärä voimala eli Fennovoima ja Rosatom puuhaavat Hanhikivi 1:stä, ei Olkiluoto 3:sta jota puolestaan pikkuhiljaa rakentelee Ranskalais-saksalainen konsortio.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Kiitos korjauksesta. Mistä lie napsahtanut tuo Olkiluoto.

Käyttäjän TeroLuostarinen kuva
Tero Luostarinen

Jep.

Aika rimanalitus pressalta luulisi hänen olevan tuollaisen yläpuolella.

no, se koira älähtää, mihin kalikka kalahtaa

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niinistö on ihan vapaaehtoisesti alkanut vähentää suosiotaan. Toinen kausi taitaa olla sittenkin liikaa ! Ensimmäiset virhearviot alkoivat jo ensimmäisellä kaudella.

Putin ehdotti Niinistölle yhteistä jääkiekko-ottelua ? Presidentti Niinistö pelaa jääkiekkoa Putinin kanssa 2012 !!!!!

Tapaaminen Putinin kanssa Sothissa Krimin valtauksen jälkeen 2014. EU johtajat olivat sopineet, että tapaamisia Putinin kanssa rajoitetaan Niinistö oli tietysti toista mieltä !

Niinistö keskustelee Putinin kanssa Rosatomin rakentamisesta Suomeen ja samalla sotkee Fortumin Fennovoiman osakkaaksi.

Niinistö sotkeutuu Kolmikantasopimuksen alaisiin neuvotteluihin painostamalla osapuolia sopuun!

Viimeinen arvovallan katkeamin tapahtuu Turun kirjamessuilla. Niinistö sortuu julkiseen kiukutteluun, toimittajien ojentamiseen epäkorrektilla tavalla !

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Poliitikot eivät koskaaan tunnusta olleensa missän asiassa väärässä, ei tule ainakaan mieleen. Niinistön tapa väistää ikävä tosiasia, on lyödä leikiksi ja johtaa puhe sivuun itse asiasta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Sauli Niinistö on isänmaallinen mies ja se tulee erittäin selvästi esille siinä, miten kunnioittavasti hän suhtautuu sotaveteraaneihin, esimerkkinä Linnan juhlat. Olin paikalla Talvisodan muistomerkin paljastustilaisuudessa aikanaan Kasarmintorilla. Hän piti siellä puheen, jossa tuli esiin myös voimakas aito isänmaallisuus.

Itänaapurin kanssa on hyvä säilyttää keskusteluyhteys. Meillä on yhteistä rajaa noin 1340 kilometriä. Hyvät naapuruussuhteet ovat tietysti erittäin tärkeä asia, mutta aina on myös hyvä olla varautunut huonompiinkin aikoihin. Verkostoitumista lännen suuntaan on tapahtunut kiitettävästi viime aikoina.

Mitä tulee Tasavallan presidentin valtaoikeuksiin, niin netissä on luettavissa vuoden 1919 Suomen Hallitusmuoto ja tietysti nykyinen perustuslaki. Tehkää vertailuja. Viimeksi mainitulla on tehty ”karhunpalvelus” Suomi-neidolle.

Suomen Hallitusmuodosta tulee ensi vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hallitusmuoto astui voimaan 17. heinäkuuta 1919 ja se oli voimassa 1919 - 2000. Tämän hallitusmuodon keskeisenä tekijänä oli perustuslakikomitean puheenjohtajana toiminut Korkeimman hallinto-oikeuden silloinen presidentti K.J. Ståhlberg. Hän totesi aikanaan tavatessaan Yhdysvaltain konsuli Haynesin nuoren valtion presidenttinä, että esikuvana Suomen valtiosäännölle on ollut Yhdysvallat (Sakari Virkkunen: Suomen presidentit I sivu 29).
Yhdysvaltain perustuslaki on ollut voimassa aina sen syntymästä eli vuodesta 1787 lähtien.

Presidentti J. K. Paasikivi arvosti Ståhlbergia suuresti, ja kuvaili edeltäjäänsä jopa ylisanoilla: ”Ståhlberg oli mies, joka ei koskaan tehnyt virheitä” (Wikipedia).

Mitä sananvapauteen tulee, niin siihen kuuluu myös sananvastuu.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Miten kommenttisi liittyy aiheeseen, presidentin esiintymiseen kirjamessuilla?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Ei Niinistö tosiaankaan ole pahimmasta päästä presidentiksi. Tuo veteraaniasia on minunkin sydäntäni lähellä.

Viimeiseen lauseeseesi Jukka kommentti.

Sananvapaus on tärkeä asia, mutta tuo vastuupuoli usein unohtuu. Enkä tarkoita pelkästään juridista vastuuta, vaan omaehtoista vastuuta (harkintaa) siitä mitä suustaan päästää, luettavaksi kirjoittaa, tai elämässään tekee. Voisiko sanoa, että moraalinen ja sivistyksellinen näkökohta on tärkeä ottaa riittävästi huomioon. Näin ei tänä päivänä tottavieköön tehdä!

Kummalliseksi väittelyksi ko. haastattelu meni. Pakotus-sanasta jauhettiin. Turha sitä oli presidentin ottaa kirjaimellisesti. Tarkoitushan oli mitä ilmeisemmin kuitenkin sen suuntainen.

Käyttäjän PeliSuomi kuva
Pertti Lindeman

Vähän aikaa sitten käsiteltiin Nokian pelolla johtamista, joka tuli nyt Niinistöstä mieleen. Uskottavuus karisi samalla kun valtiomiesmäisyys katosi. Tämä nyt ei ollut ensimmäinen kerta ja tuskin viimeinenkään. Aiemmin tölväisi yrittäjistä alta lipan. Sitä ihmettelen, että media purematta nielee?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Niinistön olisi kannattanut ottaa Lennu koira mukaan Turkuun. Koiran pitäminen sylissä laskee verenpainetta ja kiukkua.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset