pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Tapaus Airiston Helmi, esimerkki

Täällä palstoilla toimittajien havaitsemat olennaiset asiat Airiston Helmestä yritetään kasakan naurulla saada mitättömiksi. Ei kannata jättää helikopterikenttiä keskusteluista koska ne liittyvät olennaisesti asiaan. Annetaan hölmöjen nauraa mutta ollaan me muut Suomen turvallisuudesta huolissaan. 

Silloin kun erikoisjoukkojen maahanlaskua suunnitellaan helikoptereista käsin, raskaasti varustetut joukot kannattaa tuoda paikalle nopeasti ja ohjata joukot suoraan lähes siihen paikkaan mihin ne tulevat jäämään tai mistä käsin pääsee kätevimmin jatkamaan iskua. Mitä enemmän maahanlaskupaikkoja, sitä useammilla koptereilla voi operoida ja sitä nopeammin saadaan maksimaalinen määrä joukkoja paikoilleen. Ja kun alkuvalmistelut on tehty ja suurin osa materiaalista ja jatkokuljetusvälineistä on tuotu jo aiemmin, joukot ovat maahanlaskettuna valmiina lähes heti.

Säkkiluoto-Nevamo on hyvä yksittäinen esimerkki Suomelle kiusallisen läpinäkyvästä uhkasta mikä oli valtiojohdon taholta jopa pakko estää. Saariryhmällä on hajallaan alle puolen kilometrin säteellä vähintään kolme neljä varta vasten tehtyä maahanlaskupaikkaa jotka sijoittavat nopeasti paikoilleen muutama sata, jopa pataljoonan verran, erikoisjoukkojen sotilaita kalustoineen. Tähän tarvitaan aluevesirajaltakin tehtynä vain 15-20 minuuttia, yksi reissu ja muutama kopteri. Kun iskuun liittää sen että mukana voi tulla koptereita tai aluksia jotka tuovat paikalle raskasta ilmatorjuntakalustoa tai jopa ballistisia ohjuksia, eipä tuo hyvältä näytä Suomen kannalta. Säkkiluoto-Nevamo on selkeästi tehty myös siihen että sieltä päästään nopeasti muualle kun joukot on saatu loppuvarustettua. Ympäri saariryhmää tehdyt lukuisat eri suuntiin sijoitetut betonilaiturit on tehty varta vasten jatkokuljetuksia varten.   

Kysymys kuuluukin, kuinka monta vastaavaa paikkaa Venäjällä on näin pitkälle valmiiksi tehtynä täällä Suomessa ja miksi. Hölmömpi voi tietysti väittää että miljonääri oikeasti tarvitsee puolen kilometrin säteelle tehtyä neljää helikopterikenttää, kanavan ja sen varrelta veneiden lastauspaikan ja 10 muuta laituria, jotta on kivempi kalastaa.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Enemmän tuollaiset sopisivat skenaarioon, jossa miljonäärin varsinaisena lomanviettopaikkana on Ahvenanmaa, Hiidenmaa/Saarenmaa tai Gotlanti. Väylämökeillä vain valvotaan päärakennusta ja vaikeutetaan mantereelta käsin tehtäviä lomanvieton häirintäyrityksiä. Rakennustarvikkeetkin voi tuoda kätevästi paikalle meriteitse eikä tarvitse jonottaa mantereen tulleissa.

Ahvenanmaalaisethan ovat suoraan ilmoittaneet, etteivät he halua suomalaisten sekaantuvan asioihinsa, joten heillä on varmasti tilanne hallinnassa. Muut lomakohteet taas kuuluvat vieraille valtioille. Virolaiset osaavat hommansa ja Gotlannissakin on, ööö, Peppi Pitkätossu.

Risto Koivula

Ne" "virheät miehet ja naiset" pitäisi myös pudottaa huomaamattomasti laillisista kuten matkustajalentoneista, koska vieras kutsumaton joukkojenkuljetuskone ammutaan alas.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Korkeajännitysteoriat ovat aina mielenkiintoisia, mutta laskuvarjojääkäri Majuri lukukokemuksensa innoittamana unohti sen, että maahanlaskujoukot eivät tarvitse minkäänlaisia helikopterikenttiä toimiakseen tehokkaasti.

Kuljetuskopterit laskevat ensi-iskussa käytettävät joukot mille tahansa metsä- tai peltoaukealle taisteluhelikopterien tukemina. Todennäköisimpiä kohteita ovat kuitenkin aluksi lentokentät, jolloin niille voidaan siirtää ilmakuljetuksina myös panssarikalustoa.

Saareen sijoitettuina pataljoonallinen erikoisjoukkoja voidaan tuhota yhdellä rannikkotykillä.

Laitureita tarvitaan ainoastaan silloin, kun päävoimia siirretään suurilla laivoilla satamien kautta sisämaahan.

Airiston saaret sopisivat sen sijaan vaikkapa pienempien Spetznaz-kommandoryhmien lymypaikoiksi.

Huoli Suomen turvallisuudesta on kuitenkin yhteinen.

Veli venäläinen on jo keskuudessamme. He ovat töissä rakennuksilla, ajavat busseja ja ratikoita, tekevät hanttihommia yms. Nuoria ja riskinoloisia miehiä tyynni kaikki.

https://www.tilastokeskus.fi/tup/maahanmuutto/maah...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Onneksi sinulta löytyy erikoisjoukkokokemusta enemmän. Taisit muuten itse unohtaa olennaisimman? Säkkiluoto-Nevamo on ilmeinen erikoisjoukkojen maahanlaskupaikka josta ne pääsevät jatkovarustettuina kohteisiinsa esimerkiksi kymmenillä pikaveneillä erittäin nopeasti. Tietenkin sotilaskoptereilla voi yrittää lentää mantereelle asti ja laskeutua tyhjiin saariin tai vaikka pellolle. Venäläiskopterin laskeutuminen Turun lentokentälle tai kauppatorille olisi idioottimainen sotatoimi ja edellyttäisi pitkää lentoaikaa, vähemmän miehiä, vähemmän raskasta varustusta ja Suomen sotilaallista puuttumattomuutta.

Kun erikoisjoukot lasketaan juuri paikkoihin joista ne saavat mukaansa paikkoihin etukäteen tuodut ammukset ja raskaamman aseistuksen, joukkoja voi tuoda suurempia määriä, nopeammin ja ilman isoa huomiota. Kopterit myös pääsevät nopeasti takaisin ja erikoisjoukot tekemään sitä mitä osaavat eli häviämään näkyvistä ja iskemään. Kun iskuja alkaa tapahtua, ketä tästä pitäisi syyttää?

Ai niin, ne rannikkotykit. Kerrotko mistä ja millä tykillä ammutaan Säkkiluoto-Nevamolle? Ja milloin sinne ammutaan ja miksi? Jos viestikaapelit on katkaistu, Turun, Hangon ja Helsingin syväväylillä lepää tuntemattomasta syystä uponneita autolauttoja ja suomalaisia sota-aluksia, ja muuallakin Suomessa tapahtuu kummia, mitä veikkaat, vieläkö saariryhmästä löytyy tuossa vaiheessa edes kohteita? Ja mitä veikkaat, olisivatko mahdolliset muutamat kantamalla olevat tykit itse iskukohteita jos Säkkiluoto-Nevamo olisi puolustettava alue?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Osaatko antaa luonnollisen selityksen sille, miksi Säkkiluodolla, jonka pituus on n.700 metriä, pitää olla neljä helikopterikenttää ja kymmenkunta betonilaituria? Turismi ei ole järjellinen selitys. Miljonäärit haluavat kyllä matkustaa helikopterilla, mutta sitä en usko että he haluaisivat majoittua rivitaloon.

Kun Airiston Helmi Oy:n toimiala on kiinteistöhallinto ja -kauppa, saattaa olla, että yhtiö on rakentanut Säkkiluodon myyntikuntoon. Potentiaalinen ostaja voisi olla Merivoimat (Suomen?) onhan siellä useita kasarmeja ja satama suurillekin aluksille.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

"... kasakan naurulla..."

Katsoin Medvedevin esiintymisen ja vastauksen toimittajan kysymykseen. Hämmentävä reaktio josta voi olla montaa mieltä mutta ainakin tuli alleviivatuksi miten naurettava asia Venäjän kannalta on: https://areena.yle.fi/1-50008327
Noin vahva reaktio panee ainakin minut epäilemään, että asia on juuri päinvastoin mitä sanotaan.

Joku oli myös kuiskutellut Mikko Kärnälle miten Airiston Helmestä tehdään huoltokeskus Venäjän Itämerellä operoiville sukellusveneille. Järjetön ajatus jonka turvin on helppo nauraa niille jotka ovat huolissaan alueen mahdollisesti muodostamasta uhasta turvallisuudelle.

Samaan aikaan naapurissa. Skinnarvikin merivoimien varikon päällikkö katsoo, että tuntemattomien venäläisten ostajien maakauppoja sotilasalueen sisältä ei ole syytä tarkemmin selvittää: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/27/utlandsk...

Ja suosikkini: Venäläinen osti Airiston Helmen koska oli ihastunut puhtaaseen hanaveteen ja tuoreeseen limppuun: https://svenska.yle.fi/artikel/2018/09/26/for-nio-...

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Säkkiluotoa voi tarkastella kuka tahansa lataamalla koneelleen ohjelman Google Earth Pro ja kirjoittamalla sen jälkeen hakukenttään sanan Säkkiluoto. Esiin tuleva näky on hätkähdyttävä. Saaristomeren keskellä strategisesti erinomaisella paikalla on ollut näköjään vilkasta rakennustoimintaa.

Merikartasta Säkkiluotoa katsomalla voi todeta, että saari sijaitsee keskeisellä paikalla, kun kysymyksessä on laivaväylästö pohjois-eteläsuuntaan ja itä-länsisuuntaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuo on erittäin hyvä pointti. Sen lisäksi kannattaa Google Earthia käyttäen vilkaista Airistonsalmea, joka on Turkuun johtavalla merireitillä. Jos siihen sopivasti upottaa vanhan rahtilaivan poikittain tai miinoittaa sen salmen, niin Turun Pansiossa olevat suomalaiset sotalaivat tulevat olemaan pussissa. Samalla tavalla venäläiset upottivat Donuzlavin järven suulle vanhan risteilijä Ochakovin estääkseen Ukrainan laivaston aluksia pakenemasta siltä järveltä.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_cruiser_Ochakov

Toinen asia on se, että Turun seudulta lähtevien tietoliikenneyhteyksien katkaisemiseen muutama hyvin varustettu sukeltaja ja moottorivene. Sellaiset voidaan huomaamatta majoittaa Airiston Helmen alueelle.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Ilta-Sanomat tarjoaa tänään lukijoilleen ”nojatuolimatkan”, johon kannattaa tutustua.

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005844218.html

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Kyllä mopot keulii ja hevoset nelistävät aivan laukalla.

Nuo kohteet on NIIN helposti tuhottavissa tuhkaksi, ettei niillä ole mitään SOTILAALLISTA merkitystä.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Ketä tarkoitat? Suomi tuhoaisi Majurin mainitsemat kohteet, jos sinne ilmestyi venäläisiä sotilaita kalustoineen vai kuinka? Millä Suomi tuhoaisi ne tuhkaksi, jos tätä tarkoitit?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kuka ne tuhoaisi, miksi ja missä vaiheessa? Siinä vaiheessa kun iskut on jo tehty? Eipä taida enää siinä vaiheessa olla saarilla ketään. Jos saarista pitäisi pitää jostain syystä kiinni, siihen löytyy keinoja mutta silloin ollaankin sodassa.

Kannattaa muistaa että kun Suomen sisältä käsin pääsee iskemään lamauttavasti useisiin kohteisiin yhtäaikaa, se on vasta alku jollekin suuremmalle. Ja yhtä mieltä varmasti ollaan että todellinen mahdollisuus iskeä Suomen sisältä käsin on valtava uhka Suomen turvallisuudelle?

Jos itse olisin ikävä vastapuoli ja pitäisi tuhota tietoliikennekaapelit ja estää syväväylien käyttö ja iskeä mantereella strategisiin kohteisiin, yrittäisin hoitaa asian juuri noin, näkymättömästi. Jos haluaisin tuoda tueksi jopa ilmatorjuntakalustoa, ohjuksia ja raketinheittimiä paikalle ja tehdä lisäksi massiivisen yllätysiskun, tekisin sen varta vasten aluevesien ulkopuolella varustetuilla öljytankkereilla. Ajaisin ne yöaikaan pyhäpäivänä syväväylille Turun, Hangon ja Helsingin edustalle ja toimisin sieltä käsin. Erikoisjoukot olisivat jo hoitaneet omat juttunsa ja tehneet tyhjäksi harvat vastaiskumahdollisuudet. Bonuksena olisi se että siinä vaiheessa kun tankkerit olisivat tehneet tehtävänsä, niiden voi antaa upota sijoilleen.

Tämä olisi siis vain aloitus, yhdessä paikassa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Jäämme Majurin kanssa erimielisiksi kiinteistöhankintojen motiiveista.

Mutta tarkastellaan sen sijaan tämän kohun seurauksia tulevina kuukausina.

Lähteekö Nato -jäsenyyden kannatus rakettimaiseen nousuun, kuten näin röyhkeiden hyökkäysvalmistelujen paljastumisen jälkeen luulisi käyvän? Vai painuvatko suomalaiset yhä syvemmin kyykkyyn Venäjän jatkuvan uhan alla?

Veikkaan jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta. Sen vuoksi, että venäläiset tietävät hyvin suomalaisten reagointitavan Venäjän nostaessa uhkaa päällemme.

Ja he käyttävät sitä tietoa hyväkseen luomalla uhkakuvia...

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #17

Vainoharhasta tulee vaaliteema, nythän persutkin mainostavat olevansa "tiukin itään." Kaikista vainoharhaisin maa Venäjä on liian iso tekijä ollakseen vaikuttamatta pieneen naapuriinsa Suomeen. Puolueet kilpailevat nyt siitä, ketkä saavat nopeimmin purkaa länsimaisia vapauksia "turvallisuuden" nimissä.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #19

Minäkin pistin merkille persujen aloittaman kampanjanomaisen mediaoperaation, jossa he yrittävät profiloitua Venäjään kriittisesti suhtautuvana porukkana. Jopa Packalen kirjoitti Venäjää arvostelevasti, mikä viimeistään herätti meikäläisen kyseenalaistamaan koko touhun.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #17

Itse lähden pelkästään siitä, onko kuvaamani ajatuskyhäelmä mahdollinen ja kuinka veemäinen se olisi Suomelle noin tehtynä. Jos se on mahdollinen, se on liian vaikea pala jättää huomioimatta. Samaa tekniikkaa käyttävät Suomen ja Ruotsin ulkoministeriöt kun ne arvioivat Venäjän uhkaa yleensä. Vaikka uhka on sinänsä tällä hetkellä Venäjän osalta vähäinen, tositilanteessa seuraukset olisivat karmeat jos mitään ei tehdä turvallisuuden eteen. Jos Nato-kannatus tästä nousee, ihan hyvä. Todellinen tarkoitus kuitenkin oli osoittaa riskit, mitkä liittyvät jos mitään ei tehdä.

Itse olen vuosia huvittanut itseäni milloin milläkin ajatuskyhäelmällä. Aikanaan kun Irakin sota oli edessä Kuwaitin takia ja USA uhoili omalla tahollaan, mietin yövuorossa ollessani ihan huvikseni ääneen miten itse lähtisin hyökkäämään Irakia vastaan. Vielä enemmän huvitti kun Desert Storm sai nimensä ja aavikolla alkoi tapahtua - muuan Norman Schwarzkopf oli päätynyt samaan kuvioon. Kun Venäjä hyökkäsi Krimille, kirjoittelin täällä paikallisen lehden palstoilla, miten Krim ei tule jäämään ainoaksi kohteeksi Venäjällä vaan Venäjä alkaa iskemään eri puolilla Itä-Ukrainaa aiheuttaakseen kaaosta ja saadakseen syyn puuttua tapahtumiin sotilaallisesti. Krimin valtauksen jälkeen kiistelin eräässä seminaarissa yhden Suomen johtavan sotatutkijan kanssa aiheesta tekeekö Venäjä Ukrainasta sisämaavaltion ja ottaa Ukrainalta rannat Krimiltä itään ja länteen. Olin tuolloin sitä mieltä että Venäjä turvaa Krimiltä käsin sen vesi-, sähkö- ja kaasuhuollon ottamalla alueet Dneprille asti pohjoiseen ja ottaa Ukrainalta rannat Krimiltä länteen Moldovaan asti sekä ottaa haltuunsa myös rannat Krimiltä itään eli käytännössä Mariupolin ja alueet pohjoisessa Donetskiin asti. Viimeisintä ei lopulta tapahtunut mutta noin olisin itse tehnyt.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

”Kasakka ottaa mikä irti lähtee.”

-Sauli Niinistö Washingtonissa

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nämä ovat siis huonoja kasakoita, kun ovat kiltisti maksaneet ottamisistaan. Ja käteistäkin oli varattu sopivasti juokseviin menoihin...

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Toki Suomen yhteen linja-autoon mahtuva natsijoukkio on tähdellisempi pohdittava kuin ryssien maakaupat ja niihin mahdollisesti liittyvä rikollisuus.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #16

Tämä juttu on hauskempi kuin Keystone Cops. Neljäsataa poliisia saartaa yhden entisen autokuskin ja hänen kaverinsa, täällähän poliisit ovat syytelleet toisiaankin rikoksista kun päät törmäilevät yhteen. Nimitelläkin uskalletaan, onhan se hienoa!

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #18

Niin, sinähän olet aikaisemmin osoittanut urheutesi juuri nimittelyn nykyisin niin suositulla alueella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #22

Natsit bännissä! Nimittely on selvästi kantanut hedelmää. Monella puheenvuorolaisella on tänään surupäivä.

https://yle.fi/uutiset/3-10428598

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #26

Joo, ne kaikki kolme itkevät.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Miksiköhän Suomessa ei voitaisi ottaa käytäntöön Venäjän omaa menetelmää: Ulkomaalisille maata ei myydä, mutta sopivin ehdoin vuokrataan. Sehän olisi tasaveroinen menetelmä. Ei Venäjä ole EU:n jäsen. Ei Venäläisillä ole Suomessa muutenkaan samoja oikeuksia kuin EU:n jäsenmaiden kansalaisilla mm. vapaa liikkuvuus ilman viisumia ja passia.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

"Kysymys kuuluukin, kuinka monta vastaavaa paikkaa Venäjällä on näin pitkälle valmiiksi tehtynä täällä Suomessa ja miksi. Hölmömpi voi tietysti väittää että miljonääri oikeasti tarvitsee puolen kilometrin säteelle tehtyä neljää helikopterikenttää, kanavan ja sen varrelta veneiden lastauspaikan ja 10 muuta laituria, jotta on kivempi kalastaa."

Hyvä kysymys, jota sietää pohtia. Onko jollakin niin paljon rahaa, että tekisi tällaista vain sijoitusmielessä ja mitä tällainen sijoittaminen hyödyttäisi esimerkiksi bisneksen teko mielessä? Taustalla lienee ihan oikeasti toisenlaisia ja kauaskantoisempia tarkoitusperiä, joihin meidän suomalaisten on syytä suhtautua vakavasti kuten Majuri oivallisesti tuo asian esille.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Toivottavasti tämä Hesarin tämän päivä juttu aukeaa:

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005844012.html

Itse olen mietiskellyt vähän tuohon samaan suuntaan : ovatko kaikki tuhannet langat tosiaan tiukasti Putlerin sormissa vai esiintyykö sielläkin ´yksityisyritteliäisyyttä`.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset