pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Säälittävää, presidentti Niinistö

Presidentti Niinistö selitteli hiljattain saksalaisille näkemyksiään Putinista ja Suomen Nato-kannasta. Hyvää haastattelussa on se, että saksalaiset näkevät nyt itse tuoreeltaan, mistä suomettumisessa on kysymys. 

Päivän IS:n mukaan, Frankfurter Allgemeine -lehdelle antamassaan haastattelussa Niinistö lietsoo turhaan omaa pelkoaan saksalaisiin. Aamukahviaan juovat saksalaiset voivat naureskellen lukea, miksi Niinistö pelkää Putinia ja Natoa. Neuvottelevaa vastapuolta kuulemma pitää pelätä sen takia että tämä on valmistautunut neuvotteluun? Hehheh, todella typerää kommentointia, arvoisa presidentti. Eikö neuvotteluissa lähtökohtana ole, että osapuolet ovat valmistautuneita ja neuvotteluissa osapuolet esittävät näkemyksiään perusteineen? Mistä se pelko tulee kuvioihin, arvoisa presidenttimme? Se, että itse pelkää mitä ihmeellisimpiä juttuja, ei tarkoita, että muiden pitäisi. Muistelen parisen vuotta sitten Putinin olleen hyvin valmistautunut kun hän kertoi Venäjän armeijan olevan 1500 kilometrin päässä Suomen itärajasta.

Niinistön mukaan Suomi ei kuulemma voi liittyä Natoon koska sen jälkeen Venäjä näkisi täällä vihollisen. Mitähän saksalaiset miettivät Niinistön tuhertamisesta? Venäjän suurimmat viholliset Euroopassa ovat sattumalta sen suurimpia kauppakumppaneita. Helppo veikata, että saksalaiset tuskin pitävät Venäjää vihollisenaan Nato-jäsenyyden takia ja jos Venäjä kohtelisi Suomea kauppakumppanina vastaavalla tavalla kuin muun muassa Saksaa, Suomen pitäisi jättää hakemus saman tien.

Fiksuimmat muuten huomasivat Niinistön perusteluissa ikävän surkean seikan: Jos Suomen pitää Nato-asiassa odottaa sitä, että Venäjä pitää Suomea vihollisenaan, homma voi pissiä nilkoille, vai mitä, arvoisa presidentti? Siinä vaiheessa kun vihollisia ollaan, meidän pitäisi jo olla jäseniä, eikä lähteä miettimään hakemuksen jättämistä.  

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005828837.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minusta Niinistön varoitus Putinin oveluudesta ja hyvin varautumisesta tapaamisissaan ulkomaisten politiikkojen kanssa on sinänsä hauska. Niinistö taisi itse kävellä ankan lailla taannoin Putinin jahdille, josta julkaistiin
Venäjällä kiusallisia valokuvia, kun herrat olivat kannella auringossa kuin konsanaan mafiosot keskenään hauskoissa tunnelmissa.

Putin probagandan mestarina käytti tässä Niinistöä hyväkseen omiin päämääriinsä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Venäjän puolustusdoktriinissa on erikoista se, että organisaatio, Nato, on julistettu viholliseksi, mutta ei sen jäsenmaita. Jos pelkästään Nato on vihollinen, se kai tarkoittaa Naton tekemistä päätöksistä johtuvia vihamielisiä toimia Venäjälle. EU:n tekemät päätökset, esim. talouspakotteet, ovat Venäjälle varmasti haitallisempia. EU:a ei silti ole julistettu viholliseksi.

Presidentti Niinistö pelkää, että Suomi Naton jäsenenä olisi Venäjän vihollinen. Tekeekö puolustusliiton jäsenyys automaattisesti maasta Venäjän vihollisen? Vastausta voi hakea Naton jäsenmaista esim: Norja, Saksa, Ranska, Espanja, Italia, Kreikka, Turkki jne. Eivät ne varmaankaan ole Venäjän vihollisia.

Presidentti Niinistö (IS 15.9.): "Kun he katsovat nyt rajan yli, he näkevät suomalaisia. Jos olisimme Naton jäseniä, he näkisivät vihollisia. Tämä on heidän kantansa". *)

Presidentti kirjoittaa, että "tämä on heidän kantansa" eli antaa ymmärtää, että pelkkä puolustusliiton jäsenyys tekisi Venäjän mielestä Suomesta vihollismaan. Niinistö tuskin itse on sitä mieltä?

Jos vaikeistakin asioista voi keskustella suoraan Putinin kanssa, Niinistö voisi kysyä suoraan, miksi Suomi olisi Naton jäsenenä Venäjän vihollinen, mutta Turkki ei ole.

*) Kun venäläiset kenraalit katsovat rajan yli, he näkevät vihollisia, olemme Natossa tai ei.

https://www.iltalehti.fi/uutiset/20170116220005417...

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Mitähän tälle Natolle vielä tapahtuu, kun Yhdysvallat uhkailee jo ICC:n syyttäjiä ja tuomareita, jos aloittavat sotilaittensa sotarikosten tutkinnan Afganistanissa ynnä kaikki muu siihen päälle. Yhdysvaltojen protektionismi koskee pian kaikkia ja kaikkea.

Miksi Suomen ulkopoliittinen johto ja presidentti on tästä hiljaa ja eipä taideta koko EU:ssakaan puhua asiasta paljon mitä nyt tiedotusvälineet kirjoittelee ja julkaisee uutisia asiasta? http://vesalevonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260827...

Yhdysvaltain uhkailu ICC:n syyttäjiä ja tuomareita vastaan on erittäin huono asia ottaen huomioon, kun Skripalien murhaepäillytkin pitäisi saada vielä joku päivä oikeuden eteen. Venäjä käyttää tätä varmasti myös hyödykseen, kun Yhdysvallat ei halua piitata kansainvälisestä oikeudesta. Voiko suurvallat kävellä kansainvälisen oikeuden yli, miten tahtoo?

Miten käy vielä koko YK:n, joka myös natisee liitoksissaan. Tämä maailman järjestys on kertakaikkiaan menossa niin hulluun suuntaan, että kuka tästä oikein ottaa selvää.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

USA ei ole ainoa valtio joka on jäänyt ICC:n ulkopuolelle. ICC on osoittautunut yhtä tyhjänpäiväiseksi instanssiksi kuin YK ja erityisesti YK:n turvallisuusneuvosto.

Itse olen sitä mieltä että nykymuotoinen YK voitaisiin lakkauttaa suurilta osin hyödyttömänä ja säästyneet rahat käyttää joihinkin sen terveiden osien toimintaan toisen toimijan alaisuudessa.

Niin kauan kuin ICC ei oikeasti tutki sotarikoksia tai edes voi niitä tutkia, se on hyödytön kuin kärpäsen paska ikkunassa. On siten sama jos joku USA kitisee sen tiimoilta. Moukkamaista käytöstä USA:n hallinnolta. Hesarissa oli äskettäin iso juttu Carla del Pontesta joka pitää sotarikosten tutkinnan laiminlyöntiä esimerkiksi Syyriassa pöyristyttävänä. Ei vain Suomessa olla hiljaa sotarikoksista, kyse on laajemmasta ilmiöstä. Suomessahan uutisoidaan mieluummin miten Sauli tapaa rauhanmies Putinia ja ai että meillä on mukavaa.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Niin YK kuin ICC ovat kaukana täydellisestä, mutta käytännössä jos niitä ei olisi pitäisi ne uudelleenkeksiä. Itse pidän parempana olemassaolevien organisaatioiden kehittämistä kuin sitä, että toivotaan, että jossain vaiheessa jotkut rakentaisivat jotain parempaa. Sillä noiden purkaminen vain pahentaisi tilannetta.

Se mitä Suomen tulisi tehdä on pitää jatkuvasti esillä eri kansainvälisten organisaatioiden uudistamisen tarpeellisuutta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niinistö ei kai sanonut mitään pelosta vaan kehotti varovaisuuteen hyvin valmistautuneen neuvottelukumppanin kanssa. Kyseessä lienee ihan yleinen neuvottelutaidollinen ohje joka pätee kaikkeen neuvotteluun ja on osa kaikkia a.o. taidon oppeja. Niinistä siis kertoi pikemminkin yleisen ja triviaalin totuuden kuin peilasi pelkojaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Niinistö kehotti FAZ:n mukaan erityiseen varovaisuuteen Putin-tapaamisissa. Me molemmat tiedämme mitä erityinen varovaisuus tarkoittaa, miksi ylipäätään varoitetaan ja mikä on käsitteen varovaisuus etymologia.

Väitän että siinä vaiheessa kun ihminen kehottaa toisia erityiseen varovaisuuteen jonkin asian tiimoilta, hän on havainnut vaaran tai vahingon lähteen. Jokainen huolellinen ja objektiivinen ihminen voi miettiä, miksi vaarasta tai vahingon vaarasta erityisesti varoitetaan. Vastaus: pelätään seurauksia jos vaaralle tai vahingolle altistutaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, jos ei ole neuvotteluissa varovainen valmistautuneen toisen osapuolen kanssa niin saattaa jäädä toiseksi toisen argumentoidessa paremmin omat kantansa. Silloin saattaa tulla suostuneeksi ja sitoutuneeksi asioihin joihin ei alunperin ollutkaan tarkoitus kun on tullut yllätetyksi puutteellisen valmistautumisen takia.

Toivottavasti meidän asioitamme ei koskaan hoida tyypit jotka eivät ole tehneet kotiläksyjään. Enkä taida käyttää Majurin lakimiespalveluja sellaisia mahdollisesti joskus tarvitessani jos hän pitää sellaiseen kehittamista säälittävänä pelon osoittamisena.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #13

Vain typerys suostuu sopimukseen josta ei tiedä mitään.

Samaa mieltä siinä että läksyt pitää tehdä. Ja jos luit blogini, pidin sitä jopa lähtökohtana sopimusneuvotteluille. Tuhansia sopimuksia tehneenä katson että valmistautuminen yleensä kannattaa mutta en silti lietso itseäni äärimmäiseen varovaisuuteen vastapuolen henkilön takia. Kun teen läksyt hyvin, en näe vaaraa tai uhkaa jota pelätä. Henkilöä en muutenkaan pelkää.

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onhan se hyvä, että meillä on tuollainen sanansaattaja. Sitä mietin, että mitähän itse Putiini tuosta ajatteleekaan...

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Natoon liittyminen olisi reilu ratkaisu. Siihen loppuisivat spekuloinnit Venäjän tai tarkasti ottaen Putinin reagoinnista. Välitön seuraus olisi uhkailumotkotus, että Venäjän pitää ryhtyä niihin ja näihin touhuihin uuden natorajan vuoksi, vaikka köytännössä ei siinä mikään muu muuttuisikaan. Ei Suomi liittymisen jälkeenkään olisi uhka vänäjälle, mutta kylläkin niin päin, että Venäjä olisi liittymisen jälkeen Suomelle nykyistä pienempi, joskin ehkä suulaampi uhka.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vostok-harjoitus osoittaa Venäjän tietävän, mistä oikea uhka tulee. Länsi on uhka Venäjälle vain puhetasolla mutta oikeasti Venäjällä tiedetään mistä seuraava globaali asemahti nousee.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Sukupuuttoon kuolemassa olevat jääkarhut ja mursut? Joita vastaan Venäjä harjoittelee yhdessä kiinalaisten ja mongoolien kanssa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #11

Olet Myyryläinen melkein pahempi kuin Koivula.

Risto Koivula

Miksi Venäjä pitää ehdottomasti saada näkemään täällä Suomessa vihollinen?

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

Koska Venäjälle yksinkertaisesti pitää osoittaa oma valmius toimia ja tehdä päätöksiä.

Veli venäläiselle, jonka historia on täynnä sen omaa kataluutta ja vihamielisyyttä naapureitaan kohtaan, olivatpa ne nimellisiä vihollisia tai eivät.

Ajattelu, jonka mukaan Venäjä näkee Suomessa joko vihollisen tai ystävän riippuen Suomen omasta toiminnasta osoittaa oikeastaan totaalista piittaamattomuutta historiaa kohtaan.

Risto Koivula

Venäjä väisti harvinaisen sivistyneesti NL:n hajotessa, itse hajottikin sen, mikä merkitsi Venäjän vaikutusvallan pienenemistä.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

re#10 Risto Koivula

Emme me voi vaikuttaa siihen mitä Venäjä näkee. Lue kommentti #2. Oletko sitä mieltä, että Venäjällä on Euroopassa 27 vihollisvaltiota?

Risto Koivula

Tämä on vähän eri asia, kun Suomi on sellaisten helposti puolustettavien ns. luonnollisten sotilaalisten rajojen mukaan Venäjän "etupiirillä". Esimerkiksi Georgia ei ole.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #21

Niinpä tietysti. Unohdin vallan, että Suomihan on Venäjän länsietupiiriä, jota sen on helppo puolustaa kun länsiraja on Pohjanlahdella ja eteläraja Suomenlahdella :-)

PS. Unohdit kertoa mielipiteesi siitä ovatko 27 eurooppalaista valtiota Venäjän vihollismaita, niin kuin jotkut ilkeämieliset antinatottajat väittävät?

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjä Italian suuruisella taloudella ei pysty valtioita valloittamaan neulanpistoja vain.
Kokonaisen valtion valloituksessa viime vuosikymmeninä ei yksikään maa ole onnistunut.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Presidentti Niinistöllä sattuu olemaan vain lakimiehen koulutus. Jos hän olisi saanut laskuvarjojoukkueen johtajakoulutuksen, hän ei varmasti pelkäisi mitään.

Toisekseen, saksalaiset eivät pelkää mitään niin paljon, kuin että idän kaasu lakkaisi virtaamasta ja lämmittämästä räntäisessä talvisäässä.

Se miksi Venäjä on uhkaileva, mahtaileva ja joillekin jopa vittumainen naapuri, johtuu Venäjän sisäpolitiikasta, ei naapurimaiden harjoittamasta ulkopolitiikasta.

Risto Koivula

Se on vähän kyseenalaista, kun siitä gradusta ei kukaan oikein tiedä, eikä ole aikoihin nähnyt...

Ai niin piru, pitäsi se omakin dippis panna nettiin...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset