pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Putin sai mitä pyysi, Deir Ezzor

Venäjä sai Syyriassa karmean opetuksen viime viikolla, kun Putinin yksityisarmeija sai käskyn hyökätä amerikkalaisia  vastaan Deir Ezzorin kylässä. Eri arvioiden mukaan jopa pari sataa venäläissotilasta sai surmansa amerikkalaisten vastaiskussa.

Mitä Putin haki hyökkäyksellä Deir Ezzorissa jäi epäselväksi, mutta lopputulos oli selvä: Putinin eliittisotilaista koottu Wagner Group tuhottiin suurilta osin karmeassa teurastuksessa. Kyse on suurimmasta yhteenotosta lännen ja Venäjän välillä lähihistoriassa eikä lopputulos mairittele Venäjän kykyä kohdata kehittynyt länsiarmeija. Venäjän valtiomedia ehti jo ensitiedot epäonnistuneesta operaatiosta julkaista, mutta sensuuri iski nopeasti. Sosiaalinen media Venäjällä kuitenkin pystyy toimimaan.

Jenkkien puolustusministeri Mattisin mukaan on selvää, että venäläiset tiesivät amerikkalaissotilaiden läsnäolosta Deir Ezzorissa, mutta siitä huolimatta venäläiset lähtivät hyökkäämään alueelle. Jenkit olivat myös varoittaneet mahdollisesta vastaiskusta, mutta tuntemattomasta syystä venäläiset eivät varoituksesta piitanneet. Venäläisten käyttämä palkkasotilasarmeija koostui samasta porukasta, jota Putin käytti Krimin miehityksen yhteydessä. Osastoa on käytetty Venäjän eri sotilasoperaatioissa myös Itä-Ukrainassa ja Syyriassa. Osasto ei tee mitään operaatiota ilman että Putin tietää asiasta.

Venäläisosasto lähti 07.02.2018 hyökkäämään tykistön ja tankkien tukemana mutta jenkkien vastaisku oli musertava. Hävittäjien, helikoptereiden, AC-130 koneiden ja tykistön lähes neljä tuntia kestäneen moukaroinnin jälkeen tuho oli totaalinen. Jenkkien iskussa kuoli jopa 215 venäläissotilasta ja satojen kerrotaan loukkaantuneen, osan erittäin vakavasti. Itä-Ukrainan operaatiosta vastuussa olleen venäläiskomentaja Igor Girkinin mukaan iskuissa kuoli yli 100 venäläissotilasta ja osa hänen saamistaan tiedoista kertoo jopa yli 600 uhrista kuolleina ja loukkaantuneina. Ei siten ihan pikku virhearvio Putinilta.

Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin: Mitä Putin yritti erikoisjoukkojen iskulla amerikkalaisia vastaan todistaa? Epäonnistunut isku ei ainakaan näytä hyvältä Krimin ja Ukrainan epäonnistumisten rinnalla. Ei siten ihme, että Putin yllättäen poistui julkisuudesta ja "sairastui" operaation jälkeen. 

                             

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Suomen media ei näistä jostain syystä puhu eikä pukahda, vaikka läheltä liippaa:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-02-13...

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

"Dayr az-Zawr tai Deir ez-Zor on kaupunki Syyriassa. Se on samannimisen maakunnan pääkaupunki ja sijaitsee maan koillisosassa Eufratjoen oikealla eli lounaanpuoleisella rannalla."

"On 7 February 2018, the U.S.-led coalition, established in 2014 to counter the Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), delivered massive air and artillery strikes on the Syrian pro-government forces near the town of Khasham, or Al Tabiyeh, both in the Deir ez-Zor Governorate. The United States explained the attack by stating that the pro-government forces had ″initiated an unprovoked attack against well-established Syrian Democratic Forces headquarters" in the area, while Coalition service members were ″co-located with SDF partners during the attack eight kilometers east of the agreed-upon Euphrates River de-confliction line″. According to the Russian Defense ministry, the pro-Syrian forces, who included Russian citizens in their private capacity, were conducting a surveillance mission near the oilfields when they came under attack by ground forces and airstrikes." Wikipedia

Yhteenotto tapahtui Deir ez-Zor'in maakunnassa sijaitsevan Khasham'in pikkukaupungin lähellä. Taistelu tunnetaan tarkemmin nimellä The Battle of Khasham ja se käytiin 7.-8.2.2018.

Selitykset tapahtumasta ovat todella ristiriitaisia ja iso kysymys kuuluu, lähtikö Wagner Group tuohon operaatioon omin päin vai Putinin toimeksiannosta tai hänen luvallaan. Venäläisten palkkasoturien Wagner-tunnuksen kerrotaan viittaavan Third Reich -ihannointiin "Wagnerin tahdittamana". Intomielisyyttä venäläisen imperiumin rakentamiseen ei kaikesta päätellen ainakaan puuttunut.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Korjasin hyökkäyspäivämäärän blogiini. Se tosiaan alkoi 7.2, eikä 10.2. kuten virheellisesti laitoin kirjoitukseeni.

En millään usko että Putinin ja Venäjän armeijan tukema Wagner-porukka olisi lähtenyt herkällä alueella tekemään ilman lupaa minkäänlaista offensiivia. Venäjällä on tiedossa että alueella on amerikkalaissotilaita joten Venäjä varoo tarkasti hyökkäämästä heitä vastaan, ihan kuten homma toimii toisinkin päin.

Pitänee lisäksi paikkansa että jenkit varoittivat venäläisiä vastaiskusta mutta venäläiset jostain syystä jättivät varoituksen huomiotta. Nyt Venäjällä ollaan hissukseen ja mietitään, mikä meni pieleen. Kannattaa muistaa että Putin ei uskaltanut tehdä mitään myöskään silloin kun jenkit iskivät Syyriassa ohjuksin venäläisten hallitseman al Shayratin lentotukikohdan kimppuun.

On lähes selvää, että päitä putoaa Venäjällä Deir Ezzorin takia. Hengissä jenkkien iskusta selvinneet syyttävät epäonnistumisesta todennäköisesti Venäjän tiedustelua ja sitä, että ilmatukea ei heille annettu. Palkkasotilaat tuskin ovat väkeä, jotka odottavat anteeksipyyntöä petoksesta. Venäjän armeija ei käytännössä edes voinut määrätä omia hävittäjiä jenkkikoneiden kimppuun koska se olisi ollut jo isompi juttu. En siten yhtään ihmettele, miksi Putin katosi äkisti julkisuudesta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Jokohan niillä oli kunnon varusteita vai lähetettiinkö ne paikallisilla romuilla taas asioimaan?
Huffington Postissa juttu siitä, miten päin seiniä koko Slavonic Corps-joukon hommat alkoivat mennä jo alusta saakka: omat varusteet ja kaikki tunnistettava pois, tilalle romua ja paskaa, piti tulla vartioimaan öljykenttiä, mutta oikeasti ne olikin tarkoitus vallata pois kurdeilta...

https://www.huffingtonpost.com/james-miller/the-in...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Tyylipuhdas puolustus kyllä. 0 tappiota on paras mahdollinen lopputulos. En vaan löydä mistään amerikkalaisten joukkojen vahvuutta.

Vaikea kuvitella mihin tuolla pyrittiin. Kyynisin ajatus on, että siinä ajettiin testieränä parisataa ukkoa kokeilemaan kepillä jäätä.

Krimin ja Ukrainan hommia en sanoisi Venäjän kannalta epäonnistumiseksi tai sitten en ymmärrä, mitä epäonnistuminen tarkoittaa. Krim on Venäjän, Ukraina on ikikonfliktissa kotikasvatettujen venäläisten kanssa ja siten tilanne seisoo reippaasti alkaneessa vallanvaihdokessa. Epäonnistuminen olisi ollut menettää Krim ja kaikki hallinta Ukrainasta.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Antti Ukkonen

Krimin valtaus ja Putinin rähinöinti Itä Ukrainaissa näkyy pakotteiden toimivuutena joka heijastuu Venäjän talouteen. Loppua ei ole näkyvissä ja ja tilanne heikkenee Venäjällä pitkään ja varmasti ! Putin ei uskonut pakotteiden toimivuuteen ja arvioi niiden olevan lyhytaikaisia. Paha epäonnistuminen!

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Muistelin, että joku puhui pakotteiden historiasta siihen malliin, että eihän ne koskaan ole oikein missään toimineet.

Puhut, kuin pakotteet olisivat Putinin itsensä asettamia. Eivät ne ole.

Kuten tuolla alla totean, Krim on ilmeisesti hyvin merkityksellinen asia, jonka Venäjä otti kaiken uhalla.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan operaatio ovat toistaiseksi maksaneet Venäjälle satoja miljardeja euroja eikä loppua rahanmenolle ole näkyvissä. Rahalle ei ole saatu vastinetta.

Kannattaa muistaa että Baltian maita miehitettiin vuosikymmeniä ennen kuin itänaapuri joutui antamaan periksi. Krimin miehitys on kestänyt vasta 4 vuotta ja lasku on jo nyt hirvittävä.

Eivät siis ihan jättimenestyksiä.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Aivan, rahallinen tappio. Mitä veikkaat, jos menisi kysymään Putinilta, tekisikö uudelleen, mitä sanoisi?

Minä olen ymmärtänyt, että Krim nyt ainakin on Venäjälle sellainen "hinnalla millä hyvänsä"-alue. En osaa kuvitella, että kukaan kuvitteli siitä olevan taloudellista hyötyä. Nykyään sodissa ei ole. Eihän USA myöskään ole plussalla sodistaan, enkä usko, että sinä nyt niitä sen takia sanoisit epäonnistuneiksi.

Pekka Iiskonmaki

#8
Pasi.

Pieni korjaus.

Tuossa hinnassa on mukana Kaliningrad, joka elää täysin tukiasilla Moskovasta.

Viimeisen väestölaskennan mukaan on väkeä lähes miljoona.

Ps. Venäjän 83 Oblastin talous on ylijäämäinen vain yhdeksässä Oblastissa.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

"Osasto ei tee mitään operaatiota ilman että Putin tietää asiasta."

Venäläinen palkka-armeija voisi teoreettisesti toimia jonkun tilaajan käskystä, mutta kun Syyrian alueella on virallisia Venäjän joukkojakin, niin ei voi olettaa, etteikö koordinointia olisi. Eli noin se varmaan on, kuten kirjoitit.

Olikos tämä linkki jo täällä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Khasham
?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Kyse ei ole roskasakista vaan eliittisotilaista joita käytetään Venäjän armeijan tukemina kovien ja miksei likaisten tehtävien suorittajina. He saavat välineet ja tiedustelutiedon suoraan armeijalta joten he ovat vain osa komentoketjua. Alueella jolla toimii myös maailman ainoa supervalta USA, ei varmuudella lähdetä sooloilemaan ilman Venäjän johdon lupaa. Kolmannen maailmansodan riski olisi liian suuri.

Miksi jenkkien kimppuun siis ylipäätään hyökättiin ja miksi hyökkääjiä ei loppupeleissä tuettu? Jos itse olisin omien pettämä palkkasotilas, voisin olla melko ikävä kaveri jatkossa, erityisesti petturiporukalle.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Voisi toki olettaa, että työstä ja palkasta sovittaessa olisi ollut puhetta myös jatkosta ja porukan statuksesta.
Monien uutislähteiden mukaan tuo porukka on varustettu niin, että jäljet eivät ilmiselvästi johtaisi sen samovaarin luokse, josta tsajut on lähteissä hörpätty. Epäilemättä viestintä ja tiedustelutieto kulkevat, mutta aivan varmasti on myös tärkeää, että sellaista kankaanrepalettakaan ei saa löytä, joka todistaisi, mistä porukka on lähtöisin.

Tai sitten jenkit eivät halua pahentaa tilannetta ja eivät siksi nosta tikunnokkaan tätä asiaa?

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ilman ilmatorjuntaa/suojaa venäläinen eliittisotilas on vain jauhelihaa.
Miksei sitten ollut? Tietokatko tulee toki mieleen. Kohdehan oli sellainen, ettei sillä "itsellään" ollut tuollaista tuhovoimaa, joten operaation onnustuminen olisi ollut mahdollinen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Risto kirjoitti: "Ilman ilmatorjuntaa/suojaa venäläinen eliittisotilas on vain jauhelihaa".

Tässä harvinaisen tyly todiste siitä, ilman kommentteja:

https://www.yapfiles.ru/show/1861743/57db8e4663a1d...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Tosi ammattimaista ja tehokasta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mitähän kautta tuo kyseinen video on päätynyt nettiin, mikä on sen tapahtuma-aika ja paikka? Taustalla kuuluva huriseva ääni lienee Gatling-tyyppisestä aseesta.

* * *

Ei voi kuin ihmetellä, miten Suomen valtamedia pääosin pimittää koko Deir Ezzorin tapahtuman ja sen merkityksen.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel Vastaus kommenttiin #24

Luin tänään saksalaisesta lehdestä, että kyseinen video on sikäli väärännös että se on pyörinyt jo viime vuoden puolella Venäjän netissä. Ilmeisesti jonkun videopelin pätkä, vaikka sellaisenaankin uskottava ja riittävän rumaa jälkeä..Joka tapauksessa nuo kuorma-autot ovat selvästi 6-veto uralleja.

Käyttäjän VesaLevonen kuva
Vesa Levonen

Eikös siellä Münchenissä järjestetyssä turvallisuusyhteistyötä koskevassa kokouksessa pitänyt järjestää joku tapaaminen Venäjän kanssa koskien Ukrainan tilannetta ja Venäjä kieltäytyi tapaamisesta, vaikuttiko tämä Deir Ezzorin keissi Venäjän reaktioon? Lienee turha havitella rauhaa Ukrainaankin ihan heti, kun tällaista sattuu.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

"Mielenkiintoinen kysymys kuuluukin: Mitä Putin yritti erikoisjoukkojen iskulla amerikkalaisia vastaan todistaa? "

Toinen mielenkiintoinen kysymys kuuluu: Mitä jenkit olivat tekemässä terroristien leirissä? Olikohan CIA aseistamassa ISIS:ia uusiin iskuihin?

Käyttäjän mmarttila kuva
Markku Marttila

Ylinen kysyy: "Mitä jenkit olivat tekemässä terroristien leirissä? Olikohan CIA aseistamassa ISIS:ia uusiin iskuihin?" No ei taatusti ollut!

Syyriassa on ainakin viisi taistelevaa pääryhmittymää:

1) Al Assadin hallituksen joukot, joita tunnetusti tukee voimakkaasti Venäjä,

2) USA:n johtama liittouma ISIS'iä vastaan, Operation Inherent Resolve (OIR),

3) Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL), ISIS a.k.a Daesh,

4) Syyrian hallituksen vastaiset "peruskapinallisten" ryhmittymät (lukuisia),

5) Kurdien taistelijat Peshmerga, myös SDF / The Syrian Democratic Forces.

Pankoon joku paremmaksi tuon pääryhmittelyn, jos haluaa. Tosiasia on, että Syyriassa taistelee kaikkiaan kymmeniä erillisiä kapinallis- ym. ryhmittymiä, joista kaikista ei saa selvää Erkkikään..

Ei ole ainuttakaan syytä olettaa, että jenkit aseistaisivat ISIS'iä. USA:n tärkeimpiä intressejä alueella on Irakin nykyinen hallitus, jonka pahimpia uhkia on (oli) nimenomaan ISIS'in kalifaatti.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Kuinka tosissaan USA taistelee ISIS:ia vastaan? Ainakin viimeisissä valtauksissa ISIS:in taistelijat päästettiin poistumaan vapaasti piirityksestä. Lisäksi USA, varsinkin CIA, on myös tukemassa "peruskapinallisia".

Pekka Iiskonmaki

''Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan venäläiset ovat olleet hiljaa, kun sota on mennyt huonosti. Kolme vuotta sitten oltiin liittämässä Novorussiaa takaisin Venäjään historiallisella oikeutuksella.''

Pahin kiire on mennyt ohi. Sota on kallista ja Ukraina ei ole Vuoristo-Karabahin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset