pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Onko Suomi varautunut Venäjän kaatumiseen?

Putin valitaan 18.3.2018 Venäjällä uudelle kaudelle hoitamaan presidentinvirkaa. Itäeurooppalaiseen perinteeseen kuuluen Putinin suosio on vähintäänkin niinistömäisissä lukemissa. Tiedämmekö, mitä Putin tulee tekemään Venäjällä seuraavat kuusi vuotta? Onko Suomi varautunut siihen, että Putinin seuraava kausi voi johtaa Venäjällä todelliseen katastrofiin? Putinin tarina ei nimittäin ole mikään menestystarina.

Putin on viimeisen 10 vuoden aikana ehtinyt hyökätä Georgiaan, Ukrainaan ja Syyriaan. Hän epäonnistui surkeasti Trumpin kanssa eikä enää pysty korjaamaan tilannetta suhteessa maailman ainoaan supervaltaan. Myös Trumpin kädet on Venäjän osalta sidottu loppukauden ajaksi, siitä pitävät huolen jenkkipatriootit ja sikäläinen media, joka herkeämättä etsii syytä Trumpin kaatamiseksi jo kesken kauden.

Putinin hyökätessä neljä vuotta sitten Ukrainaan, maailmantalous oli jo nousussa ja Venäjän kansallisessa reservirahastossa oli rahaa noin 90 miljardia dollaria, samoin kansallisessa hyvinvointirahastossa. Vähänkään laskupäätä omaava voi todeta, että pahanpäivän rahastoissa oli varoja noin 180 miljardia dollaria. Putinin sodat, ja erityisesti miehitykset Georgiassa, Tsetseniassa, Ukrainassa, Syyriassa ja Moldovassa ovat maksaneet pakotteina ja talouden kurjistumisena muutaman ruplan. Neljässä vuodessa Venäjän talous sakkasi totaalisesti ja reservirahaston 90 miljardia on nyt kokonaan käytetty talouden tukemiseen eikä hyvinvointirahastossakaan ole enää jäljellä kuin 65 miljardia. Näillä näkymin sekin on loppuun käytetty parissa kolmessa vuodessa. Venäjän budjetin alijäämä tulee olemaan vuonna 2018 reilut 20 miljardia dollaria. 

Vaikka Putinin hallussa oleva media ei sitä näytäkään, uutiset Venäjältä kertovat venäläisten yltyvästä rauhattomuudesta ja mielenosoituksista ympäri maata. Erityisesti nuoret ovat alkaneet Venäjällä ikävästi liikehtiä, mikä on Putinille varmuudella kaikkein epämieluisinta. Nuoret ovat yleensä kielitaitoisia, yhä älykkäämpiä ja moderniin tapaan verkottuneita, eli yleensä omilla aivoillaan ajattelevia. He esittävät vallankäyttäjille ikäviä kysymyksiä ja saavat aikaan helposti laajoja mielenilmauksia. Neuvostoliiton ajan nähneet ovat jo keski-ikäisiä tai vanhuksia ja heidän ymmärryksensä Putinin touhuista perustuu vain Putinin itsensä kertomaan. Näinhän se näkyy meissä suomalaisissakin: Mitä vanhempaa kaartia, sen helpommin porukka takertuu Neuvostoliiton helmaan. Omilla aivoillaan ajattelevat löytyvät yleensä vähemmistöistä.

On lähes selvää, ettei Venäjän talous tule kestämään maailmantalouden vuosia jatkuvaa alamäkeä. Venäjä ei jatkossa pysty tukemaan talouttaan rahastoista, joista enää toinen on käytössä ja sekin kulkee jo höyryillä. Kun maailmantalous aivan näillä näpeillä sakkaa, se tietää huonoja aikoja vuosiksi eteenpäin jopa hyvässä kunnossa oleville valtioille. Mikä on se todennäköisin skenaario Venäjällä, kun rahat loppuvat totaalisesti ja venäläiset lähtevät osoittamaan mieltään vallanpitäjiä kohtaan? Historia on opettanut, että kun sisäisesti alkaa mennä huonosti, läheltä etsitään yhteinen vihollinen ja aletaan sotia. Putin on jo kertonut avoimesti, että Nato on Venäjän vihollinen. Venäjällä on kansan keskuuteen jo neljä vuotta syötetty sitä, että myös EU on Venäjälle uhka. Suomessa presidentti Niinistö piti vaalipuheissaan EU:n muuttumista Venäjällä uhkaksi sellaisena muutoksena lähiympäristössä, että Suomen tulisi ottaa Nato-jäsenyys harkintaan. Tiedoksi Niinistölle: EU on jo nyt uhka venäläisille, ainakin venäläisten itsensä mielestä. 

Kysymys kuuluukin: Onko Suomi varautunut?                 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

- Putinistit, tulkaa hakemaan hliebuskan päälle oltermannia!!
> https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005549432.html

P.S. "Suomesta salakuljetettu pakoteruokaerä tuhottiin tv-kameroiden edessä Sortavalan kaatopaikalla."
- Sortavala ja koko Viipurin lääni vapaaksi putininneuvostovallasta! Ks. http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Koko ajan yhä vakavastiotettavampi kysymys: - Millaisessa tilanteessa hamassa lähitulevaisuudessa näkisittr ajan olevan ehkä otollinen tunnustella jollain tasolla - ensin tietysti virallisen idänpolitiikan kulissien takana vaikkapa itänaapurimme johtoa sen kasvojensäilytyskamppailussa (kunnialliseen vetäytymiseen Ukrainasta) auttaessamme tai mahdollisen/todennäköisen ehkäpä yllättäenkin eteentulevan Putinin-jälkeisen aikakauden mukanaan tuoman 'suojasään' oloissa - myös presidentti Kekkosen vielä jollain n:nnellä virkakaudellaan ylläpitämää Karjalan palautuskysymystä eli mahdollisuutta itsenäisen Suomi-neidon luomumuotojen korjaus/eheytysleikk... ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/250162-e...

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Karjalan ns. palauttaminen pidentäisi Suomen ja Venäjän itärajaa entisestään. Jo nykyistä (1340 km) mittaa käytetään tämän tästä pelotteluun ja uhkakuvien maalailuun.

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto Vastaus kommenttiin #4

Ei nykyinen laajentumishaluinen ja pullisteleva Venäjä ("se, mitä venäläinen sotilassaapas on joskus koskettanut, se on Venäjälle kuuluvaa") Putinin Venäjä Karjalaa palauta.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #4

Sinähän Tuomo älyttömiä juttelet. Jos itäraja pitenisi niin sehän tarkoittaisi että puolustusvyöhykkeemme olisi suurempi Venäjän hyökätessä.

Olisiko lyhyt raja, kuten vaikkapa kehä kolmonen sitten paras?

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Venäjällä on vielä yksi kortti, mitä käyttää. Jos heillä on pulaa rahasta, niin he voivat alkaa painamaan ruplia. Ongelmana vain tulee olemaan inflaatio, kun valtion menoja pyritään kattamaan painamalla lisää rahaa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

80 luvulla pelkäsin että jos Neuvostoliitto kaatuu niin kansa voi joukoin tulla rajan yli kun puna-armeija ei olisi estämässä.

Nyt kun Venäjä on samanlaisessa tilanteessa mahdollisesti kaatumassa olisiko meillä suurena uhkana pakolaisvyöry jos virkavalta siellä heikkenee?

Käyttäjän JoriKostiainen kuva
Jori Kostiainen

Pasille.

Olet siinä mielessä oikeilla jäljillä, että Putinin jälkeen Venäjällä nousee valtaan äärikansallismielinen hallitsija, joka aloittaa mm. hyökkäyksen Suomeen. Näin on ennustettu profetioissa. Halusipa niitä sitten uskoa tai ei.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En ihan usko profetioihin mutta olen vähän samaa mieltä siinä että Putinin jälkeen tuleva presidentti voi olla huomattavasti kovempi kaveri.

Putin on ajanut kansallismielisyyttä Venäjällä kohta 20 vuotta ja kun hän väistyy, seuraajalla on käsissään surkeassa kunnossa oleva valtio ja kova näytönhalu. Ei hyvä yhdistelmä.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

Jatkosodan jälkeen Neuvostoliitto vaati Suomelta 300 miljoonaa dollaria sotakorvauksina. Summa vastaa kuulemma noin 5 mrd nykydollaria.

Suomen eläkerahastojen yhteenlaskettu arvo on ymmärtääkseni noin 200 mrd€, eli noin 250 mrd$ päivän kurssilla laskettuna. Valtava kasa rahaa Venäjän vararahastoihinkin verrattuna.

Osaako joku asiasta jotain ymmärtävä ennustaa mikä on tämän omaisuuden kohtalo siinä epätodennäköisessä tapauksessa, että Suomi joskus tulevaisuudessa tulee miehitetyksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Et sitten muuta enään keksinyt?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Oliko jutun faktoissa jotain pielessä? Kun maailmantalous kohta sakkaa, huomaat että otsikon kysymys oli aiheellinen.

Käyttäjän FArra kuva
Fredrik Arra

Mitä tarkoitetaa Venäjän kaatumisella?

Yksi skenaario on, että Venäjän talous ajautuu toivottomaan tilaan ja Putin ei pysty enää esikuntineen ja eliitteineen pysymään vallassa. Näin diktaattoreilla on tapana käydä, kun heille ei ole oikein muutakaan exittiä vallasta. Vallasta luopuminen on diktaattorille vaarallista, kansa näkee hänessä äkkiä väärintekijän ja kilpailijat haluavat voimahahmon heti pois pelistä kun vain ovat varmoja omasta onnistumisestaan. Ei ole Putin pololla kadehdittava osa. Hiukan epäonnistumisia ja heikkouden osoituksia, niin joku tulee ja raatelee hänet.

Venäjän hallinto vaikuttaa niin korruptoituneelta, että pelottaa mitä sieltä tulee Putinin jälkeen. Ei ole odotettavissa, että demokratia lisääntyisi kun nykyinen rosvopäällikkö joutuu vaihtoon.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun talous romahtaa, valtiolla on pari mahdollisuutta estää kansannousu: Väkivalta omia kohtaan tai hyökkäys yhteistä vihollista vastaan. Helppo veikata että ensin kokeillaan jälkimmäistä vaihtoehtoa koska kukaan hallitsija ei halua tulla muistetuksi oman kansansa murhaajana.

Jos valtion sisällä on fiksuja johtajia, he yrittävät hoitaa epäonnistuneen hallitsijan pois johtamasta ja laittaa fiksumman tilalle. Jos taas kahta hölmömpiä, hoitavat johtajan pois päiviltä ja alkavat jakaa valtion omaisuutta keskenään ja surutta tappavat omaa kansaansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset