pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Venäjä ei harjoittele sotaa huvikseen vaan hyökätäkseen

Kuinka typerä pitää olla päästäkseen Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaksi? Kysymys väistämättä heräsi kun luki aamun Hesarista tutkija Juhani Pihlajamaan selityksiä väärinymmärretystä Zapadista.

Pihlajamaa näyttää nielleen täysin Venäjän selityksen terroristien vastustamisesta. Tutkijan selityksen mukaan Tsetseniassakin kuulemma sodittiin terroristeja vastaan. Joku hölmömpi voisi pitää Venäjän Tsetsenian sotia Venäjän pyrkimyksenä estää maan itsenäistyminen ja irtautuminen Venäjästä, ja varsinkin toista sotaa revanssina ensimmäisen sodan nöyryyttävälle tappiolle. Venäjän valtavat tappiot sodissa puhuvat sen puolesta että Tsetseniassa vastapuolina olivat Venäjän sotavoimat ja tsetseenit, joilla oli maa, kansa ja hallitus, jonka Venäjä oli tunnustanut. Terroristeilla harvemmin on kymmeniä tuhansia miehiä ja kansa ja hallitus takanaan.

Pihlajamaa selittää surkeasti, että myös Ukrainassa puhutaan terrorismin vastaisesta sodasta. Niin puhutaan. Hän ei ole ilmeisesti havainnut, että Venäjä hyökkäsi asevoimin Krimille ja Itä-Ukrainassa soditaan Venäjän massiivisella avustuksella ja ukrainalaisten maanpettureiden yhteistyöllä. Aseistettua ryhmää, joka ottaa vieraan valtion avustuksella asevoimin osia omasta suvereenista valtiosta, voidaan perustellusti pitää paitsi maanpettureina, myös terroristeina.

Pihlajamaa ei osaa jutussa selittää, miksi läntiset tiedustelupalvelut ovat raportoineet sotilaiden ja sisäministeriön joukkojen Zapad-harjoituksista, joissa Venäjä jopa Suomen rajoja myöten harjoittelee "terroristien" hyökkäystä vastaan ja jopa yli 100 tuhannen miehen voimin. Eikä itse asiassa sitäkään, miksi harjoituksiin ei päästetä länsitarkkailijoita. Tuntemattomasta syystä Pihlajamaa ei näytä luottavan länsiliittolaisten tiedusteluun. Toivottavasti joku puolustusvoimista ymmärtää käydä kysäisemässä Pihlajamaalta, miksi.

Pihlajamaa lopuksi ihmettelee syvästi, mikä Venäjän sotaharjoituksissa on niin ihmeellistä. Löytyisikö, arvon tutkija, aiemmista harjoituksista ja Venäjän tiedotuksista mitään? Ei pidä ihan hölmöksi heittäytyä.

Juuri ennen vuoden 2008 hyökkäystä Georgiaan, Venäjä siirsi joukot Georgian rajalle sotaharjoituksiin ja jäi sinne tuntemattomasta syystä odottelemaan. Kukaan ei lännessä oikein tiennyt mitä siellä odoteltiin. Venäjän ei tosin tarvinnut kauan odotella, kun se sai syyn hyökätä Georgiaan. Venäjällähän ei ollut tarkoitusta hyökätä toiseen valtioon, vaan se sattumalta harjoitteli alueella, kun se joutui puuttumaan vieraan valtion alueella rauhattomuuksiin.

Samoin juuri ennen 2014 hyökkäystä Ukrainaan, Venäjä määräsi nopeat sotaharjoitukset Ukrainan rajalle ja kun länsimaat kritisoivat Venäjää tästä, venäläispoliitikot ja -media pitivät lännen näkemyksiä Ukrainan asioihin puuttumisesta naurettavina ja  hysteerisinä. Muutaman päivän kuluttua Venäjä hyökkäsi ja sotii edelleen Ukrainassa.  

Juuri ennen interventiota Syyriaan, Venäjä piti syyskuussa Centre 2015 sotaharjoitukset myös Venäjän eteläosiin liittyvissä yksiköissä. Venäjän mukaan harjoitusten tarkoitus oli sotia terroristeja vastaan jopa 5000 kilometrin etäisyydellä olevissa kohteissa. Kun lännen taholta esitettiin epäilyjä Venäjän harjoittelevan Syyria-interventiota varten, venäläispoliitikot ja -media olivat jälleen kerran naureskelemassa lännen hysterialle. Vain vähän sotaharjoituksen jälkeen Venäjä vei joukkonsa Syyriaan ja sotii siellä edelleen.

Kun Venäjä parhaillaan, jälleen kerran, harjoittelee todella massiivista sotaa länttä vastaan Valko-Venäjällä ja pitkin Venäjän länsirajaa, siis myös Suomen alueelta tulevaa hyökkäystä vastaan, joku hölmömpi voisi pitää tätä ainakin tulevaisuuden uhkana. On todella hienoa, jos Venäjä vetää joukkonsa pois Valko-Venäjältä ja länsirajaltaan treenien päätteeksi. Jos ei vedä, se ei taida olla enää yhtä hauskaa, vai mitä Pihlajamaa?     

          

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä terrorismin vastainen harjoitus kuulostaa aika keinotekoiselta selitykseltä, ainakin jos terrorismilla tarkoitetaan samaa mitä länsimaissa. Venäjällähän ei ole sen suurempaa terroriaaltoa kuin muuallakaan ja jos terroriteot tapahtuvat Venäjän suurissa asutuskeskuksissa, niin miten sen vastustamista palvelee harjoitukset Baltian ja Puolan rajoilla?

Kun lisäksi ottaa huomioon Venäjän olemassa olevat ja häämöttävät talousongelmat, niin pelkästään terrorismin vastaisena tällainen rahallinenkin satsaus olisi aivan käsittämätön. Venäjän kansa ei kuitenkaan paljon näytä purnaavan.

Viimeisen vuoden aikana Suomen asema ja kansainvälinen turvallisuuspoliittinen profiili on melko paljon muuttunut, kiitos Suomen oman aktiivisuuden, jota on harjoitettu niin paljon kuin suinkin pystyy liittymättä NATO:n jäseneksi. Offensiivi Suomea vastaan olisi nyt paljon arveluttavampi Venäjälle kuin vielä kaksi vuotta sitten.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se on sitä,kun ei vastannutkaan omia ajatuksia..silloin muiden pitää olla tyhmiä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyllä asia oli hyvin perusteltu.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kerrohan mitä väliä perusteluilla on,jos asiat normalisoituu harjoituksen jälkeen?

Jos normalisoituu,niin tuletko tänne blokiin toteamaan Majurin kirjoitukset hysteriaksi ja kehumaan mediassa ollutta?

No et taida tulla,koska...kerrotko?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hienoa että tänne saatiin ainakin yksi vannoutunut putinisti. Monessako blogissa olet Heino tänään käynyt kehumassa Venäjää?

Taisit muuten vahingossa unohtaa ottaa kantaa itse kirjoitukseen?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Otin kantaa kirjoitukseesi ja sinä olet meistä se joka kirjoitti tänään ja yleensäkkin Venäjästä jotai.

Yrittäisit edes,jos et muuta niin jätä edes lapsesi rauhaan.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Venäjä on köyhä maa ja Suomen vesijättömaan miehittäminen kallista lisäksi tulisi pullikoiva kansa.
Vientitulot muuttuisivat kustannuksiksi,merkitsee köyhälle.

Suomeen kajoaminen vaikuttaisi muuhunkin kansskäymiseen lännen kanssa.
Suomi saisi materiaaliapua viimeiseen suomalaiseen vaan ei sotajoukkoja.

USA ei tule koskaan itse osallistumaan sotaan Venäjää vastaan, olisi liian vaarallista.
Puolustuslaitoksemme on ainoa todellinen turvamme ja se on toiminut hyvin jo sukupolvia tässä ryssien jokapäiväisessä tulemisessa.

Aika ja pelko oli silloin suuri kun kommunistit olivat vallassa ja pelättiin heidän kutsuvan puna-armeijan apuun vaan taisi köyhyys silloinkin olla esteenä.

Putin

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Katsotaan nyt. Melko yllättävää olisi, jos hyökkäys kohdistuisi Suomeen. Tosin sopivasti Baltianmeren rannikolta Natoon kuulumattomia alueita vallaten ei Suomeen tarvitsi hyökätäkään, kun jäisimme pussinperälle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Natoon kuulumattomia alueita"

Siis Ruotsi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sotilaallista harjoitusta ei kaikissa tapauksissa seuraa hyökkäys. Esimerkiksi Pohjois-Korea ottaa paraikaa tuntumaa ohjussotaan, mutta ei välttämättä ryhdy pippuroimaan Guamin tukikohtaa.

Myöskään Aurora-harjoitus ei ennusta Hietasen pojan ulkomaanmatkaa, mitä nyt Ruotsiin viikon keikalle paukkupatruunat lippaassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

En itsekään ole odottamassa Venäjän hyökkäystä Suomeen sotaharjoituksen yhteydessä vaan totean pelkästään sen, että Venäjän sotaharjoitukset ovat useasti olleet peiteoperaatio hyökkäykselle. Suomen ja muiden maiden pitää olla hyvin hereillä aina silloin kun Venäjä kokoaa rajoille joukkoja. Yhteinen nimittäjä Venäjän harjoituksille on se, että kaikissa niissä on ennakkoon harjoiteltu ulkomaille tapahtuvaa hyökkäystä, ei Venäjän alueella tapahtuvaa puolustautumista.

Vuosina 2008-2015 kolmet sotaharjoitukset ovat edeltäneet Venäjän hyökkäystä ulkomaihin, Venäjän sen aikaisista vastaväitteistä ja russofobia-naureskeluista huolimatta. Joka toinen vuosi -tahtia siis. Tosiasia vain on, että tänä päivänä on ilman sotaharjoituksia vaikea saada huomaamatta kerättyä joukkoja ja materiaalia hyökkäystä varten. Kun kaikki on valmiina, muutamassa päivässä alkaa tapahtua.

Käyttäjän JoukoSillanpaa kuva
Jouko Sillanpää

Kaikki armeijat harjoittelevat hyökkäystä ja puolustusta. Riippuu näkökulmasta mikä on hyökkäystä ja mikä vastahyökkäystä. Zapad on neljän vuoden välein toteutettava Venäjän asevoimien harjoitus, jossa 2013 oli eräissä osissa myös Nato maita mukana. Ukrainan kriisit ovat osa Neuvostoliiton hajoamisen jälkijäristyksiä. Ukrainassa oli jo ilman Venäjää väkivaltainen sisäinen kriisi, Venäjän Mustanmeren laivaston päämaja oli Krimillä ja maan presidentti pakeni kaaosta ( itse keskeinen syyllinen). Suomea ei voi verrata Ukrainaan, meitä Venäjällä kunnioitetaan. Meillä kyky puolustautua jos tarve on. Krimiä Ukrainalla ei ollut halua eikä kykyä puolustaa Krimiä, laukaustakaan ei ammuttu alueen puolustamiseksi. Kasakka ottaa sen mikä helposti irtoaa. Mediassa luotu käsittämätöntä sodanuhkaa Zpadin ja Aurora harjoituksen ympärillä. Venäjällä ei ole minkäänlaista strategista tarvetta sotaan Itämeren alueella. Ei Venäjä hyökkää länteen eikä Nato Venäjälle. Uhkakuvia ylläpidetään ja voimaa näytetään mutta ei todennäköisesti käytetä. Venäjän asevoimien vakavat haasteet ovat etelässä. Ei käydä itseämme vastaan infosotaa lietsomalla pelkoa ylivoimaisesta uhkasta, esimerkiksi Venäjän maavoimien toimintavalmis joukkomäärä ei ole paljon Suomen puolustusvoimien sodanajan vahvuutta suurempi.
Jouko Sillanpää

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Lue nyt ensin kirjoitukseni ennen kuin alat tehdä väitteitä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Tsetsenian sota oli ensimmäinen sota ääri-islamin leviämistä vastaan maailmassa.

Toisin kuin Pasi M. kuvaa, ei Tsetsenian kansa ollut kokonaisuudessaan Venäjää vastassa. Sotaa Venäjää vastaan kävivät maassa asustelevat islamistit, jotka kaikki eivät suinkaan olleet taustaltaan tsetseenejä.

Aikanaan tsetseenien julkaisemalla ogriz.com (ei ole enää olemassa, joten ei voi linkittää) sivustolla annettiin ymmärtää, että pyhää sotaa oli sotimassa tsetseenien tukena radikalisoituneita islamisteja kaikista niistä Neuvostoliiton satelliittivaltioista, joissa islan oli pääuskontona.

Pään irtileikkaamisvideot tulivat silloin ensimmäisen kerran muotiin, kun venäläissotilaiden moraalia yritettiin heikentää näyttämällä venäläissotavankien epäinhimillisiä ja täysin laittomia teloituksia.

Tämän taustan tuntien on ymmärrettävää, että rapattiin ehkä enemmän kuin oli tarpeen. Nyt kuitenkin Groznyi on loistelias kaupunki, eivätkä partamiehet hillu kaduilla terrorisoimassa muuta väestöä.

Islamilainen terrorismi on Venäjällä aivan realistinen huolenaihe, koska maassa asuu prosentuaalisesti enemmän islaminuskoisia kuin missään muussa ei islamilaisessa valtiossa ehkä nykyisen Ruotsin poislukien. Lisäksi monissa Venäjän naapurimaissa islam on kasvava trendi.

Kannattaa muistaa myös, että Venäjältä on lähtenyt melkoinen joukko taistelijoita ISIS-järjestön riveihin ja nyt he harkitsevat paluumuuttoa kotiseuduilleen.

Asioissa on aina kaksi puolta.

Koskaan ei pidä luottaa naapurin hyväntahtoisuuteen eikä vasitenkaan jättää mitään sen varaan. Toisaalta ei naapuria kannata kivittämäänkään ryhtyä, jos ei siihen ole tosiasiallisia syitä ja rahkeita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Edelleenkin tekee mieli kuitenkin kysyä miksi islamistista terrorismia vastaan harjoitellaan massiivisella kalustolla Baltian ja Puolan rajoilla sekä Itämerellä?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun vielä lisätään se, että kuvitteellinen terroristivaltio Venäjänkin mukaan sijaitsee Valko-Venäjällä, joka ei ole rantavaltio, laivaston ja lentokoneiden käyttäminen sotimiseen Itämerellä voi olla jopa naurettavaa. Vähän samaan tapaan kuin torjua Karjalan kannaksella tykistöllä ja panssareilla Suomen suunnasta tulevia valkovenäläisterroristeja. Uskokoon ken haluaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Et tainnut ymmärtää pointtia? Tsetsenialla oli alue, kansa ja äänestämällä valitut parlamentti ja presidentti kummallakin kerralla kun Venäjä hyökkäsi. Tsetsenia oli myös samalla tavalla kuin Baltian maat julistautunut itsenäiseksi. Venäjän sota oli sotaa Tsetsenian asukkaita vastaan, riippumatta siitä olivatko he sotilaita tai siviilejä. Kun Venäjä hyökkäsi, kaikki miehet kutsuttiin taisteluun maahan tunkeutujaa vastaan.

Aina on olemassa pökiöitä, jotka kannattavat maahan hyökkäävää tunkeutujaa. Näin oli Tsetseniassa ja näin oli aikanaan Suomessa kun niihin hyökättiin. Epäilemättä näin on myös nyt, jos tänne hyökättäisiin.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Tsetsenian ansiosta muuan Putin pääsi lopullisesti kansansuosioon......

Käyttänyt tuota taktiikkaa onnistuneesti jatkossakin eikä siis mitään syitä miksei käyttäisi tulevaisuudessakin.

Mikäli omassa maassa asiat ovat pulmallisia... niin wanha konsti on syyttää ulkomaita ja nostattaa "isänmaallisuutta" kunnon propagandalla tiedotusvälineet haltuun ottamalla (kuten Venäjällä on tapahtunut). Vielä parempi mikäli voi ylpeillä aluesaavutuksilla eli muiden maiden alueiden anastamisella (mikä tietenkin Venäjän kohdalla markkinoidaan wanhojen omien alueiden isänmaallisena takaisinottamisena... ja niitä alueita riittää..). Mikäli tuo keino toimii, niin sitä käytetään todennäköisesti jatkossakin. Tähän saakka on toiminut eli olettaisin että lähivuosina jatkoa seuraa etenkin, koska Duginin ja kumppaneiden ideologioilla on voimakas seuraajakunta (jota on Venäjän omalla valtiollisella propagandalla pönkitetty.... tuskin ihan syyttä ja ilman tarkoitusta).

***************************************

"Aina on olemassa pökiöitä, jotka kannattavat maahan hyökkäävää tunkeutujaa. Näin oli Tsetseniassa ja näin oli aikanaan Suomessa kun niihin hyökättiin. Epäilemättä näin on myös nyt, jos tänne hyökättäisiin."

Bäckman, osa ipulaisista, osa kommareista (wanhasta muistista).. osa monista muistakin on varmaan pohjustellut tuon varalta omaa asemaansa jo vuosikausia... mikäli Suomen huonosti kävisi, niin olisi (ehkä) kivat asemat tulevaisuudessa. Hyvin vaikea heidän kantojaan muuten ymmärtää.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Hyvä kirjoitus, Pasi! Jotta ei unohtuisi mitä pitää tehdä - http://petrihirvimki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2428...

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sotaharjoituksella on haetaan myös kokemuksia ja tietoa joukkojen siirtämisestä ja yhteistyöstä. Turhaa niiden järjestämisiä on selitellä, ne palvelee sekä hyökkäystä ja puoolustautumista. Tuskin Venäjä pelkästään puolustautumisen vuoksi harjoittelee, kuten eivät muutkaan suurvallat pelkästään niin tee.

Jos tilanne niin vaatii, niin eiköhän Venäjän kannata rakentaa puolustuslinja Norjan rannikolle ja siten myös kykenee sulkemaan tärkeät vesialueet. Sellaista ei voi pelkästään puolustautumisen harjoittelulla toteuttaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Saisiko linkin itse kirjoitukseen?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sorry, luin HS-paperiversion. Taitaa huomenna löytyä netistä jos googlaat.

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Toimintaa harjoitellaan toiminnan vuoksi.
Politiikkaa tehdään tavoitteen saavuttamiseksi ja tavoitteita riittää.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Pihlajamaan kaltaisista suomettuneista "tutkijoista" Suomessa ei ole koskaan ollut pulaa. Toisaalta, en ihmettelisi vaikka tämän tyyppiset kirjoitukset syntyisivät ainakin osittain tilaustyönä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomen on jossakin vaiheessa pakko ottaa kuuma peruna pois suusta ja liityttävä läntisen Euroopan puolustusliittoon. Tämä tilanne tulenee esiin Ruotsin valintojen seurauksena väistämättä vastakkainasettelun lisäännyttyä Venäjällä sisäpoliittisin motiivein.

Levandan mukaan Stalin on maailmanhistorian suurin mies ja Putin hyvänä kakkosena. Pitäisikö tästä syyttää tyhmää kansaa vai kansan kuuliaista oppurtinismia ?

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Oli meillä suomettumisen aikaan paljonkin niitä jotka varautuivat.sosialismin voittoon.Stalinistien eturyhmäksi asettuneet
olivat aktiivisesti ja jopa suunnitelmallisesti (KGB.n ohjaamat)oman paikkansa varmistajat esim. Ylessä.Samoin Kekkosen
perässähiihtäjät ja lukuisat puolueiden pyrkyrit.Nimilistaa ei kannata väsätä.Siitä tulisi valtavan pitkä.Koko juttu selitetään
Suomessa niin tavallisella "maan tavalla".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset