pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Niinistön USA-matkalle saattoi löytyä syy

Kun presidentti Niinistö vihdoin sai kutsun jenkkeihin tapaamaan ainoan supervallan päämiestä, kyse ei välttämättä ollut Suomen erinomaisuudesta vaan USA-Ruotsi -yhteistyön takkuilemisesta. Näiltä osin Niinistölle silti pisteet asioiden hoitamisesta oikein. 

Kuluvan kesän aikana Ruotsi on lähtenyt törttöilemään USA-suhteidensa kanssa tavalla, että jenkkien ulkoministeri on varoittanut Ruotsia puolustusyhteistyön katkeamisella ja jopa heittämisellä ulos Naton Kultakortti-ohjelmasta. Ruotsi taisi viime syksyn "turvatakuiden" jälkeen tuudittautua liikaa isoveljen pyyteettömän suojelun varaan, kun se pari kuukautta sitten oli julkaisemassa 122 maan YK-lausumaa ydinasekieltosopimukseen liittymisestä. Ruotsin osalta sopimukseen liittyminen merkitsisi sitä, että maan alueelle ei saisi jatkossa tuoda ydinaseita rauhan saati sodan aikana. Tämä taas rajoittaisi merkittävästi Nato-harjoituksia ja sotilasyhteistyötä USA:n kanssa. Sopimus tulee voimaan kun 50 maata on sen ratifioinut ja allekirjoitusten kerääminen alkaa 20.9.2017. Ruotsissa poliitikkojen posket tärisevät parhaillaan kun asiasta pitäisi päättää. 

Vielä toukokuussa Ruotsin ja USA:n suhteet vaikuttivat olevan kunnossa kun ministerit kehuivat toisiaan kilpaa, mutta Ruotsin sooloilun tultua ilmi heinäkuussa, äänensävy jenkkien puolelta kiristyi. Ulkoministeri Matthis lähetti 25.8. puolustusministeri Hultqvistille suorasanaisen uhkauskirjeen ja varoitti siis Ruotsia seurauksista. Ruotsin hallitus on ottanut varoituksen ilmeisen tosissaan ja joutuu uudelleen punnitsemaan, uskaltaako se ottaa USA-riskin pelkän huuhaa-sopimuksen takia. Pienemmässä mittakaavassa Ruotsi törttöili juuri yhden suurpankin Suomeen sen takia ettei uskonut varoituksia. Nyt näyttäisi siltä, että jenkit hakevat varmuuden vuoksi vakavampaa yhteistyötä Suomen kanssa, jos Ruotsi leikkii itsensä ulos ulkosuhteista ja Nato-yhteistyöstä.    

Kun Suomi oli kauan hakenut epätoivoisesti kutsua jenkkeihin, Ruotsi tarjosi kutsun hopealautasella lähtiessään leikkimään huuhaa-unelmilla. Suomi sai 17.8. kauan odotetun kutsun jenkkeihin. Suurella todennäköisyydellä Niinistöltä tivattiin hyvinkin tarkasti Suomen Nato-kuviosta ja siitä, onko Suomella tarkoitus heitättää itsensä ulos Ruotsin lailla Nato-USA -yhteistyöstä. Jo nyt tiedämme, että Suomi ei ole lähtenyt Ruotsin tielle, ja kun miettii, millaisia munattomia raukkoja meillä on hallituksessa, presidentillä lienee ollut Suomen valitsemassa linjassa sanansa sanottavana. Kun Niinistö on jo aiemmin saanut pisteet USA-matkasta, Ruotsin kelkasta jättäytymisestä hän saa lisäpinnan.

http://www.ts.fi/uutiset/maailma/3639089/Ydinaseet+kieltavasta+sopimukse...

https://www.svd.se/mattis-varnar-regeringen-for-karnvapenstopp

https://www.svd.se/mattis-sveriges-riskerar-nara-partnerskap-med-nato

 

           

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Trumpin puheista kyllä tuli selvästi esille se, että hän arvostaa sotilaallista yhteistyötä Suomen armeijan kanssa, joka on maailman vahvin per capita ja sellaisena pysyy, mm. koska ostaa suuret määrät superhornetteja USA:sta.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Väkilukuun suhteutettuna paljon vahvempiakin armeijoita maailmasta
löytyy. Ainakin Israel ja Kreikka hakkaavat Suomen siinä vertailussa mennen tullen.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kreikka voi noudattaa NATO:n suositusta puolustusmäärärahoista 2 % BKT:sta, koska mm. me suomalaiset maksamme veroja heidän puolestaan.

Mutta Trump halusi vain olla lehdistötilaisuudessa kohtelias Suomelle.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

#3
Joo ehkä näin, mutta Suomen ja USA:n suhteiden kannalta merkittävää on se mitä Trump sanoi.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Ydinaseet kieltävä höttösopimus olisi valitettavasti SDP:lle, Kepulle, VL:lle, Vihreille sekä PS:lle helppo tapa lyödä lopullisesti pönkkä Nato -oven tukkimiseksi.

Hemmo Koskiniemi

Majurilla näyttää menneen ohi se minkä Trumpi kertoi kutsumisen syyksi; hävittäjähankinnat. Voiko sen suoremmin kertoa ja pelkkiä typeryksiä ovat muut selittäjät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset