pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Kuinka hukata laivasto-osasto kuudessa päivässä

Mediassa on ympäri maailmaa riemuittu uutisesta, jonka mukaan Trump hukkasi laivastonsa iskuosaston alle viikossa. Onko kyse Trumpin vai median typeryydestä, tällä kertaa kallistuisin median typeryyden kannalle. Medialta taisi jäädä tärkeimmät kysymykset tekemättä. 

On täysin selvää, että USS Carl Vinson ei ole hukassa jenkkien omalta armeijalta. Onko se hukassa medialta ja mahdollisesti Pohjois-Korealta, on jo järkeväpi kysymys. Media on niellyt täysin kritiikittä jenkkiarmeijan sille syöttämän tarinan USS Carl Vinsonin äskettäisestä olinpaikasta. Pohjois-Korea sen sijaan on toistaiseksi pidättäytynyt ydinkokeesta, joka sillä on ollut valmiina odottamassa sopivaa ajakohtaa. Tämä kertonee siitä, että typerysten valtakunnassakaan ei kaikkea niellä, vaikka länsimedia ottaisikin kaikki annettuna. Pohjois-Koreassa ei uskalleta ottaa riskiä, ainakaan toistaiseksi, koska jenkkien laivasto-osasto on maalta hukassa.

Mitkä ovat siis faktat USS Carl Vinsonin mahdollisesta olinpaikasta?

Laivasto-osasto lähti Singaporen satamasta 08.04.2017. USA:n Läntisen Tyynenmeren komentaja Harry B. Harris ilmoitti samana päivänä määräyksenään, että laivasto-osasto lähtee Singaporesta kohti pohjoista Läntiselle Tyynellemerelle. Amiraalitasoinen kaveri tietää mikä ero on pohjoisella ja etelällä.

Pohjois-Korea sijaitsee Singaporeen nähden pohjoiskoillisessa.

12.04.2017 Trump ilmoitti määränneensä USS Carl Vinsonin kohti Pohjois-Koreaa.

15.04.2017 USS Carl Vinson julkaisi kuvan olinpaikastaan Indonesian ja Malesian välisessä Sundan salmessa.

Mitä media päätteli asiasta? Se päätteli, että USS Carl Vinsonin olinpaikka oli selvinnyt. Tohinassa unohtui tarkistaa faktat, kuka ilmoitti olinpaikasta ja mihin tieto olinpaikasta ylipäätään perustui. Media raportoi virheellisesti, että USS Carl Vinson oli nähty mainitussa salmessa. Oliko kukaan nähnyt? Luulisi, että suuri laivasto-osasto, jonka piti olla mediatietojen mukaan matkalla pohjoiseen, olisi kiinnittänyt paikallisten huomiota kapeassa Sundan salmessa. Toistaiseksi voidaan pitää faktana, että kukaan ei ole nähnyt laivasto-osaston kulkevan salmen läpi eikä osastoa ole havaittu alueella muuallakaan. Jenkkilaivaston tarjoaman kuvan perusteella USS Carl Vinson on kulkenut kuvan ottohetkellä valoisan aikana. 

Vedätettiinkö mediaa näin helposti? On selvää, että laivasto-osasto ei ilmoita olinpaikkatietoja, eikä varsinkaan silloin, kun sillä on tehtävä päällä. Median tärkein kysymys jäi kysymättä: Miksi laivasto ilmoitti olinpaikkansa kesken tehtävän ja miksi se ilmoitettiin juuri ko. salmeen? Kuva salmessa julkaistiin sen jälkeen, kun Venäjä ja Kiina olivat ilmoittaneet lähtevänsä iskuosaston perään tarkkailemaan. Kuinka hyvin maat pystyvät olemaan selvillä jenkkilaivaston liikkeistä, on vain maiden itsensä tiedossa.

Onhan tosin olemassa mahdollisuus, että Trump munasi hommat puhumalla jälleen kerran omiaan. Mutta se, että amiraali Harris puhuisi läpiä päähänsä, on jo epävarmempaa. Toistaiseksi vain harvat tietävät, missä laivasto-osasto seilaa.

Kannattaa muuten kiinnittää huomiota jenkkien kahteen muuhunkin iskuosastoon. USS Ronald Reagan on jo alueella, tosin viimeistelemässä huoltoa Japanin Yokosukassa. Varapresidentti Pence kävi juuri vierailulla ja takuuvarmasti kertomassa jotain Pohjois-Korea -asiasta. USS Nimitz on määrätty vapauttamaan USS Carl Vinson Läntisen Tyynenmeren partiotehtävältä ja kohta ilmeisesti tulossa alueelle. Kun toukokuu koittaa, monta iskuosastoa on Pohjois-Korean ympärillä valmiina, jää nähtäväksi.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Onhan tosin olemassa mahdollisuus, että Trump munasi hommat puhumalla jälleen kerran omiaan"

Luulisin, että kyse on siitä, että Trump munasi alkuperäisen vaivihkaisen siirtymisen Pohjois-Korean liepeille toitottamalla siitä maailmalle, kun sellainen ei ollut tarkoitus. No, sen jälkeen pitihän se vahvistaa muidenkin taholta, ettei presidentti aivan olisi kasvojaan menettänyt.

Mutta jonkin verran sitä salaperäisyyttä saatiin kurottua takaisin hämmentämällä armadan sijaintia uudelleen.

Käyttäjän SeppoHonkanen kuva
Seppo Honkanen

Turhaa pähkäilyä.

Jokainen suurvalta, jolla on satelliittipaikannusvalmius, tietää toistensa pinta-alusten koordinaatit metrin tarkkuudella, ainakin valoisalla pallonpuoliskolla selkeällä säällä..

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Tiedustelusatelliiteilta ei voi piilottaa sotalaivaa, saatikka sellaisten osastoa. Vähintäänkin YK:n turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla lienee kaikilla käytössään satelliittitiedustelu, plus lisäksi joukolla muitakin teknologisesti pitkälle kehittyneitä vauraita maita.

Pohjois-Korealla ei ole omaa kykyä toimivan mannertenvälisen ohjuksen valmistamiseen, joten vielä vähemmän satelliitin laukaisemiseen maata kiertävälle radalle. Antaako joku valtio omia tiedustelutuloksiaan Kimin hallinnolle, vai pidetäänkö sitä pimennossa Tyynen meren meritilannekuvasta?

Mikä on viime kädessä laivasto-osaston tavoite ja siihen pääsemiseksi valitut keinot?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Pohjois-Korealla ei ole omaa kykyä toimivan mannertenvälisen ohjuksen valmistamiseen, joten vielä vähemmän satelliitin laukaisemiseen maata kiertävälle radalle."

Pohjois-Korealla on oma satelliitti maata kiertävällä radalla.

http://www.naenara.com.kp/en/order/pytimes/?page=Search&no=satellite

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #8

Kappas vain, tuo oli mennyt minulta ohi. Kiitos oikaisusta!

Viidestä laukaisuyrityksestä kaksi viimeistä on onnistunut.
Onko P.-Korealla kykyä varsinaiseen satelliittitiedusteluun, on sitten vielä asia erikseen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kaikki pähkäily voi olla turhaa mutta miksi-kysymykset jäivät silti vastaamatta.

Juuso Hämäläinen

On lapsellista ajatella, että edes P-Korea ei tietäisi missä USAn laivaston suuret alukset liikkuvat. Aasian vedet ovat erittäin vilkkaasti liikennöidyt. Mikään lentotukialus tai risteilijä ei jää havaitsematta. Toisekseen P-Korea tekee tällaisessa tilanteessa taatusti ilmatiedustelua kaukanakin rannikostaan. Ja lopultakin emme voi tietää mitä satelliittitietoa P-Korea saa Kiinalta tai Venäjältä. Ne eivät ole USAn tekniikan varassa.

Media kertoo mitä sille kerrotaan. Turha siltä mitään totuutta koskaan odottaa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Wikipedian mukaan P.-Korean Kansanarmeijan Ilmavoimilla on yksi v. 1957 suunnitellusta Antonov An-24 -potkuriturbiinikoneesta muunnettu alkeellinen valvontakone 550 km toimintasäteellä, sekä 80 kpl 1940-luvun lopulla suunniteltuja, Kiinassa H-5 -nimellä valmistettuja Iljushin Il-28 -pommittajia 2400 km toimintasäteellä.

"P-Korea tekee tällaisessa tilanteessa taatusti ilmatiedustelua kaukanakin rannikostaan" on vaikea uskoa.

Kyky meritilannekuvan ylläpitoon lentotiedustelulla vaikuttaa kovin vaatimattomalta Tyynen meren mittakaavassa, etenkin kun Etelä-Korean ja Japanin ilmatilat ja tunnistusvyöhykkeet rajoittavat pohjoiskorealaisten lentämistä meren ylle.

Valtamerikelpoisia sotalaivoja P.-Korealla on muutamia, kauppa-aluksia toista sataa. Näiden läsnäolo ei tietenkään jää huomaamatta Yhdysvaltain laivasto-osastolta, mutta kansainvälisillä vesillä niiden liikkumista ei toki rajoiteta ja radioyhteydet toimivat.

Kuinka läheistä tiedusteluyhteistyötä häirikkövaltion kanssa muut maat tekevät, sitä on vaikea tietää.

Vaikka Pohjois-Korea paikantaisikin USA:n sota-aluksia, mitäpä se niille mahtaisi.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Kuinka läheistä tiedusteluyhteistyötä häirikkövaltion kanssa muut maat tekevät, sitä on vaikea tietää."

Sen arvioimiseksi, mikä valtio tässä kuviossa on häirikkövaltio, laitan pari linkkiä pohjustukseksi:

Full Interview: Noam Chomsky on Trump's First 75 Days & Much More
A Lot of What You Know About North Korea Is Racist Nonsense

Tuo ensimmäinen linkki vie suoraan haastattelun siihen kohtaan, jossa on puhe Pohjois-Koreasta ja toisessa linkissä käsitellään niitä taustaolettamuksia, jotka media on vuosikymmenten aikana ujuttanut länsimaisen yleisön selkäytimeen ja joita vasten sitten uudet uutiset tulkitaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voi olla lapsellista väittää että Pohjois-Korealla on asiasta tietoa. Miksi-kysymykset jäivät sinullakin vastaamatta.

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Eikös Pohjois-Korealla ole paljon sotilaita vaikka kalusto onkin todella kehnoa. Väkeä riittää sijoitettavaksi koko rannikolle ja kaiken maailman kalastusaluksiin (jos eivät satu loikkaamaan mihinkään matkan varrella).

Sukellusveneitäkin on muutamia joten ainakin ison laivasto-osaston seuraaminen onnistuisi parilla sukellusveneellä kansainvälisillä vesillä kunhan on saatu vain jonkinlainen sijainti josta seuraaminen aloittaa. En nyt usko että Trumpkaan saa päähänsä upottaa laivasto osastoa seuraavaa sukellusvenettä ja aloittaa näin sotaa.

Itse olettaisin että isojen pinta-alusten seuraaminen nykyaikana tai vaikkapa P-Korean 70-80 luvun tekniikalla on vielä suhteellisen helppoa tutkan ja näköhavaintojen avulla. Sukellusveneet ja pienen alukset ovatkin sitten paljon hankalempia

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

USS Carl Vinson (CVN-70) on vuonna 1982 palvelukseen otettu Yhdysvaltain laivaston ydinkäyttöinen Nimitz-luokan lentotukialus, jonka nopeus on 30+ solmua. Se on jo aikamoista haipakkaa pohjoiskorealaiselle dieselsähköiselle sukellusveneelle jopa pintakulussa saatikka sukelluksissa, joten eipä se taitaisi pysyä tuollaisen seurattavan matkassa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Trumpin sekoilut USS Carl Vinsonin tapauksessa eivät ainakaan naurata Etelä-Koreassa, jossa tulee olemaan presidentinvaalit toukokuun 9. päivänä:

http://edition.cnn.com/2017/04/20/asia/south-korea...

""What Mr. Trump said was very important for the national security of South Korea," Presidential candidate Hong Joon-pyo told the Wall Street Journal.
"If that was a lie, then during Trump's term, South Korea will not trust whatever Trump says,"​ said Hong, who is currently trailing in the polls."

Trumpin bluffi on saattanut toimia Pohjois-Koreaan, mutta kysymys kuuluukin, että tuleeko Etelä-Korea luottamaan häneen pitkällä aikavälillä? Tämä osoittaa selvästi, että arvaamattomalla ulkopolitiikalla omat heikkoutensa, jos liittolaiset eivät voi luottaa Yhdysvaltoihin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Etelä-Korean lähestyvät presidentinvaalit ovat tosiaan jo 9.5. ja ehdokas Hong Joon-pyo on jälkijunassa mielipidemittauksissa, joten sekoilukohun paisuttelu on nyt ilmeinen osa Etelä-Korean sisäpolitiikkaa ja vaalikampanjointia.

Nyt tuo laivasto-osasto on ainakin selvästi merialueelle luvattu, joten eiköhän se sinne menekin. Yksin sen varassa ei USA:n sotilaallinen tuki Etelä-Korealle ole.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Pitää paikkansa. Tässä asiassa on Trumpin hallinnon ulkopoliittinen uskottavuus kyseessä. Yhdysvalloilla on lähes 29000 sotilasta Etelä-Koreassa tällä hetkellä ja heidän pääjoukkoinaan on Yhdysvaltain 8. Armeija, jolla on tällä hetkellä komennossaan noin 20000 sotilasta ja seitsemän lennosto, jolla on komennossaan 8000 sotilasta ja ilmeisesti yli sata lentokonetta, jotka ovat F-16 hävittäjiä ja A-10 tankintappajia.

Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Forces...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #11

Etelä-Korean armeija on massiivinen, moderni ja hyvin koulutettu ja varustettu. Se pärjäisi helposti yksinkin idioottinaapuria vastaan.

Pohjois-Korean uhka tulee tykistö- ja rakettijärjestelmistä mutta ne voi tuhota sitä mukaa niiden asemat paljastuvat vastatutkilla. Suurin osa pohjoisen asemista lienee jo muutenkin etelän tiedossa ja ne tuhotaan jo heti aluksi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #23

"mutta ne voi tuhota sitä mukaa niiden asemat paljastuvat vastatutkilla"

En ollut tykkimies, mutta meille opetettiin, että tykit pitää siirtää pois asemista ammunnan jälkeen, jotta vastaisku menee ohi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #33

Olin itse rannikkotykistössä ja linnakkeiden kiinteitä tykkiasemia ei ainakaan siirrelty. Ei myöskään tulenjohtotornia.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #33

Käsitykseni mukaan kenttätykkejä ja telahaupitseja pyritään siirtämään uusiin tuliasemiin usein sen jälkeen kun niillä on ammuttu, koska vastapuoli pystyy määrittelemään niiden sijainnin niiden ampumien kranaattien lentoradan avulla ja kohdentamaan niihin esim. oman tykistökeskityksensä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Trumpetillahan on nykyään käytössä iPhone, ja jos se ei oo päivittäny siihen Googlen karttoja, vaan käyttää Applen karttoja, niin se laivahan voi ihan kohta olla tuossa itämerellä.

Käyttäjän kainiemelainen kuva
Kai Niemeläinen

Trumpista saattaa olla tullut hyvin lyhyessä ajassa hyödyllinen idiootti. Jos amiraali kertoo voivansa lähettää heti lentotukialuksen saattueineen ja se uppoaa presidenttiin, lienee kyse pelkästään pelistä: testataan presidentin kykyä kriittiseen ajatteluun tulevia tarpeita varten.

Ronald Reagan ei totisesti ollut mikään rauhan lähettiläs, ennemminkin päinvastoin. Kenraalit syöttivät presidentille utopisen suunnitelman "Tähtien sodasta". Presidentti otti tarinan todesta.

Loppu onkin historiaa: Kun Reagan kertoi liittolaisilleen ja maailmalle suurista voitoista uuden laserteknologian hyödyntämisessä, NL luuli USAlla olleen teknologiaa, jolla heidän ydinohjusjärjestelmä saataisiin tulevaisuudessa käyttökelvottomaksi, jopa tuhotuksi ydinohjukset laukaisualustoilleen.

Ensin NL yritti kuroa teknologiaetumatkaa kiinni. Hidastaakseen vihollista NL teki neuvottelumyönnytyksiä ja aseriisuntaneuvotteluissa presidentti Reagan sai useita voittoja. Ydinkärkien määrä ensimmäistä kertaa historiassa väheni. NL:n talous romahti lopulta osittain mittavien puolustusjärjestelmän uusimishankkeiden johdosta.

Idiotti ei ole välttämättä huono presidentti. Uskon, että nyt on meneillään koe, jolla uutta presidenttiä, Trumpia, koetellaan: presidentti on siis "sisään ajossa".

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tähtien sota voi olla todellisuutta vuosikymmenessä.

Trumpin sotaisuuteen voi vaikuttaa se, että hän ei ymmärrä puolustusasioista mitään. Pohjois-Korea on oikea ongelma joka pitää hoitaa tavalla tai toisella. Nyt näyttää että sillä toisella. Hän joutuu luottamaan kenraalien näkemykseen asioiden parhaasta hoitamisesta.

Venäjän kanssa veljeilyn lopettaminen voi johtua siitä että tutkinta omassa maassa alkaa kiristää ympärillä ja siksi tehtiin näennäisesti Venäjää loukkaava isku. Syyria-isku oli pelkkää näytelmää verrattuna Turkin alasampumaan hävittäjään. Kovaa huutoa Venäjällä vähän aikaa ja nyt taas ollaan Turkin kanssa ystäviä.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Yhdysvaltojen luotettavuus on Etelä-Korean silmissä horjunut, joten tällaisella touhulla Yhdysvallat voi joutua yksinään hoitamaan asiat Pohjois-Korean kanssa ja pahimmassa tapauksessa Pohjois-Koreaa on tukemassa Kiina ja Venäjä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

USA on viime vuosikymmeninä käyttäytynyt kuin norsu posliinikaupassa. Ei olisi ihme, jos sen ystävyyssuhteet muihin valtioihin alkaisivat vähä vähältä käydä nihkeämmiksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kun alkaa tapahtua, Etelä-Korea ei todellakaan ole sivustakatsoja ja vielä vähemmän se jää seisomaan tumput suorana. Tapahtui niemimaalla mitä tahansa, Etelä-Korea saa Pohjois-Korean vihat niskoille ja etelä vastaa iskuihin siinä missä joku muukin maa. Siinä vaiheessa myös jenkkien apu kelpaa takuuvarmasti.

Jenkkien luotettavuus nähdään siinä vaiheessa kun Pohjois-Korea alkaa ryttyillä oikeasti. Veikkaan että on luotettava.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Suomessa edellisen pressan vaalin aikaan pidettiin oleellisena sitä että onko ehdokas käyny "sotaväen" vai ei.

Tietääkseni Trump ei ole käynyt suomessa varusmiespalvelusta joten ei ihme ettei hän ymmärrä puolustus tai sotajutuista mitään... :)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mannertenvälisen ohjuksen käyttämä isoympyräreitti Pohjois-Koreasta vaikkapa San Franciscon alueelle on maapallon pinnalla n. 8 900 km. Siinä vaiheessa, jos Pohjois-Korea saa kehitetyksi sellaisen toimivan ydinkärjen, jonka ohjuksen kantoraketti jaksaa kantaa tuon lentoradan, vitsit ovat vähissä.

Ohjus pitäisi laukaista P.-Koreasta kohti koillista ja tuo reitti kulkee ensimmäiset 3 000 km Venäjän alueiden yli, Vladivostokin ja Primorskin piirikunnan kautta Sahalinin saaren ja Kamtsatkan niemimaan yli.

Setä Samulin huumorintaju loppuu kyllä hyvissä ajoin ennen kuin aletaan kilpailla siitä, kuka on Lännen tai Idän nopein. Jo paljon sitä ennen alueelliset naapurit pyytävät toimenpiteitä Pjongjangin palauttamiseksi ydinaseettoman valtion kaupungiksi.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Lisäyksenä edelliseen: ainakin Pohjois-Korea tekee koko ajan parhaansa kehittääkseen kuvatun kaltaisen mannertenvälisen ydinohjuksen. Kiinalaiset arvioivat heidän saavan sen operatiiviseen valmiuteen 2020-luvulla.

https://en.wikipedia.org/wiki/KN-08

Maailmassa taitaa tulla rytinä muutaman vuoden sisään. Eläkäämme elämämme täysillä siihen saakka! Nämä nykyiset ajat kun eivät meille palaa.

Antti Kantola

MEDIAHAN SE SKITSOILI!

Kun eka uutisoija ei tarkista faktoja, niin kaikki seuraavat johtajaa harhaan. Sopulilaumaksi Manu kutsui semmoisissa tilanteissa mediaa ja ihan oikeutetusti.

On vielä näinkin, että media yhdessä kommunistisen P-Korean kanssa haukkui Trumpin. Sitten petyttyään media haukkui Trumpin yhdessä demokraattisen E-Korean kanssa.

Netistäkin olisi nähnyt, minne laivueen kokat osoittivat. Ja kun pikkujohtaja ei taaskaan uskaltanut antaa ohjusharjoituksen onnistua, niin mitäpä Trumpin laivasto sielläpäin olisi tehnyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset