pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

USA:n operaatio Pohjois-Koreassa alkanut jo ajat sitten

Pohjois-Korean johto osoitti olevansa juuri niin typerä kuin odottaa saattoi. Ohjuskoe varapresidentti Pencen Etelä-Korean vierailun alla osoitti typeryyttä, jota osattiin odottaa. Tosin Trump oli jokin aika sitten ilmoittanut, että Pohjois-Korean ongelma tullaan hoitamaan, joten asia on jo hoidossa eikä äsken epäonnistuneella ohjuskokeella ollut juuri merkitystä. Voidaan vain korkeintaan todeta, että Kim naulasi juuri viimeisen naulan arkkuunsa. 

On huomattava, että Trumpia on selvästi kielletty ottamasta Pohjois-Korea -asiaan kantaa ja hänen hallintonsa retoriikassa odotellaan enää sellaista tekosyytä, jota voidaan pitää merkittävänä USA:n massiiviselle hyökkäykselle. Hyvä syy hyökkäykselle on Pohjois-Korean seuraava ydinkoe, joka on jo odottamassa valmiina. Kim porukoineen ei ymmärrä sitä, että maalla ei ole varaa ryttyillä edes Etelä-Korealle, saati maailman mahtavimmalle asemahdille. Siksi he jossain vaiheessa luulevat, että heillä on kanttia uhmata ketä tahansa, ja tekevät koelaukaisun. Päin vastoin kuin mediassa on väitetty, Kimillä todella on menetettävää mahdollisessa iskussa, nimittäin henkensä. On helppo uskoa, että USA:n isku voi saada Kimin lähipiirin liikkeelle ja Kimille voi tulla noutaja myös lähipiiristä. Kimin dynastian päivät ovat jo luetut, ja Trump on se, joka lukee hautajaisissa viimeiset sanat.     

Trumpin vaikenemisella ei pidetä Pohjois-Koreaa epävarmuudessa, kuten on julkisuudessa esitetty. Trump ei saa vaarantaa jo käynnissä olevaa operaatiota möläyksillään, joten häntä on kehotettu kenraalien taholta pitämään matalaa profiilia maan kanssa. USA alkoi siirtää jo helmikuussa raskaita B-2 -pommikoneita Tyynellä valtamerellä sijaitsevalle Guamin Andersenin tukikohtaan. Kun tukikohdassa jo on ennestään B-1 ja B-52 -pommikoneita, kyse on tulevasta iskusta, jossa käytetään massiivisia pommituksia ja bunkkerien tuhoajia. Myös Intian valtamerellä sijaitsevalla Diego Garcian lentotukikohdassa lienee vastaavia koneita odottelemassa. USS Carl Vinsonin lähettäminen Korean niemimaan tietämille voi olla jo aiemmin suunniteltu, vaikka julkisuudessa on ilmoitettu matkareitin muuttumisesta. Erittäin hyvä veikkaus on, että Pohjois-Koreassa on tällä hetkellä USA:n ja Etelä-Korean erikoisjoukkoja iskukohteiden lähistöllä tiedustelemassa ja odottamassa hyökkäyskäskyä.

On siis selvää, miksi Trumpin pitää olla hiljaa tällä hetkellä. Pohjois-Korean annetaan vapaasti luulla sen olevan niskan päällä ja että Trump vain uhoaa kuten muutkin aiemmat jenkkipresidentit. Jos Pohjois-Korea ei jostain syystä uskaltaisi ottaa riskiä ydinkokeensa kanssa, Trumpin tehtävä on vauhdittaa testiä kertomalla julkisuuteen Pohjois-Korean johdon pelästyneen USA:n mahtia. On helppo uskoa Kimin olevan niin heikkoluonteinen johtaja, että hän nielee syötin sellaisenaan. Heikkoitsetuntoisia on helppo manipuloida ja saada heidät tekemään mitä halutaan. Kim ei ole poikkeus. 

Kyse ei siis ole siitä, että USA saattaa iskeä Pohjois-Koreaan, vaan siitä että se iskee sinne ja toiminta on jo täydessä vauhdissa. On melko turhaa spekulaatiota väittää, että USA yrittää saada neuvotteluratkaisun kun strategia ei ole toiminut kymmeniin vuosiin ja uho Pohjois-Koreassa kasvaa kasvamistaan. USA:lla ei ole varaa antaa mannertenvälistä ohjusta terroristivaltion käsiin. Pohjois-Korean osalta suurin uhka kohdistuu eteläiseen naapuriin ja siksi jenkkihallinnosta Mattis, Tillerson ja nyt myös varapresidentti Pence ovat käyneet Etelä-Koreassa neuvottelemassa ongelman ratkaisemisesta voimatoimin.

Isku tulee merkittävästi poikkeamaan Syyria-iskusta, koska nyt ei kyse ole näytöksestä vaan tuhoamisesta. Pohjois-Korean ilmatorjunta ja viestiyhteydet lamautetaan ja maan museoaikaiset lentovälineet pyyhkäistään pois kuin lika ikkunasta. Samoin Pohjois-Korean surkean vanha tankkikanta ei sekään tule näyttelemään iskussa mitään muuta kuin miten muututaan romuraudaksi -roolia. Vaikka maalla on vahva tykistö, se ei tule kestämään pitkään Etelä-Korean tykistön vastatutkaiskuissa ja USA:n ilmaherruuden myötä sen asema on todella surkea. Tykistö onkin käytännössä ainoa, jolla Pohjois-Korea voi saada merkittävää tuhoa aikaan. Sotarikos lienee Kimille tuntematon käsite, joten tykistöllä tultanee ampumaan lähinnä kaupunkeja ja kyliä. Laivasto on yhtä surkea kuin muukin armeijan kalusto ja maan sukellusvenekalusto on vanhaa dieselkäyttöistä romua, joka on kaukaa havaittava ja helposti jäljitettävä.

Kuten aiemmin on väitetty, Kimin dynastian loppu on käsillä. On ironiaa, että sen lopetti vapaan maailman törpöin presidentti, kun demokraattisilla ominaisuuksilla varustetut muut johtajat ovat vuosikymmeniä vain katselleet avuttomina vierestä kansanmurhaa Pohjois-Koreassa.                  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (64 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Erittäin hyvä veikkaus on, että Pohjois-Koreassa on tällä hetkellä USA:n ja Etelä-Korean erikoisjoukkoja iskukohteiden lähistöllä tiedustelemassa ja odottamassa hyökkäyskäskyä."

Meinaatko??? Pohjois-Koreassa???

(Tuo kirjoituksesihan oli suorastaan petturimainen paljastus USA:n tulevista toimista. Nythän Kim Yong Un tietää kaiken tuon blogisi jälkeen!)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Majurin suorastaan apokalyptimainen kirjoitus sisältää ihan hyviä huomioita.

Itse olen (vielä) toista mieltä. Minusta Kim ohjuskokeellaan katsoi kortit ja paljasti USAn bluffin - Kimin veri ei vapissut. Etelä-Korea on niin haavoittuva P-Korean tykistön tulen alla, ettei USA uskalla käydä todellisiin sotatoimiin. Vaikka E-Korea USAn avulla saisikin tykistön rampautettua, tykistö ehtisi sitä ennen tehdä liian paljon vahinkoa.

Entiseen verrattuna toki P-Korean asema on kovin toisenlainen. Se ei kuulu mihinkään ideologiseen blokkiin, joten sillä ei ole luontaisia liittolaisia jotka sitä lähtisivät puolustamaan. Tosin nykytila avaa Venäjälle pelin paikan sekoittaa pakkaa...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Venäjää suurempi ongelma on kuitenkin Kiina. Kiina ei millään muotoa halua sotaa lähelleen, mutta se ei kuitenkaan voisi jäädä puhtaasti sivustakatsojaksi Pohjois-Korean kohdalla.

Jos pitää paikkansa, että USA:lla on jo lukkoon lyöty suunnitelma olemassa, niin se on pitänyt sitten naulita joka kantiltaan kiinni. Myös Kiina huomioiden. Ja hyökkäyksen pitäisi olla yhtäkkinen sekä raju, jossa maksimaalinen tuho aiheutettaisiin samanaikaisesti likipitäen jokaiseen Pohjois-Korean ohjustukikohtaan ja rajan läjellä oleviin joukkoasemiin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Heh, Kimin veri ei todella vapissut. Kyse on johtajan psykologisesta hölmöydestä, ei rohkeudesta. Kimin toinen ongelma on huonot johtajat ympärillään, jotka pelkäävät faktojen esittämistä johtajalleen.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tuolla http://www.huffingtonpost.com/entry/north-korea-ar... on valitettavaa realismia liittyen USAn mahdollisuuksiin käydä sotilaallisiin toimenpiteisiin.

Mitä tulee Koreoiden yhdistymiseen yhtenäiseksi demokratiaksi, se on viimeinen asia mitä Kiina haluaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #60

Millä perustelet näkemyksesi tuosta viimeisestä lauseesta? USA:n poistuminen Korean niemimaalta on nimittäin yksi ensimmäisistä asioista mitä Kiina haluaa eikä sillä todellakaan olisi mitään sitä vastaan, että yksi kauhukakara Pyongyangista häipyisi pois häiritsemästä arkea.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen Vastaus kommenttiin #61

Yhdistynyt Korea olisi demokraattinen USAn liittolainen - rajanaapureinaan Kiina ja Venäjä.

Vaikka Kiina haluaisikin USAn pois läheltään, Korea ei takuulla haluaisi USAn poistumista. Koreassa tuskin on illuusioita pyrkiä kaukoidän Sveitsiksi, niin kuin jotkin höhlät Suomessa haaveilevat.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Maata ei ilmasodalla valloiteta. Yhdysvallat joutuu tekemään samanlaisen operaation kuin Irakiin.

Sitten siinä samalla on myös Taiwanin ja Kiinan meren ongelma ja Kiinan rakentamat "keinosaaret".

Yhdysvallat hakee Kiinasta liittolaista Pohjois-Koreaa vastaan ja samalla haluaa Kiinan laittaa ojennukseen Taiwanin ongelmassa.

Tästä voi kehkeytyä perinteinen amerikkalainen maailmanpolitiikan sotku, kun Kiina halutaan liittolaiseksi ja viholliseksi. Kiina voikin tässä ovelasti laskelmoida ja Taiwan voi olla pelinappulana.

USA:n viimeaikainen Afganistanin vuoristoalueen pommitus kalliilla erikoispommilla, jossa kuoli noin kolmisenkymnentä ihmistä taisi olla epäsuora voimannäyttö Pohjois-Korealle. Muuta järkeä ei mainitun erikoispommin käytöllä vuoristossa ole.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Taiwan on Kiinalle kuitenkin nykyisin lähinna vain poliittinen arvovaltakysymys. Ei sotilasstrateginen sellainen. Kiinassa ei pelätä, että Taiwanilta käsin hyökättäisiin USA:n tuella mantereelle eikä Kiinalla toisaalta ole mitään kiirettä muuttaa Taiwanin statusta, kunhan kaikki merkittävät maailman vallat tunnustavat niin sanotun yhden Kiinan politiikan.
Kiina hyötyy Taiwanin taloudesta siinä asetelmassa kuin nyt vallitsee. Siksi on vaikea nähdä miten Kiina voisi Taiwania pitää pelimerkkinään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

USA joutuu myöntymään Taiwanin kiistassa ja myös Etelä-Kiinan meren aluekiistassa. Kiina haluaa sieltä suuren alueen. Näin liittolaisuudella on hintansa. Kiina voi vaatia pitkäaikaisen sopimuksen. Kiina hyötyisi Taiwanin taloudesta myös, jos se olisi osa Kiinaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Kiina on julistanut, että Taiwan on osa Kiinaa, joten sen kannalta se siis on osa Kiinaa. Vähän samoin kuin Hong Kong. Poliittinen järjestelmä saa Kiinan puolesta Taiwanilla olla entisenlainen niin kaauan, kun Taiwan ei tee itsenäisyysjulistusta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #7

Yhdysvallat joutuu tässä taipumaan ja valitsemaan Pohjois-Korean, tai Etelä-Kiinan meren, sekä Taiwanin kysymyksen väliltä. Kaikkia ei voi saada. Toisaalta rupeaisiko Kiina Yhdysvaltojen liittolaiseksi Pohjois-Koreaa vastaan käytännössä vihollisena pitämänsä Yhdysvaltojen kanssa? Tietää että ennemmin tai myöhemmin on edessä ongelmia tämän liittolaisensa kanssa.

"Kiinan valtion lehdet ovat varoittaneet Yhdysvaltoja laajamittaisesta sodasta, jos Yhdysvallat estää Kiinan pääsyn kiistellyille Etelä-Kiinan meren saarille."

"Etelä-Kiinan meren pohjassa uskotaan olevan runsaasti öljyä ja kaasua. Merestä nousee lisäksi suuria kalansaaliita. Kaikki meren rantavaltiot ovat vaatineet itselleen omaa osuuttaan."

"Barack Obaman hallitus ei ole ottanut virallista kantaa kiistaan. Tiistaina Donald Trumpin ulkoministeriksi valitsema Rex Tillerson kuitenkin sanoi, että Kiinan vaatimukset ovat laittomia."

"Kiinalle on lähetettävä ensin selkeä viesti siitä, että saarien rakentaminen loppuu, ja seuraavaksi heitä ei tule päästää saarille, Tillerson sanoi."

"Yhdysvallat ei pysty rajoittamaan Kiinan laivaston liikkumista Etelä-Kiinan merellä ilman, että se johtaisi mahdollisesti laajaan sotilaalliseen selkkaukseen."

"Kiinaa on ärsyttänyt tulevan hallinnon yhteydenpito Taiwaniin. Joulukuun alussa Donald Trump keskusteli Taiwanin presidentin Tsai Ing-wenin kanssa puhelimitse.

Kiinan kanta on yhä se, että Taiwan ei ole itsenäinen valtio vaan kapinoiva Kiinan maakunta."

http://yle.fi/uutiset/3-9402141

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jenkit tuskin ovat pääroolissa maasodassa vaan etelä-korealaiset. Jenkit tekevät pieniä ja rajoitettuja iskuja tärkeisiin kohteisiin.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Sitähän ei tiedetä. Asiat eivät välttämättä mene noin. Vaan Yhdysvallat voi joutua vedetyksi laajamittaiseen maasotaan. Yhdysvallat haluaa operoida ilmasta käsin, se ei ole toiminut Afganistanissa, eikä Syyriassa, eikä Irakissa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #31

Etelä-Korean armeija on koulutettu, massiivinen ja länsimaisin välinein varustettu ja heillä on motivaatio kunnossa. Tilanne poikkeaa huomattavasti noista muiden roskavaltioiden ns. armeijasta jotka pötkivät pakoon kun alkaa tapahtua.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #34

Pelkkää olettamaa, että tilanne menisi näin kuin Majuri sen olettaa menevän. Kovilla riskeillä pelattaisiin, jos sen varaan laskettaisiin. Tämä ei ollenkaan riipu armeijan kunnosta vaan politiikasta ja mihin tilanteet kääntyvät.

Neuvottelupöydässä ovat Kiinan, Etelä-, ja Pohjois-Korean, sekä Yhdysvaltojen edut. Aika monimutkainen kuvio, kun tiedetään, että tossa joukossa kaksi ei varmasti luota Yhdysvaltoihin ollenkaan. Heillä on Yhdysvalloista huonoja kokemuksia.

Kiina on jo myynyt merkittäviä määriä Yhdysvaltojen lainojaan pois. Tätä asiaa ei Etelä-Korea ratkaise armeijallaan. Pahimmassa tapauksessa ollaan sotkuisessa tilanteessa, jossa Yhdysvallat tukee sodassa olevaa Etelä-Koreaa ja Kiina Pohois-Koreaa. Kiina tuskin haluaa millään muotoa Yhdysvaltoja lähelleen. Kiina katsoo olevansa suurvalta. Myös aasialainen kulttuuri poikkeaa täysin amerikkalaisesta kulttuurista.

Kaikista huonoin tilanne on lähteä sanelemaan ja määräilemään sellaisen kulttuurin edustajille, joissa kasvojen säilyttäminen on tärkeä arvo.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

- Herra presidentti. Miten sotilasiskut Syyriassa ja Afganistanissa sekä valmiuden kohottaminen Korean niemimaan alueella sopii tunnuslauseeseenne "Amerikka ensin"?

- Tuo kysymys osoittaa, että sen esittäjä on tyhmä. Todella tyhmä. Politiikka on asia, jota kysyjän kaltainen ns. haastattelija ei voi ymmärtää. Ei voi ymmärtää. Ei voi. Uskokaa minua.

- Mutta herra presidentti, itse kysymys jäi vaille vast...

- Asiat eivät etene jankuttamalla. Eivät etene, eivät jankuttamalla. Strategia on vaativa laji, eikä politiikka ole yksinkertaista, ei lainkaan. Niinsanotut haastattelut tuhlaavat meidän kaikkien aikaa. Kaikkien aikaa. Uskokaa minua.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Pasi Majurin visio iskusta on oikea, mutta en ole varma, onko sen aika ihan vielä. Yhdysvallat saattaa ensin yrittää saada Kiinan taivuttamaan Kimiä luopumaan ohjus- ja ydinaseohjelmastaan. Mikäli tämä ei onnistu (joko Kiinalla ei ole riittävästi yhteistyöhalua tai sitten Kim ei yksinkertaisesti kuuntele Kiinaa, kuten todennäköisintä on), tullaan iskemään Pohjois-Koreaan. Toivottavasti valmistelut suoritetaan erittäin huolellisesti, koska iskun pitää olla niin massiivinen, että Pohjois-Korealle ei sen jälkeen jää mainittavaa kapasiteettia vastaiskuun. Valmisteluihin tulisi kuulua myös Pohjois-Korean tykkien kantaman päässä olevan Etelä-Korean asutuksen evakuointi.

Riittäisikö massiivinen ilmaisku? Mielestäni ei, koska vähän toivuttuaan Pohjois-Korean johto jatkaisi samaan malliin entistäkin kiihkeämmin. Pohjois-Korea tulisi miehittää yhdessä eteläkorealaisten kanssa, asettaa sinne väliaikainen hallitus ja antaa kansan aikanaan vaaleissa päättää yhdistyttäisiinkö Etelä-Korean kanssa yhtenäiseksi Koreaksi. Korealaisten kurinalaisuuden muistaen, luulen tehtävän olevan helpompi kuin esim. Irakissa ym. Lähi-Idän maissa, myönteisiä esimerkkejä ovat vaikkapa Japani ja Saksa toisen maailmansodan jälkeen. Kiina tulisi saada mukaan hankkeeseen.

USA rikkoisi kansainvälistä oikeutta iskulla? Varmasti, mutta kun supervalta kokee oman turvallisuutensa olevan vakavasti uhattuna, kv oikeus saa piupaut. Jos Suomi olisi joskus vastaavalla tavalla uhattuna, haluaisin meidänkin johtomme asettavan kansalaisten hengen ja turvallisuuden kansainvälisen oikeuden edelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, diili USA:n ja Kiinan välillä voisi olla sellainen, että USA tuhoaa Pohjois-Korean hallinnon ja sitten Kiinan kanssa yhdessä pidetään huolta siitä, että maat yhdistyvät, jonka jälkeen USA vetää joukkonsa kokonaan pois Korean niemimaalta. Voittajia olisivat silloin Kiina, Yhdysvallat sekä korealaiset ihmiset. Häviäjiä vain Kim Yong Un.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siihen pakettiin kuuluu myös Etelä-Kiinan meri ja Taiwan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Olen Kuikan linjoilla tässä asiassa. Jos Koreat yhdistyvät ja alueesta tulee ydinaseeton, jenkeillä ei ole intressiä jäädä alueelle.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #26

Koreoiden yhdistymiseen on pitkä matka. Siinä on tiellä Pohjois-Korean hallinto. Ei riitä, että siellä johtaja vaihtuisi. Johtajan lähipiiri tuskin helpolla valtaa pois antaa.

Asiassa on niin paljon riskejä Yhdysvalloilla, ei tainneet asiat mennä Irakissa, Afgabistanissa, eikä Syyriassa suunniteltusti. Yhdysvalloilla tuskin on rahaa laajamittaiseen sotimiseen. Sen varaan laskeminen, että muut hoitaisivat ne ikävimmät työt on iso riskinotto. Entäs jos niin ei käykkään? Siinä vaiheessa Trump vaatii Kongressilta paljon enemmän rahaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #32

Unohdat koko ajan Etelä-Korean. He asuvat alueella, jenkit asuvat Ameriikassa. Etelä-Koreassa halutaan takuuvarmasti saada ikävä naapuri hoidettua ja motivaatio on kunnossa. Ikävä naapuri on käytännössä sama kuin Pohjois-Korean hallinto, eivät maan asukkaat. Hallinnon kaataminen on helpompaa kuin maan valtaaminen.

Kun rautaesirippu kaatui, myös Saksat yhdistyivät. Kun Kimistä päästään eroon, voi tilanne olla aivan toinen. Ei tarvitse olla insinööri osatakseen kertoa, että Pohjois-Koreassa on suurella todennäköisyydellä olemassa salahankkeita maan johdon kaatamiseksi mutta tilaisuutta odotellaan.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #35

Toivottavasti niin kävisisi, että Pohjois-Koreassa hallinto muuttuisi ja ihmisten elämä paranisi. Eiköhän kaikissa totalitäärisissä valtioissa ole ollut omat maanalaiset järjestönsä, jotka yrittävät muuttaa järjestelmää. Pohjois-Korea on kaukana Gorbatshov:n ajan Neuvostoliitosta, joka kaatui. Pohjois-Koreaa johdetaan tiukemmalla otteella. Stalinin aikana Neuvostoliittoa oli vaikeaa saada kaadettua sisältä päin, joten tuskin käy noin, kun Majuri olettaa.

Käytännössä jos hallinto kykenee pitämään maan otteessaan kuten aikanaan Neuvostoliittoa pidettiin, niin kaatamiseen tarvitaan maaoperaatio. Ei Husseiniakaan Irakissa saatu sisältä päin kaadettua. Sen verran kovin ottein hallitsi maata.

Pohjois-Koreassa varmasti seurataan tarkkaan Yhdysvaltojen tilannetta. Todennäköisesti ovat huomioineet demokraattisen valtion heikkouden ja tietävät, ettei maa kovin helposti kykene muuhun kuin ilmasta käytävään sodankäyntiin ja ohjusiskuihin. Sekä Kiinan epäluuloisuus on Pohjois-Korealle valttikortti pöydässä, jota voivat käyttää myös hyväksi.

Seuraava siirto voi olla, että Pohjois-Koreasta kutsutaan Kiinan valtiojohtoa tai diplomaatteja kylään, kun tilanne kiristyy entisestään.

Etelä-Korea tuskin lähtee Pohjois-Koreaa vastaan jos Kiina vastustaa ja aikoo tukea Pohjois-Koreaa. Sitten Yhdysvallat rupeaa kovistelemaan enemmän, joten lopulta Venäjäkin "vedetään" tähän soppaan mukaan. Siinä sitä ollaankin. Tässä todennäköisesti käykin niin, että Venäjä onkin jo ajoissa mukana neuvottelemassa Kiinan ja Pohjois-Korean kanssa ja vahvistamassa asemiaan suhteessa Yhdysvaltoihin.

En usko, että tää päättyisi niin kuin Majuri olettaa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #32

Jorma Nordlin, kun amerikkalaiset kokevat maansa turvallisuuden olevan oikeasti uhattuna, resursseja sen puolustamiseen annetaan rajattomasti. Vietnam ja Lähi-Idän sodat eivät olleet tällaisia. Toisessa maailmansodassa esimerkiksi USA:n koko autoteollisuuden valtavat resurssit käännettiin palvelemaan sotatarviketuotantoa. Yhdysvaltain teolliset voimavarat olivat ehkä tärkein tekijä liittoutuneiden voitossa.

Lähi-Idän vastapainona Yhdysvallat onnistui toisen maailmansodan jälkeen juurruttamaan demokratian Japaniin ja brittien avulla Saksaan. En ole kuullut, että natsit Saksassa tai kansallismieliset Japanissa olisivat käyneet sissisotaa tai tehneet terroritekoja miehittäjiä vastaan, oletko sinä? Vaikka näissäkin maissa kansalaisia oli silloin Pohjois-Korean tapaan manipuloitu propagandalla vuosikausia, niin todennäköisesti kulttuuritekijät vaikuttivat siihen, että uutta hallintoa ja sen takana olevia miehitysvaltoja vastaan ei kapinoitu. Näin tulisi varmaankin käymään myös kulttuurisesti Japania muistuttavassa Koreassa.

Kim Jong-un tullee varmaan kokemaan ojarumpuun tapetun Gaddafin ja maakuopassa piileskelleen ja sitten hirtetyn Saddamin kohtalon. Joko hirtetään oikeudenkäynnin jälkeen tai sitten omat teloittavat ilmatorjuntatykillä ...

Puheenvuoro-palstan eri blogeissa ja niiden kommenteissa ovat venäjämieliset kovasti puolustaneet Pohjois-Koreaa. Heille mikä tahansa roistohallinto taitaa olla suuri sankari, jos on uskaltanut uhkailla Yhdysvaltoja. Pohjois-Korean puolivirallinen puhemies Janne Kejo on sensijaan ollut ihmeen hiljaa, valmistelee varmaan kirjoitustaan Kimin seuraavasta kukkanäyttelystä :)

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #39

Minä tarkastelen tätä eri näkökulmasta, kuin venäjämielisellä asenteella. Minulle tämä näyttäytyy demokraattisemman maan (Yhdysvallat) ja totalitäärisen valtion välisenä vastakkainasetteluna, jossa teknologiaylivoimasta huolimatta on demokratian tuomana vahvuutta heikentävänä tekijänä miestappioiden välttely. Siihen lisätään mukaan myös Kiinan epäluuloisuus Yhdysvaltoja kohtaan. Kiina ja Yhdysvallat ovat käytännössä vihollisia keskenään. Kiinalle on erittäin ongelmallista jos Yhdysvallat saa jalansijaa sen läheisyydessä. Ovat "kähisseet" jo kymmeniä vuosia keskenään. Kiina tietää, että Yhdysvallat mieluusti kaataisi senkin maan hallinnon jos pystyisi sen tekemään.

Kun viitattiin toiseen maailmansotaan ja silloin käytettyihin resursseihin, niin kannattaa muistaa, että Yhdysvallat tulivat käytännössä vedetyksi mukaan ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan. Eivät olleet suinkaan sotilaallisessa mielessä aktiivinen toimija alunperin. Kuten viittasin aikaisemmin, demokratia on se heikoin lenkki sodankäynnissä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #42

Jorma Nordlin, on totta, että niin ensimmäiseen kuin toiseenkin maailmansotaan Yhdysvallat meni vastentahtoisesti, vedettiin mukaan. Ensimmäisessä syynä saksalaisten sukellusvenesota ja jälkimmäisessä Pearl Harbor. Mutta kun sitten lähtivät mukaan, niin materiaalinen panos oli sitä luokkaa, että sillä oli ratkaiseva vaikutus kumpaankin sotaan. Vietnamissa kyseessä oli epämääräinen taistelu "kommunismin patoamiseksi", mutta Pohjois-Korean tapauksessa amerikkalaiset kokevat vastassaan olevan konkreettisen uhan. Tässä on se ratkaiseva ero.

Väärinkäsitysten välttämiseksi: en suinkaan lue sinua venäjämielisten joukkoon.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #26

"Kiinan tärkein päämäärä on, että Pohjois-Korea ei romahda, ja ettei synny uutta sotaa Korean niemimaalla, jotta Yhdysvallat ja Etelä-Korea eivät pääsisi Kiinan rajalle asti."

"Ylen asiantuntija aamu-tv:ssä: Pohjois-Korean ydinkoe voi toteutua ensi viikonloppuna"

 http://yle.fi/uutiset/3-9568998

En usko siihen, että tästä syntyisi Yhdysvaltojen edun mukaisesti päättyvä operaatio. Kiina tuskin luottaa Yhdysvaltoihin ja lupauksiin.

Käyttäjän NikoHaapaniemi kuva
Niko Haapaniemi

Kiina ei tule hyväksymään yhdistynyttä Koreaa. Amerikkalaiset joukot alueella ovat uhka Kiinalle. Usa ei tule käyttämään maajoukkoja, koska Kiina iskisi tällöin katsoessaan oman turvallisuutensa ja alueellisten intressiensä olevan uhattuna. Jos usa poistuu alueelta, niin Kiinan vaikutusvalta alueella kasvaisi usan ja Japanin vaikutusvallan pienentyessä. Koreat ovat geopoliittinen pattitilanne, jossa ovat suurten maiden intressit vastakkain. Kiina ja Venäjä taisivat jo lähettää alukset usan lentotukialuksen kintereille? Viime Koreoiden sodassa Kiina iski kun vieraan vallan joukot kirjaimellisesti kuseskelivat rajajokeen.

Evakuoida? Soul on alle 50km päässä demilitarisoidusta alueesta. P-korean koko massiivinen tykistä taitaa olla suunnattuna alueelle jatkuvassa valmiudessa. Jos leimahtaa kunnolla, niin P-korea pystyy todella nopeasti vastaamaan. Muistan jostain lukeneeni lähes 12tuhannen putken olevan suunnattuna kohti soulia (Tämän luvun saa korjata. Korjaan sen itse kun löydän lähteen).

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Tykistöön luottaminen on yhteistä Suomelle ja Pohjois-Korealle. Suomella on Länsi-Euroopan suurin tykistö. Wikipedian mukaan 1 389 tykkiä ja raskasta kranaatinheitintä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiina voi hyvinkin jopa toivoa yhdistynyttä Koreaa, jos USA vetää joukkonsa sieltä pois. Jäähän USA:lle vielä Japani ja Filippiinit, vaikka Taiwania ei laskettaisi mukaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Japanin asema alueella tulee jatkossa olemaan huomattavasti suurempi kuin kukaan arvaa. Jenkkien kannattaa tukea Japanin nousua alueelliseksi suurmahdiksi juuri Kiinan ja Venäjän takia. Veikkaan, että kymmenessä vuodessa Japanilla on suuri ja iskukykyinen armeija.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Entä jos Kim Jong un on ihan järkevä johtaja ja tekee hyvän diilin Trumpin kanssa ? Jong un on syntynyt paskan systeemin diktaattoriksi ja elää sen mukaan. Tilanteen muuttuessa Jong un saattaa sopeutua. Esimerkkinä olkoon Japanin keisari Hirohito, joka teki toisen maailmansodan loputtua diilin amerikkalaisten kanssa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kim ei ole järkevä johtaja. Todennäköisimmin hän kohtaa kurjan lopun juuri lähipiirinsä toimesta. Kimin dynastia on tapattanut Pohjois-Koreassa niin paljon ihmisiä, että se ei ole voinut jäädä omaisten taholta huomaamatta. Kosto elää siinäkin kulttuurissa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kirjoitin Ilkka Luoman blogiin 14.4. 2017

" Kiina ja USA ovat päättäneet yhdistää Koreat yhdeksi valtioksi, siitä hyötysivät niin Kiina kuin USA.

Olisiko nämä Etelä-Kiinan meren korallisaaret Kiinalle tärkeämmät kuin Pohjois-Korea. Vilpitön veikkaukseni, Etelä-Kiinan meri Kiinalaisille, Pohjois-Korea yhdistyy Etelä-Koreaan. USA voisi vetää joukkonsa pois Koreasta. "

Kiina ja USA ovat tehneet diilin Korean niemimaasta.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mielenkiintoinen tilanne. Nyt yhdysvallat tarvitsee Kiinaa, joka on perinteisesti ollut niiden vihollinen.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Korean Työväenpuolueen ja KDKT:n valtiojohdon yksi keskeinen tavoite on Koreoiden rauhanomainen jälleenyhdistyminen. Se ei vain sovi USA:n imperialisteille.

Ei kai kukaan ole niin typerä, että kuvittelee 30-miljoonaisen karaistuneen korealaiskansan nöyrtyvän donitsijoukoille, jotka eivät kaaduttuaan pääse omin voimin ylös.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eiköhän tuo 30-miljoonainen joukko kerro tilanteestaan paremmin itse kuin Lintunen, kunhan tähän tarjoutuu oikea tilaisuus.

Donitseista puheen ollen, montako donitsia Pohjois-Korean johtajan teräsvartalo onkaan vaatinut ollakseen noin trimmattu? Lehtitietojen mukaan keho on niin timmissä kunnossa että Kimin ei tarvitse käydä koskaan vessassa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

29 999 999 karaistunutta kansalaista ja 1 plösö, jolla poliittisen painoarvon lisäksi on myös vaa'alla mitattavaa massaa enemmän kuin muilla.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

"Karaistuneen korealaiskansa" Pohjois-Korean vuosikymmeniä nälkää nähnyt kansa on kaikkea muuta "karaistunut" Itse epäilen Kim-Yonk-Unin kohtaavan loppunsa maan sisältä.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onko arvovalta kysymys edennyt kohtalokkaan pitkälle?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Yahoosta löytyi juuri tuollainen uutinen:

"In a major foreign-policy coup for the Trump Administration, North Korea offered to unconditionally abandon its nuclear program on Monday, after Mike Pence spent several minutes angrily squinting at the nation from just across the border."

http://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/nor...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Kim ja Pohjois-Korea näyttää tosiaankin pitävän vähän pienempää meteliä omista tekemisistä. Tämä antaa pelitilaa molemmille puolille tehdä omia liikkuja. Usa:n lähettämää laivuetta ei voi pitää hyökkäysvoimana vaan pelkkänä voiman osoituksena ja joka voidaan uhrata tarvittaessa jotta saataisiin syy varsinaisten sotatoimien aloittamiselle.

Koreoiden välillä vallitsee tällä hetkellä aselepo. Pohjois-Korea näyttää pystyvän kehittämään ydinasepelotteen ja tähän ei Usa:lla ei ole enää muuta keinoa kuin diplomatia ja alueen johtajien rauhoittaminen. Ja tilanteen hyväksyminen.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jenkkilaivasto-osasto tuskin on uhrilampaan asemassa enkä usko että se lähtee tässä roolissa esiintymään. Jenkit pystyvät operoimaan ja avustamaan alueella tarvittaessa myös Kaliforniasta käsin joten kaikki lähempänä olevat tukikohdat osallistuvat operaatioon.

Iskuosasto on sen verran massiivinen että Pohjois-Korealla ei ole välineitä joilla se pääsisi edes satojen kilometrien päähän osastosta. Sieltä ei paljon uhata muuten kuin suusanallisesti.

Diplomatian tie on kuljettu ja edessä on se ikivanha keino ottaa tilanne haltuun. Pohjois-Korealla tuskin on ydinaseita eikä muutamista mahdollisista ydinkokeista voi sitä päätellä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Tuhannen taalan kysymys kuuluu lähteekö Trump katsomaan mitkä kortit Kimillä on kädessään ? Kaikki merkit viittaavat enemmänkin että kaikki osapuolet haluavat että kuuma tilanne rauhoittuisi siten että kaikki myös säilyttäisivät kasvonsa.

Prepare, calm ja hideout on PK:n strategia tällä hetkellä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #37

Prepare, calm and hideout eivät kuulu Pohjois-Korean tämän hetkiseen tilaan. Netti on juuri nyt pullollaan Pohjois-Korean uhkauksia ydinsodasta, viikottaisista ohjuskokeista ja muista kohta alkavista hyökkäyksistä. Uhkaukset on esitetty viimeisen 24 tunnin aikana, joten ei ihan calm-touhua.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #44

Voi olla mutta sekin on vain sananhelinää. Merkittävämpää on se että tähän hetkeen mennessä PK ei ole tehnyt väitettyä ydinkoetta.

Näyttää siltä että PK vahvistuminen palvelee ennen kaikkia Venäjän etuja ja toissijaisesti Kiinan etuja.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #37

Ilmeisesti täsä asiassa valta on Pentagonille ja kenraaleille. Presidentti Trump istuu laiskanlinnassaan ja katsoo mikä osuu kohdalle paperi, sakset tai kivi.

Mekin joudumme odottamaan kuten presidentti Trump, joten odotetaan, aamulla olemme hieman viisaampia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tästä blogiketjusta huokuu monien kommentoijien kohdalla perusajatus siitä, että kaikki osapuolet pelkäävät sotaa ja pyrkivät välttämään konfliktia.

USA:n kohdalla tuo on kuitenkin hiukan harhaista, sillä USA on tottunut käymään sotaa ja toteuttamaan erilaisia sotilaallisia operaatioita maailmalla käytännöllisesti katsoen kaiken aikaa.

USA:n suuri yleisö ei pelkää sotaa samalla tavalla kuin suomalaiset, joille sota aina merkitsee henkilökohtaisen arjen muuttumista osaksi sotatanteretta muodossa tai toisessa. Amerikkalaiselle kadun tallaajalle sota ei merkitse samaa, se on jossain kaukana ja siihen osallistuvat ammattisotilaat.

Silloinkin, kun värväystä on suoritettu, esimerkiksi Vienamissa tai toisessa maailmansodassa, sota ei ole varsinaisesti koskettanut valtaosaa Amerikan siviiliväestöstä juurikaan. Heiltä puuttuu omakohtainen tai lähipiirin kokena apokalyptinen sodan kauhun kokemus.

Keskiverto amerikkalainen pitää hyvinkin heille kerrottuja Amerikan intressejä tärkeämpänä asiana kuin "sodan välttämistä". Halusin tästä huomauttaa, jotta tultaisiin ajatelleeksi kuinka matala kynnys loppujen lopuksi USA:lle on esimerkiksi operaation toteuttamisessa Korean kohdalla.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Toinen vaihtoehto on antaa mannertenvälinen ydinase roistojen ja uhoajien käyttöön, jotta se voidaan ampua ennemmin tai myöhemmin USA:n suurkaupunkiin syystä tai toisesta.

Ei ihan huono syy hyökätä uhoajan kimppuun, varsinkin kun muut ydinasevallat pelkäävät aivan samaa, eikä kukaan tunne oikeaa sympatiaa Pohjois-Koreaa kohtaan.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Varmasti noin, ja Majuri on siltä osin oikeassa, että sotilaallisesti Pohjois-Korea häviäisi kähinän 100-0. Olennaisempia pointteja on toisaalta Kiinan ja Yhdysvaltain välinen valtapeli, jossa Kiina tuskin katsoo hyvällä sen etujen vastaisia tempauksia. Siinä pelissä taas molemmat isot pojat vetävät kieli keskellä suuta.

Toinen puoli on se, että en kovin äkkiä pysty keksimään skenaariota, jossa yksikään vastuullinen taho, ml. Yhdysvallat keksisi, että Soulin uhraaminen olisi hyväksyttävää. Bodycount ehtisi siinä skenaariossa melkoiseksi ennen kuin Suuri Johtaja olisi kipattu. Ja sen jälkeen Etelä-Korea tuskin pitäisi enää Yhdysvaltoja kaverinaan. Sehän on käytännössä se valttikortti, joka pitää sormen liipaisinkaaren ulkopuolella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kysymys Kiinan ja USA:n välillä on loppujen lopuksi siitä kumpi tekee likaisen työn maailman silmissä. Kumpikaan ei diggaa Kim Yong Un:n hallintoa, vaikka Kiina ei sitä maailmalle avoimesti julistakaan.

On selvää, ettei Pohjois-Korean luhistuminen ja sitä seuraava todennäköinen Koreoiden yhdistyminen tulisi merkitsemään USA:n joukkojen siirtoa Kiinan vastaiselle rajalle, sillä Kiinasta ei koidu uhkaa yhdistyneelle Korealle, jos siellä ei ole ulkopuolisia joukkoja.

Kun pähkäillään Kiinan ja USA:n välistä jännitettä tässä kysymyksessä, niin on syytä ymmärtää, että molemmilla mailla on pohjimmiltaan sama intressi lopputuleman osalta.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #47

Jos Kiina hyväksyisi Yhdysvaltain ja Etelä-Korean suorittaman vallanvaihdon Pohjois-Koreassa ja Koreoiden yhdistämisen, niin Yhdysvallat varmasti vastineeksi vähentäisi läsnäoloaan alueella, ehkä vetäisi joukkonsa kokonaan pois Koreasta, kuten olet arvellutkin. Yhdysvallat myös hyväksyisi Kiinan vaateet Etelä-Kiinan merellä. Taiwanin asema jäisi nykyiseksi. Kauppariidoistakin sovittaisiin. Vaikka maailman kaksi nykyistä supervaltaa edelleen jossain määrin jäisivät kilpailemaan keskenään, niin yhteisymmärrys rauhoittaisi Itä-Aasian aluetta vuosiksi eteenpäin. Jos näin tosiaan kävisi, niin antaisin ison sulan niin Trumpin kuin Xin hattuun.

Kremlin herra jäisi polkemaan tasajalkaa musta pekka kourassaan. Ehkä sielläkin otettaisiin jossain vaiheessa lusikka kauniiseen käteen ja Al-assad saisi kenkää (mutta Venäjä saisi pitää tukikohtansa), Venäjä lopettaisi tukensa Itä-Ukrainan kapinallisille (mutta Krimin siirtyminen Venäjälle hyväksyttäisiin) ja Nato ottaisi jäsenikseen Ukrainan, Ruotsin ja Suomen.

Näin sitä on kuviteltu maailman asiat järjestykseen, saa nähdä toteutuuko noista jokin vai toteutuuko mitään ... :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #47

"...sillä Kiinasta ei koidu uhkaa yhdistyneelle Korealle, jos siellä ei ole ulkopuolisia joukkoja."

Ja todennäköisyys sille, että Yhdysvallat lähtee Koreasta on? Voi olla että kumpikaan maa ei Pohjois-Korean johdosta piittaa, mutta geopolitiikassa noin laajemmin niillä on täsmälleen päinvastaiset intressit.

Ja sitten on vielä se käytännön ongelma, että Suuri Johtaja veisi taatusti tolkuttoman määrän eteläkorealaisia mukanaan. Ainoa mahdollisuus muutokseen on, että se lähtee Pohjois-Korean sisältä. Ulkopuolisen intervention hinta on liian suuri, että kukaan sitä tekisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #51

Jos Koreat yhdistyvät uudeksi "Etelä-Koreaksi" (tyyliin Saksan Liittotasavalta), niin uskon, että hintana sellaisesta ei USA:n joukkojen pois vetäminen Korean niemimaalta olisi sille liian korkea. Kuten jo aiemmin mainitsin USA:lle jäisi edelleen sotilaallisia liittolaisia niille tienoille.

Se kuinka paljon eteläkorealaisia Kim veisi mennessään riippuu pitkälti siitä kuinka hyvin konfliktin alkaessa olisi saatu masinoiduksi Pohjois-Koreaan sisäinen valtataistelu. Menihän Itä-Saksakin lyttyyn kuin korttitalo ilman mitään taistelua. Ja Kiina voisi todellakin tuohon skenaarioon myötävaikuttaa positiivisesti. Kim ja hänen lähipiirinsä tietää, että koko Pohjois-Korean olemassaolo on joka tapauksessa Kiinasta riippuvainen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"...sotilaallisesti Pohjois-Korea häviäisi kähinän 100-0."

Jos asia olisi noin, niin USA olisi hyökännyt jo aikapäiviä sitten, aivan kuten se on hyökännyt Irakiin, Afganistaniin, Libyaan, Syyriaan... Toisin kuin nuo valtiot, Pohjois-Korea tulisi USA:n hyökätessä saamaan aikaan huomattavaa tuhoa, ja siksi USA empii hyökkäämistä.

Kannattaa kuunnella, mitä Noam Chomskylla on sanottavana Pohjois-Korean ydinaseuhkan torjumisesta: Full Interview: Noam Chomsky on Trump's First 75 Days & Much More

Tuossa Chomsky sanoo (esimerkit mainiten), että kokemus on osoittanut, että Pohjois-Korean kanssa sopiminen tasaveroisena kumppanina johtaa ydinaseohjelman pysäyttämiseen, kun taas uhkailu, kiristys ja kiusanteko ei johda toivottuun tulokseen. Pohjois-Korean ja Kiinan joitakin vuosia sitten tekemä tarjous Pohjois-Korean ydinaseohjelman pysäyttämisestä on edelleen voimassa, mutta USA ei halua sitä, vaan USA haluaa haastaa riitaa hinnalla millä hyvänsä.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi Vastaus kommenttiin #55

Ainoa paikka, johon Pohjois-Korea saisi aikaan tuhoa, on Soul ja sen siviiliväestö. Mikä on samalla se ainoa syy, miksi temppuilua on katsottu näinkin pitkään.

Ydinaseohjelmastaan Pohjois-Korea ei ole missään oloissa luopumassa, koska se on ainoa valttikortti jolla kiristää lisää apua aina siinä vaiheessa kun viisivuotissuunnitelma on tuottanut liikaa sinkkiämpäreitä ja liian vähän ruokaa, ja hengissä säilyneet kansalaiset alkavat kyllästyä juurten järsimiseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #58

Muuan Pohjois-Korean asioista hiukan paremmin perillä oleva haastateltava mainitsi eilen aamulla YLE:n aamu-TV:ssä, että Pohjois-Koreassa on talous hiukan paremmalla tolalla nyt kun pienille tilallisille on annettu oikeus itse myydä tuotteitaan ulos. Se on lisännyt oleellisesti maatalouden tuottoa ja ruoan tarjontaa kuin myös viljelijöiden ja tilanpitäjien toimeentuloa.

On siis uumoiltavissa, että Pohjois-Korea on pikkuhiljaa taipumassa Kiinan painostuksesta hiljaisiin matalaprofiilisiin uudistuksiin, jotka merkitsevät luopumista sosialistisesta taloudesta askel askeleelta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mikä olisi USA:n sotilasoperaation tavoite Pohjois-Koreassa? Miten isku voitaisiin toteuttaa kunnioittaen Xin Kiinan turvallisuusintressejä?

Todennäköisesti tiedustelu on jo selvittänyt tarkoin ydinaseen ja pitkän matkan ohjusten kehittämiseen rakennetut laitokset, joten ne voitaneen tuhota Tomahawk-iskuin tavanomaisilla taistelukärjillä.

Kollateraalisia siviilituhoja välttävä isku jättäisi jäljelle Pohjois-Korean massiivisen mutta vanhanaikaisen asevoiman. Ellei maahan tulisi palatsivallankaappausta ja uutta johtoa, varmaan joukot käskettäisiin massiiviseen hyökkäykseen aselepolinjan yli etelään. Tilanne alkaisi muistuttaa Korean sodan lähtötilannetta 1950, sillä erotuksella, että Kiina ei olisi mukana?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Korean_sota

Sitten nähtäisiin, miten laatu korvaa määrän. Etelä-Korealle toki riittäisi Yhdysvaltain tulitukea, kunnes hyökkäävät yksiköt olisi pyyhkäisty pelistä. USA pyrkisi minimoimaan siviilitappiot myös pohjoisessa, kunnes tulisi uusi aselepo, Pohjois-Korean johtajanvaihdos, ja lopulta Koreoiden yhdistyminen ja jälleenrakennus, joka veisi varmasti ainakin vuosikymmeniä. USA:n sotilaallisen läsnäolon tarve Korean niemimaalla loppuisi.

Pystyttäisiinkö homma pitämään hanskassa siten, ettei Kiinan eikä Japanin tarvitsisi tulla osapuoleksi? Entä merenkulun vapaus ja Kiinan aluevaatimukset Etelä-Kiinan merellä? Strategiset kartat menisivät kyllä uusiksi Aasiassa.

Tapahtumien kulku olisi varmasti opettavainen myös Iranille, joskaan ei sellaisenaan siihen ympäristöön siirrettävissä.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

http://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005175873.html

"Lehtien mukaan aluksen kurssi osoittikin päinvastoin pois päin Korean niemimaasta, sillä se oli matkalla yhteisiin harjoituksiin Australian laivaston kanssa. Paikka sijaitsee noin 3 500 mailin päässä Korean niemimaasta lounaaseen Intian valtamerellä."

Just se siitä pelotteesta ja Armadasta. Trumpilla ei ollutkaan aietta hyökätä lähinnä museoikään ehtineellä lentotukialuksella PK:n ilkeitä johtajia vastaan.

Joo ehkä se on siellä jossakin pidennetyllä komennuksella jonkun aikaa katsomassa että olematon tilanne rauhoittuu. Ehkä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Puolustusministeriön virkamiesten mukaan kurssi on otettu kohti Koreaa vasta nyt ja aluksen on määrä saapua lähelle Korean niemimaata ensi viikolla."

(Saman linkin takaa)

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Venäjä näyttää puolensa valinneen Korean kriisissä. Vaikka Venäjän TV:n Dmitri Kiseljov onkin pelkkä irvokas pelle, hänen ohjelmansa katsotaan heijastelevan Venäjän johdon kantoja. Kiseljov on nyt haukkunut ohjelmassaan Trumpin ja sanonut Kim Jong-unin olevan vähemmän vaarallinen uhka rauhalle. Näyttää Trumpin ja Putinin "avioliitto" jääneen Hollywood-tyyliin vain muutaman kuukauden mittaiseksi.

Venäjän painoarvo maailmanpolitiikassa on laskenut Kiinaan verrattuna jo vuosia, mutta viime viikkoina sen syöksy on vain jyrkentynyt. Trump tapasi Kiinan presidentti Xin ja he tuntuivat päässeen asioista hyvin yhteisymmärrykseen. Samaan aikaan Yhdysvallat teki ohjusiskunsa Syyriaan kysymättä lupaa Putinilta ja nyt USA ja Kiina pyrkivät yhdessä ratkaisemaan Pohjois-Korean ongelmaa. Venäjä on jätetty täysin sivuraiteella ja ilmeisesti siksi kiukuttelee siirtymällä Kimin tukijaksi.

Venäjän johdon tyhmyyttä täytyy vain ihmetellä. Rakentavammalla politiikalla se olisi voinut säilyä maailmanpolitiikan tekijöiden eturivissä huolimatta taloutensa vaatimattomuudesta, mutta nyt Venäjä ja sen johtajat ovat vajonneet paarialuokkaan, joita ei kohta enää kutsuta minnekään ja joihin kansanvälisissä kokouksissa suhtaudutaan vain alentuvasti. Jos Putinin piti häiriköinnillään lisätä Venäjän kansainvälistä painoarvoa, niin onkin käynyt juuri päinvastoin. Kauankohan pitää odottaa, että Trump viitsii edes tavata Putinin, veikkaan että kauan (paitsi kesäkuun kokouksessa Saksassa).

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voihan Putin keksiä jotain kivaa Euroopassa huomiota saadakseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset