pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Pohjois-Korea tulossa tiensä päähän, jenkkien laivaston iskuosasto matkalla

Al Shayratin ohjusiskun jälkiä vielä siivotaan, kun Trump laittaa uutta tehtävää vireille. USA:n laivaston iskuosasto Strike Group 1, lentotukialus USS Carl Vinson aluksineen, on saanut määräyksen lähteä Singaporen satamasta Korean niemimaan alueelle hengailemaan. Kun iskuosaston määräys tulee vain päiviä Syyrian iskun jälkeen, voi perustellusti epäillä, että kohta sataa rautaa myös Pohjois-Koreassa. Säätiedotus ei siten lupaa auringonpaistetta niemimaalle. 

Pohjois-Korea oli takuuvarmasti aiheena keskusteluissa Kiinan presidentin Xi Jingpingin ja Trumpin välillä, kun maailman mahtavimmat maat tapasivat männä viikolla. Pohjois-Koreahan oli taas kerran testannut ohjusta vähän ennen tapaamista. Valitettavasti Kim Yong-unin ohjus ei jaksanut lentää kivenheittoa pitemmälle, mutta ylitti silti uutiskynnyksen maailmalla. Pohjois-Korean huomattavasti ylipainoinen johtaja ei tuossa vaiheessa tiennyt Trumpin uusimpia mielenliikkeitä, koska niitä tuskin tiesi Trump itsekään. Kun Trump yllättäen katsoikin al Assadin ikäväksi jätkäksi ja iski ohjuksin Syyriaan, Kim Yong-un voi odottaa läskin alkavan kohta tummua hänelläkin. Hänhän on ikävä jätkä kenen tahansa mielestä. Trump tuskin kysyi Kiinalta lupaa rankaisutoimiin, mutta todennäköisesti informoi Xitä tulevasta. Olisi helppo uskoa, että Trump lupasi jotain Kiinalle, mutta kyse lienee enemmänkin kauniista eleestä kuin muusta. Ohjusisku kesken Kiinan presidentin vierailun venäläissotilaiden hallitsemalle lentokentälle Syyriassa osoitti diplomatian kielellä, missä mennään. 

USA ja Etelä-Korea ovat parasta aikaa sijoittamassa Etelä-Koreaan Thaad-ohjus-ilmatorjuntajärjestelmää, mutta sen odotetaan valmistuvan vasta vuoden loppuun mennessä. Suurin uhka Pohjois-Korean taholta koitunee kuitenkin sen tykistöstä, joten jos USA lähtee iskemään Pohjois-Koreaa vastaan, se voi tehdä sen pika-aikataululla joka tapauksessa eikä jenkkien tarvitse odottaa ohjusjärjestelmän käyttöönottoa. Jenkkien Strike Group 1 on sen verran suuri, että se pystyy yksinkin pyyhkäisemään Pohjois-Korean kokoisen pläntin maan tasalle, mutta maa-alueella se saa erittäin kovan tukijan avukseen kun Etelä-Korean armeija ottaa johtovastuun oman alueen puolustamisessa ja omissa mahdollisissa maahyökkäyksissä. Pohjois-Korealla olevat ikivanhat neuvostoliittolaiset hyökkäysvälineet ovat olleet länsimaissa jo kymmeniä vuosia museoissa tai romutettuina, joten mitään vastusta niistä ei ole.     

Jos Pohjois-Koreassa ollaan valmisteltu Kimin dynastian kaatamista salahankkeella, kohta siihen saattaa avautua todellinen tilaisuus. Pohjois-Korean lihavalla pojalla voi siis koittaa vyönkiristysajat. Trump ei todennäköisesti tarvitse Kimin osalta mitään syytä hyökätä kun Syyriassakin hän vain alkoi pitää Assadia ikävänä. Tosin olihan Trumpilla toissijaisesti perusteena kauniit vauvat, joita pommitettiin. 

Kun Tillerson matkustaa ensi viikolla Venäjälle, sielläkin varmasti kysytään jenkeiltä suunnitelmia Pohjois-Korean osalle. Tillerson kohteliaana miehenä ilmoittanee Putinille,  että jotain voi olla tulossa ja jos Venäjällä on porukkaa Pohjois-Koreassa, kannattanee häipyä. Putinin paineet vain kasvavat kun hänet ohitetaan myös kaukana idässä ja Neuvostoliiton aikainen kalusto Pohjois-Koreassa muuttuu romuraudaksi napin painalluksilla. Syyriassahan Putinia nöyryytettiin olan takaa ja mainostettu venäläisohjuskalusto osoittautui hyödyttömäksi risteilyohjuksia vastaan.

Vrt. 08.03.2017 blogi          

http://majuripasi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232951-pohjois-korea-typeryst...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kivan sotainen kirjoitus, mutta tarkemmin ajatellen tämä on pelottavaa.

"While the US possesses overwhelming firepower compared to North Korea, an American strike on North Korea could expose South Korea to devastating casualties in retaliation, experts say."

http://edition.cnn.com/2017/04/08/politics/navy-ko...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuota itsekin ajattelin. Onhan Etelä-Koreassa jenkkien maajoukkojakin, mutta niiden vahvuus ei ole verrattavissa Pohjois-Korean kiihkosilmäisiin armeijakuntiin. Ja vaikka ne Pohjois-Korean ohjukset eivät pitkälle lennäkään, niin Söul on aika lähellä rajaa.

Jos Pohjois-Koreassa tunnetaan, että sen olemassaolo on uhattuna USA:n laivaston vuoksi, niin se tulee tekemään mitä tahansa epätoivoista vaikka tietäisi tuhoutuvansa. Ainoa toivo silloin on, että CIA on saanut jo etukäteen järjestettyä Pohjois-Koreaan vallankaappausporukan, joka ilmoittautuu USA:n liittolaiseksi.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos ja kun Trump iskee, Putinin on pakko hyökätä jonnekin säilyttääkseen botox- kasvonsa. Se on pelottavaa koska sopivan potentiaalisia iskumaita ei tahdo enää löytyä.

Jos Trump iskee, hän on tosiasiallisesti ennalta-arvattava jatkossa eikä arvaamaton kuten kuvittelee.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaitpa se Ukraina otollisimmin hollilla edelleen.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #11

"Putinin on pakko hyökätä jonnekin säilyttääkseen botox- kasvonsa. Se on pelottavaa koska sopivan potentiaalisia iskumaita ei tahdo enää löytyä."
****************************************************************************

Ukraina, Georgia... miksei Valko-Venäjäkin mikäli suhteet oikein pahoiksi menevät; aikaisemmin kyllä olleet aika hyviä liittolaisia. Suomi mikäli EU-kaatuu ( Le Pen esim. tai vastaavaa ja se siitäkin EU:n paperisuojasta ). About kaikki Venäjän länsirajalla mikäli NATO kaatuu alkaen Viro, Latvia, Liettua. NATOn kaatuminen ei kovin todennäköistä ellei yhteisvaikutus Ranska+Turkki esim. lähtisivät ja sitten dominona..

Riippuu sisäpolitiikastakin ja taloudesta.... jos ne sakkaavat on looginen/järkevä(poliittisesti) veto Venäjälle kehitellä sota, jolla hallinto saa kansansuosion huippuunsa taas kuten useinmiten sotien myötä. Mikäli talous on paskana edelleen, voi todeta sen olevan vain "länsimaiden" vika.

En oikein usko Trumpin iskevän (tosissaan) Pohjois-Koreaan... on hänelläkin neuvonantajia.... Venäjän pitänee kyllä iskeä jonnekin seuraavan parin vuoden sisällä ellei talous parane. Aika kylmäähän tuo politiikka usein on.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Majuri oikein hekumoi aiheella, ja varmaan on jo popcornit mikrossa valmiina kun show, ehkä joskus alkaa ;D Mutta jos PKorea saakin jollain kepulikonstilla ydinpommin Souliin tai muuten vaan tuurilla tuhottua, niin eipä saada enää halpoja telkkareita, jää ne mahdolliset tulevat kovemmat jytinät näkemättä, 8 koona ;O

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri
Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

#4. Hieman nuhaa tosiaan oli tuossa maaliskuun viimesellä viikolla ;D))

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

heti syyrian iskun jälkeen totesin iskun sisältävän viestin p-koreaan,,,hienoa että muut ovat samaa mieltä !

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Viestiä oli moneen paikkaan ja myös Iran kuului saajiin, huom.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Saattaa ruutia palaa ennemmin Syyriassa....

Venäjä, Syyria ja Hizbollah ilmoittivat vast´ikään vastaavansa mm. USAn rajarikkomuksiin voimankäytöllä. USA suorittaa ISISin vastaisia pommituslentoja Syyriassa koko ajan... Noinkohan Reutersin uutinen tai sen käännös pitää paikkansa?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kuten Pasi tuossa totesi Pohjois Korean tykistö, raketinheittimet ja tavallisin kärjin varustetut ballistiset tykistöohjukset pystyvät aiheuttamaan suurta tuhoa. Etelä Korean ja Pohjoisen rajan läheisyydessä asuu paljon ihmisiä ja tiheästi. Suojatumismahdollisuuksia sodan partaalla olevalla alueella on varmasti rakennettu paljon. Tuhot ovat varmasti suuret.

Parast ratkaisu olisi, jos kiina saisi Pohjois Korean luopumaan ydinaseista ja ohjelmasta. Ehkä jotain sellaista on suunnitelmissa. Toimivia ydinaseita, joita pystyttäisiin ampumaan etelän puolelle tai japaniin ehkäpä pidemmällekin ei tuollaiselle porukalle voi kyllä antaa.

Uskon, että viimeistään siinä vaiheessa pamahtaa, kun Pohjois Korealla alkaa olla sellaiset vehkeet valmiina.

Teknologia ylivoimasta huolimatta tuhot ovat luulatavasti suuret. Tai käy kuin Saddamin suurelle armeijalle. Pojat nostavat heti valkoisen lipun ja luovuttavat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Onkohan se yhtä tehokas isku, kuin isku Syyriaan, monta ohjusta ja illalla jo Syyrian koneet lähti kentältä lentoon. :)

Jos Trumppi ampuukin turnipsipellolle tällä kertaa, kun siellä on muutenkin ruoka vähissä, niin tällä kertaa sitten tällainen täsmäisku. :)

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Silminnäkijöiden mukaan 20 konetta ja tärkein infra tuli hoidettua, taisivat ne pari selvinnyttä konetta häipyä vähin äänin. Tyhjiä kiitoratoja harvemmin isketään näytösmielessä.

Venäjän osalta viesti meni perille, ainakin mitä tulee sen mediaan. Sen mukaan Assad nöyryytti Putinia kaasuiskulla ja sai Putinin näyttämään heikolta. Jopa Pravda ihmetteli miksi venäläiset eivät reagoineet ohjuksiin joita satoi niskaan kaatamalla. Tässähän on tasan kaksi vaihtoehtoa: ohjuksia ei havaittu tai Putinin kantti loppui tiukassa paikassa. No, homman luonne tiedetään Venäjällä ja sekös aiheuttaa itkua.

Ei Trump mikään ruudinkeksijä ole.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

USA teki iskun siihen tukikohtaan, josta se oli havainnut kaasuiskun tehneiden koneiden lähteneen matkaan.

Samaisessa tukikohdassa on ollut venäläistä sotilashenkilökuntaa jo jonkin aikaa. On selvää, että paikalla olleet venäläiset ovat tienneet tukikohtaan varastoiduista kemiallisista aseista. On myös selvää, että he ovat nähneet niiden lastaamisen koneisiin.

Lienee siis selvää, että Venäjän johto tiesi ja hyväksyi kaasuiskun - etukäteen. Ja ehkä jopa kehotti Syyriaa sen tekemään.

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #15

"On selvää, että paikalla olleet venäläiset ovat tienneet tukikohtaan varastoiduista kemiallisista aseista. On myös selvää, että he ovat nähneet niiden lastaamisen koneisiin."

Nyt on pakko kysyä, kun vaikuttaa varmalta tiedolta, että mistä tämä selvyys on tullut? Ketä sen on esittänyt.

Ja en nyt tarkoita, etteikö näin olisi voinut olla mutta lähde kiinnostaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Vielä ei ole yhdysvallat edes sotaa aloittanut Pohjois-Korean kanssa, siitä on pitkä matka sodan voittoon. Onneksi näin ei ole käynyt.

Yhdysvalloilla on ongelma, sen on vaikeaa käydä maasodankäyntiä, koska kansa ei halua miestappioita ja nähdä tähtilippuihin käärittyjä ruumisarkkuja. Maasota Pohjois-Korean kanssa tuottaisi niitä valtavat määrät. Tietenkin niitä syntyisi Pohjois-Korealle vielä enemmän. Mutta totalitääriselle valtiolle se on pienempi ongelma kuin demokraattiselle valtiolle. Äänestäjillä on Yhdysvalloilla sanansa sanottavana. Siitä syystä maa odotti pitkään ennen kuin lähti ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan mukaan.

Jos Trump aloittaisi ison kähinän Pohjois-Korean kanssa, niin Trump todennäköisesti olisi entinen presidentti aika nopeasti sen jälkeen kun miestappiot kasvaisivat yli kansan sietorajan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Eiköhän jenkit osaa ulkoistaa maasodankäynnin niille ketkä maaston tuntevat eli etelä- korealaisille. Veikkaan että juuri siellä jos missä halutaan eroon naapurin idioottihallinnosta ja normaalit suhteet tai jopa maat yhteen Kimien jälkeen..

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jorma Nordlin, Vietnamin sota ei ollut Yhdysvalloissa kovin suosittu kansan keskuudessa ja USA joutuikin sieltä nöryyttävästi vetäytymään. Mutta silloin kun Yhdysvallat kokee oman olemassaolonsa uhatuksi (Pohjois-Korealla mahdollisesti joskus kyky tehdä ydinisku Yhdysvaltain maaperälle), niin paukkuja laitetaan peliin niin paljon, että USA ei varmasti häviä. Sen sai Japani tuta toisessa maailmansodassa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Yhdysvallat on jo kerran aikaisemmin yrittänyt sotia Pohjois-Koreaa vastaan mutta siinä kävi huonosti. Miksi tekisi saman virheen uudestaan ?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ei siinä huonosti käynyt. Pohjoisen kommunistihallinnon päämääränä oli silloin lähinnä Neuvostoliiton tuella valloittaa koko niemimaa ja se estettiin. Sodan pääasiallinen tavoite saavtettiin sataprosenttisesti. Myös YK:n turvaneuvosto antoi sille siunauksensa.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Onhan se kyllä persiistä, jos aseiden avulla ratkotaan maiden välisiä ongelmia. Tai, ongelma lie yksipuolinen. P-Korean johdolla kun ei oikein tunnu mielenkiintoa riittävän muuhun kuin uhkailuun ja kiristämiseen. Trump saattaa saada mukavasti pisteitä diktaattorin nuijimisesta ja Kiina pääsee eroon kiusallisesta frriikkikumppanista, samoin Koreat ehkä yhdistyvät ?

Näyttää kyllä siltä, että P-Koreassa napsahtaa. Eri asia vaan on koska.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Terveellä ihmisellä on itsesuojeluvaistoa ja terveellä valtiolla on itsenäisyydensuojeluvaistoa. Yhdysvallat ei tule koskaan sallimaan sellaista tilannetta, että Pohjois-Korea voisi aidosti uhata maata ydinaseilla. Ennalta ehkäisevä isku Pohjois-Koreaan on vain ajan kysymys. Todennäköisesti suunnitelmat tämä tekemiseksi on jo tehty. Mitä enemmän Pohjois-Korea pullistelee, sitä nopeammin isku on odotettavissa.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Olen Mikkolan kanssa samaa mieltä. P-Korea on tämän hetken vaarallisin valtio. USA ei tule katsomaan sivusta, kunnes P-Korea saa ohjuksensa lentämään tarpeeksi kauas ja uhkaamaan heitä. Jossain vaiheessa P-Korean ydinaseuhka pitää poistaa kuviosta. Sitä on jo varmasti tarkasti mietitty, miten se tehdään ilman, että joudutaan maasotaan Koreana niemimaalla. Trump on niin kova poika päättämään, että hän voi sen ennaltaehkäisevän tempun tehdä. Jos P-Korea menettää ydinasepelotteensa, niin mitä sitten? Voi olla, että heidän on vain nieltävä tappionsa. Antaahan se vain lisää vettä uhkakuvaan, jota sen maan propaganda harjoittaa, eli nyt näitte, että USA yrittää tuhota meidän maamme. Sillä materiaalilla valtaklikki käy vielä vuosia.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Ajoitus ei ole sattumaa. Pohjois-korea tietää, että USA ja Kiina kävivät neuvotteluja ja ei USA vie lentotukialusta aluevesille ellei Kiina ole antanut siihen (hiljaista) suostumusta.

Trump lunastaa vaalilupauksiaan ja tulee jatkossakin painostamaan Kiinaa jotta pitkän matkojen ydinohjusten uhka saadaan poistettua. Se mitä kaikkia toimenpiteitä tullaan näkemään on vielä arvoitus.

Kauppasaarroista ja YK:n lauselmista ei ole minkään valtakunnan hyötyä ja Trump pragmaattisena johtajana haluaa konkreettisia tuloksia.

Tilanne ei ratkea ellei maailman kolme suurta pääse tästä asiasta yhteisymmärrykseen. Jos venäjä ei ole mukana, sitten USA hakee Kiinasta yksinomaan liittolaisen (Japani ja Etelä-Korea ovat ilman muuta mukana juonessa).

Ville Valkama

Kuinkahan se P-Korean valtajärjestelmä on rakennettu ja mitäs me varsinaisesti tiedetään tästä kummajaisesta?

25 miljoonan asukkaan valtio, 4% näistä on aktiivisessa asepalveluksessa ja synnytyskuoleisuus 2,6%. Internetin käyttäjiä alle 0,1% väestöstä jonkun grafiikan mukaan.

Olikos se nyt niin, että suurin kauppakumppani on Kiina joka ostaa kivihiiltä YK:n sopimusten vastaisesti, aseet ja panssarit tuli joskus 80-luvulta Neuvostoliitosta ja ravinto on pitkälti riippuvaista YK:n humanitäärisestä avusta?

Maailman mahtavimmallekin tiedustelupalvelulle ongelma löytää se helpoin tie lienee siinä, että keskiverto P-Korealainen on niin tietämätön siitä, miten muualla kaikki on paremmin. Toisaalta, 25 miljoonaan ihmiseen pitäisi kyllä mahtua joku joka on valmis Kalifiksi Kalifin paikalle, mutta tuosta 25 miljoonan ihmisen massasta ei ole sellaista saatu seilottua? Miksi ei?

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä muutama linkki, josta voi lukea, mitä Pohjois-Koreassa ajatellaan asioista:
Rodong Sinmun on Korean Työväenpuolueen pää-äänenkannattaja
Pyongyang Times
Maan johtajien laajempia kirjoituksia eri aiheista vuosikymmenten varrelta.
Naenara-portaali antaa tietoa pohjoiskorealaisen yhteiskunnan eri puolista. Esimerkiksi maan perustuslaki on luettavissa tuolta.

Lisäksi maan televisiolähetyksiä voi seurata Youtubesta. Tässä linkki eiliseen lähetykseen: KCTV - April 9 2017 (full broadcast, part 1)

"Toisaalta, 25 miljoonaan ihmiseen pitäisi kyllä mahtua joku joka on valmis Kalifiksi Kalifin paikalle, mutta tuosta 25 miljoonan ihmisen massasta ei ole sellaista saatu seilottua? Miksi ei?"

Pohjoiskorealaista mediaa jonkin verran seuranneena vaikutelmani on se, että kansa on aidon vilpittömästi nykyisen yhteiskuntajärjestelmänsä kannattajia. Se kuva, joka maasta annetaan länsimaisissa medioissa, perustuu loikkareiden kertomuksiin sekä silkkaan mielikuvitukseen. Loikkareita on suuruusluokkaa ehkä noin 1 promille väestostä, ja heidän asenteensa tiedetään jo loikkaamisen perusteella negatiiviseksi. Heidän kertomuksensa ei siis kerro paljonkaan siitä, miten kansan suuri enemmisto ajattelee asioista. Lisäksi pitää muistaa, että loikkareille mehukkaiden tarinoiden kertominen on hyvä bisnes: Why do North Korean defectors keep changing their stories?

Ville Valkama

Kiitos, pitää tutustua.

Uutis-/TV-lähetyksessä oli 6h 13minuutin kohtaa naurun röhähdyksiä ja vaikutti viihteeltä. Vähän niinkuin Putous meillä Suomessa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ottaa vaikka kuukelin karttapalvelun ja vilkaisee missä Soul sijaitsee. Sen jälkeen ottaa kalkulaattorin ja räknäilee paljonko siviiliuhreja syntyy, kun joka ainoa rajalla oleva putki alkaa tulittaa miljoonakaupunkia.

Sitten voi vaikka miettiä, tuliko taas intoiltua vähän liikaa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Etelä-korealaiset turvapaikanhakijat lienevät halutumpia kuin afganistanilaiset.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset