pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Päivä jolloin Venäjä tunsi olevansa mitätön

Trump teki sen, mikä Obaman piti tehdä Syyriassa jo 2013, kun Syyriassa edellisen kerran iskettiin sariinilla siviilejä vastaan. Obama epäröi ja jätti puuttumatta tilanteeseen, minkä seurauksena Putin vei joukkonsa Syyriaan ja alkoi tuhota maata yhteisvoimin Assadin kanssa. Putinin pullistelut Syyriassa on nyt vähäksi aikaa pullisteltu, kun kaupunkiin saapui uusi sheriffi.     

Viimeöinen USA:n ohjusisku oli monella tapaa merkittävä. Venäjälle se osoitti nöyryyttävällä tavalla,  että loppujen lopuksi se on melko pieni tekijä maailmalla. Kiina, Pohjois-Korea ja Iran saivat esimakua siitä, mitä voi tapahtua,  kun riittävästi poiketaan protokollasta. Iskukohteena ollut Syyria sai muistutuksen siitä, että Assadin voitonjuhlat olivat ennenaikaisia ja jos toisin päätetään, juhlista voi tulla hautajaiset. 

Venäjää nöyryytettiin iskulla enemmän kuin mitä tänään on saatu kuulla mediasta. Trump ei vaivautunut soittamaan Putinille vaan jenkkiarmeija ilmoitti tylysti Venäjän militarialle, että kohta sataa ohjuksia, kannattaa varmaan häipyä tai laittaa ainakin kypärät päähän. Putinia takuuvarmasti sieppaa se, että hänet sivuutettiin ilmoitusmenettelyssä täysin, kun taas vastaavasti Trump ilmoitti henkilökohtaisesti asian Kiinan päämiehelle. Diplomatiaa puhuvat tietävät, että toista pidettiin juoksupoikana, ja toinen oli maailman toiseksi mahtavimman valtion päämies ja jota oli syytäkin informoida. Lupaahan tässä ei kysytty keneltäkään. 

Putinin tuskaa lisännee se, mistä edes Venäjän mediassa ei ole uskallettu puhua: Miksi Putin salli jenkkien iskeä al Shayratin lentotukikohtaan, jossa oli paljon venäläisiä sotilaita? Putinin asema kevyen luokan johtajana vahvistui kun hän ymmärsi, että oikeassa tilanteessa hänellä ei ole sananvaltaa, vaan hän joutuu hyväksymään tietyt faktat. Nyt faktana oli omalta armeijalta tullut ennakkoilmoitus, että kohta sataa myös venäläisten niskaan jenkkiohjuksia eikä hän voi sille mitään. Ja niitähän sitten satoi.

Eikä Putinin nöyryytys tähän loppunut. Joku hölmömpi voisi kysyä, mitä hyötyä on venäläisten markkinoimista S200, S300 ja S400 -ilmatorjuntaohjuksista, jos niiden peittoalueen läpi tulee jenkkiohjuksia venäläisten niskaan kuin saavista kaatamalla. Ei taida lisätä venäläisten ohjusten menekkiä maailmalla, vai mitä? Putin on tässä jäänyt todelliseen ansaan, koska jos ohjusjärjestelmä todella on noin surkea, Venäjä on pullistellut aivan väärässä sarjassa. Jos Putin ei uskaltanut käyttää ohjusjärjestelmää venäläisiä suojatakseen, se kertoo pelkuruudesta.

Edellä mainitusta voi johtua, että Putinin on kohta pakko purkaa paineita muualla, mieluummin vähäpätöisiä maita kohtaan. Ukrainassa voi kohta tuntua ikävältä. Sehän on perinteisesti sopiva kohde, pieni, puolueeton ja armeijaltaan sopivan surkea.

Ja niille putinisteille, jotka pettyivät Trumpiin. Luulitteko todella, että jenkeissä yksi mies määrää suhteista arkkiviholliseen? Sitä paitsi, ohjusisku kohdistui ihan oikeaan vastaajaan. Syyriahan väitti, Venäjän säestyksellä muuten, että se on hävittänyt kaikki kemialliset aseensa. Eipä ollut. Riidatonta lienee, että Syyrian hävittäjän tekemän, siviileihin kohdistuneen iskun seurauksena siviilit joutuivat sariinikaasun uhriksi. Mitä iskulla saavutettiin, ei ole mitään tietoa, kuten ei ole Syyrian hävittäjän jatkoiskusta läheiseen sairaalaan. Sotilaskohteita ei ollut alueella lainkaan.                       

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Jos nyt ei kuitenkaan intoiltaisi aivan turhasta.

Venäläisille ilmoitettiin iskusta ennakkoon ja maaliksi oli valittu suhteellisen mitätön lentotukikohta pohjoisessa Syyriassa. Miksi siis ryhtyä riehumaan. Vahingot korjataan viikossa, jos tahtoa riittää.

Venäläisillä ei myöskään ole ollut minkäänlaista tarvetta pitää 24/7 red alert tilaa kansainvalisten sopimusten johdosta. Syyrian ilmatilassa ei käytännössä lennetä pommituslentoja muiden kuin Syyrian ja Venäjän ilmavoimien toimesta.

Jos lehdistötiedot pitävät paikkansa, niin eipä ole Yhdysvaltain iskussakaan hurraamista, kun 50% ohjuksista harhautui. Tämä tieto tosin on vain venäläislähteistä.

Näin ollen venäläisillä ei ollut mitään tarvetta paljastaa ohjusarsenaalinsa todellista tehoa, joka lienee lännessä vieläkin osin arvoitus. Se tiedetään, että BUK-ohjuksella saa liikennelentokoneen taivaalta 10km korkeudesta. BUK on kuitenkin jo menneen talven lumia ja uudemman sukupolven ohjukset lienevät suorituskyvyltään aivan eri planeetalta.

Ei ole myöskään varmuutta, toimivatko ilmatorjuntaohjukset risteilyohjuksiin ylipäätään.

Ne ovat tekniikaltaan ja ominaisuuksiltaan hieman erilaisia kuin mm. Irakilla olleet Scud-ohjukset, joihin Israelin käytössä olleet Patriot-ohjukset toimivat erinomaisesti. Risteilyohjusten matala lentorata ei ole helpoin torjuttava eikä niitä ole raportoitu torjutun runsain mitoin missään päin maailmaa.

Tosin ei niitä ole käytettykään kuin kehitysmaita vastaan.

Politiikka on kummallista eikä tämänkään tapahtuman suhteen ole syytä spekuloida tämän enempää ennen kuin tapahtumien taustoista paljastuu julkisuuteen edes murusia.

PS. Mitä vastatoimia Suomen puolustusvoimat ehtisi käynnistää, jos tänne suuntautuisi isku risteilyohjuksin vartin tai edes tunnin varoajalla? Pääesikunnan päivystäjä soittaa puolustusvoimien komentajalle, joka soittaa presidentille, joka soittaa pääesikuntaan, joka soittaa varuskunnan a) komentajalle, jonka alaiset upseerit ovat viikonloppua viettämässä. Päivystävä upseeri hälyttää valmiuskomppanian, joka vetää ylleen taikaviitat ja toivoo parasta. Hornetit siirretään pikaisesti pommisuojiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Vahingot korjataan viikossa, jos tahtoa riittää."

Sooo ... viisikymmentä risteilyohjusta yhdelle lentokentälle ...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Menemättä teknisiin juttuihin, joihin ei tietämys riitä, kyse oli enemmänkin iskun merkityksestä kansainvälisellä tasolla. Hyvä veikkaus on että muutamien mainittujen maiden johtoporukat ymmärsivät kyllä yskän.

Venäjä on tässä suurin nöyryytyksen kokija juuri sen takia että yhtäkkiä se usean vuoden pullistelun jälkeen huomasi olevansa ynnä muita. On hyvin erikoista että Venäjällä mediassa ei vieläkään kysytä, miksi Putin antoi jenkkien pommittaa venäläissotilaita eikä yrittänyt suojella heitä. Putinhan on vouhkannut jo vuosia siitä, että se turvaa kansalaisensa jopa ulkomailla. Kolmas juttu olikin tuo venäläisten markkinoimien ilmatorjuntajärjestelmien kyvyttömyys vastata länsimaisiin risteilyohjuksiin. Oliko kysymys järjestelmän kyvyttömyydestä havaita uhkaa vai Putinin pelkuruudesta toimia venäläissotilaiden ollessa vaarassa, jäävät vastausta vaille. Venäjällä tuskin löytyy mediaa, joka asioita alkaa Putinilta kysellä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toisaalta kyllä suuresti ihmettelisin, jos yhdestä pisteestä voitaisiin ampua alas viisikymmentä matalalla lentävää risteilyohjusta peräjälkeen. Tuskinpa sellaista ilmatorjuntapuolustusta on olemassakaan. Tai sitten tilanteeseen olisi pitänyt pystyä valmistautumaan todella huolellisesti.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

"Se tiedetään, että BUK-ohjuksella saa liikennelentokoneen taivaalta 10 km korkeudesta."

Nyt sitten tiedetään sekin, ettei Venäjä pysty torjumaan tai ei jostain syystä halunnut torjua matalalla lentäviä risteilyohjuksia. Nolo juttu, oli syy kumpi tahansa. Korkealla lentävän liikennelentokoneen ampuminen on paljon helpompaa.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Mehän ei vielä edes tiedetä kenen kaasut siellä on ihmisiä tappanut.

Osoittaisi ihmeellisen huonoa tilannetajua Assadilta käyttää kiellettyjä metodeita rauhanneuvottelujen alla tilanteessa, jossa Syyrian armeija on onnistunut kohtuu hyvin taisteluissaan yleisesti.

Ja tilanteessa jossa USAn uusi presidentti on väläytellyt mahdollisuutta USAn politiikan muutoksesta suhteessa Assadiin.

Mielestäni näyttääkin siltä, että iskuista hyötyjät on aivan muualla. Tahot jotka ovat pitkään vaatineet Assadin vallasta luopumista.. Nyt Trump on saatu liikkumaan samaan suuntaan.

Rauhanneuvottelujen suhteen iskujen ajankohdassa on huomattavaa samankaltaisuutta Ghoutan kiistanalaisiin kaasuiskuihin. Silloin iskut toteutettiin samaan aikaan kun Assadin hallinon maahan pyytämä tutkijaryhmä oli saapunut tutkimaan kapinallisten tekemää kaasuiskua.

Samankaltaisuutta on myös tässä yleisessä läntisessä narratiivissa, jossa syyllinen julistetaan suoraan ja tutkimatta tapausta lainkaan. Mediamyllytyksellä lukitaan "totuus"..

Itse en olisi lainkaan niin vakuuttunut Assadista iskujen takana.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Käsittääkseni on jo nyt selvinnyt että kaasu oli sariinia joka on sotilaskäyttöön tarkoitettu myrkkykaasu. Syyria ilmoitti jo ajat sitten että se on tuhonnut joukkotuhoaseensa. Syyria siis valehteli. Syyrian hävittäjän iskun jälkeen siviilejä kuoli sariiniikaasun uhreina. Kone pommitti siviilialueella ja vähän jälkeenpäin Syyrian kone pommitti läheistä sairaalaa jonne uhreja oli tuotu. Ei siis normitouhua Assadilta muutenkaan.

Isis-pellet tuskin kykenevät tai osaavat valmistaa sariinia savimajoissa joten tuosta on helppo laskea 1+1. Ei iskun syyn tarvitse kummoinen olla. Iskutapa viittaisi yksittäisten henkilöiden jahtiin ja sairaalaisku perään lopputuloksen varmistamiseen.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

UN's Del Ponte says evidence Syria rebels 'used sarin'

http://www.bbc.com/news/world-middle-east-22424188

Do terrorist cells have chemical weapons? Expert warns ISIS have stash of sarin and mustard gas which poses threat to European security

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2963349/Do...

Tässä viimeisenä erittäin hyvä London review of books artikkeli sariinista tuolla alueella.

Whose sarin?
Seymour M. Hersh

https://www.lrb.co.uk/v35/n24/seymour-m-hersh/whos...

Edellä olevat jutut kannattaa lukea, etenkin jos ajattelun lähtökohtana on se että koska sariini on taistelukaasu, sitä ei voisi olla terrorien tai näiden"kapinallisten" hallussa. Jos noilla termeillä jotain eroa tässä kontekstissa on...

Yleisesti kannattaa miettiä kuka hyötyy mistäkin.. Selvää on ettei Assad ole tämän tapauksen hyötyjänä... Kyllä ne marjat tästä kakusta kerätään jossain ihan muualla.

Mutta miten vaan.. Itse pidän epätodennäköisenä että kaasut olisivat Syyrian pommeista peräisin. Muitakin mahdollisuuksia on...

Herschin artikkelista liittyen terroristien kykyyn valmistaa sariinia..

In the months before the attack, the American intelligence agencies produced a series of highly classified reports, culminating in a formal Operations Order – a planning document that precedes a ground invasion – citing evidence that the al-Nusra Front, a jihadi group affiliated with al-Qaida, had mastered the mechanics of creating sarin and was capable of manufacturing it in quantity.

Suosittelen luettavaksi. Se on hyvää työtä..

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#7
"Itse en olisi lainkaan niin vakuuttunut Assadista iskujen takana."

Kukahan syyllinen voisi olla jos ei Assad.

Venäjä hallitsee Syyrian ilmatilaa täydellisesti. Siellä ei voi lentää muut kuin venäläisten ja Assadin koneet.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

En mä ole väittänyt etteikö Syyrian ilmavoimat olisi iskujen takana. Se oliko pommeissa sariinia on kokonaan toinen juttu...

Käyttäjän VeepeeTihlman kuva
Veli-Pekka Tihlman

Minulle riittää, että Venäjän nykyhallintoa häväistään. Tärkeintä olisi saada Trump tajuamaan, että maailmanrauhan kannalta hänen suurin tehtävänsä on tuhota Putinin valtakoneisto. Vähän samaan tapaan kuin Reagan rohkeudellaan ajoi alas Neuvostoliiton. Syyria on juuri joutava paikka kokeilemaan, kuka kukin on. Tästä on hyvä jatkaa...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos Trump saa jatkaa presidenttinä, johtajuutta osoittava isku todennäköisesti rohkaisee häntä hoitamaan Pohjois-Korea -ongelman jatkossa. Vaikka Trump saisi kenkää, seuraava presidentti ottanee hänestä mallia. Obama oli liian munaton virkaansa ja siksi maailmalla voivat diktaattorit hillua.

Eihän tilanne mikään ideaali ole. Maailman mahtavinta valtiota hallitsee arvaamaton nuija, ja meillä on vieressä yhtä arvaamaton surkimus, joka haluaisi olla isompi. Pohjois-Korea ei ole ongelma jenkeille mutta pystyy aiheuttamaan isoja ongelmia Etelä-Korealle.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Villakoiran ydin tässä on siinä, että Syyria suoritti iskun myrkkykaasulla Venäjän tukemana ja innoittamana. Isku oli todellinen testipallo Trumpille.

Isku tehtiin hetki ennen Kiinan johtajan saapumista Trumpin vieraaksi ja viikko ennen Tillersonin matkaa Moskovaan. Myrkkykaasun käyttäminen siviilejä vastaan oli teko, jota ei kukaan pysty jättämään vaille huomiota. Ei edes Trump. Tällä laitettiin Trump todelliseen testiin - miten hän reagoi haisevien nahkahanskojen läpsäisyyn naamalleen?

Trump ei ymmärrä suurvaltapolitiikasta todennäköisesti yhtään mitään eikä Tillersonkaan vielä kuin vasta pinnallisesti. USAssa on kuitenkin pitkä perinne ja osaamista suurvaltasuhteista. Venäjä on Obaman jättämässä tyhjiössä lähtenyt laajentamaan valtapiiriään ja levittämään sekaannusta viimeksi Balkanilla sekä Egyptissä ja Libyassa.

USAn oli pakko näyttää kuka on viime kädessä kulmien kingi. Onneksi se teki sen edes nyt.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset