pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Pietarin isku antaa Putinille syyn hyökätä

Uutistoimistojen mukaan Pietarin metrossa tapahtuneessa räjähdyksessä on kuollut vähintään 10 ja loukkaantunut kymmeniä. Räjähdys vaikuttaa Venäjän sisäiseltä ongelmalta, mutta naapurivaltioiden kannattaa olla hereillä. Kyse voi lopulta olla myös syy hyökätä muihin valtioihin ja silloin puhutaan sotatoimista.

Ottamatta enempää kantaa räjähdyksen syyhyn tai siihen, mikä taho mahdollisesti oli räjäyttäjä, voidaan perustellusti todeta, että räjähdys voi antaa Putinille hyvän syyn hyökätä haluamaansa kohteeseen. Putinilla on erittäin kovat paineet osoittaa johtajuutta tilanteessa, jossa hänen turvallisuusjohtamisensa on asetettu kyseenalaiseksi. Alkutietojen mukaan kyse olisi ollut terrori-iskusta ja jostain olisi vielä löytynyt räjähtämättä jäänyt laite.

Itselläni on edelleen muistoissa Tsetsenia vuodelta 1999, jolloin Putin FSB-porukoineen väitti tsteseenien räjäyttäneen Venäjällä kerrostaloja. Syyn varjolla Putin sai oikeutuksen hyökätä Tsetseniaan. Putinista tuli hyökkäyksen jälkeen kansan silmissä sankari. Seuraavan kerran kun Putin nosti kannatuksen huippuunsa, hän teki sen hyökkäämällä Georgiaan. Viimeisin kannatuksen nosto tapahtui hyökkäämällä Ukrainaan.

Kun Pietarin räjähdyksen syy saadaan selville, Putin kertoo asiasta kansalle. Suurella todennäköisyydellä hän pystyy kertomaan räjähdykseen syylliset ja sen, minne Venäjä tulee hyökkäämään seuraavaksi. Vai oliko kyse vain siitä, että räjähdyksellä vain vaiennetaan maassa velloneet mielenosoitukset tuntemattomaksi ajaksi?         

  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Luodin pelko on viisauden alku.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Kyllä vain. Presidentti Putin tuli Pietariin, meni metroon, asetti nauloilla täytetyn kassin yhteen vaunuun, räjäytti kassin ja kirjoitti suomalaisen majurin nimen vaunun oveen.

Näin Putin saa virallisen syyn hyökätä Suomeen ja ottaa Niinistön Kultarannan omaan käyttöönsä.

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

Putin nousi presidentiksi FSB:n räjäyttämien kerrostalojen ja Tsetseenien joukkomurhan siivittämänä...

Juuso Hämäläinen

... ja oligarkkien sekä harvainvallan muiden puuhamiesten tukemana. Tukijat tunnetaan nykyään hyvin. Putin on heistä edelleenkin riippuvainen. On asiatonta esittää häntä vain yksinvaltiaana. Hän edustaa harvainvaltaa ja turvaa näiden taloudelliset edut. Omansa siinä sivussa.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Itselleni tuli mieleen karmiva ajatus siitä, etteikö FSP olisi (jälleen) asialla. Venäjän kansa on nousemassa kapinaan nuorison johdolla, siitä kertovat mielensoittajien suuret määrät. Putinilla ja hänen lähipiirillään on niin suuret taloudelliset panokset pelissä, ettei mikään skenaario, edes omien kansalaisten vahinkoittaminen ole mahdotonta. Tietämättä mitä Pieterissa on oikeasti tapahtunut niin kaikkien suomalaisten olisi syytä vihdoinkin ymmärtää miksi suomalaisten edun mukaista on olla osaa läntistä maailmaa kuten EU:a ja ehkä myös NATO:a

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomalaisten on aina hyvä olla tietoisia siitä, mitä Venäjällä tapahtuu.

Levottomuudet on aina merkki yhteiskunnallisesta hajaannuksesta. Venäjä on suurvalta, Suomi sen rinnalla kuin paikka peitossa.

Miksi juuri nyt, levottomuudet Venäjällä on alkaneet, johtunee kansan tietoisuuden lisääntymisestä sosiaalisen median kautta, miten maata johdetaan.

Varallisuuden kerääntyminen johtajille ja samaan aikaan kansan köyhtyminen, on selkeä viesti siitä, miten ihmisten mitta täyttyy.

Terrori-iskut on tuomittavia, mutta omalta osaltaan viestivät toivottomuudesta. Voivat olla myös poliittisia kannanottoja.

Pekka Iiskonmaki

''Suomalaisten on aina hyvä olla tietoisia siitä, mitä Venäjällä tapahtuu.''

Pelkäätkö vuoden 1918 toisintoa?

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Tullaanko julistamaan poikkeustila ja vastaavaa ja löytyvätkä tekijät välittömästi kesken tutkimusten... niin kaikki tämä toimii mittarina sille, kuka onkaan syyllinen... vrt. Turkki ja Erdogan.

mikael torppa

Kun Venäjään suhtaudutaan Paasikiven linjan mukaisesti, niin Putinilla ei ole syytä hyökätä. Karhu ei hyökkää, jos se kokee sinut ystävällisenä ja harmittomana naapurina.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Mikael T., Suomi ei ole ensimmäinen maa, jota lähdetään valloittamaan.

Venäjä on nyt ennemminkin sisäpoliittisen selvittelynsä käännekohdassa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Niinpä niin.....mutta Venäjällä on 14 rajanaapuria, useimmissa eletään ihan rauhassa, mm Suomessa.

Ei tiedä mitä hienoa huominen tuo tullessaan

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Uskomattoman hyväuskoinen ja naiivi mielipide.

Pekka Iiskonmaki

#11
Näitähän riittää ja silti muuttavat NATO -maahan asumaan.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Kun Venäjään suhtaudutaan Paasikiven linjan mukaisesti, niin Putinilla ei ole syytä hyökätä. Karhu ei hyökkää, jos se kokee sinut ystävällisenä ja harmittomana naapurina."
*****************************************************************

Ei toki. Suurvaltahan ei koskaan ole hyökännyt historian aikana mikäli muut vain nöyristelevät kiltisti.... ei kun odotas... niin on käynyt lukemattomia kertoja.

Mitä nyt Paasikiveen tulee, niin mieshän vaihtoi ajatuksiaan aika usein. Oli mm. monarkian kannattaja Suomeen yhteen aikaan ja tuki kieltolakia. Onneksi viisastui iän myötä ainakin osin. Tosiasiat pitää tunnustaa eli eiköhän Paasikivikin olisi tänä päivänä jo NATOn puolella (mikäli nyt eläisi). Monet (liittutumattomat) pikkumaat siinä Neuvostoliiton/Venäjän vieressä ovat havahtuneet liian myöhään. Liittoutuneet NATO-maat sentään ovat saaneet jäädä rauhaan kai.... sattumalta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

On ollut valtava menetys tsetseeneille, georgialaisille, ukrainalaisille ja syyrialaisille että he eivät osanneet suhtautua Venäjään Paasikiven linjan mukaisesti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Törkeä tyyppi tuo Putin, ensiksi räjäyttää metron ja sitten vielä hyökkää Suomeen. Ranska ei onneksi hyökännyt Suomeen vaikka putinistit tappoivat enemmän ranskalaisia.

Ville Valkama

Ollaan nyt kuitenkin ihan rauhallisesti lietsomatta mitään isompaa paniikkia, jolla olisi tapana lietsoa tilannetta huonommaksi.

Pilliin vihelletään jos pilliin vihelletään, sitä ei tarvitse lietsoa etukäteen. Tämä tilanne on yhtä kaukana sellaisesta, kuin vielä eilenkin.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sepä onkin mielenkiintoista, minne Putin nyt hyökkää, vai tyytyykö vain ihan aidosti saamaan syylliset kiinni ja oikeuten. Onhan hyökkääminen näyttävää, mutta siitä seuraa helposti moninkertainen uhrien määrä ja silläkö ei muka ole mitään väliä Putinille?

Juuso Hämäläinen

Ei nyt viitsitä liioitella. Joku tolkku meidän osaltamme oltava. Putinin listoilla Suomi ei ole ensimmäinen eikä toinen hyökkäyskohde. Venäjällä on tärkeämpiä ja kaikin puolin helpompia kohteita.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

"Venäjällä on tärkeämpiä ja kaikin puolin helpompia kohteita."
**********************************************************************

Kiva. Kerro ne tärkeämmät ja helpommat kohteet? Ukraina osin ja Georgia? Mitäs muuta? Oletan ettei NATO-jäsenet ole listalla edelleen eli ne pois (Venäjällä taipumus hyökätä vain liittoutumattomiin maihin.. siitä säännöstään ei ole poikennut). Valko-Venäjäkö ehkä ....

Kerro vain olemmeko listassa top-vitosen ulkopuolella vai mitä meinasit noilla tärkeämmillä ja kaikin puolin helpommilla kohteilla ;)
**********************************************************************

"Putinin listoilla Suomi ei ole ensimmäinen eikä toinen hyökkäyskohde."

No ei se kuulostaisi tahi tuntuisi kivalta olla se kolmas tai neljäskään...

Juuso Hämäläinen

No ei toki kaivata ketään Suomea valloittamaan.

Meitä on kuitenkin turha verrata esimerkiksi Ukrainaan. Täytyy jokaisen ensin tutustua siihen mikä oli Venäjän ja Ukrainan historian viimeiset 30 vuotta. Siinä ei ole mitään yhteistä kriisin siementä Suomen ja Venäjän suhteeseen verrattuna.

Hyökkäykselle on oltava muukin motiivi kuin meidän pelkomme.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson Vastaus kommenttiin #20

Millä perusteella ”Suomea on turha verrata Ukrainaan?” Tätä soisi perusteltavan enemmän, jotta se ei jää vain heitoksi. Mikä on tarkemmin sanoen ”viimeisten 30 vuoden” merkitys?

1920-luvulla syntyneen Neuvostoliiton jälkeen Venäjä on palannut. Tsaari Nikolai II:n erottua oman upseeristonsa painostuksesta Venäjän imperiumi hajosi 1917, vuoden aikana valtataistelussa Pietarissa ja Moskovassa vallan kaapanneet bolsevikit, jotka eivät olleet kuvioissa kun keisari erosi, yrittivät saada takaisin itsenäistyneitä reunavaltioita, myös Ukrainaa ja Suomea (tai Georgiaa, joka Suomea enemmän muistutti).

1920-luvulle mennessä Puola, itsekin Venäjän imperiumin entinen osa, oli onnistunut erottamaan ja liittämään itseensä Ukrainan läntiset osat (jotka Neuvostoliitto tosi otti 1939 valloituksella) sekä Saksa sai Neuvostoliiton luopumaan Suomesta, joka siirtyi Ison-Britannian suojelukseen yhdessä Viron kanssa.

Venäjästä Neuvostoliiton erotti vain lännestä lainattu ja Venäjän oloihin omintakeisesti muokattu marxismi. so. leniniläinen marxismi, joka korvasi valtiota yhdistävänä keisarin ja suurvenäläisen ideologian. Neuvostoliiton hajottua (analogisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeiselle hajoamiselleen) Venäjän on etsittävä uusi entisen keisarivallan alueen kansoja yhdistävä tekijä.

Neuvostoliiton hajoamisesta syntyneet valtiot (Ukraina, Suomi, Viro ja Georgia) olivat aikaisemmankin Venäjän osina Iso-Venäjään kuulumattomia, historiallisesti Moskovan ruhtinaskunnan ulkopuolisia alueita: Keisarillinen Venäjä koostui varinaisesta Venäjästä (Moskovan suuriruhtinaskunnasta) ja ulkovenäläisistä alueista (ukrainalaisista, suomalaisista jne. alueista).

Neuvostoliiton hajoaminen palautti Venäjän rajat suurin piirtein vanhan Moskovan suuriruhtinaskunnan rajoihin. Kuitenkin säilyi haave siitä, että Moskovan tsaarien lännestä valloitetut alueet, joita ei koskaan katsottu varsinaiseksi Venäjäksi, saataisiin Venäjän yhteyteen. Entisellä Moskovan suuriruhtinaskunnan alueella oli etnisesti venäläinen enemmistö (toisin kuin muualla), mutta alueen monietnisyyden vuoksi se ei ole ollut tähän mennessä täysin venäläistynyt.

Yhdistävän ideologian puute, kun sellaiseksi ei riitä kansallisvaltioideologia, on suurin ongelma kysesenkin valtioalueen yhtenäisessä hallinnossa pitämiselle. Venäjän sisäisestä hajanaisuudesta ovat aina hyötyneet valtiot, jotka ovat olleet potentiaalisesti laajentuvan Venäjän valloituskohteita. Syyt Venäjän valloituksiin ovat sisäisiä ja naapurimaista riippumattomia.

Ukrainan (länteen enimmän ajan kuulunutta Länsi-Ukrainaan lukuun ottamatta) ja Suomen samankaltaisuutta on siis se, että kumpikin alue on isovenäläisen ydinalueen meriyhteyden takaaja (itämerellisen ja mustanmerellisen yhteyden takaaja) Venäjän mannerimperiumille. Kysymys venäläisten omassa ajattelussa on geopoliittinen.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Jos Putin hyökkää Liettuaan se on valtava henkinen loukkaus myös suomalaisille.

Juha Kuittinen

Ei saa antaa Putinin pelolle valtaa

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Tiedotusvälineet levittävät pelkoa. Ollaan varovaisia ettei syyllistytä samaan.

Meinaan kyllä painaa pääni tyynyyn ja sammuttaa valot. Ei meillä hätää ole. Mielikuvitusta kannattaa käyttää varoen.

Hyvää yötä.

Juuso Hämäläinen

Juuri näin. Olen eniten huolestunut nykyisen maanpuolustajien sukupolven vauhkoontumisesta. Eihän nuorten miesten hermot saa näin heikot olla. Täytyy näköjään meidän nostomiesten vielä varautua vastuunkantoon tosipaikan tullen. Niin paljon on liikkeellä paukkuarkoja.

Aion myös nukkua yöni hyvin näkemättä Putinista painajaisia.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Tämä blogi kommentteineen on riehaantunutta tanssia verilätäkössä. Koettakaa edes vähän muistaa, että muina miehinä ja naisina metrolla matkustaneita oikeita ihmisiä kuoli tänään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Joko muistit tuomita iskun ja veit kukkia?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset