pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Viron tuorein turvallisuusselvitys koskee myös Suomea

Viron ulkoturvallisuuspalvelun EIB:n äskettäin julkaisema toinen turvallisuusselvitys antaa kattavan kuvan Venäjän toimista lähialueillamme. Kun selvitystä vertaa suomalaisten tekemiin vastaaviin selvityksiin, käy ilmi hölmömmällekin lukijalle, kumpi valtio kyntää edelleen Venäjän edessä takapuoli korkealla pystyssä.

Eroa suomalaisten ja virolaisten selvitysten välillä on kuin yöllä ja päivällä. Kun täällä Suomessa UPI tarjoaa suhteellisen neutraalia näkemystä Venäjän mahdollisesta uhasta lähialueillamme, se aiheuttaa suurta parkua meidän suomettuneissa ja pahasti neuvostoliittomuistoihin jumittaneissa poliitikoissamme. Viron EIB:n toinen raportti on kunniaksi Viron tiedustelulle ja sen johtopäätöksille. Jos samaa tekstiä olisi tarjottu Suomessa, tekijät olisi lähestulkoon lynkattu. Käytin ilmaisua 'lähestulkoon' sen takia, että onneksi poliitikkomme ovat sen verran munattomuuteen taipuvaisia, että kyse olisi ollut enemmänkin verbaalilynkkauksesta. Virolaisia suomettumisitkutkaan tuskin olisivat häirinneet, ehkä enemmänkin he olisivat olleet huvittuneita.

EIB:n selvitys käy kattavasti läpi niin Venäjän toimet lähialueillamme kuin Ukrainassa ja Syyriassa. Itseäni miellytti eniten se, miten Viro niputtaa Venäjän toimissa Georgian, Ukrainan, Syyrian ja Itämeren yhteen. Suomessahan Georgia on jo unohdettu eikä Syyria-operaatiota osata täällä yhdistää Pohjolan turvallisuuteen. Viro osaa ja tässä korostuu tutkijoiden ja tiedustelun ammattitaito.

Selvitys kuvaa hyvin myös Venäjän sisäistä turvallisuustilannetta ja jopa Venäjän talouden kurimusta lähinäkymineen. EIB ennustaa,  että nykymenolla ei-poliittiset sisäiset levottomuudet kasvavat entisestään Venäjällä ja että Venäjän vararahastot loppuvat kokonaan keväällä 2018. Tässä yksi hyvä syy, miksi Putin on luomassa ympärilleen valtavaa yksityisarmeijaa. On myös olemassa perusteltua syytä epäillä, että sisäisten paineiden kasvaessa tarpeeksi, Venäjällä siirretään huomio ulkoiseen viholliseen jollakin uudella operaatiolla.

Selvitys käy läpi hyvin Venäjän armeijan iskukykyä, uusimista ja sijoittelua läntisen sotilaspiirin rajoille. Huomionarvoista on, että kyse ei ole Venäjän viime aikojen vastatoimista vaan pitkän ajan toiminnasta, joka on alkanut jo ennen Georgian miehitystä. Tässä siis suomalaisille purtavaa. Viro on havainnut tämänkin, kun täällä Suomessa jopa johtavat poliitikkomme puhuvat Venäjän vain vastanneen Naton toimiin viimeisten parin vuoden aikana.

Selvitys on musertavaa luettavaa niin Ukrainan sodan kuin Syyria-operaation osalta eikä Venäjää säästetä diplomaatteihin kohdistetun vakoilun ja häirinnänkään kohdalla. On vain arvailujen varassa, kuinka paljon raskauttavaa tietoa Neuvostoliitto ja Venäjä ovat keränneet omista poliitikoistamme, kun nämä ovat ravanneet naapurissa ja mahdollisesti päässeet hunaja-ansassa videokuvaan hotellissa. Myös FSB:n nykymetodeja kuvataan hyvin. Jokainen voi miettiä, löytyykö meiltä poliitikkojen joukosta edelleen näitä neuvostoajan käveleviä kiristyskohteita.  

EIB:n selvitys on ammattitaitoisesti tehty ja johtopäätöksiä lukiessa näkyy, että Virossa paitsi osataan, myös uskalletaan. Jopa Ukrainan tilanteen kiristyminen on ennustettu selvityksessä. Siinä missä Suomi on täysin epäonnistunut Venäjän toimien tulkinnassa, Viro loistaa kirkkaana ammattiosaajana.    

Selvitys löytyy täältä Teabeametin sivuilta englanninkielisenä versiona:

https://www.teabeamet.ee/index_en.html                      

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Jatkaako EIB miehityksen ajan KGB perinteitä, vai onko henkilökunta koulutettu CIA:n toimesta. Jälkimmäisessä tapauksessa tilaaja saa aina omiin poliittisiin tarkoituksiin sopivan raportin.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Näin on. Just tasan. Lilliputit on skitsoja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Täpärät ajat, kieltämättä.

Mutta: onko tämä todellisuutta nyt tai pian?
http://bostonreview.net/politics/jonathan-kirshner...

"Suudelma yli Euroopan"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset