pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Suomella ja Ukrainalla tärinä päällä, Trump ja Putin jakavat Eurooppaa

Suomen ulkopoliittisessa johdossa eletään jännittäviä hetkiä, kun Putin ja Trump parhaillaan jakavat puhelimessa etupiirejä. On helppo veikata, että moni ns. johtajistamme odottaa tietoa vessanpytyllä kun vatsa ei enää kestä jännitystä. Ukrainassa eletään vastaavia hetkiä.

Suomen osalta kysymys on siitä, että täällä ulkopoliittinen johto on osannut munata vuosi toisensa jälkeen turvallisuuspolitiikkansa.  Munaaminen on ehkä liian rohkea termi käyttää tässä yhteydessä, kun johdon törttöily perustuu munattomuuteen. Täällä ei osata eikä kyetä havaita turvallisuusympäristön muuttumista. Kun surkeuteen lisää vielä sen, että täällä ei uskalleta ottaa aloitetta omiin käsiin, Suomi joutuu vuosi toisensa perään arvailemaan Venäjän seuraavia siirtoja lähialueillamme.

Ukraina on taas luottanut siihen, että Venäjä on hyvä kaveri ja pitäytyy kansainvälisissä ja monenkeskisissä sopimuksissa. Yllätys oli suuri,  kun Venäjä hyökkäsi maahan kolme vuotta sitten. Jos Trump sallii Venäjän tehdä Ukrainan kanssa mitä se haluaa, on helppo ennustaa Venäjän hyökkäävän maahan isommalla kalustolla heti ensi kesänä kun tasankomaat ovat kuivuneet. Venäjä on erityisesti viimeisen vuoden ajan kasannut joukkoja ja materiaalia Ukrainan rajalle ja Krimille. Tähän ei ole juuri kiinnitetty huomiota,  kun Venäjä on näyttävästi touhuillut muualla, Syyriassa ja Itämerellä. Ukrainassa kannattaa siis aikuisten oikeasti varautua laajamittaisen sotaan Venäjän kanssa. Itä-Ukrainan omat pelleporukat eivät yksin pysty muuhun kuin ampuilemaan paikoiltaan sinne tänne, mutta Venäjän ottaessa päävastuun sotimisesta, alkaa tapahtua. Ukrainassa voi poliittisen johdon jännitys olla samaa luokkaa kuin täällä Suomessa.

Toivottavasti Trump ei puhelimessa möläyttele normitapaan Putinille mitään sellaista, että Euroopan käpykaartiin kuuluvat Suomi ja Ukraina joutuvat kärsimään. Ukraina on sotilaallisesti jo muutenkin surkimus ja Suomi yksinäinen ratsastaja, jolla on hevosena Neuvostoliiton ajoilta oleva vanha kaakki. Jotta kukaan ei yhdistä vanhaa kaakkia johonkin henkilöön, sanottakoon, että kaakki kuvaa Suomen turvallisuuspolitiikkaa. Suomi lisäksi aiheuttaa omalla erikoisella touhuilullaan EU:n ja Venäjän välissä turvallisuusvajetta Itämeren alueen valtioille. Kun Suomi on jo ennättänyt kertomaan lähinaapureilleen, että se ei takaa naapureiden auttamista kriisissä, Suomi on paikkansa käpykaartissa ansainnut.

Puolustusministeri Niinistö äskettäin haukkui reservistä siviilipalvelukseen siirtyviä reservikarkureiksi eikä huomannut valtiotason ironiaa: muutaman reserviläisen käyttämä laillinen oikeus ei aiheuta kärpäsen kakan vertaa vahinkoa turvallisuudelle, mutta Suomen sotilaskarkuruus Euroopassa on todellinen ongelma.      

      

               

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sain tänään tilaisuuden kysyä eräältä ulkopolitiikan sisäpiiriläiseltä, onko Trump myymässä Suomea venäläisille. Vastaukseksi ei tullut naurua vaan näki selvästi, että tätä kysymystä pohditaan Suomen johdossa tosissaan. Tärinä on siis todellakin päällä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itsellä vähän samaa tietoa. Siksi kirjoitus.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Loogista olisi, että jonkinlainen tärinä olisi päällä, mutta sitä on vaikea uskoa siksi, ettei maan ulkopoliittinen johto ole tähänkään asti juuri kantanut huolta maan kohtalosta. Ainakin siltä se on näyttänyt.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kremlin vinkkelistä katsoen Natosta irti pysynyt Suomi on edelleen "omia", kuten se on ollut YYA:n alusta asti.

Pekka Iiskonmaki

#3
Mikäs hätä meillä on Tuomo. Me molemmat osataan sujuvaa venäjää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Todellakin... ne kymmenen lausetta jotka osaan, äännän aina huolellisesti.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #8

#8
Venäjän kielessä on kaikkein tärkeintä rajoittaa kirosanat vain joka kolmenteen.

Jos niitä on enemmän, niin asian perille menossa on riskinsä.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Vai että tärinä päällä. Kuten Esko Aho viikko sitten totesi, niin Suomessa on kummallinen Venäjä-hysteria vallalla. Väläyttäkää nyt hieman, mitä Venäjä saavuttaisi valtaamalla Suomen.

Pekka Iiskonmaki

Ei Venäjä ole kiinnostunut valtaamaan Suomea. Ainoa etu olisi satamat ja pirullinen kansa hallittavaksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Väläyttäkää nyt hieman, mitä Venäjä saavuttaisi valtaamalla Suomen."

- Höh! Tietysti viisumivapauden matkalle Imatran Prismaan ja mökille Puumalaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos et ole osannut asiaa tuohon ikään mennessä selvittää, vaikea sitä on enää rautalangasta alkaa vääntämään. Eiköhän Venäjä-uhkaa ole jo selvitetty vuosikymmeniä jo ihan lukuisia virallisraportteja myöten, lukuisista asiantuntijalausunnoista puhumattakaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Eihän Venäjän edes tarvitse valloittaa Suomea, hyvä Antero Trollila. Pari tukikohtaa sieltä-täältä ja YYA-aikainen puuttuminen sisä- ja ulkopolitiikkaan siinä vaiheessa kun Suomi on jätetty yksin Venäjän lähi-ulkomaaksi on varmasti riittävä.

Sitä minä en ymmärrä, että miksi me aktiivisesti hakeudumme siihen tilanteeseen.

Käyttäjän anttihalonen kuva
Antti Halonen

Ai tämä samainen Esko, joka pyörittää idän lobbarifirmaa East Officea? Hänellähän ei tietenkään ole mitään intressiä lyyhistellä itään. Herran toiminnassa löyhkää lähinnä maanpetturuus, kuten kaverinsa syväkurkku Lipposen.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pesonen ja Majuri bloggaa näköjään synkronissa. ;) Julkaisun ajastuksella täsmälleen samaan aikaan tulisi sotilaallisempi vaikutelma. Puheenvuoron Nato-osasto kun saisi kokonaisen ryhmän miehiä kasaan, niin ilmatila olisi jo hallussa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Meillä on näköjään Pesosen kanssa työnjako, että hän hoitaa faktat ja asiat erinomaisella tyylillä, minä heitän shitit tuulettimeen toisaalla. Pesoselta jälleen kerran ajatuksia herättävä kirjoitus.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suomalaisena en niin kovin huolissani ole, mutta balttien tilanne on toinen. Etelä-Virossa asuva hyvä ystäni totesi Trupin valinnan jälkeen harkitsevansa, että olisiko aika pistä kaksio myyntiin ja palata takaisin Suomeen

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Miltä luulet että balteista tuntuisi, jos olisivat yhtä kaukonäköisesti kuin Suomi jääneet Naton ulkopuolelle?

Pekka Iiskonmaki

#14
Arto uskoo hänen kaverinsa olevan Toompean päättäjiä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Pahalta tuntuisi ja ystäväni mukaan pahalta siellä nytkin tuntuu, Nato:n apuun ei uskota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Parkumisesta ja pelon lietsonnasta päätellen baltit eivät taida juuri Natoa arvostaa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kyse lienee elämänkokemuksesta ja siitä, että he pelkäävät Venäjää edelleen enemmän kuin uskovat länsiystäviinsä.

Suomalaiset taas pelkäävät Venäjää mutta vieläkin enemmän länsiystäviä. Suomalaisillakin on silti uskoa: he uskovat että heillä on tuntematon jumalallinen voima, jolla he voivat yksin pärjätä ketä tai mitä tahansa vastaan koko valtakunnan alueella.

Käyttäjän ArnoKotro kuva
Arno Kotro

Hyvä kirjoitus.

Suomalaisen turpoajattelun kummallisuuksiin voisi vielä lisätä puolustusvoimien ex-komentaja Gustav Hägglundin taannoisen lausunnon, jonka mukaan on hyvä jos Yhdysvaltojen ja Venäjän välit paranevat, koska silloin ne mahdollisesti pystyvät sopimaan Ukrainan jakamisesta.

Juuri tuommoistahan Suomessa sopii toivoa - että isot pojat sopivat päämme yli maiden ja alueiden jaoista.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hägglund on mennyt mies. Hänen ajatuskantansa on muutenkin niin omalaatuinen että siinä riittää ihmettelemistä kenelle tahansa. Hänen kirjansa kertoo paljon siitä miten synapsit paukkuvat hänen päässään, silloin kun paukkuvat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ukraina on jo jakautunut. Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku. Kansanäänestyksellä tuokin ongelma olisi ratkaistavissa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Venäjä valtaisi Suomen ja Ahvenanmaalla järjestettäisiin sen jälkeen kansanäänestys Ruotsiin liittymisestä, niin luuletko Venäjän riemurinnoin hyväksyvän tuloksen?

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Ukraina ei edes hyväksynyt venäjän kielelle virallista asemaa ja valta vaihdettiin LAITTOMASTI vallankumouksella. Vissiin olivat ottaneet oppia lokakuun tapahtumista vuonna 1917 naapurimaassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos setä olisi täti tai sanoinko jotain Venäjän mielipiteestä?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viitaten alkuperäiseen kommenttiisi voidaan toki todeta, että Ukrainan jakamisesta voitaisiin päättää siellä kansanäänestyksellä, mutta siten, että kaikki Ukrainan äänikelpoiset kansalaiset voisivat äänestää siinä samassa vaalissa, esimerkiksi koskien Itä-Ukrainan eroamista. Jos enemmistö koko Ukrainan kansasta ei siihen suostuisi, niin se olisi sitten kansan tahto.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olisiko kuulunut noudattaa tätä kaavaa myös Skotlannin tapauksessa?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #27

Jos Skotlanti haluaisi liittyä Venäjään, niin kyllä. Tai vaikkapa Saksaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #27

Skotlannin irtautuminen UK:sta on lähinnä rinnastettavissa jonkun maan irtautumiseen EU:sta. Jälkimmäistähän te komppaatte kuitenkin?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kukahan se aikoinaan totesi jotenkin näin, että vaaksaakaan vierasta aluetta emme halua, mutta tuumaakaan emme omaamme myöskään vieraalle luovuta?
Valhetta kaikki tyynni!
Sen sai Suomikin vuonna 1939 kokea.

Valta, ja mahdollisimman laaja valtio-alue, vaikka sodalla naapurilta hankittuna, ovat aina olleet suurvaltojen johtajien tavoitteena. Vaikka eivät vallatulla alueella mitään tekisikään. Antavat sen rauhassa metsittyä ja rappeutua.

Eli, on täysin valheellista ajattelua se, että ei maahamme hyökätä, koska kukaan ei tarvitse valtioaluettamme. Yksinvaltaisille hallitsijoille riittää pelkkä ajatus lisäalueen valloituksesta kun/jos otollinen hetki ilmaantuu, huolimatta siitä "tarvitaanko" naapurin aluetta mihinkään tai ei. Valtioalueen laajantamisen halu polttelee heillä aina sormia. Etten sanoisi eläimellinen luonto reviirinsä laajentamiseksi.

Keijo Räävi

Mistä tuon tietää vaikka Trump hommaa Suomen NATO:on.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä ajankohtainen kirjoitus blogisti Majurilta.

Tästä otannasta toivoisi kommenttia:
"Toivottavasti Trump ei puhelimessa möläyttele normitapaan Putinille mitään sellaista, että Euroopan käpykaartiin kuuluvat Suomi ja Ukraina joutuvat kärsimään"

Toivossa on hyvä elää, mutta oikea puolustusstrategi ei pohjaa mitään toiveiden varaan:

Miten Suomen pitää toimia sen jälkeen, kun Presidentit Trump ja Putin möläyttävät (yhdessä) jotain sellaista, josta Suomi joutuu kärsimään? Sotilasliitto Kiinan kanssa?

Mitä tarkoittaa ilmaisu "Normitapaan"?

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Taitaa Majurilla olla tärinä päällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ja Hemmo pelkää minus täristen niin paljon, ettei uskalla päästää minua edes kommentoimaan blogeihinsa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

On kai siinä se lohtu, ettei kaikkia kirjoituksia maksaisi vaivaa edes kommentoida.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Meillä on hemmo molemmilla tärinä päällä, tosin eri syistä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Myönnän, että käteni tärisee jonkin verran, ei omasta puolestani, ikämies kun jo olen, pienten pojanpoikien puolesta kyllä. Suomalaiset osasivat kyllä lukea entistä NL:a vaikka se oli pahempi kuin suomalaiset uskoivatkaan, pres. Koivistoa lainatakseni. Nyky Venäjä on arvaamaton, ei sen kansa vaan sen johto ja siksi olisi varsin naivi ja sinisilmäinen ola sen suhteeseen. Suomen valtti on hyvin hoidettu ulkopolitiikka, suhteet EU:n aseiden kalistelulla emme voita mitään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset