pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Mediatiedon vääristyminen, kuka soitti ja kenelle

Media julkisti eilen pienen uutisen, jota täällä Peräpohjolan Takahikiällä on odotettu suuresti. Valitettavasti moni media lähti vääristelemään juttua ja kannattaakin huomata, miten helppoa väärän tiedon julkaiseminen on. Kun uutinen on ollut vähän aikaa esillä, sitä pidetään jo sellaisenaan faktana. Soittiko siis Trump Niinistölle vai miten asiat todella menivätkään?

Niinistön puolelta vain ilmoitettiin, että puhelinkeskustelu Trumpin kanssa on käyty. Trumpin puolelta asiaa ei ole kommentoitu. Suomessa useat mediat lähtivät hehkuttamaan Trumpin soittoa Suomeen, mikä osoittaa kyvyttömyyttä käsitellä uutisten faktapohjaa. Niinistön puoleltakaan ei ilmeisen kiusallista asiaa ole haluttu kommentoida medialle sen pyynnöistä huolimatta.

Suurista turvallisuuspoliittisista paineista huolimatta kannattaa kertoa faktat sellaisina kuin ne ovat: Puhelu on käyty Niinistön mukaan. Sisältö oli tietynlainen, Niinistön mukaan. Loppu oli median keksimää.

Kuka siis soitti ja kenelle?

Sinänsä on hyvä, että puhelu on käyty mutta ei kannata vääristellä faktoja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Kuka siis soitti ja kenelle?"

Hyvä kysymys. Haluaisin tietää vastauksen.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Ihme että edes vastasi, oli nyt sitten kuinpäin tahansa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Trump nyt vastaa kenelle tahansa. Kaikki keskustelukumppanit ovat poikkeuksellisen hienoja poikkeuksellisen älykkään kansan edustajia. Jopa nekin, joilla ei edes kansaa ole, kuten Taiwanin presidentti.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

En vedä suoria johtopäätöksiä siitä, että soittiko Trump Niinistölle vai tapahtuiko se päinvastoin.

Sen sijaan huomattavasti parempi indikaattori Suomen asemasta länsimaissa oli YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvien jäsenten vaalit vuonna 2012, jolloin kahdesta länsimaiden vaihtuvasta paikasta YK:n turvallisuusneuvostossa kilpailivat Suomi, Australia ja Luxemburg.

On oletettavaa, että Yhdysvallat, Britannia, Kanada ja Uusi-Seelanti eivät pelkästään äänestäneet Australiaa, vaan ne myös aktiivisesti lobbasivat sitä eteenpäin. Ranska, Saksa, Belgia ja Alankomaat luultavasti aktiivisesti lobbasivat Luxemburgia turvallisuusneuvostoon.

Toisin sanoen suurin osa länsimaista piti turvallisuusneuvosto vaihtuvien jäsenten vaaleissa Australiaa ja Luxemburgia parempina vaihtoehtoina kuin puolueetonta Suomea. Australia ja Luxemburg ovat niiden liittolaisia kun taas Suomi on puolueeton ja ystävällismielinen maa. On loogista preferoida liittolaisia ystävällismielisten maiden sijaan.

Suomen paikan YK:n turvallisuusneuvostossa piti olla Halosen ja Tuomiojan ulkopolitiikan suuri riemuvoitto. Sen sijaan he eivät ottaneet huomioon sitä, että kulissien takana jokainen maa haluaa omalta kannaltaan parhaat jäsenet YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuviksi jäseniksi. Siinä tilanteessa on oletettavaa, että liittolaisille annetaan sivustatukea. Suomi sai luultavasti hyvin vähän sivustatukea, koska meillä ei ole liittolaisia.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Trump esitti lehtien mukaan puhelimessa tapaamiskutsut Ruotsin, Norjan ja Tanskan pääministereille. Hesarin mukaan Trump ei esittänyt tapaamiskutsua presidentti Niinistölle, ainakaan presidentin kanslia "ei kommentoi asiaa" Hesarille.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tuosta voinee päätellä, ettei Trump soittanut Niinistölle, vaan asia oli päinvastoin. Jos keskustelu olisi käyty Trumpin aloitteesta, se olisi varmasti mainittu myös presidentin kanslian tiedotteessa, kuten yleensä tapana on. Kyseessähän on erittäin oleellinen tieto.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joku sitä oli täälläkin kauhean huolissaan kun ei Trumpin kanssa ole keskustelut, vaikka naapuritkin ovat.

Osoittaa vaan taas sen, että täälä blogeissa ei tiedetä yhtään mitään siitä, miten asiat oikeasti menevät.

Kauheaa taivastelua ja mukatietämystä on paljon.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Täytyipä ihan palata Ilta-Sanomien uutiseen asiasta.

"... Sauli Niinistö on keskustellut puhelimitse..."

"...Sauli Niinistö keskusteli Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin kanssa puhelimessa..."

"Trump ja Niinistö puhuivat myös..."

Ja sitten, jutun loppupuolella: "Soitto oli odotettu."

Aivan suoraan ei väitetty, että puhelu olisi tullut Trumpilta, mutta sellainen ajatus lukijalle syntyy. Joka tapauksessa minusta oli hauskaa saada terveiset mieheltä, joka runsaan kuukauden kuluttua aloittaa työt Yhdysvaltain presidenttinä. Suunnilleen samalta tuntui silloin, kun Barack Obama tekaisi blogitekstin Uuteen Suomeen.

EPÄTARKKUUSVAROITUS! Obama ei blogannut US Puheenvuoroon, vaan Usari julkaisi hänen kirjoituksensa yhtenä viestimenä muiden joukossa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Osa maailmasta naureskeli, osa kauhisteli, kun Pakistanin hallitus julkisti vastaavan Trump-puhelun:

https://www.theguardian.com/world/2016/dec/01/terr...

En ole vielä huomannut, että kansainvälinen media olisi kommentoinut Niinistön puhelua. Onneksi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Niinistön puhelun sisällöstä ei ole kerrottu juuri yksityiskohtia, joten sitä on vaikea kommentoida.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Sinänsä on hyvä, että puhelu on käyty mutta ei kannata vääristellä faktoja."

Jos faktat ovat blogistin tiedossa, niin eikö ne kannattaisi lyödä pöytään epämääräisten väitteiden sijaan?

Nyt blogisti antaa kuvan että Niinistö olisikin soittanut Trumpille, muttei esitä muuta kuin epämääräisiä väitteitä asian tueksi. Minuakin kansalaisena kiinnostaa erittäin paljon missä tilassa maamme suhteet ovat itään ja länteen ja tästä mainitusta soitosta tulisikin antaa kansalaisille oikeat tiedot välittömästi. Jos Niinistö soittikin Trumpille ja meille kansalaisille annetaan toisenlainen käsitys, pidän sitä erittäin huolestuttavana.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Et ihan taida ymmärtää lukemaasi? Faktat kerrottiin enkä ottanut kantaa sen enempää siihen kumpi soitti ja kummalle. Hyvä että puhelu käytiin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Faktat? Faktaa voi olla vain se että toinen soitti toiselle, mutta kumpi soitti kummalle, sitä et kerro ja täten faktat jäävät kertomatta?

Eli kumpi soitti kummalle? Vai oliko tarkoitus levittää vain epämääräisiä väitteitä?

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Suomen valtionpäämies oli yrittänyt soittaa amerikkalaiskollegalleen, mutta viimemainittu ei ehtinyt vastaamaan? Trump oli sitten vessasta tultuaan katsonut puhelimen ruutua, että "Mr. Neenistoe has called" ja päätti soittaa takaisin. Tai sitten tämä kaikki tapahtui toisin päin?

Ei se näinä pikaviestinnän aikoina ole niin nuukaa, kumman laskuun puhelu meni, kun tärkeintä kuitenkin on yhteydenpito.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos nyt ihan totta puhutaan, asialla on erittäin suuri merkitys turvallisuuspoliittisesti, vaikka teeskentelemme toisin. Minäkin teeskentelen, että asialla ei ole väliä.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Trumpin soitosta Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan uutisoitiin suurin otsikoin. Suomeen soitosta ei niitä oikein tunnu syntyvän. Onkohan Trump soittanut Viron presidentille. En ole ainakaan huomannut uutista.

Ettei tässä nyt ole käymässä niin, että Helsinkikin katsotaan kuuluvan Pietarin esikaupunkialueeseen. Ei soitella, kun ne on toiset, jotka soittelevat.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Eiköhän se ollut Trump joka kilautti kaverille.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/201612092200038382...

Eikö me nyt sitten kuulutakaan Venäjän etupiiriin, ja eikö se Nato-ovi mennytkään kiinni, tän blogistin blogit on yhtä todellisuuteen pohjautuvia kuin Aku Ankka. :)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Koska presidentin kanslian tiedotteessa ei kerrota, kuka soitti kenelle, asia lienee niin, että Niinistö soitti Trumpille.

Iltapäivälehden lööpin todistusarvo on nolla, kun jutussakaan ei todeta kumman aloitteesta kontakti syntyi. Osoittaa toimittajan surkeaa ammattitaitoa, ettei näin oleellisen tärkeää asiaa ymmärretä kysyä tai selvittää.

Jos Niinistö soitti Trumpille, sitä ei voi mitenkään moittia, mutta olisi silti ollut kiinnostavaa nähdä, soittaako Trump Suomeen lainkaan omasta aloitteestaan, ja jos soittaa, niin missä vaiheessa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #26

Aamun Hesarissa oli vastaava juttu, jossa toimittaja oletti Trumpin soittaneen. Niinistö ei ole missään vaiheessa kertonut Trumpin soittaneet hänelle vaan että puhelinkeskustelu on käyty torstaina.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #30

Jos tuon linkkaamani uutisjutun lukee, sieltä löytyy seuraavaa: "Yhdysvaltojen tuleva presidentti Donald Trump ehdotti tapaamista tasavallan presidentin Sauli Niinistön kanssa kun hän soitti Helsinkiin torstaina."

Siis kun hän (Trump) soitti.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Juuri näin. Ritala ei tajua sitä, että IL:n juttu ei pohjautuu tietoon vaan olettamukseen. Jos juttu on iltapäivälehdessä, Ritalan teesien mukaan se on totta. Silti kehtaa tulkaa tänne inisemään Aku Ankasta, joka on hyvä lehti ja opettanut lukuisia lapsia lukemaan, kuten myös.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #29

Erittäin tärkeää kuka soitti, se varmaankin nyt sitten kaataa/pelastaa Suomen.

Suosittelen blogistin jatkamaan sitä Natohehkutusta vaan, siitä sentään saa jotain tolkkua.

Aku Ankasta oppi, voisi sanoa, että kyllä sen huomaa. :)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

On tulkittu väärin Suomen merkitystä Yhdysvalloille vertaamalla arvostusta suoraan Trumpin soittolistan järjestykseen.

Se että Suomi on jätetty hännille kertoo ainoastaan sen, että Suomen kohtelu poikkeaa muista, joten kääntäen Suomella on jokin erityinen merkitys nähtynä muihin Pohjoismaihin. Ja Suomen merkityksellisyydelle löytyy perusteitakin. Tässä maailmantilanteessa Suomi on vaa`ankieli-asemassa.

Toisaalta kuten Iltalehdessä kirjoitetaan: "Niinistö kertoi, että Trump oli selvästi tietoinen siitä, että hänellä on ollut "ehkä vähän poikkeuksellinenkin yhteys presidentti Vladimir Putiniin".

Toimin itse niin yrityksessäni, että vähemmän tärkeät asiat hoidan ensin alta pois, mutta mietin huolellisemmin strategian tärkeille yhteydenotoille. Näin varmaan kaikki päättävässä asemassa toimivat.

Trump on varmasti miettinyt asioita. Muut Pohjoismaat ovat toisarvoisia Suomen rinnalla ja myös Trumpin täytyy olla tästä perillä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kursivoidussa kappaleessa mainittu presidenttikolmikko saunoo Mäntyniemessä ennen tämän vuosikymmenen loppua.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ehkä mieluummin Putinin datshalla juhliakseen tämän eläkepäiviä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tuomo Kokko, yhtäkkiseltään ajatuksesi tuntuu liian suurelta tähän maailmaan, mutta Suomen erityisasemasta johtuen tuo voisi vaikka toteutuakin joissain olosuhteissa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #19

Edellinen vanhus USA:n presidenttinä oli Ronald Reagan, ja hän piipahteli Helsingissä aikaeroa tasaamassa matkoillaan Neuvostoliittoon. Trump on ensinnäkin jo 70-vuotias, ja toiseksi ymmärtää suurvaltasuhteet kylmän sodan ja liennytyksen vuorotteluna. Pienet liittoutumattomat maat tulevat olemaan käyttökelpoisia tapaamispaikkoja (toistan tapaamis-, ei tappamis-).

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Tuskin saunovat. Tai jos saunovat, niin Sauli ei ainakaan ole mukana. Sale olisi kyllä muutenkin tappavan tylsää saunaseuraa. Huumorintajuton rautakanki, joka ei varmasti pysyisi mukana vähänkään vauhdikkaampien kavereiden illanvietossa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #20

Tullaanko uutisfilmissä näkemään, millaisessa kuosissa on Trumpin hiuskuontalo kunnon hikilöylyjen jälkeen?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #20

Tuskin kenelläkään tästä kolmikosta olisi ensimmäisenä mielessään zin zin tai blingbling.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Trump tuskin on saunamiehiä mutta Putler voi vaikka saunomaan tullakin samalla kun tuo Saulille palkkiokissan mukanaan hyvästä asioiden hoidosta Suomessa.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen Vastaus kommenttiin #31

Niinistö-Putin-Trump -kombinaatiolla tullaan tuskin koskaan pitämään merkittäviä palavereja. Niinistö ei kuulu samaan liigaan, ja on tyyppinäkin sellainen (rautakanki), että hänelle hyvien henkilösuhteiden luominen on hänelle luultavasti hyvin vaikeaa. Jos Trump ja Putin ovat vähänkään samalla aaltopituudella, he löytänevät toisensa huomattavasti vaivattomammin.

Käyttäjän JuhaMerentie kuva
Juha Merentie

Kammottavan kyynistä puhetta väittää että Taiwanin kansaa ei ole.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Hyvin hoidettu maakuntahan Taiwan on, mutta ei Itä-Saksalla ja Biafrallakaan omaa kansaa ollut, eikä ole Donbassillakaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Soita minulle Helena......ja Helena soittaa (Aino Räsäsen tuotantoa)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset