pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Etupiirit Pohjolassa jaettu, Suomi jäi Venäjälle

USA:n tulevan presidentin Donald Trumpin tulevia turvallisuuspoliittisia ratkaisuja on odotettu Euroopassa enemmän tai vähemmän kauhun vallassa. Nyt näyttää siltä, että Trump on Pohjolan osalta kumppaninsa valinnut. Onneksi olkoon Suomi, kävi niin kuin pelättiin, Trump jätti meidät Venäjän etupiiriin ja armoille.

Menee tuskin väärin,  jos sanoo,  että varsinkin täällä Pohjolassa kaikki maat odottivat Clintonin voittavan presidentinvaalit. Vain Suomessa oltiin niin hölmöjä, että pääministerin taholta tätä toivottiin julkisesti. Kun maailma heräsi Trumpin valinnan jälkeisenä aamuna, heräsi kysymys, mitä vahinkoa pääministeri oli medialausunnollaan mahdollisesti tehnyt Suomelle. Onneksi apuun tuli presidentti Niinistö, joka totesi,  että Trumpin valinnalla ei ole mitään vaikutusta Natoon tai Suomen Nato-jäsenyyteen. Hölmömpää lausuntoa tuskin löytyy tässä maailmanpoliittisessa tilanteessa, varsinkaan kun Niinistön lausuma on pelkkää pötyä. Niinistö myös esitti tulevalle presidentille sarkastisesti toiveen, että hän jatkaa samalla linjalla, että peruu jatkossakin vaalipuheitaan. Melko törkeää aliarviointia, kun globaalin maailmanvallan omalaatuinen johtaja voi päätöksellään dumpata Suomen Venäjälle yhdessä yössä ilman mitään tunnontuskia. Onko Suomi selvinnyt valtiojohdon totaalihölmöilyksi katsottavasta toiminnasta kolhuitta?

Trump on näyttänyt Suomelle kaapin paikan ja kaappi sijaitsee Venäjällä. Muut Pohjoismaat ovat tähän mennessä kauhun vallassa odotelleet, vieläkö ne mahtuvat Trumpin suojan piiriin. Tanska ja Norja ovat Naton jäseniä, mutta nekin ovat kuin ns. kusi sukassa odotelleet Trumpin yhteydenottoa valinnan jälkeen. Obaman hallinto ehti hiljattain ottaa pariinkin otteeseen rajusti kantaa Ruotsin turvallisuustilanteeseen ja jenkit varoittivat Venäjää koskemasta Ruotsiin. Tanska olikin yllättäen ensimmäinen pohjoismaa, johon Trump valinnan selvittyä soitti. Ruotsin mediassa ehdittiin jo hetki miettiä, oliko Trump hylännyt Ruotsin, kunnes Trump soitti Ruotsin pääministerille, yhtenä aiheena oli turvallisuus. Todennäköisesti Trump ilmoitti Ruotsille, että turvatakuut ovat voimassa myös hänen kaudellaan. Äskettäin Trump ilmoitti myös Norjalle, että norjalaiset kuuluvat jenkkien suojan piiriin. Jäikö joku maa puuttumaan Trumpin soittolistalta?

Hyvin huomattu, Suomelle ei soitettu. Mistä se kertoo, sitä voi jokainen ulkoturvallisuusasioita seuraava vain arvailla. Hyvä veikkaus on, että Suomea on melko raa'alla tavalla näpäytetty. Voi vain kuvitella, mitä valtiojohdossa tällä hetkellä mietitään tilanteesta. Vai vallitseeko siellä kiusallinen hiljaisuus? Todennäköisesti valtiojohdossa porukka rauhoittelee toinen toistaan ja sieltä täältä kuuluu hermostunutta höpötystä siitä, että mikään ei ole muuttunut. Ei olekaan, vielä. Mutta jossain vaiheessa, yhtä vääjäämättömästi kuin aurinko nousee idästä, Putin kysyy Trumpilta, mitä tämä ajattelee Suomesta. Mitäpä luulette, että Trump vastaa?  

Putin on äskettäin laittanut historioitsijansa töihin, jossa uudelleenarvioidaan Venäjä ja siihen kuuluneet alueet suhteessa vallankumoukseen 1917. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 100 vuotta Venäjää kuohuttaneesta vallankumouksesta ja uudelleenarvio lienee silloin valmis. Mitä jos Venäjällä Putinin historioitsijat arvioivat, että Suomi irtautui Venäjästä 1917 laittomasti, vähän kuten Krim annettiin laittomasti Ukrainalle? Miten se ulkopoliittinen instituutti äskettäin arvioikaan Venäjän mahdollisia pyrkimyksiä horjuttaa Suomen itsenäisyyttä ensi vuonna?  

Onneksi olkoon Suomi, ehdimme täyttää 99 vuotta.                    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Enpä usko, että Yhdysvaltain tulevassakaan hallinnossa kukaan, edes Führerin suosikkikenraaleista, ottaa Johtajan puhelinkäyttäytymistä kovin vakavasti:

https://www.theguardian.com/us-news/2016/dec/03/tr...?

Suomalaisten tulisi pitää kynsin hampain kiinni EU:n yhteisen puolustuksen kehittämisestä. Kyllä se Saabkin osaa koneita tehdä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Itse asiassa en aivan ymmärrä tuon puhelun "skandaalimaisuutta". Kaikki USA:n presidentit ovat vakuuttaneet tukevansa Taiwanin puolustusta ja separatismia mannerkiinasta. Ja kuten Trump mainitsi, USA todellakin myy sinne aseita miljardeilla.

Jos USA:n ja Kiinan välit viilenevät, se aiheuttaa hiukan ongelmia Venäjänkin suhteissa, koska Venäjä pyrkii mahdollisimman syvään yhteistyöhön poliittisella areenalla Kiinan kanssa tällä hetkellä. Kuinka se voisi silloin varauksetta kaveerata vielä tärkeämmän ystävänsä vihollisen kanssa?

Shakkipeli tulee olemaan mielenkiintoista ja jännittävää.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tuli fuhreristä muuten mieleeni. Varsinkin eilisen hyvän elokuvan jälkeen.

Tsekkasiko kukaan mitä Putin puhui äsken kansakunnan tilasta? Vaikka sävy oli jo konkurssikypsän maan johtajalla säyseämpi, sieltä erottuivat vanhat tutut: Olemme huonossa jamassa, meihin on yritetty vaikuttaa ulkopuolelta, me kestämme, me laitamme tiet ja infran kuntoon, ein Volk, ein Reich (yksi kansa, yksi Venäjä). Jäi enää Putinilta sanomatta, että yksi johtaja, mutta ehkä hän piti sitä itsestään selvänä.

Asevoimiin on jo satsattu täysillä vuosikausia, aluelaajennukset johtajalla jo osin tehty ja loistava, rauhan Eurooppaan tuova sopimus Minskissä solmittu. Mikä tästä yhtälöstä enää puuttuu?

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Pasi - pakko oli suositella vaikken ihan noin peliä näekään vielä pelattuna Trumpin osalta - hyviä pahoja skenaarioita ja mitä muuta me voisimmekaan ajopuu Suomena tehdä kuin sellaisia (valtiojohdon aiheuttamana) typeryykksissämme mietiskellä...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Hallitus on hännystellyt Amerikkaa ja Natoa ihan tarpeeksi eikä se ole tuottanut tulosta. Nyt kannattaisi luopua hyödyllisen idiootin roolista ja keskittyä omiin puolustusvoimiin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niitä ei ole ilmeisestikään hännystelty tarpeeksi eikä asioissa edetty konkreettisesti nopealla aikataululla. Noin puoli vuotta sitten Niinistö sanoi puheessaan, että NATO voi olla meille vakuutus, mutta vakuutuskin voidaan ottaa vasta siinä vaiheessa, kun tilanne alkaa sitä edellyttää. Mitenkähän asia nyt nähdään presidentin taholla.

Ongelmana on nimenomaan Trumpin valinta, minkä useasti jo ennen vaaleja toin julki. Clinton ei olisi muuttanut Euroopan kuvioita pätkääkään Venäjän eduksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kiinan ja Venäjän välillä on yksi vielä avoin kysymys Mandsuurian palauttaminen Kiinalle.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olemme Pasi Majurin kanssa pääsemässä samoille linjoille Suomen kohtalosta. Nato ei auta, ei EU, eikä Yhdysvallat. Seuraava ennustus yli kahden vuoden takaa on tullut nyt askeleen verran lähemmäs:

"Mikään maailmassa ja ihmisluonnossa ei ole muuttunut. Minä voin luvata sen teille. Ei enää valheita siitä, että 2000-luvulla asiat ratkaistaan puhumalla, koska ihmiset ovat kadottaneet pahan luontonsa. Se on totta vain satumaailmassa. Todellisuudessa veri värjää pian vainioita ja raunioita reunustaa ruumiit. Diplomatian ja korulauseiden aika alkaa olla ohi, sillä olemme siirtyneet jo sotapropagandan aikaan. Tämän suuren yhteenoton eskaloituessa Suomesta tulee vain pieni pelinappula. Venäjälle Suomi on Äiti-Venäjän helmoista karanneen lapsen lisäksi strategisesti tärkeä väylä asemiin Skandinaviaan ja Atlantille, joten Venäjällä on Suomen miehitykseenkin varmasti nuotit mietitty valmiiksi. Kultainen ei ole kolikon toinen puolikaan, sillä lännelle Suomi on vain shakkilaudan uhrattava sotilas oman voiton varmistamiseen. Ei Saksa ollut ainoa, joka löi kättä NL:n kanssa Suomen kohtalosta. Minä tunnen pelin hengen.

Idän liittoutuman ottaessa aloitteen käsiinsä, sopimukset, päämäärät ja arvopohjat joihin me suomalaiset olemme menneinä vuosina sitoutuneet, tulevat osoittautumaan ontoiksi kulisseiksi. Tyhjiksi kuten isäntiemme lupaukset. Harhojen vallassa olemme lyöneet linnamme hajalle ja köyttäneet kätemme USA:n, NATO:n ja EU:n kohtaloon ja uhranneet oman itsenäisyytemme ja puolueettomuutemme pelastaaksemme lännen kuninkaan. Vastavuoroisesti USA, NATO tai EU eivät tule auttamaan meitä mikäli heidän provosoimansa idän karhu rynnii Suomen yli. Päinvastoin. He näkevät Suomen vain ylikulkusiltana ja ovat hyökkäystä torjuessaan valmiit polttamaan Suomen takanaan. Olisimme olleet paremmin varustautuneita tulevaisuuteen ilman luottamusta, joka perustuu katteettomiin lupauksiin. Nyt olemme jääneet tyhjän päälle ja seuraamme sivusta lamaantuneina ja voimattomina miten me maksamme kansallisomaisuudestamme EU:n pankkien luottotappiot, me maksamme Venäjän vastaiset pakotteet ja me olemme ne, jotka uhrataan etulinjoissa lännen puolesta. Tappiot tulevat kohti yksi toisensa jälkeen kuin hiomakivi, joka lyö rikki munankuoren."

http://timokohvakka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/16658...

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Auttamiskysymyksessä meillä on pieni ero: Nato ei auta Suomea, koska emme ole jäsen. Muuten samoilla linjoilla.

EU ei auta, koska se on munaton eikä sillä ole tahtoa. EU koostuu nimensä mukaisesti EUnukeista.

USA ei auta, jos Trump todella on jättänyt Suomen Venäjälle niin kuin näyttää. Trump kerää hallintoonsa suuren joukon joojoo-miehiä, jotka kumartavat suurta johtajaansa takaraivossaan pieni pelko, että jostain kajahtaa "you are fired". Eikä kyse ole vihollisen tulituksesta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Oikeastaan olemme hyvinkin samaa mieltä. Kerron siihen syyn.

Kun olen puhunut täällä, en ole puhunut omista tunteistani ja toiveistani miten Suomen tulisi toimia ja menetellä. En ole tehnyt täällä politiikkaa lupaamalla hyvää.

Olen puhunut siitä näkökulmasta, miten asiat tulevat todellisuudessa tapahtumaan. Mitkä riskit tulevat realisoitumaan. Siitä mikä tilanne Suomella on joku päivä edessään. Olen puhunut välittämättä siitä, miten epämiellyttävä tämä totuus on.

Olen halunnut herätellä suomalaisia valmistautumaan tulevaan. Se tulee olemaan jotain muuta, mitä politiikot lupaavat.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Erinomainen kirjoitus. Kun useat maamme poliitikot ennen Yhdysvaltojen presidentinvaaleja menivät Clintonin taakse, sanoivat monet ulkopolitiikan asiantuntijat, etteivät suomalaiset poliitikot tätä ennen ole puuttuneet suurvaltojen sisäpolitiikkaan.

Päättäjiemme tulisi muistaa että olemme kuin pieru saharassa maailmanmittapuussa, noin 5-miljoonan kansa, 7-miljardin maapallolla. Joten vaikka kuinka päättäjämme kuvittelisivat olevansa niissä pöydissä joissa asioista päätetään, niin kannattaa silti aina muistaa kuinka suurta osaa maailmasta me oikeasti edustetaan.

Suurvaltojen sisäpolitiikkaan puuttuminen on erittäin paha virhe, se voi tulla erittäin kalliiksi suomalaisille ja heidän itsenäisyydelleen, kuten blogistikin toteaa. Ehdottaisin koko valtionjohdon vaihtamista välittömästi ja suhteiden palauttamista niin itään kuin länteen.

Kekkonen sanoi aikanaan, ettei pieni suomi voi olla maailmalla tuomarin asemassa, vaan ennemminkin lääkärin asemassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kekkonen selitti parhaan kykynsä mukaan lausumallaan Suomessa vallitsevana linjana ollutta suomettumista. Kekkosen aikakauden perilliset ovat täällä edelleen johdossa. Siksi mikään ei muutu ja se on ulkoturvallisuusasioissa pelottavaa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Siinähän sitä tuli, itsekriittistä pessimismiä tyyliin "me on mokattu ja tää oli tässä". Minulla on selvästikin ikivanhana reservin kersanttina vahvempi maanpuolustustahto kuin huomattavasti nuoremmalla upseerismiehellä. Jos tämä kuvaa sukupolvien asetelmaa yleisesti, haistan ongelman.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Olet haistanut oikein. Tässä on raaka totuus ja liittyy kommenttiini ylempänä:

"Kumarreltuamme paljoja ja halpoja arvoja menetimme ne arvot, jotka olivat meille pyhiä ja hyviä, eikä jalkojemme alle jäänyt enää lujaa maata. Näin arvottomia emme ole koskaan ennen olleet. Meillä ei ole todellisia johtajia, ei urhoja. Vain liian ruusuisia kuvia omista kyvyistä luottaen vanhoihin voittoihin. Jos kukaan ei uskalla asettua ratikassa känniläisen pahoinpitelemän lapsen puolelle, kuinka heistä on puolustamaan maataan? Tunteet ja mukavuudenhalu ovat voittaneet kurinalaisen ajattelun ja oikeudentajun aikoja sitten. Harvalla on henkistä kivunsietokykyä ampua edes koiraansa. Olemme aika pihalla elämän todellisuudesta ja sodan asettamista vaatimuksista. Talvisodan yhteinen henki ei tule kutsunapista paikalle ja pelasta, eikä tällä erää niiden jäljellä olevien urhojen itsensä uhraaminen etulinjoissa riitä tuomaan sotilaallista voittoa. Sota Suomen rajoista voi kyllä olla monille henkilökohtainen voitto ja sankaritarina sekä jaloa ja urhoollistakin se kyllä voi olla, mutta kansakunnan itsenäisyyden tasolla se tulee olemaan uhri jonkun puolesta, jota ei enää ole. Kaikella kunnioituksella."

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hienoa että maanpuolustustahtoa löytyy. Itsellä sitä löytyy enää kotitarpeiksi.

En samaista itseäni tuohon me olemme mokanneet -juttuun. Olen ollut johdonmukaisesti täysin eri linjoilla valtiojohdon kanssa, ja valtiojohto on se, joka on törttöillyt viime vuosina rajusti. Tavallinen sukankuluttaja harvoin saa valtiota häviämään maailmankartalta mutta valtiojohdolta sekin onnistuu. Suomessa se on ollut lähellä 1939 ja nyt eletään todella mielenkiintoisia aikoja.

Jos asiat menevät jatkossa pieleen, olen toivottavasti ensimmäisiä, jotka nostavat syytteet niitä virkamiehiä ja luottamushenkilöitä vastaan, jotka antoivat Suomen Venäjälle asiantuntijavaroituksista huolimatta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... löytyy enää kotitarpeiksi."

- Mutta sehän riittää! Kun kotitarvepuolustaja kerrotaan luvulla 500 000, ja joka ukolle riittää kivääri patruunoineen, on kysymyksessä strateginen voimavara, aivan toista kuin jossain Luganskin takamailla.

"... olen toivottavasti ensimmäisiä, jotka nostavat syytteet niitä virkamiehiä ja luottamushenkilöitä vastaan..."

- Tuo kuulostaa lähinnä sotasyyllisyysoikeudenkäynniltä, jota voisi ajatella istuttavan Moskovan käräjäoikeudessa. Ruotsilta perityt tuomioistuimet on ajettu alas, jos painajaisunesi muilta osin on toteutunut.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #16

Ei kivääri riitä kehittyneitä aseita vastaan, vaikka ukkoja olisi miljoona. Tsetseniassa eräskin Suomen naapurivaltio jyräsi voimallaan alleen kaiken ja tuhosi kivi kiveltä merkittävät kaupungit ja kylät. Sivussa tuli tapettua kymmeniä tuhansia ihmisiä. Syyriassa on meno samanlaista. Satoja tuhansia kuolleita ja vammautuneita kiväärimiehiä. Kaupungit ovat raunioina. Silloin kun lähdetään tuhoamaan järjestelmällisesti kaikki, muiden valtioiden itkuista välittämättä, lopputulos on selviö.

Ei kannata yliarvioida Suomen puolustuskykyä. Kun parin viikon jälkeen kaikki Suomen puolustukselle merkittävät kohteet on tuhottu, homman pitäisi vasta alkaa. Kun ruoasta, ammuksista, välineistä ja miehistä joku puuttuu, meno tyssää kovimmallakin kundilla.

Oma puolustustahto ulottuu siihen, että saan lähisuvun ulos maasta. Sen jälkeen katson, löytyykö puolustustahtoa muuhun. Sankarivainajaksi on turha pyrkiä, jos meille annetaan ritsat panssareita ja taistelukoptereita varten.

Oikeudenkäynti kuulostaa maanpetosoikeudenkäynniltä, joka toivottavasti saadaan järjestettyä lännessä.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Olen aivan samaa mieltä. Suomen viime vuosikymmeninä harjoittama politiikka on ollut monellakin alueella niin vastuutonta ja typerää, että oma maanpuolustustahto alkaa olla hyvin vähissä. Se, että maanpuolustustahto on yleisesti ottaen edelleen korkealla, kertonee vain siitä, että kansa on vielä hölmömpää kuin päättäjänsä.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #19

Siis jos vallanpitäjät ovat hölmöjä ja kansalaiset heidän kanssaan eri mieltä, niin viimemainitut ne vasta hölmöjä ovatkin. Vai?

Vaikuttaa siltä, että (suomenajo)koira on jahdannut häntäänsä niin vinhasti, että sai sen lopulta kiinni. Mistäs seuraavaksi "keskustellaan"?

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jos James Mattis valitaan(kuten on ennakoitu)puolustusministeriksi,niin hän tuntee suomen aseman ja monia suomalaisia puolustusvoimistamme,-eli yksi suomentuntija ainakin siellä on !

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Molotov-Ribbentrop-sopimus on peräisin vuodelta 1939. Sen salaisen lisäpöytäkirjan olemassaolon tunnusti Neuvostoliitto vasta vuonna 1989. Sopimuksessa Suomen todettiin kuuluvan Neuvostoliiton etupiiriin ja sen antamin valtuuksin imperialistinen kommunistivaltio Neuvostoliitto aloitti Talvisodan.

Noin 50 vuoden kuluttua jälkeläisemme saanevat tutustua asiakirjoihin, jolla Suomen itsenäisyys 2010-luvulla asetettiin jälleen kerran vaakalaudalle. Osan niistä voi olettaa olevan täysin kotimaista alkuperää.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Kovasti kaivataan muiden apua, mutta mitä itse tehdään:

- Kielletään jalkaväkimiinat
- Myydään strategisesti tärkeitä alueita Venäjälle http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016103122546706_u...

Jos ei hoideta edes omia asioita kuntoon, niin...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Sekä Suomen valtiojohto, media ja kansalaiset ovat julkisesti haukkuneet Trumpia niin raskaasti, että jo aikaisemmin täällä kommentoin sen varmasti vaikuttavan Suomen ja USA: n suhteisiin. US: n sisäpolitiikka ei kuulu suomalaisille!

Nyt sitten saamme, mitä olemme tilanneet!

Mutta en kuitenkaan usko maailman valtapolitiikan olevan noin yksioikoista. Jos Trump ei ole soittanutkaan Suomeen (mistä tiedätte muuten, ettei ole?), ei se mielestäni tarkoita, että USA ja Nato ovat jättäneet Suomen Venäjän etupiiriin, pikemminkin päinvastoin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Jos Trump ei ole soittanutkaan Suomeen (mistä tiedätte muuten, ettei ole?), ei se mielestäni tarkoita, että USA ja Nato ovat jättäneet Suomen Venäjän etupiiriin, pikemminkin päinvastoin."

Miten niin "pikemminkin päinvastoin"?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

No Suomellahan on paljon tärkeämpi strateginen asema Naton kannalta kuin Ruotsilla, eikä ole mitään järkeä jättää Suomea Venäjälle ja hyväksyä Ruotsia Natoon, jolloin se joutuisi mahdollisessa sotatilanteessa taistelutantereeksi.

Uskon, että USA: ssa harkitaan asioita hyvinkin tarkkaan ja otetaan selvää Suomen tapauksesta ja sen puolustusvoimista vs. Ruotsi ja Euroopan sotilaallista tilannetta yleensäkin.

Se on kyllä tosi, ettei Suomen poliittinen johto ole viimeisen 10 vuoden aikana osoittanut diplomaattista kykyä tai halua USA: an päin.

Ja sanon vieläkin omana mielipiteenäni, ettei Trump ole tyhmä eikä hullu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

OK, mutta kun annoit ymmärtää, että nimenomaan soittamatta jättäminen olisi indikaatio siitä, että Suomea ei jätetä yksin, niin sitä ihmettelin.

"ettei Trump ole tyhmä eikä hullu."

Miksi hän sitten haluaa tekeytyä sellaiseksi?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #28

Vaikuttaa siltä, että tullakseen valituksi USA:n presidentiksi henkilön täytyy tekeytyä tyhmäksi ja hulluksi ellei ole sattumalta nainen tai mustaihoinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #31

Entäpä Abraham Lincoln, Herbert Hoover tai vaikkapa George Bush Sr.?
Eivät olleet tyhmiä eivätkä hulluja.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #32

Tarkennus saamaani vaikutelmaan : ainakin vuoden 2008 vaaleista lähtien.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #28

" Miksi hän sitten haluaa tekeytyä sellaiseksi?"

Oletin sinun tuntevan amerikkalaista kansanluonnetta tarpeeksi tietääksesi, ettei politiikan ulkopuolelta tulevalla ollut siellä mahdollisuutta voittaa vaaleja Lincolnia vastaan ilman populistista vaaliropagantaa. Ja sen hän teki.

Nyt sitten on aika vetää päälle poliitikon kuteet.

Jo tämä todistaa hänen hyvän hoksansa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #34

Niin, jos Lincoln todellakin olisi ollut kilpakumppani ...

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #35

Sorry, jäi mieleen tuosta sinun kommentistasi tuo Lincoln, piti sanomani Hillary Clinton! :) :) Anteeksi sekoiluni!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #37

Arvasin tuon ja siksi pukkasin ilkeyttäni kommentin, jotta et pääsisi sitä korjaamaan. ;)

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #38

Sainpa tuon korjattua näinkin! :D

Eikä edes kruunu tippunut päästä.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #40

Ei Trump ollut kampanjoidessaan tyhmä eikä hullu - lopputulos puhuu puolestaan, hän tiesi oikein, mikä USA:ssa toimii.

Paras kuulemani luonnehdinta on: Trump käytti mediaa vinkulelunaan.

Joka kerta kun Trump möläytti, media parkaisi - ja ilmaista mainosta tuli roppakaupalla. Sitten hän möläytti taas, media parahti, ja yleisö aplodeerasi. Sitä tehden tuli osavaltioista valitsijamiesten enemmistö, eikä siinä auttanut Hillaryn häikäisevä poliitikon ura, jonka politiikasta vieraantuneet kokivat pelkästään mädännäisyydeksi.

Mahdollisuus historian ensimmäiseen USA:n naispresidenttiin sai mennä (Suomessahan oltiin tästä asiasta käsittämättömän lääpällään vaaleissa 2000 ja 2006).

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #35

Abraham Lincolnin kilpakumppaneita vuoden 1860 USA:n presidentinvaaleissa olivat puolestaan John Bell, Stephen A. Douglas ja John C. Breckinridge, kuten hyvin kaikki muistamme.

Se, olivatko nuo vaalit populismin voitto, onkin jo toinen juttu.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #41

"John Bell, Stephen A. Douglas ja John C. Breckinridge, kuten hyvin kaikki muistamme."

Kyllä kyllä, hyvin on tuo meillä kaikilla muistissa.;)

Kun Nixon otteli Kennedyä vastaan vuoden 1960 valintaan, niin se oli ensimmäinen varsinainen TV-kisa. Nixon oli Kennedyä kokeneempi ja asiapitoisesti vakuuttavampi, mutta hän hävisi arvioiden mukaan siksi, että Kennedy osasi TV-kameroiden edessä esiintyä nuorekkaana charmanttina filmitähtimäisenä hahmona. Nixonilla oli lisäksi voimakas parrankasvu ja vaikka olisi aamulla ajellut leukansa, niin jo iltaesiintymisessä hänen kasvonsa alkoivat mustavalko-TV:ssä näyttää jotenkin mafiosomaisen tummalta, minkä katsottiin myös osittain vaikuttaneen negatiivisesti.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #41

Lincolnin voitto oli epäilemättä hyvä asia, mutta 1870– ja -80–lukuja ajatellen olisi voinut olla terveellistä, että Stephen Douglas ei olisi kaatunut lavantautiin nuorena. No, teoriassahan mustilla on nyt jo useita vuosia ollut äänioikeus siinä missä valkoisillakin :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri näin tyhjiä ovat kansainvälisetkin sopimukset, kun niitä tosipaikan tai vallanvaihdoksen tullen koetellaan.

Ei ole kovin rehellistä uskotella itselleen, että tilanne jotenkin muuttuisi sillä, onko Nato-jäsenyyttä vai ei. Jokaisessa keississä kukin arvioi jo ennalta omat mahkunsa ja on mieluummin ottamatta turpaansa minkään kääpiövaltion puolesta.

Varsinkin kun Suomi-niminen kääpiövaltio on tunaroinut paikkansa jopa YKssa, missä toimi pitkään jopa kunnioitettuna rauhanlähettiläänä.

Nämä menivät nyt muistojen joukkoon, mutta on omasta toiminnastamme kiinni, miten tämän tunaroinnin viimeiset luvut kirjoitetaan. Diplomaattiset taidot viimeiset hallitukset ovat jättäneet käyttämättöminä tuleville polville.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Jos Nato jättäisi reagoimatta esim. Venäjän Viroon kohdistuvaan hyökkäykseen, sen seurauksena olisi Naton (ja ennen muuta Yhdysvaltojen) uskottavuuden täydellinen romahtaminen koko maailmassa. Lisäksi Venäjä erittäin todennäköisesti jatkaisi aluevaltauksiaan.

Luuletko tosiaan, että Natolla/USA:lla olisi varaa tällaiseen? Etenkin huomioiden se, että jossain vaiheessa hullu olisi kuitenkin pysäytettävä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tietääkseni Venäjä ei ole ilmaissut mitään intressejä Baltian suhteen ja Krimin suhteen se ilmoitti toimenpiteistään jo 3 vuotta ennakkoon, kuinka tulee toimimaan tilanteen vaatiessa. Se oli heidän tärkein sotilastukikohtansa, eikä sellaisia jätetä heitteille kun joku tulee tonttia haikailemaan.

Ei 150 miljoonan porukalla mitään ihmeitä tehdä vierailla mailla ja varmaan ne ymmärtävät sen itsekin. Omassakin tontissa on tarpeeksi kaitsemista.

Olisi hyvä, jos mekin opittaisiin pitämään huolta edes omista asioista, kun toisten asioiden hoitamiseen meistä ei ole. Meidän tontiltamme käsin ei voi muuta kuin pyrkiä ylläpitämään vakaata turvallisuustilannetta niin aktiivisesti kuin voimavaroja riittää.

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Sauli Niinistö on kovasti kunnostautunut Putinille soittelemisessa. Toivottavasti hän uskaltaa jossain vaiheessa kilauttaa Trumpillekin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Suomalainen on ollut kautta historian kovan luokan sotilas aina Hakkapeliittojen ajoista lähtien. Tämä tiedetään itänaapurissa.
Talvisotaa ei juuri muistella itänaapurissa, mutta tappiot noin 200 000 miestä kyllä muistetaan. Kirjassaan ”Hruštšev muistelee” Nikita Hruštšev kirjoittaa Talvisotaan liittyen: ”Uskoisin meidän menettäneen kaatuneina noin miljoona miestä” (s. 140).

Kenraaliluutnantti S.P. Platonov kirjoittaa kirjassaan "Taistelu Leningradista" vuonna 1964: "Yli kolme viikkoa kestäneissä hyökkäystaisteluissa kesäkuun 21. p:stä heinäkuun puoliväliin Karjalan kannaksella hyökkäävät joukot eivät kyenneet etenemään Suomen rajalle ja täysin puhdistamaan Karjalan kannasta suomalaisista. Suomen sodanjohto pysäytti neuvostojoukkojen hyökkäyksen Karjalan kannakselta syvälle Suomeen".

Itse asiassa me nautimme sodan eläneen sukupolven perinnöstä. Tätä perintöä on pyritty tärvelemään. Itsenäisyydensuojeluvaisto tuntuu olleen kadoksissa tässä maassa. Tästä on esimerkkinä maamiinaäänestys jalkaväkimiinojen kieltämisen puolesta Eduskunnassa marraskuussa 2011. Se oli sitä Halosen ja Kataisen aikaa. Halonen sai lahjaksi itänaapurista kissan. Ilmiselvää arvostusta. Nyt onneksi valtiojohdon suunnalla ollaan ainakin herätty Prinsessa Ruususen unesta.
Suomi kuuluu kuten Baltiankin maat Euroopan unioniin ja se on hillitsevänä tekijänä itänaapurin toiminnalle. Hyökkäys Euroopan unionin jäsenmaan kimppuun olisi hyökkäys Euroopan unionin kimppuun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On muuten tainnut olla Putinin lahja-aivoriihellä mukava ehtoo, kun vodkapaukkujen lomassa ovat innovoineet mitä Tarjalle vietäisiin jahjaksi. Putiniltakin päässyt hihittävä nauru päätöksen kuultuaan. Kuinka hellyttävää, Tarjalle kissa. Sen jälkeen hän on niin otettu niin otettu.

Ei taitasi Merkelille vastaavaa lahjaa viedä ...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Venäjän vaikutuspiiriin jääminen ei vielä sinänsä liene katastrofi. Suomi on ollut viimeiset 200 vuotta enimmäkseen Venäjän vaikutuspiirissä. Kyse on enemmänkin siitä, kuinka Suomen poliittinen johto osaa toimia siinäkin tilanteessa.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Pertti osui keskelle! Moskova pitää Suomea strategisena reviirinään, ja asian pitävin todiste on pysyttelymme Naton ulkopuolella. Venäjä kokee*) Naton myrkyllisenä limalätäkkönä, jonka pinta on noussut ja rantaviiva sitä mukaa siirtynyt uhkaavasti kohti itää. Mutta Suomen ja Ruotsin tekemä pato on toistaiseksi pitänyt, ja tämä on Kremlin kokema turvatakuu Venäjän luoteisosalle.

*) Demokraattisessa lännessä Nato koetaan vapaiden kansojen keskinäisenä tukiverkostona, mutta kukapa onnistuisi ajamaan käsityksen läpi myös Moskovassa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset