pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Trollien piirileikki, Kreml lyö tahdin

Muutaman viimeisen päivän aikana mitta tuli täyteen Venäjä-trollauksesta, jota Puheenvuorossa jotkut surutta harrastavat. Voisiko näille trolleille tehdä oman pikku erillispalstan, tai sitten kylmästi lempata heidät muualle syöttämään propagandaansa? Nyt täällä valehdellaan aivan surutta ja jopa ylistetään viisasta äiti-Venäjää sotilaallisista siirroista.

Olen jo jonkun aikaa kiinnittänyt huomiota joidenkin henkilöiden kommentointiin palstoilla ja siihen, mitä tekstiä he täällä syöttävät. Osa henkilöistä ei juuri tee blogeja vaan he roikkuvat Venäjää kriittisesti tarkastelevien blogistien palstoilla häiriköimässä. Milloin bloggaajia nimitellään ja solvataan täysin avoimesti, milloin lisäksi syötetään joukkoon samat perustelemattomat väitteet, jotka löytyvät Putinistien topten-listalta, kuin suoraan Kremlistä. Mukaan tungetaan suoranaisia valheita, joista hyvä esimerkki on tuore väite siitä, että hallitus on haudannut Nato-hakemuksen jättämisen. 

Tsekissä tehtiin viime vuonna erittäin hyvä tutkimus Venäjän trollauksesta Tsekissä ja Slovakiassa (PRAGUE SECURITY STUDIES INSTITUTE (PSSI) / JUNE 2015,  The Pro-Russian Disinformation Campaign in the Czech Republik and Slovakia 2015). Se kertoo kaiken olennaisen Venäjän informaatiovaikuttamisesta toisessa valtiossa. Tutkimuksessa saadut tiedot yleisimmistä trollauksessa käytettävistä väitteistä ovat näköjään universaaleja ja sopivat erittäin hyvin myös tänne Suomeen.

Tutkimus päätyi viiteen yleisimmin käytettyyn väitteeseen,  joilla valheellisesti yritetään vaikuttaa kansalaismielipiteeseen. Jokainen voi miettiä kohdallaan, löytyykö näitä väitteitä näiltä palstoilta. Parhaimmat trollaajat pystyvät sisällyttämään teksteihinsä ne kaikki:

1) USA on paha, aggressiivinen ja se pyrkii maailmanvalloitukseen, kaikki USA:n toimet ovat  epäonnistuneita ja se terrorisoi maailmaa, USA on romahtamassa 

2) Nato ja EU ovat pahoja, aggressiivisia ja vastuussa Euroopan nykytilasta, myös siitä,  että Venäjä joutuu vastaamaan Naton ja EU:n aggressioihin, Nato ja EU ovat parhaillaan romahtamassa, Nato ja EU ovat tunkeutuneet itsenäisiin maihin ja vaikuttavat niiden toimiin negatiivisesti

3) Ukrainaan ei ole hyökätty, siellä ei ole venäläisjoukkoja eikä niiden läsnäoloa ole todistettu, Ukrainaa johtavat lännen nukkehallitus ja fasistit, Ukrainassa on menossa sisällissota sen takia että fasistit hyökkäsivät Itä-Ukrainaan

4) poliitikot ja lännen media ovat korruptoituneita, Venäjä-vihamielisiä ja eliitin johtamia, media manipuloi kansalaisia Venäjää vastaan

5) Venäjä ei ole täydellinen mutta se on vähemmän aggressiivinen kuin USA, Venäjä ei hyökkää muihin maihin, se ei ole vaaraksi muille valtioille ja Venäjä joutuu varustautumaan sen takia että Nato ja USA tunkeutuvat Venäjän rajoille, jotta ne voivat hyökätä Venäjälle

6) tulevaisuus on USA-vetoisena surkea, tulee paljon konflikteja mutta onneksi Venäjän ja Kiinan liitto tekee USA:n terrorista lopun  

Käsittääkseni kaikki edellä mainitut väitteet löytyvät Puheenvuoron tiettyjen kirjoittajien tekeleistä. Kyse on Venäjä-trollauksesta pahimmillaan. Kun kyseisiä väitteitä yritetään tunkea keskusteluun, niitä voi perustellusti ja tutkitusti pitää trollauksena, jolla Venäjän hallinnon mielipide yritetään väkisin tunkea kansalaiselle. Hölmöimmät ovat selvästi propagandan jo nielleet, koska väitteet esitetään sellaisenaan, ilman että niitä yritetään perustella millään järkevällä tasolla.   

Pelottavinta asiassa on, että samoja väitteitä löytyy päivänpolitiikasta joidenkin poliitikkojen puheista. Jokaisen on hyvä tunnistaa pääväitteet, jotta voi tehdä omat johtopäätöksensä trollaajasta. Kyse ei siis ole sananvapaudesta vaan siitä, että sananvapauden nimissä tehdään Suomessa Venäjä-propagandaa. Siinä vaiheessa kun täällä aletaan ylistämään suomalaisten toimin "viisasta äiti-Venäjää" sotalaivojen tuomisesta naapuriin, käsittääkseni siihen voisi jo ihan oikeasti puuttua.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Ei trolleja kannata kieltää, ne tekevät homman läpinäkyväksi erilaisine "teillä lännessä" ja "Zionisti kasaarit" -lipsahduksineen. Se yksikin, sittemmin poistunut tai poistettu hoki hokeamistaan miten suomalaiset poliitikot haluavat tuhota Venäjän suurkaupungit.

Ei noita vaan voi ottaa tosissaan mutta mielestäni ne kannattaa jättää näkyville kertomaan asioista, joita naapuri haluaa meidän uskovan.,

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Tuosta listasta unohtui ainakin tämä.

7) NATO-maat ovat USA:n vasalleja, jotka tekevät niin kuin USA käskee. Jos trolleilta vaati täsmennyksiä, niin he ei pysty täsmentämään puheitaan. Tämä herättää kaksi kysymystä? Ensinnäkin sen, että tietävätkö he tarkalleen, mitä sana vasalli tarkoittaa? Toiseksi se, miten he sanovat tämän väitetyn herra ja vasallisuhde käytännössä ilmenevän?

Mitä tahansa voidaan väittää, mutta väitteiden tueksi olisi hyvä tuoda jotain konkreettista. Samalla on syytä muistaa, että väitteiden esittäjällä on todistustaakka. Jos en usko jonkun henkilön väitteitä, niin riittää, että sanon, että hän ei pysty mielestäni todistamaan puheitaan.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Saksassa on pitkään vaadittu USAn ydinaseiden poistamista maasta.

Näin ei kuitenkaan ole tapahtumassa.

Sen sijaan Saksaan on tulossa satsi aivan uusia Yhdysvaltalaisia ydinpommeja.

Viis sakujen omasta tahdosta... Jostainhan sekin kertoo.

Kun tieto uusien pommien tulemisesta tuli julkisuuteen noin vuosi sitten, Venäjä väläytteli Iskanderien siirtoa Kaliningradiin vastaukseksi uusille US pommeille.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Olen Salosen kanssa samoilla jäljillä.
Huolestuttavaa olisi jolleivat nämä näkysi missään.

En käyttäisi em. kirjoittelijoista trolli nimitystä. Olen tuumaillut
että he kirjoittavat aatteensa mukaan, ei niinkään toisia kiusatakseen.

Niinkuin Janne mainitsi, teksteistä löytyy yleensä fraaseja ym. joista käy selväksi että tää juttu kyllä ei ole perus Maukan tekstiä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos nyt oikein tulkitsin tutkimusta, niin suositusosiossa nimenomaan painotettiin puuttumista. Eihän itsenäisesti ajattelevien tarvitsekaan tehdä muuta kuin naureskella noille jutuille, mutta kun laitetaan muutama miljoona juttujen kohteeksi, homman luonne muuttuu.

Vähintään mitä trolleille voi tehdä, on paljastaa heidät ja yrittää selvittää, miksi he levittävät Venäjä-propagandaa täällä Suomessa. Suositusten mukaan kannattaa tuoda yleisimmät valheväitteet esiin, jotta ne tunnistetaan yleisesti. Joillekin pitää myös antaa pientä ohjausta, jotta he jatkossa tunnistavat trollin ja trollausyrityksen.

On tietysti aivan sama, jos täällä joku trollaa Venäjä-propagandaa omien Venäjä-mieltymystensä tai -perversioidensa takia, mutta poliitikkotasolla mädät poliitikot ja heidän taustavaikuttajansa tulee selvittää. Kuten sanoin, moni nykypoliitikko laulaa Kremlin lauluja. Luulisi olevan medialle herkkua ryhtyä penkomaan, miksi sävel on sama kuin Kremlin kelloissa.

Trolli on jo muuten vakiintunut termi, joten voihan sitä käyttää.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

En tietenkään tarkoittanut ettei pitäisi puuttua, lähinnä ajattelin tuota sinun "pitäisiköhän heidät lempata täältä muualle" -pohdintoa. Ei pitäisi lempata muualle, koska sittenkin toiminta joka tapauksessa jatkuu muualla ja todennäköisesti sellaisilla palstoilla, joissa saavat enemmän vastakaikua. Paljastaa, nostaa framille kaiken kansan pällisteltäväksi on minusta oikea taktiikka.

Mitä enemmän trollien juttuja lukee, sen enemmän heistä paljastuu.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

No joo, vähän samaa mieltä. Siksi ehdotin kärkeen heille omaa pikku hiekkalaatikkoa..

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"....sittenkin toiminta joka tapauksessa jatkuu muualla ja todennäköisesti sellaisilla palstoilla, joissa saavat enemmän vastakaikua."

Tuota en ymmärrä. Miksi trolli tietentahtoen hakeutuisi sellaisille palstoille, kuten tänne, joissa saavat vähemmän vastakaikua?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Melkein aina joku komppaa, jos ei muut niin toinen trolli. Lintunen ja Jukka Lainekin toisiaan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #26

Mutta että trollia pitäisi suvaita sen takia, että muutoin hän menisi muualle trollaamaan? Nje bonimaju?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #21

Nimenomaan hakeutuvat tänne. Siihen on monia syitä. Yksi lienee että saavat harjoitusta vänkäämistekniikoissa koska täältä löytyy vastustusta. Toiseksi missionsa onkin olla kaikkialla minne voi tunkea propagandaa on se sitten vaikka Iltalehden kommenttipalsta jostain viihdejutusta tai mikä vaan.
Kolmanneksi tämä valitaan koska täällä on melko hyvä ylläpito ja taso ja sisäinen kulttuuri mitkä ovat läntisiä ominaisuuksia ihan sinällään. Niinpä tänne pitää tulla häiriköimään koska länsi on murrettava.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #34

Olisihan se kieltämättä sangen outo taktiikka keskittyä saarnaamaan jo konvertoiduille, jos tarkoituksena on levittää sanomaa. Pieni vastushan vain pitää asian mielenkiintoisena ja antaa lähetystyölle tarkoituksen. Lisäksi voi aina luottaa atteen aseveljen tukeen, kuten täällä huomaa vaikka sosiaalidemokraateista, perussuomalaisista tai kuikka-stenbäckisteistä, samaan tapaan kuin venäjämielisistä.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #60

Juuri noin, kuten Max ja Sini kirjoittaa. Eivät kreationistitkaan kauheasti täällä vastakaikua saa, ja silti ne aloitukset ovat usein luetuimpien joukossa loputtomine jänkkäämisineen kuin ei malta erossakaan pysyä. Vaihtoehtomedioissa omissa porukoissaan nämä saavat selkääntaputteluja mutta sana pysyy sisäpiirissä.

"Älä ruoki trollia" on ihan hyvä sääntö, kun vaan itsekin malttaisi olla ruokkimatta. Aina ei malta, eikä edes joka kerta.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#4
He levittävät propagandaansa sen vuoksi että uskovat asiaansa.
Ihan niin kuin 70-luvun taistolaiset sun muut.

Olen samaa mieltä että siinä vaiheessa kun poliittiset vaikuttajat alkavat
puhua samaan tahtiin, silloin on syytä huolestua.

[Trolli on jo muuten vakiintunut termi, joten voihan sitä käyttää.]

Toki voi. Itse käsitän sen tarkoittavan henkilöä joka tarkoitushakuisesti provosoi ja ärsyttää muita kirjoituksillaan. Voin olla väärässäkin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Heh, taistolaisia löytyy pilvin pimein täällä lähialueella. Ovat valloittaneet paikallisen median omaan käyttöönsä eikä tällainen tavallinen sukankuluttaja pääse tuomaan mielipiteitä esiin, kun noin 80 % niistä sensuroidaan.

Täällä on myös tapana suojella joitain nimimerkkejä eikä heihin voi juuri kohdistaa mitään kritiikkiä. Monet näistä saavat trollata Venäjä-propagandaa eikä siihen voi puuttua. Olen siksi vähän nyreissäni trolleista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jostain syystä minut on bannattu monien trollien sivustoilta kommentoinnin estolla. Tällä hetkellä ainakin Lintunen ja Koskiniemi ja sitten yksi keskustalainen "isäntämies", jonka nimeä en muista ja jonka blogeja en yllättäen enää löytänytkään täältä. Ovatkohan sopineet keskenään tuosta boikotista? Niin, ja aiemmin kaikki ipulaiset myös.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Heh, en yhtään ihmettele. Onhan se ikävää jos joku tuo ikäviä kysymyksiä esiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Jos trolleiksi lasketaan ne, jotka ilmestyivät Ukrainan kriisin jälkeen niin Hemmo Koskiniemi on kyllä ollut paljon kauemmin. Taitaa olla lujasti sitä mieltä mitä kirjoittaa, kuului muistaakseni ennen lyhyttä persukauttaan johonkin vasemmistopuolueeseen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vaikuttaa todellakin siltä, että Hemmo valjastettiin trolliksi juuri Ukrainan kriisin yhteydessä, kuten monet muutkin Venäjän trollitehtailun aktivoitumisen yhteydessä. Yhtäkkiä trolleiksi oli loikannut useat aiemmin aivan asiallisia blogeja kirjoittaneet kansalaiset. Osa heistä on tiettävästi luopunut roolistaan myöhemmin.

Läpinäkyvää oli mm. erään konkurssin tehneen kulosaarelaisen entisen suurliikemiehen yhtäkkinen heittäytyminen kirjoittelemaan venäjämyönteisiä blogeja. Tuntuu, ettei hänellä pokka enää lopulta oikein pitänyt ja varmaan siksi sai potkut "virastaan".

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #27

Lankesi otolliseen maaperään:

http://kohudosentti.blogspot.fi/2013/03/moskova-lu...

Lintunen kirjoittaa mielestäni niin läpinäkyvästi että ihan sama lauleleeko vai ei.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #27

Juha, # 27.:

Tuon liikemiehen motiiveja minäkin ihmettelin. Pelkästään rahan puutteessako, tunnetuksi tulleen nimen julkisuutta käyttäen? Sikäli yritykset jäivät avuttomiksi, ettei hän koskaan vastannut kommentteihin eikä kysymyksiin (koska ei kirjoittanut edes blogitekstejä itse vaan ainoastaan julkaisi ne nimissään?).

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Naton trolleja selvästikin harmittaa se, että suurinta osaa suomalaisista ei kiinnosta heidän vainoharhainen vihanlietsontansa ja se tosiasia, että suurin osa suomalaisista vastustaa nato-jäsenyyttä. Naton trollien itkupotkuraivareita on huvittavaa seurata. Merkittäväähän tässä jahdissa on se, että sen harjoittajat ovat poikkeuksetta naton, eu:n ja Amerikan ihannoijia, mikä kertookin ihan riittävästi jahtaajien motiiveista ja todellisesta luonteesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"sen harjoittajat ovat poikkeuksetta naton, eu:n ja Amerikan ihannoijia, mikä kertookin ihan riittävästi jahtaajien motiiveista ja todellisesta luonteesta."

Näin on! Se kertoo sen, että NATO:a kannattavat ihannoivat länsimaista demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Onko nuo luettelemasi niitä, joita touhutaan Bilderberg- miitingeissä, TTIP-neuvotteluissa, Jemenissä, EU-komissiossa, WTO:ssa .... siis länsimaisten "demokratioiden" kansalaisilta salassa?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vanhalla kansalla on sanonta, että se koira älähtää, johon kalikka kalahtaa. Kalahtiko?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Jaha, ensimmäinen trolli jo ilmoittautui :)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Vaikuttaa vahvasti siltä, että Jukka Laine (edesmennyt) on tämän Andreaksen vanhempi veli...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toisaalta on myös niin, että Pasi Majurin tapaiset "vouhottajat" saavat meidät, jotka varovaisen myönteisesti suhtaudumme NATO:n liittymiseen puolesta epäröiviksi. Harvemmin myöskään musta-valko asetelma johtaa oikeaan lopputulemaan ja siksi tälläiseen astelmaan on syytä suhtautua varauksella.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eivät kaikki NATO-kannattajat tietenkään ole samasta puusta veistettyjä. Esimerkiksi demari Viljo Heinosella on aivan erilainen viestittämistyyli, mutta siitä huolimatta yhteisenä agendana on NATO-jäsenyyden mieltäminen tärkeäksi Suomen turvallisuudelle.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vouhottaja on tuttu termi, Herra varovaisen myönteinen. Pystytkö yhtään parempaan nimittelyyn?

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Toki pystyisin, mutta tarvetta siihen ei ole koska tuo "vouhottajat" kuvaa hyvin sitä, joskus sokeaakin intoa ajaa liittymistä NATO:n ja itse asialle, liittymisen puolesta puhumiselle siitä on pelkkää haittaa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Triggered! Ei väliä, mihin ne väitteet pohjaavat. Se, mitä luemme on sattumalta suunnattu meille. Se on se, mitä meidän halutaan ajattelevan. Ei siinä mitään, mutta kun se ei jää siihen, vaan sen jälkeen etsitään mitä mielikuvituksellisia tapoja eliminoida kaikki muut näkemykset. Alkaa karvat nousta pystyyn.

Vastaan, koska monessa noista väitteistä on mielestäni - enemmän tai vähemmän - perää. Jos se tekee minusta trollin, eihän siinä. Olen samalla lailla trolli sinä päivänä, kun joku suunnittelee sotilasliittoa Venäjän kanssa. Minä puolustan mielipiteilläni sitä, mihin uskon.

Kun NATO-EU-Suomi ajetaan jostain parin tuhannen kilometrin päästä kuseen, koska ketään ei kiinnosta jotkut peräpohjolan juntit, pakkaan kamat ja painun huutelemaan asylumia Ruotsin rajalle ja aion kannustaa kaikkia muitakin siihen niin pitkään, kuin henki pihisee.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Nuo väitteet ovat kuitenkin tutkitusti niitä mitä Putler haluaa levittää, ja niitä kritiikittä levitetään. Itsellä on sen verran kovalevyssä vikaa ettei se suostu tallentamaan ilman perusteita Putinilta tulevaa ilosanomaa. Toisaalta kapasiteettia on sen verran vähän ettei sinne enää mahdu...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei se Putinikaan pelkkää 100% absoluuttista valhetta pysty suoltamaan. Minä en ymmärrä sitä, että jonkin väittämän totuusarvo määritetään sen mukaan kenen suusta ja millä motiiveilla se tulee. Totta kai totuutta valikoidaan omaksi eduksi.

Sen pitäisi olla oletusarvo tarkasteltaessa mitä tahansa väitettä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Huvittava nähdä, että osa kommentojista hyökkäsi heti henkilöön kiinni eikä itse asiaan. Trollitutkimus osoitti myös saman ilmiön eli Venäjään kritiikkiä osoittava saa yleensä kurat niskaan eikä asia.

Aiemmalla uralla sai tottua kaikenlaiseen vastarintaan mutta kyllä tämä aikuisten hiekkalaatikko vaikuttaa varsinaiselta touhulta. No, onneksi ei enää tarvitse varautua turpaantuloon.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Mistä erottaa kummalla puolella se trolli seisoo?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Riippuu siitä, mistä suunnasta katsoo. Kuten vanhaan hyvään aikaan todettiin: 'Kaikki Detroitista itään valmistetut autot ovat itä-autoja'.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto
Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Millä voi todistaa ettei ole venäjätrolli,pitääkö olla teidän muiden kanssa samaa mieltä vai miten?

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vellu Heino

Olemalla hiljaa !

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuohan on todella länsimaalaista moniarvoista demokratiaa tukevaa ajattelua.

Itseasiassa moni pitää juuri tuota hiljentämistä trollaamisena. Aika jännä juttu.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #39

Tämän keskusteluketjun kokonaisuudessaan huomioiden veikkaisin kyllä Varsion kommentin joko sarkasmiksi tai ironiaksi...

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #46

Epäilemättä näin,mutta pahoin pelkään ettei kaikki ymmärrä sitä sellaisena.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #39

Vellu Heino

Niin. Tämä ajatus osapuolen hiljentämisestä on eräissä maissa tuttua. Ihan tässä Suomen naapurissa. Siellä maan ja hallituksen vastaisia toimia arvostellaan "olemalla hiljaa".

Hiljentämiseen liittyy autorismi ja autoritaarinen hallintotapa. Autoritaarista valtiota hallitsee keskitetysti yksi henkilö jossa muodollisesti valittua edustuslaitosta hallitsee autoritaarinen valtion johto ja tietty eliittiryhmä joka vallassa pysyäkseen käyttää hiljentämistä.

Näyttää siltä, että esimerkinomainen viesti kommentissani ei mennyt perille.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #51

En minä voi sille mitään mitä typeryyksiä naapurissa tehdään.

Kai tiedät,että myös Suomessa mielellään hiljennettäisiin toisinajattelijat,jos se yleisö ei sitä olisi tuomitsemassa?

Mutta sinänsä ammut hieman ohi,kun nyt ei ole kyse hallituksesta ja sen arvostelusta vaan siitä kansalaiskeskustelusta mihin suuntaan maata kehitetään. Sekin tuntuu olevan liian vaikeaa,että kestäisi jos vaikka toinen sattuisi olemaan eri mieltä jostakin asiasta. Se ol moniarvoisuuden lopun alkua.

Avaa pois vain kryptinen viestisi,jos en mielestäsi sitä ymmärtänyt.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

#35 autoritääriset puhetavat ovat länttä murentavia. Tietysti ero on että kun Ilkka Varsio töräyttää noin niin seuraavaksi kgb ei varaa mitään lithiumkapseleita töräytyksen kohteen likvisoimiseksi koska kuitenkin ollaan lännessä. Mutta ei auroritäärinen töräyttely länttä vahvista vaan heikentää.
Ne kansalaispiirit jotka haluavat puolustaa länttä eivät ole keskenäänkään sovussa. Siksi keskustelua on jatkettava ja sävyjä ja moniperspektiivisyyttä pidettävä yllä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

En pidä sinua Vellu venäjätrollina mutta olen hyvin surullinen että et pidä yhtä niiden kanssa jotka kärsivät Venäjän nykypolitiikasta ja toivovat hyvää esim ukrainalaisille nuorilla ja keski-ikäisille jotka vilpittömästi halusivat että U. liittyy EUhun silloin aikanaan. Euta hajoittavat iput ja muut tekevät pahaa jälkeä.
Sinä et ole trolli isolla kirjaimella koska et harrausta läntisen keskustelutyylin alasajoa erilaisilla tekniikoilla ja yleisellä röyhkeydellä. Jos trolliarmeijaa ei olisi olemassa olisi sinun kysymyksesi ja huomautuksesi ihan tervetulleita. Mutta koska koko länsieurooppa on informaatiosodan uhri niin se Tottakai johtaa mustavalkoisuuteen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Mitä tarkoitat tuolla yhtä pitämisellä?

Enhän pidä yhtä muutenkaan monesta asiasta,koska monet asiat ovat jo lähtökohtaisesti niin sairaita tai valheella ylläpidettyjä. Mutta se ettenkö välittäisi jonkun tahon kärsimisestä jonkin politiikan vuoksi ei kyllä pidä paikkaansa.Minun idealistisessa mielenmaisemassa kenenkään ei pitäisi kärsiä politiikan vuoksi vaan politiikka on juurikin sitä,että kaikka tyydyttävää ratkaisua pyritään etsimään ja toteuttamaan. No..en voi sille mitään,jos realismin puolestapuhujat eivät tuosta politiikan määritelmästä piittaa ja siksi politiikka on vain eri eturyhmien taistelua vallasta.

Se,että nostetaan jotain tällaisia kuin EU,NATO tai YK jotenkin itsestään selväksi ja jonkinlaiseksi kyseenalaistamattomaksi on myös sitä sairautta mitä kartan. Ei mikään saa olla itsestäänselvää mikä vain pitää purematta niellä.

Aina,toistan,aina on käyty informaatiosotaa ja sitä tullaan käymään meidän mielistä tulevaisuudessakin. Vaihtoehdottomuus NATO:n tai EU:n suhteen on myös sitä,vaikka niin kovasti koitetaan esittää muuta. Juuri siksi joidenkin hiljentämiset ovat myrkkyä länsimaalaiselle _moniarvoiselle_ demokratialle.

Tuo moniarvoisuus ei vaikuta kovin arvostetulta jostakin syystä. Mikäli se otetaan pois,niin ei jää paljoakaan jäljelle.

Minun puolestani voitte jatkaa näitä noitavainoja trollien,kommunistien,rasistien,anarkistien,jne. Kanssa,mutta toivottavasti ymmärrätte mitä aiheutatte siinä samalla eikä turvallisuudentunteenne hämärrä liikaa arvostelukykyänne. En siis millään muotoa koita hiljentää tai estellä toimintaanne.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #49

"Se,että nostetaan jotain tällaisia kuin EU,NATO tai YK jotenkin itsestään selväksi"

Siinä on mainittu kolme toimijaa jotka eivät ole onnistuneet kaikissa projekteissaan.
EU:lle annan kouluarvosanan 6 ja YK saa nelosen. Nato on ehkä 7 arvoinen siitä syystä että on onnistunut pysyttelemään erossa pahimmista tapauksista puolustusliittona.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #55

Tuskin saadaan kehitettyä koskaan sellaisia järjestöjä tai liittoumia mitkä aina ja joka paikassa toimisi moitteettomasti. Säännöt alkavat taipua helposti ja kun sille tielle lähdetty,niin loppua ei näy taipumiselle.

En nyt ota sen enempää kantaa noihin mainitsemiini vaan ne olivat osoittamassa vain ettei mikään saa olla liian pyhää.

Käyttäjän SauliAittola kuva
Sauli Aittola Vastaus kommenttiin #56

Näinhän se on. YK on ehkä eniten pettänyt odotukset. Vetoikeus heikentää, mutta on korruptiota ja yleistä tehottomuutta muutenkin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #49

No yhtäpitämisellä tarkoitan samaistumista tai solidaarisuutta. Ukrainassa laajat kansalaispiirit esim kaupunkien keskiluokka ja nuoret halusivat liittyä ....meihin...siis orientoitua länteen.
Kyllä sitä joutuu itse kukin kärsimään vastakkainasettelusta ja siitä että se johtaa lapsien heittämiseen pesuvesien mukana. Minulle tärkeää on että suomalaisten välillä säilyy puheyhteys. Siksi kun nettiin kaadetaan erikoisia salaliittoteorioita ja puhetta venäläisestä näkökulmasta niin pitää myös voida lyödä nyrkki pöytään ja kirota trolleja.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #58

Täytyy myöntää etten ole koskaan oikein ymmärtänyt tuota länteen menemistä tuolla tasolla. Ei sinne nyt vain mennä vaan se vaatii suuria muutoksia ympäristön ajatustottumuksissa. Aivan samoin kuin me ei tuosta vain mennä itään,koska emme tuntisi oloamme ihan hyväksi siellä individualismimme kanssa.

Mitä se solidaarisuus sitten auttaisi? Idässä oligarkit ohjaa kaikkea,mites lännessä tuo rahan valta? Täällä myöskin,jos kyseenalaistat rahan valtaa,niin olet vähintäänkin epäsuosittu yksilö haihatuksineen,niin on myös idässä. Koska raha on jotain suurempaa.

Mikäli Ukrainassa porukka tahtoo liittyä länteen niin siitä vain..talous edellä ei kannattaisi vaan ajatustottumukset.

Jos sinulle on tärkää suomalaisten puhevälien säilyminen,niin paljonko olet nähnyt vaivaa siihen? Oletko ollut solidaarinen tai samaistunut toisin ajatteleviin? Näin lähiaikojen perusteella voisin todeta sen olevan aika heikkoa.

Mitä tulee salaliittoihin,niin ylipäätänsä niitä on ollut aina ja tulee olemaan,koska kaikki tahot eivät hyväksy avoimmuutta. Keksitään mitä tahansa tekosyitä avoimuuden kiertämiseksi ja lopputulos on sitten tämä. Missä kaikki epäilee kaikkia eli luottamuksen loppu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #61

Olen sinun kanssasi täysin linjoilla salaliittoteorioiden suhteen. Niissä ei ole koskaan mitään hyvää eikä niitä pidä relativisoida. Niitä levitetään ainoastaan tyhmientyhmentämistarkoituksessa jotta saadaan hirviöt esiin ihmisissä ja yhteiskunnat kaadettua ja heikoilta pois suoja.
Rahan valta jos se on yhtä kuin markkinatalous on asia jonka kanssa eletään luomalla säänteleviä ja tasoittavia ja korjaavia rakenteita. Rahan valta on tietysti asia jolle suoraa vaihtoehtoa ei ole. Siitä paasaaminen ei ole konstruktiivista jollei osallistu sääntelytyöhön.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #63

Hiffasitko Sini että edellisessä kommentissa oli puhe salaliitoista ja siitä että niitä on aina ollut ja tulee olemaan..

Toki teorioitakin on aina ollut ja tulee olemaan.

Itse kuitenkin pidän salaliittoja ongelmallisempina kuin teorioita niistä..

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #63

En tiedä, onko sitä suuremmin tutkittu, millä todennäköisyydellä salaliittoteoriat osoittautuvat tosiksi, mutta kyllä salaliittoja on ollut ja isoissakin asioissa.

Yksi lista monista salaliitoista:

https://www.reddit.com/r/conspiracy/wiki/locc

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #65

Eikö meillä näitä kutsuta newspeakmaisesti kassakaappisopimuksiksi?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Natottajien eli USA-trollien julistamista ei saa häiritä kertomalla tosiasioita.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Vapaussodassa tai sen jälkimainingeissa trollin edesmennyt sukulainen on saattanut kärsiä vääryyttä ja se on jäänyt kaivelemaan ”hampaan koloon”. Sukupolvesta toiseen piilevänä siirtynyt viha purkaantuu sitten trollauksena. Siinä vähät välitetään niistä uhrauksista, joihin maa joutui Talvisodassa ja Jatkosodassa. Suomalaisten tappiot olivat 26 662 kaatunutta Talvisodassa ja 63 327 kaatunutta Jatkosodassa. Luulisi näiden lukujen saavan trollinkin silmät avautumaan.
Vapaussota muuttui aikaa myöten monen mielestä sisällissodaksi, vaikka näin ei ollut todellisuudessa. Tämäkin väärä käsitys saattaa ruokkia nykypäivien trollausta. Edesmennyt akateemikko Eino Jutikkala kirjoittaa kirjoituksessaan ”Maaliskuun vallankumouksesta 1917 toukokuun paraatiin 1918”:

”Jossittelu eli hienommalla nimellä kontrafaktinen historiankirjoitus sallitaan tieteessä johonkin rajaan saakka silloin kun on esitettävänä aihetodisteita. Vapaussota-nimityksen puolesta puhuu tällöin se todennäköisyys, että punaisten voittaessa Suomesta olisi tullut neuvostotasavalta, tahtoivatpa he sitä tai ei. Aihetodisteeksi kelpaa se, että Josif Stalin eräässä huhtikuussa pitämässään puheessa laski Suomen potentiaalisten neuvostotasavaltojen joukkoon. Kiistatonta ainakin on, että neuvostohallitus pyrki tähän tavoitteeseen. Sen kyky ei kuitenkaan tsaarinarmeijan romahdettua vastannut halua, ja mahdollisuudet puuttua Suomen asioihin vähenivät olennaisesti sen solmittua 3.3. Saksan kanssa Brest-Litovskin rauhansopimuksen, joka määräsi venäläiset joukot vetäytymään Suomesta. Mutta senkin jälkeen saapui Suomeen vielä puna-armeijan miehiä vapaaehtoisina”.

Kenraali A.F. Airoa haastateltiin hienossa dokumenttiohjelmassa ”Itse asiassa kuultuna” vuonna 1978 ja häneltä kysyttiin nimeä vuoden 1918 tapahtumista. Hän vastasi, että kyseinen sota oli hänelle Vapaussota, koska se päättyi Tarton rauhaan. Tämä arvokas dokumentti ”Vaikeneva kenraali A.F. Airo” on katsottavissa ja se löytyy Ylen Elävästä arkistosta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Varsinkin kun Kreml on taitava etsimään lankoja joista suomalaisia voi vedellä.
Eräs piirre saattaa olla myös ne nöyryytykset joihin sivistyneistö itse alistui suomettumisen aikana joka vieläkin generoi vastaavaa käytöstä. Häpeä toimii usein niin että häpeävä hakeutuu toistamaan käytöstään.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

On "uutissivustoja" mukaan lukien Uusi Suomi, jotka useamman kerran viikossa jauhavat paikallaan pyörivää asiaa Venäjästä. Sitten on niitä blogikirjoittajia joiden aihevalikoimaan ei muuta mahdu kuin Nato tai Venäjä. Koko juttu alkaa olla mediasaastetta. Mitään järkevää keskustelua ei enää käydä, vaan pyöritellään samaa kuviota.

Ns "uutisointi" näyttää jo tylsältä. Kulunut aihe.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Onko siinä "trollimedian" ja trollikirjoittajan tunnusmerkistö?

Media jonka viikottaisessa juttutarjonnassa pyörii jatkuvasti sama jutun kohde on trollimediaa.

Se jonka blogikirjoituksten aihevalikoima on kapea ja käsittelee usein samanlaisia aiheita on "trolliblogien" kirjoittaja. ;-)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

...järkevää keskustelua ei enää käydä...Missä vaiheessa keskustelu oli järkevää? Silloin kun persuilta meni hyvin?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Ainakin puolueesta se aktiiviporukka on kadonnut jo aikoja sitten, joka oli rakentamassa nousevaa kannatusta. Ensimmäisestä jytkystä silloin ei ollut tietoakaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #52

No siitä ulkopuoliset eivät tiedä mitään.

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Hyvä Pasi

Kerrankin asiaa. Kaikki kohdat 1-6 olivat mainioita. Tosin tuo PRAGUE SECURITY STUDIES INSTITUTE (PSSI) jäi hieman ihmetyttämään, tarkoitit varmaan PRAGUE SECURITY STUDIES INSTITUTE (PSSI) Washintonia joka on Usan hallinnon keski -ja itä-Eurooppaan suunnattu propagandatoimisto.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset