pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Paatero ja Ahvenanmaa

Paatero otti kantaa Ahvenanmaan asioihin tavalla, jota on syytä kommentoida. Jo otsikointi osoittautuu tavalliseksi virkamiesjargoniksi, joka on kuin huonosta komiteamietinnöstä. Miten siis itse kirjoitus iskee? Ei kovin hyvin. 

Mikähän mahtaisi olla sopiva aika puhua Ahvenanmaan sotilaallisesta puolustuksesta jos ei nyt? Venäjä on juuri tuonut hyökkäysohjukset Kaliningradiin ja lisää epävakautta paitsi Itämeren alueella, myös muualla Euroopassa. Nyt Venäjä on ilmeisesti tuomassa huippumoderneja ohjusveneitä Itämerelle, kuten eilen kirjoitin. Ruotsi sai USA:lta äsken turvatakuut ja sijoittaa sotilaita Gotlantiin, jota on tähän asti pidetty Venäjän todennäköisempää kohteena. Saksa alkaa varustautua sotilaallisesti. Itämerellä siis lyövät melkoiset laineet.    

Kannattaa Paateronkin muistaa vihreiden miesten osalta, että he tulivat Krimilläkin alueelle tunneissa, aseistettuina ja ottivat välittömästi haltuunsa strategiset alueet. Venäjä toteutti Krimin osalta haltuunoton erittäin nopeasti eikä valmisteluja alueella juuri tehty. On siten turhaa odotella siviilipukuisten venäläisten miesten tuloa ja heidän ehkä touhuilevan alueella joitakin aikoja ennen iskua suomalaisviranomaisten tarkkailun alla. Eiköhän se fakta ole, että sotilaalliset toimet tehdään nopeasti, yllättäen ja alkuvalmistelut visusti salassa, jopa toisessa maassa. Kun isku tulee, sitä ei ehditä huomaamaan ennen kuin on myöhäistä. On suomalaista toiveajattelua luulla, että jossain Ahvenanmaalla poliisi, rajavartiosto tai siviilit ehtivät huomata, saati puuttua mahdolliseen atakkiin. Sotilastoimet siis eroavat ratkaisevasti sisäisen turvallisuuden metodeista. 

On sääli, että Suomessa on tehty Ahvenanmaan osalta periaatepäätös olla puuttumatta alueen turvallisuuteen sotilaallisesti ennakoivalla tavalla ja täällä jäädään mieluummin odottelemaan jotain tapahtuvaksi. Ennakkoon valmistautuminen todennäköisesti säästäisi suomalaisten osalta ihmishenkiä. Ahvenanmaalaisilta ei puolustusasioissa paljon kysellä, jos tositilanne tulee. Heillä on oikeus kitistä, mutta päätökset kuuluvat muille. Ja kitinää näyttää kuuluvankin.   

Ja mitä tulee demilitarisointiin, on melko turhaa puhua sen sopeutumisesta. Ei ole sopeutuvaa demilitarisointia. Alue joko on demilitarisoitu tai ei. Koko historiansa aikana Ahvenanmaalla on kriisiaikoina ollut jonkun maan sotavoimat tai jopa useamman maan joukkoja. Demilitarisointi ei siten ole toiminut kriisiaikoina. 

Paateron blogikirjoituksen kanssa tein alokasmaisen virheen kommentoidessani sitä suoraan, huomaamatta, että blogille on pääsy hyvään vanhaan virkamiestapaan vain joojoo-miehillä. Yleensä en kirjoita blogeihin,  joihin on ennakkosensuuri. No, joka ei tee virheitä, ei yleensä tee mitään.     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tapaus Ahvenanmaa on taas yksi hyvä esimerkki siitä, miten suomettuneisuus vaikuttaa ajatteluumme.

Vaikka Venäjä on aivan lähiaikoina rikkonut lukuisia kansainvälisiä sopimuksia ja normeja, Ahvenanmaan demilitarisointia ei saa kyseenalaistaa, koska sopimuksilla sovittu demilitarisointi jotenkin muka suojaa Ahvenanmaata. Eihän Venäjä sinne VOI hyökätä, kun Ahvenanmaa on sopimuksilla demilitarisoitu alue.

Miten tyhmiä suuri osa ihmisistä oikein onkaan? Alan kallistua Wahlroosin näkemykseen: 80% ihmisistä on idiootteja.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Hehheh, Wahlroos teki oman ratkaisunsa ja häipyi maasta. Ilmeisesti svenskeissä prosenttilukemat ovat parempia.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Venäjä on juuri tuonut hyökkäysohjukset Kaliningradiin, vastauksena USAn aikeille tuoda uusia B61-12 ydinpommeja Eurooppaan.

syy-seuraus

Venäjähän ilmoitti tuosta jo heti tuoreeltaan noin vuosi sitten kun kävi ilmi että uusia "älypommeja" ollaan tuomassa Eurooppaan.

Silloinhan USAn:n aikeista ei Suomessa uutisoitu ollenkaan ennenkuin Venäjän reaktio asiaan oli selvillä.

Sitten YLE latasi "otsikollisen"

"Venäjä suunnittelee Iskander ohjusten siirtämistä Kaliningradiin"

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Riku hyvä. Iskadereita siellä on ollut jo aikaisemminkin.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Jp hyvä, Iskandereita kertovat uutisissa sinne viedyksi...

En osaa sanoa onko niitä ollut siellä aiemmin.. Ehkä. Mutta siinä tapauksessa entistä enemmän ihmetyttää tuo meikäläisen median hämärrysotsikointi kun itse uutinen olisi ollut aivan uudenlaisten ydinpommien tuleminen Eurooppaan...

Asiantuntijat ovat väittäneet B61-12 olevan ehkä kaikkein vaarallisin ydinase Yhdysvaltojen arsenaalissa, sen käyttökynnystä madaltavan säädettävän räjähdysvoimansa takia.

Kuten sanottua Yle otsikoi syksyllä 2015

"Interfax: Venäjä suunnittelee Iskander-ohjusten sijoittamista Kaliningradiin"

Jutusta kyllä ilmeni että kyseessä on vastaveto Yhdysvaltojen aikeelle sijoittaa uusia ydinpommeja Büchelin lentotukikohtaan Saksaan.

Lopussa myös mainittiin että, Saksan parlamentti on aiemmin vaatinut, että Yhdysvallat poistaa ydinpomminsa lentotukikohdasta...

No nyt kun nämä sitten siirtyvät niin jostain syystä nämä taustat unohtuvat...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #9

Kyllä osaat googlettaa. Copypastellakin saat pitkiä kommentteja helpsti aikaan.

Olet myös niitä nimimerkkejä, jotka kommentoivat lähes ainóstaan tätä yhtä asiaa. Aina samalla sisällöllä.

B61-12 on lentkoneesta pudotettava vanhentunut ydinase joita on jälejellä noin 200 kpl. Sitä on muokattu kyllä ohjausmenetelmän osalta sitä tuo 12 tarkoittaa kuten tiedät. Aseita on aina ollut euroopassa. Niitä lienee valmistettu hiukan yli 3000 aikoinaan. Uusiahan niitä ei ole rakennettu. Siirrelty kyllä ollaan viimeksi turkista pois muihin liittolaismaihin. Tästä aiheesta olet hienosti kirjoittanutkin ja valinnut vain omaa agendaasi edistävät asiat, kuten tapanasi on.

Paljon kätevämpiäkin tapoja on toimittaa ydinaseet maaliin kaikilla osapuolilla. Esim tuo iskander ja vastaavan tyyppiset vehkeet. Yinaseiden määrää tosin on onneksi kaikkiaan vähennetty, Eiköhän kaikki elämä kumminkin pääty, jos niitä käytetään. Venäjällä ja Usalla on kummallakin noin 7000 kärkeä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #10

Älä sekoile.

The US National Nuclear Security Administration (NNSA) confirmed the development and testing phase of the B61-12 had been completed and the production engineering phase was now under way. Full-scale production is expected by 2020.

NNSA Administrator Lieutenant General Frank G. Klotz said: "Reaching this next phase is a major achievement for NNSA and the exceptionally talented scientists and engineers whose work underpins this vital national security mission."

B61 on vanha pommi. Sen kehitysversio 12 on on käytännössä täysin uusi ase vanhoissa kuorissa. Testivaiheessa ja ilmeisesti tuotanto pääsee kunnolla käyntiin 2020 mennessä.

Lainaan ylipitkästi tähän kenraali James Cartwright'ia tähän uuteen aseeseen liittyen.

"If I can drive down the yield, drive down the likelihood of fallout, does that make it more usable in the eyes of a president or national security decision-making process?

"The answer is yes, it likely could be more usable."

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #11

Niin niistä kalingradin iskandereista osaat googlata.

Ja uusi vimpainhan tuo n. Modernisoidaan, kunnostetaan jne... Tämmöisiä kaiketi tehdään kaikille ydinasesysteemeille. Olihan tuossa satan2 ohjuksetakin juuri juttua lehdissä. Se on uusi ja sillä korvataan vanhoja. Ydinaseita kai poistetaan, jos ne ovat vaarallisia ja korvataan uusilla. Tai sopimuksin vähennettään. Ne sopimuksetkin taitavat tällä hetkellä yskiä pahasti.

Niin jenkkilässä joutuva kansalaislle vielä perustelemaan kaikenlaisia päätöksiä ja siellä saatetaan julkisesti kinastellakin ennen päätöksiä.

The B61 Mod 12 is to replace the previous Mod 3, 4, 7, and 10 versions with 400–500 planned with a service life of 20 years. Refurbishing the existing variants and eliminating the guidance kit would save $2–3 billion. There are also questions about the future structure of gravity nuclear bombs. European deployments of warheads by NATO countries are cited as a reason for the low-yield Mod 12. With reductions planned of nuclear weapons in Europe, which may retire the older Mod 3 and 4 and the Mod 10 already slated for retirement, and the possibility that European nations may not build or procure new aircraft to carry the Mod 12 would eliminate the need for consolidation into a new type. Congressman John Garamendi has suggested that the B61 simply be retired and the B83 nuclear bomb be used instead.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Noita syy ja seuraus -juttuja voi jatkaa loputtomiin. Venäjän ilmoitus lännen reaktioon 2015? Taisi olla Ukrainaan hyökkäyksen vuosipäivä? Ukrainaan piti hyökätä 2014 kun länsi olisi tuonut Naton rajoille. Sama juttu Georgiassa 2008 jne. On se länsi ikävä kun se väkivalloin laajenee itään. Länsi pakottaa kiväärin takaa liittymään väkivaltajärjestöön Venäjä-hyökkäystä varten.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kai ahvenanmaakin puhuttaa, koska turvallisuus tilanne on muuttunut. Ilman vuoden 2014 tapahtumia ei siitä paljon puhuttaisi. Syy ja seuraus. Toimeksikin pitäisi vielä saada janpydtyä varautumaan nopeisiin erikoisjoukoilla tapahtuviin alueiden haltuunottoihin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Melkoinen joukko on noita venäjän mielipiteitä yksipuolisesti toistelevia ihmisiä. Tällekin palstalle niitä mahtuu kymmenkunta. Tapahtuukohan se hyvästä sydämmestä ja uskosta suureen asiaan vai maksetaanko siitä oikein.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Tuskin maksetaan. Ihminen vain sattuu olemaan hyödyllinen Putinille.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Siitä saa hyvät rahat. Muut raataa päivätöissä, kun kotonakin voi istuskella ja kommentoida. Korvaus on hyvä ja varsinkin eläke-edut. Eläkkeelle pääsee alle 50-vuotiaana, työttömyyseläkkeen saa heti jos ajankohtaista asiaa ei ole työn alle tulossa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Minkälainen puolustus Ahvenanmaalle olisi riittävä?

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Vähintään puolet hyökkääjän kapasiteetista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Taitaisi olla väestön tiheys aika suuri :-D

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Mistä ihmeestä Ahvenmaalle nyt tulee niitä vihreitä miehiä ja miksi ? Ei ne voi sinne vain ilmaantua sinne kuten Harry Potter elokuvissa ja kirjoissa tehdään ...

Käytännössä Ahvenmaata ei voi valloittaa Venäjä toimesta ennenkuin Baltian maat tai vähintäänkin yksi Baltian maa on valloitettu. Tämä antaisi hyökkääjälle selkänojaa tilan haltuunottamiseen. Tämä pitäisi riittää Suomelle Ahvenmaan haltuunottamiseen jo sopimusten puittessa.

Kalibr ohjukset yltävät muutenkin Pohjolan kattavasti joten eiköhän Ahvenanmmaa tuhkata ennenkuin sinne hyökätään ensi vaiheessa. Joka tapauksessa Venäjän tulee ottaa Latvia haltuun ensimmäinen jo Kalingradin takia.

Ahvenanmaan demilitarisointi haittaa enemmän Suomen jos halutaan sijoittaa tukikohtia It-tukea turvaamaan Ruotsin ilmatilaa ennakoivasti.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Mikko Paatero kirjoitti 25.10.2016 13:03 avauksen ”Ahvenanmaalaisten turvallisuus taattava kaikkina aikoina”

Kommentoin kirjoitusta seuraavasti: (Paatero kirjoitti) "Suomella on luonnollisesti velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata samalla tavalla kuin muutakin Suomea"

Suomalaisia ovat ahvenanmaalaisetkin, mutta tuntuu kuin siellä ajateltaisiin niin, että puolustusvelvollisuus on vain mannerSuomella. Asevelvollisuuskin on vapaaehtoista. Miksi muuten?

*****

Kommentit hyväksytään vasta kun bloggaaja on ne hyväksynyt. Yhtään kommenttia ei tähän mennessä näy. Jään miettimään eikö Paatero ole niitä hyväksynyt vai johtuuko tämä ajanpuutteesta tai osaamattomuudesta. Jos ei ole aikaa vastata kommentteihin, voisi käyttää sellaista valintaa jossa kommentointi estetään kokonaan.

terveisin Matti Villikari

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

-- Asevelvollisuuskin on vapaaehtoista. Miksi muuten?

No itse asiassa ahvenanmaalaisilla on velvollisuus suorittaa siviilipalvelusta majakka- ja luotislaitoksessa, mutta tarvetta ei siellä ole ollut.

Kerrataan nyt taas kerran historiaa: Ahvenanmaa on liitetty Suomeen väkisin vastoin väestön tahtoa, korvaukseksi siitä on taattu tietyt privilegiot, mihin Suomi on sitoutunut. Nyt täällä taas kerran junaillaan heidän asioitaan paikallisilta mitään kysymättä. Ahvenenmaalaisille Suomen armeija on kohta pahimmassa tapauksessa miehitysarmeija, joka on noussut maihin vastoin heidän tahtoaan.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ahvenanmaalaisten pitäisi lukea se "kansainvälinen sopimus" ajatuksella uudelleen. Siinä Suomi velvoitetaan torjumaan hyökkääjä ja jos Ahvenanmaa (=Suomi) tekee sen ilman varusmieskoulutusta, ei kenelläkään pitäisi olla mitään huomauttamista.

"Kerrataan nyt taas kerran historiaa: Ahvenanmaa on liitetty Suomeen väkisin vastoin väestön tahtoa"

Vielä vähän lisää historiaa: Suomi -niminen osa Ruotsin kuningaskuntaa liitettiin Venäjän keisarikuntaan myös vastoin väestön tahtoa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Sehän tästä vielä puuttuu, että ahvenanmaalaiset alkavat toimia kantasuomalaisia vastaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset