pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Merkel heräsi, Saksa nostaa puolustusbudjetin lähes tuplaksi

  • Kotka ei voi olla kaksipäinen.
    Kotka ei voi olla kaksipäinen.

Nyt tapahtui se, minkä pitäisi viimein karistaa unihiekat suomalaispäättäjien silmistä: Saksa ei enää luota Venäjän rauhantahtoon Euroopassa, vaan aloittaa asevarustautumisen ja lähes tuplaa puolustusbudjettinsa. Jos itse Merkel on päätynyt siihen,  että Venäjän uhka on kasvanut yli kaikkien hyväksyttävien rajojen, on syytä herätä myös täällä Suomessa.    

Päivän Svd kirjoittaa Merkelin päätyneen siihen,  että Saksan on välittömästi aloitettava satsaamaan puolustukseensa. Kyse ei ole pikkujutusta vaan Saksa nostaa kertaheitolla puolustusbudjettinsa vuositasolla 1,2 prosentista kahteen prosenttiin. Rahassa se tekee 20 miljardin euron lisäystä per vuosi.

Herätyskellot ovat siis vihdoin soineet myös Saksassa, joka on aivan turhaan ripotellut tuhkaa päälleen viime vuosikymmeninä. Nyky-Saksa ei ole vastuussa natsien virheistä ja vielä vähemmän joidenkin yksittäisten idioottien tuhoamispolitiikasta 30-40 -luvuilla. Saksan kannattaa todella ottaa vastuu Euroopan pääpuolustuksesta yhdessä USA:n ja Naton kanssa, sillä Saksalla on tähän sotilaallista kykyä ja varaa.

Mielenkiintoista olisi kuitenkin saada tietää, mikä viimein herätti Merkelin. Onko Nato saanut vihiä jostain isommasta, kun lyhyen ajan sisään on alkanut tapahtua isoja juttuja? Ensin USA varoitti julkisesti Venäjää koskemasta Ruotsiin, joka taas määräsi nopeasti joukkoja Gotlantiin. Sitten Putin tuo hyökkäysohjukset Kaliningradiin ja tekee suurimman laivasto-osastosiirron sitten kylmän sodan. Nyt siis Saksa aloittaa asevarustautumisen suuressa mittakaavassa.

Tärkeintä olisi kuitenkin tietää,  onko lähinaapureillamme lännessä jotain erityistä tietoa Venäjän aikeista ja onko Suomea informoitu. Ulkoisesti näyttää ikävä kyllä siltä,  että täällä odotetaan enemmän tai vähemmän tumput suorana ja pelonsekaisin tuntein, mitä Venäjä tekee seuraavaksi. Suomi siis näyttää jatkavan jälkijunassa kulkemista ja ottavan riskejä kansalaistensa kustannuksella.

Päättäjien tulee muistaa, että jälkipolvet tulevat arvioimaan heidän tämänhetkisiä tekojaan ja laiminlyöntejään, kun historiaa kirjoitetaan uudelleen. Osa teoista ja laiminlyönneistä voidaan käsitellä oikeudessa, mikä on syytä muistaa.              

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Jospa ranska hyökkää,eikä rauhantahtoinen neuv,,--oops venäjä ?!
Ja ruotsiin hyökkää,,,norja
norjaan islanti
suomeen,,.-ei ketään kiinnosta,,!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Suomen tulisi kohottaa puolustusmäärärahansa myös myös vähontään 2% bkt:stä.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Eikös mahdollinen Natoon liittyminenkin tätä edellytä?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyse on pelkästä suosituksesta, jonka esim. Baltian maista Viro yksin täyttää.

Luulisin itse, että Suomen ollessa Naton jäsen Suomen tulisi jo oman turvallisuutensa tähden nostaa puolustusmäärärahansa 3% bkt:stä. Tällä en halua viestittää sitä, että Suomen ei tulisi liittyä Natoon, kun se aika tulee, vaan sitä, että nykyisillä puolustusmäärärahoilla elämme haavemaailmassa, jolla on hyvin vähän tekemistä todellisuuden kanssa.

Marko Parkkola

Jospa Saksassa tuli mieleen Napoleon ja miten kävi, kun ei oltu tarpeeksi valppaana :)

Mutta vahva Saksa on hyvä olla olemassa. Vaikka mitä kukkaispuheita pidettäisiin, niin maailma on valtataistelua ja kauhun tasapainoa. Kunnes joku keksii soman ja päästään Uuteen Uljaaseen Maailmaan, mutta siihen on matkaa.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Venäjän maailmanvalloituskyvystä kertoo paljon se, että sillä on yksi ainoa nilkuttava lentotukialus matkalla jonnekin ja sitäkin seuraa lännen laivasto, Suomen mukaan luettuna, perstuntumalla.

Turhaa ja vaarallista kohkaamista ja ihmisten pelottelua.

Millä valtioilla on suurimmat lentotukialuslaivastot, joilla voidaan käydä kormuuttamassa ja "käännyttämässä" ohimennen "vääräuskoisia ja yhteistyökyvyttömiä" valtioita?

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Turhaa ja vaarallista kohkaaamista." Venäjälläkö?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Bosnian sodan aikana 90-luvun alkupuolella länsimaat lähettivät rauhanturvajoukkoja paikalle ja Saksaa pyydettiin osallistumaan omine sotajoukkoineen. Saksalaiset kieltäytyivät aluksi vedoten siihen, että toisen maailmansodan rauhanteon yhteydessä on päätetty, että Saksa ei saa osallistua aseellisesti mihinkään operaatioon valtakuntansa rajojen ulkopuolella.

Brittiläinen NATO-upseeri totesi julkisesti: "When will they grow mature?"

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Saksalla on tosin haittanaan päätös luopua asevelvollisuudesta ja siirtyä ammattiarmeijaan, ja sen seurauksena sama miehistövajauksen ongelma kuin oman puolustuskykynsä tuolla virhepäätöksellä tuhonneella Ruotsilla.

Ammattiarmeija ei voi toimia länsimaissa, ellei rivisotilaan palkka ole riittävän korkea kuten USA:ssa tai ellei maalla ole siirtomaahistoriaa ja sen perintönä omaa kansainyhteisöä, kuten Britannialla.

Niin rikasta eurooppalaista valtiota ei ole, että se voisi kustantaa asevoimiensa miehistölle amerikkalaisen palkkatason. Britanniakin pystyy vain suurin vaikeuksin ylläpitämään joukko-osastojensa vahvuuden, sen ansiosta, että sikäläinen elintaso houkuttelee palkkasotilaita köyhistä entisistä alusmaista (Karibia, Zimbabwe, Uganda, Fidzi-saaret, jne.) tai pitkän sotilasperinteen omaavasta entisestä vastustajasta (köyhän Nepalin gurkhat). Rekrytointi brittien kantaväestön keskuudesta ei yksinkertaisesti onnistu, vaikka sitä on yritetty mm. vankiloista.

Saksa kantaa vielä tänäkin päivänä moraalista taakkaa yli 70 vuoden takaisista ajoista, ja epäröi kaikkea sotilasmahtinsa nostamista.

Siinä Saksa kuitenkin pystyy rationaaliseen päätöksentekoon, että se pystyy muuttamaan kurssiaan ja korottamaan olennaisesti puolustusbudjettiaan muuttuneiden olosuhteiden mukaisesti. Näkisipä vielä senkin päivän Suomessa!

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

"Muuttuneet olosuhteet" lienevät peräisin Atlantin takaa.
http://www.dw.com/en/merkel-germany-to-heavily-inc...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Varmaan ne ovat osittain peräisin myös Brexitistä. Saksan johto kunnioitti 70 vuotta demokraattisen maailman, etenkin Britannian, toiveita ja pelkoja. Nyt se lähtee realistisesti siitä, että Britanniaan ei enää voi luottaa eikä turvautua.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Osa teoista ja laiminlyönneistä voidaan käsitellä oikeudessa, mikä on syytä muistaa."

Valitettavasti ei voida. Päättäjät vaikuttavat oikeuskäytäntöön, joten tuskin muuta vastuuta tulee edelleenkään olemaan kuin vastuu vaaleissa.

Perustuslakituomioistuintakaan ei ole. On vain kyseinen valiokunta, jossa kaverit pohtivat pistetäänkö kaveri syytteeseen, vaiko ei.

Jaakko Paasonen

Jep. Se lienee sitä ns. POLIITISTA VASTUUTA, josta nämä kaverit/toverit mielellään puhuvat,mutta joka tunnetusti ei sisällä mitää todellista vastuuta mistään.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

No, olemme tästä eri mieltä. Lähes jokaisen sodan jälkeen ympäri maailmaa on käyty oikeutta ja tuomioita on napsahdellut päättäjille. Näin myös Suomessa. Meillä on jo nyt olemassa hyvä lainsäädäntö, jonka perusteella voidaan lyödä myöhemmin linnatuomioita aina elinkautiseen asti.

Jaakko Paasonen

Tarkoitatko tulevia sotia ja niiden häviäjiä? toivottavasti et..mutta nyt heti ei tule mieleen linnatuomion saanutta suomalaista ministeritason päättäjää kuin Risto Ryti joka tuomittiin erään sodan voittajan vaatimuksesta. Näitä nykyisiä päättäjiä ei kyllä OIKEASTI saa tuomiolle. MItä nyt joku kepuli juhantalo näytös tuomittiin..olikse peräti valtakunnan oikeudessa? ja kuis kävi ? nyt äijä istuu taas tanakasti eduskunnassa, aivan saman puolueen pääministerin edessä.
Joten ja jos tuon mahdollistava laki ja säädökset ovat sitä mainitsemaasi hyvää lainsäädäntöä, niin olemme todella eri mieltä ainakin ko. asioista.

Juha Kuittinen

Hallitsematon maahanmuutto ja siihen liittyvä terrorismi on varmastikin Venäjän ohella lisännyt sodan mahdollisuutta euroopassa.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

"tekee suurimman laivasto-osastosiirron sitten kylmän sodan."
Visuri sanoi televisiossa että Natolla on Venäjää vahvempi laivasto Itämerellä.
Visuri trollaa?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Visuri on oikeassa. Venäjän nykytilaa symboloi lentotukimuseo Admiral Kuznetsov.

Käyttäjän JaniLindroos kuva
Jani Lindroos

Itse näkisin suurena kuviona talouden painopisteen siirtymien pois lännestä kohti Aasia ja sitä seuraavat vaikutukset niin dollarin asemaan kuin harjoitettuun velkavetoiseen talouteen. Ja osittain yhdistäisin tähän talouteen ja velkaan energian, ja etenkin öljyn.

Tähän oli "neokonnien" vastaus Project New American Century, ja muut vastaavat ajatushautomoiden linjaukset. Ja Obama on mielestäni lausunut vapaakauppasopimusten yhteydessä, että mikäli he eivät pääse sopuun ja sovi säännöistä niin Kiina tulee ne tekemään.

Bush oli sitten toteuttajana kun tätä ennekoivaa linjaa lähdettin toteuttamaan. Tässä mielestäni tuhottiin huolella se moraalinen "high ground", josta Yhdysvallat oli nauttinut WW2:desta lähtien. Irakin ja Lähi-idän sotkujen jälkeen on Kiinalle ja Venäjälle tarjoutunut kuin tarjottimella tilaisuus nostaa merkittävyyttään, tai miksi sitä kutsuttaisiin. Venäjä on tässä mielestäni ollut agressiivisempi, mutta väitän Kiinan tulevan perässä Venäjän tarjoaman suojan turvin.

Huolestuttavaa mielestäni miten monet tahot puhuvat sodan niin Venäjää kuin Kiinaa vastaan olevan välttämätöntä jossakin kohtaa. Lisäksi huolestuttavaa mielestäni on miten luokattomasti länsi on tätä geopoliittista shakkia, (tai miksi sitä haluaa kutsua) viime vuodet pelannut.

Eniten olen huolestunut tiettyjen tahojen puheista ydinasein tehtävästi ensi iskusta ja niiden simuloinneista. Koska vaikka lännellä olisikin moninkertainen ylivoima niin 50-5 tulos kyvyssä tuhota maat täysin ei ole mukava tulos, ylivoimasta huolimatta.

Putin vaikuttaa minusta mieheltä, jota ei pidä ajaa liian nurkkaan(ilman mitään hyväksyttävää ulospääsyä), mutta toki ei saa myöskään liikaa periksi antaa. Mielestäni meidän tulisi toimia monella tapaa paremmin, jotta saamme tuon moraalisen high groundin palautettua takaisin länteen, ja sitten toimia sen mukaan. Eli ei olla haastamassa itse riitaa, mutta pidetään huoli ja selkeys siitä selvänä, että tiettyjä asioita emme tule hyväksymään, ja olemme tarvittaessa valmis toimimaan.

Nyt Putin vaikuttaa hetkittäin jopa puhtoisemmalta, kun kyse on tietyistä sopimusten noudattamisista, hävittäjän alas ampumisesta, tiettyjen sanomisten ja etenkin median kirjoitusten perusteella. Lännen media huutaa nyt sutta aivan liian monta kertaa ilman todellista näyttöä. Eli lopetaan huutaminen tai annetaan todellista näyttöä, muuten käy kuten tarinassa.

Ja lähtökohtaisesti sekä ideologian tasolle olen selvästi Yhdysvaltojen linjalla, mutta minusta on käsittämätöntä miten huonosti siellä on monia asioita viime vuosina hoidettu, ei hetkittäin voi olla ajattelematta, että on osa tehty tarkoituksella?

EU:n olisi nyt aika osoittaa onko siitä mihinkään, vai onko se turha organisaatio. On mielestäni käsittämätöntä miten se ei itse ole ottanut vahvempaa roolia, kun me olemme tässä isompaa hintaa maksamassa, ja maksamme nyt jo. En voi ymmmärtää miten se on ollut niin mitään saamaton ja Washingtonin talutusnuorassa, kun tapahtumat ovat täällä tai huomattavasti meitä lähempänä tapahtuvia. Siksi minusta oli positiivista nämä neuvottelut, koska mielestäni ensin tulee yrittää edes neuvotella, ennen kuin kiremämpää linjaa otetaan käyttöön.

Ja kuten tässäkin joku huomautti olisi hyvä pitää mielessä miten paljon tukikohtia gblobaalisti on USA-Venajä, mitkä ovat erot kalustojen määrissä ja budjeteissa ym. Välillä tuo tuntuu moneltä hämärtyvän.

Otsikon kanssa olen samaa mieltä siitä, että Merkel on ollut hämmästyttävän unessa monessa asiassa.

EDIT
Liitetään tähä vielä tämä linkki
http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/kiinan-suu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset