pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Mikä on Venäjän laivasto-osaston todellinen päämäärä?

Venäjä siirtää parhaillaan laivasto-osastoa Välimerelle, mutta mikä on alusten todellinen päämäärä? Onko Ukrainassa alkamassa operaatio,  josta on hiljattain päätetty Kremlissä?

Nato-diplomaatin mukaan kyseessä on Venäjän laivaston suurin  pintaoperaatio sitten kylmän sodan. Venäjä on ilmoittanut osaston liittyvän Syyria-operaatioon, mutta onko kyse sittenkin muusta? Ukrainassa tavoitteita ei ole saavutettu ja uusi talvi on tulossa Krimille, jonka yhteydet Venäjään ovat lauttayhteyksien varassa. Etyj tekee yhä enemmän havaintoja tulitaukorikkomuksista ja venäläissotilaista Itä-Ukrainassa eikä venäläisten sotilaspukuja enää edes yritetä peitellä. Putinin äskettäinen puhe duumalle keskittyi enää sen toteamiseen, että venäläisten tulee jatkossa olla yhtenäisiä ja vahvoja. Puhe vaikutti sodanjulistukselta.  

Asiantuntijat osaavat kertoa, mikä hyöty Venäjälle tulisi kyseisestä laivasto-osastosta Mustamerellä, jos Venäjä aloittaisikin operaationsa siellä. Venäjä on siis osannut yllättää ja miksei tälläkin kertaa? Venäjä on shakkimestareiden maana toistaiseksi osannut laskea muutaman siirron pidemmälle kuin länsi. Siinä vaiheessa kun laivasto-osasto ihan oikeasti siirtyy Bosporin salmen läpi, Ukrainalle tulee kiire. Ainoa hyvä puoli on, että toistaiseksi osasto matkaa Välimerelle, eikä esimerkiksi Itämerelle parkkiin Gotlannin tai Ahvenanmaan eteen. Sekin lienee ajan kysymys.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (29 kommenttia)

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kuvaavaa Venäjän asevoimien tilalle on, että heidän ainokainen lentotukialus on pelkkää savuavaa neukkuaikaista romua.

Toivottavasti hajoaa matkalle.

Venäjällä lienee nyt vakaa aikomus laittaa Aleppo lopullisesti maantasalle.

Ja samaan aikaan suomalaisten rauhanpuolustelijoiden hiljaisuus senkun vain jatkuu..

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Tämän asian minäkin huomioin äsken uutisista. Lentotukialusta kuulema seuraa hinaaja, koske aluksen voimanlähde on huonokuntoinen.

Venäjällä on kyllä uuttakin hyväkuntoista sotakalustoa isosti, mutta paljon myös hyvinkin vanhaa "romua".
Vaikka sotakalustoa on lukumääräisesti paljon, niin on huomioitava että lekoista, hekoista, panssareista ym. on aina vähintäänkin kolmasosa huollossa tai korjattavana.

Venäjä joutuu kalustoaan pitämään suuret määrät itärajoillaan. Japani tavoittelee Kurilien saaria ja Kiina aluetta Siperiasta. Eikä Yhdysvallatkaan ole kaukana Alaskan alueella.

Ohjukset ja ydinaseet? Niitä Venäjällä on riittävästi, mutta käyttääkö Putinin johtoporukka niitä? Tosin eräs tutkija arvioi, että Venäjän ydinaseista monet ovat huonossa kunnossa. Saattavat laueta ampujan käsiin. Tuota maailmanlopun aseistusta on toki vastustajillakin.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Jotenkin tuo purjehdus muistuttaa Venäjän laivaston merimatkaa Itämereltä Tshushiman salmeen sodassa Japania vastaan 1904...

Pinta-alustensa osalta Venäjä näyttää nyt panneen paljon yhden kortin varaan. Myöskin tuon Amiraali Kuznetsovin kanssa puuhastelu on kummallista, kun rynnäkköilmavoimia olisi paljon yksinkertaisempaa lähettää paikalle toimimaan maatukikohdasta.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kuinkas Tshushimassa tsaarin laivastolle kävi?

Venäjä yrittää vaan tälläkin tavalla näyttää voimaansa. Mutta mikä vaikutus näyttönä on yhden ja ainoan romun lentotukialuksen lähettämisellä kaikkien nähtäväksi?

Montako suurta lentotukialusta on Yhdysvalloilla? Monta, ja ainakin osa ydinkäyttöisiä.
Jk. Näköjään kaikki.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Lentotukialus on vanha. Venäjän laivastoa ei ole suunniteltu tuonkaltaisia operaatioita varten. Mukana kulkee varmuuden vuoksi hinaaja, koska alus on heikossa kunnossa. Lentotukialukselta pystyy vain operoimaan vain hävittäjät ja helikopterit. Siis ilmataisteluun kykenevät hävittäjät. Aluksella ei ole katapultteja, joten raskaassa aselastissa olevat hävittäjät eivät kykene nousemaan ilmaan.

Taitaa olla laivaston uusimisella kova kiire.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ks. https://fi.wikipedia.org/wiki/Admiral_Kuznetsov

Lentokoneina on ainoastaan vaatimattomat 12 ilmaherruushävittäjää, ja rynnäkkökoneina muutama Ukrainassakin käytetty Su-25. Mutta Kuznetsovilla on myös vahva ilmatorjuntaohjusaseistus, jonka kehittämisessä Venäjä on saavuttanut merkittävää edistystä maavoimien S-300 ja S-400 -ohjuksillaan.

Liekö tehokkaista it-ohjuksista kehitetty muunnoksia laivaston käyttöön? Onko Kuznetsovin tuominen Välimerelle tarkoitettu A2/AD, eli "anti-access/area denial" -yksiköksi pitämään läntiset ilmavoimat poissa it-ohjustensa vaikutusalueelta?

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin Vastaus kommenttiin #27

Sellainen perustelu on esitetty, että alus tuotaisiin Syyrian alueelle valvomaan ilmatilaa, jolloin USA joutuisi ilmaoperaatioiden osalta neuvottelemaan Venäjän kanssa.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Tällä kertaa väittäisin Majurin ampuneen taulusta ohi.

Venäjän on helppo siirtää lentokalustoa suoraan Venäjältä Krimille; ei heillä ole tarvetta uittaa muutamaa konetta Murmanskista saakka. Kyseessä on mielestäni pelkkä pullistelu, jolla halvaantunutta Länttä on juuri tässä hetkessä helppo nöyryyttää.

Nyt jos Länsi älyäisi pelin paikan, se lähettäisi laivastoaan sinne mistä tämä Venäjän saattue lähti matkaan.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Lentotukialus lekoineen on vain yksi alus muiden joukossa.
Länsivallat eivät aloita sotaa!

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Voi olla ohiammuttu, mutta kerrankos laivasto-osasto tukee mereltä rannikolla tapahtuvaa etenemistä. Helikoptereille hyvä tukikohta kuljettaa osastoja ja materiaalia nopeasti rannikolle esimerkiksi Krimin länsipuolelle aina Odessan ja Moldovan kohdalle. Eiköhän lopullinen päämäärä kohta selviä ja se, mitä arsenaalia mukana tulee. Jotenkin en yllättyisi jos matka jatkuisi Sevastopoliin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Luojan ja EU-pakotteiden kiitos valtakunnanjohtaja Putinilla ei tiettävästi ole käytössään enempää kuin yksi valtamerikelpoinen lentotukialus (joka sekin toivottavasti tutustuu johonkin pintauimariin kuten vaikka Miinaan). Jos ne Ranskan jo myymät ja lupaamat huippumodernit merisota-asemat olisi toimitettu Mordorskij Flotille, maailmanlopuntunnelmat olisivat lähempänä. Vai?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Kyllähän tuon savuavan purkin kapteeni tekisi ekoteon jos avaisi Atlantilla pohjaventtiilit. Jos asia ei olisi vakava, niin hilpeyttähän se enemmänkin herättäisi kuin kauhistusta.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ehkä sillä valmistetaan Mariupolin valtausta ja "Donetskin tasavallan" koon tuplaamista niin, että yhtenäinen rantaviiva ulottuisi aina Krimille asti?
https://fi.wikipedia.org/wiki/Itä-Ukrainan_sota

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Huomaatteko eron sivistysmaissa: Venäjän sota-alukset saavat purjehtia kaikessa rauhassa kansainvälisillä vesillä niin Englannin kanaalissa kuin Gibraltarinkin läpi, eikä kukaan käy suihkuhävittäjillä räimimässä mastoja viistäen kuten USS Donald Cook'ille tehtiin Itämerellä Kaliningradista sitä häiritsemään lähetettyjen moukkien toimesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Pääasia, että se ei ole Ahvenanmaa.
Hyvä, että sillä nokittavalla aluksella on hinaaja varalla.

Käyttäjän AnttiJuhaniKasvio kuva
Antti Kasvio

Voin kertoa todellisen päämäärän, joka on presidentti Putinin nahan pelastaminen.

Operatiivisella tasolla laivaston liikuttelu voi toki merkitä uusia toimia Ukrainassa tai paineen lisäämistä Syyriassa. Se voi merkitä myös yritystä hämmentää kansainvälistä tilannetta niin, että Kremlin suosikki Donald Trump nousisi vielä viime hetkellä USA:n presidentinvaalien voittajaksi.

Tosiasiaksi jää kuitenkin se, että presidentti Putinin säästöpossu eli kansallinen vararahasto on pian tyhjenemässä. Kuluvalle vuodelle ennustettua talouden supistumista on jouduttu viimeksi tänään tarkistamaan alaspäin, ja ensi vuonna terveydenhuoltomenoja leikataan kolmanneksella. Maan talouseliitti alkaa saada tarpeekseen presidentin seikkailupolitiikasta sotilasmenojen viedessä ensi vuonna todellisuudessa jopa nelisenkymmentä prosenttia valtion budjetista.

Juuri nyt länsimaiden kannattaa säilyttää malttinsa ja osoittaa, että presidentti tuhlaa vain rahaa ja polttoainetta armadapelotteluillaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Erinomainen kommentti(#13) ja analyysi.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Mariupolin valtaus venäläisiltä onnistuisi tuosta noin, venäläiset komentajat ryssivät todella pahoin Itä-Ukrainan sodan.

Kun keskustelu siirtyy Odessaan ja Moldovaan, monikaan meistä ei halua kertoa Ukrainan joutuneen venäjän saartamaksi, näin siinnä silti on käynnyt.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kun on viime kuukausina ja viikkoina seurannut maailmanpoliittisen tilanteen synnyttämiä keskusteluja, palaa lapsuus ja varhaisnuoruus mieleen.

Erityisesti se, kuinka vuonna 1961 kansakoulun neljännellä luokalla ollessani 1910-luvulla syntynyt opettajatar herkistyi Novosibirskin nootti-neuvotteluista syntyneestä uhkaavasta tilanteesta ja se, kuinka sodan kokenut äitini kävi ostamassa pakan Jokamiehen lakanakangasta varastoon.

Ei siitä silloin sotaa tullut, mutta edellisen sodan kokeneet kaiken aikaa ikään kuin odottivat uutta sotaa. Harmillista heille, mutta minun sukupolvelleni ihan mukavaa, ettemme joutuneet iskemään päätämme mäntyyn, vaan saimme elää kultaisen kuusikymmenluvun rauhassa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

1910-luvulla syntyneiden lapsena koin että silloin pelättiin neuvostoliiton annektoivan Suomen ihan rauhanomaisesti, nootti nootilta ja poikkeuslaki poikkeuslailta ja kepu kepulta.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Nootti oli puhdas mittatilaustyö, jonka tarkoituksena oli varmistaa Kekkosen jatko presidenttinä. Kekkonen oli nootin aikaan vierailulla Havajilla ja sen kuultuaan oli lähtenyt uimaan eli asia ei häntä kummemmin hetkauttanut.

Valtiotieteen tohtori Hannu Rautkallio on kirjoittanut kirjan ”Novosibirskin lavastus”, joka julkaistiin vuonna 1992. Rautkallio pääsi aikanaan tutustumaan NKP:n arkistoihin. Näinä päivinä sinne olisi tuskin mitään asiaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Juuri niin. Tilaamalla nootin Kekkonen sitoi Suomen NLään.
Ja jos venäjäpelotetta nyt käytetään kekkosmaisesti kuten minusta J. Niinistö tekee niin hän haluaa liittyä samaan traditioon. Hän jopa stailaa itsensä kekkosmaiseksi ja käyttää kieltä kuusikymmenluvun tyyliin.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi Vastaus kommenttiin #20

Hyvä havainto.

Ja tärkeintä on pelon lietsonta. 1960-luvulla se onnistui, kuten viestissäni n:o 16 muistelin. Jopa niin hyvin, että moni edellisen sodan kokenut odotteli lopun elämänsä uutta sotaa. Silloin turhaan.

Kuinkahan nyt vaikkapa vuonna 1970 syntyneille käy?

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola Vastaus kommenttiin #20

Tähän kyllä on valitettavasti todettava, että kommentoija on tässä väärässä. Katsoin Ykkösaamun ja Niinistö ei tehnyt siinä mitään muuta kuin vastasi rehellisesti toimittajan kysymykseen. Oliko pitänyt jättää vastaamatta? Olisiko pitänyt sanoa ”en kommentoi”?
Pelottelusta tässä ei ole ollut kysymys, vaan puhtaasti tosiasioiden esiin tuomisesta. Tässä asiassa tehtiin ”kärpäsestä härkänen” mediassa, jolla pyrittiin nokkimaan perussuomalaista ministeriä. Jos ministerinä olisi ollut toisen puolueen edustaja, ei sille olisi edes ”korvia lotkautettu”.

Marsalkka Mannerheim kirjoittaa muistelmiensa loppusanoissa mm. seuraavaa:
”Se opetus, minkä ennen kaikkea tahtoisin painaa tulevan sukupolven tietoisuuteen, on tämä: eripuraisuus omissa riveissä iskee tuhoisammin kuin vihamiehen miekka, ja sisäiset riidat aukaisevat oven ulkoa tulevalle tungettelijalle.”

Näitä viisaita sanoja kannattaa miettiä rauhassa vaikkapa kahvikupposen kera ja laittaa ne ”korvan taakse”.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

No minä esitän että Niinistö, siis Jussiniminen, on se eripuraisuuslähde. Kun rakentaa imagoa ei- yhteistyökykyisyydestä niin sinnikkäästi ja johdonmukaisesti kuin J.N.
tekee on syy ideologinen.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #22

Jämäkkää tekstiä Jukka Mikkola!

Kyllä jotkut tämän palstan kirjoittajat saavat selvän hepulikohtauksen aina kun mainitaan sana perussuomalainen, tai jotain heihin liittyvää.
Aivan asiaa kirjoittavat useimmat blogipalstan perussuomalaiset. Tosin ehkä tavallista kärkevämmin. Se taas ei ole välttämättä pahasta.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Isovenäläisen imperialismin eskalaatiosta ja neuvostofasistisen internatsismin jäänteiden vaalimisesta olisi syytä muistuttaa YK:n päivänä ja muutenkin. Valtakunnanjohtaja Putinin hävittäjät ja sotalaivat pinnalla ja sukelluksissa eksyilevät rajojen yli niin Itämerellä kuin etelämmäskin, ja siviilikohteiden pommitusten välttäminen varsinkin vaatii ns. veljellistä apuamme. Kaksipääkotkalla on kynnet ja nokat veressä. - Lahjoitetaan itänaapurin piloteille symbolisena apuna virtuaalinen kompassi! Ks. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1818154865...

Marko Parkkola

Kommentoin vaan, että elämme mielenkiintoisia aikoja. Anna Kontulaa (vas) mukaillen saamme vähän jännitystä harmaaseen arkeen.

Pystyykö tolta kipolta nousemaan mikään lentävä, joka voisi tiputtaa venäjän nykyaikaisia pommeja? Venäjällä on aika mielenkiintoisia pommeja, joita ei tarvita kovin montaa vastarinnan murtamiseksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset