pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Suomi otti ahteriin Lapin rajakiistassa

Iltapäivälehdet otsikoivat tänään laajasti Suomen ja Venäjän rajakiistasta,  jossa Suomi otti kuvaannollisesti ahteriin ja vikisi, kun Venäjä näytti alueellista mahtiaan. Osa suomalaispoliitikoista jo ehti liputtaa voittoa kiistassa,  mutta tuoreet ulkoasiainministeriön dokumentit paljastivat karun totuuden. Jos Suomella oli jotain yleviä tavoitteita kiistassa, taisivat tavoitteet lentää Venäjän tuulettimen läpi niin kuin se entinen kakka. Roiskeita siis tuli, mutta onneksi tämäkin saatiin puhuttua kansalle hienona voittona. Osa poliitikoista jo ehti kiitellä Venäjää hyvästä yhteistyöstä.  

Venäjä aiheutti tahallaan maiden välille turvapaikanhakijatulvan, joka täällä huomioitiin ylintä valtiojohtoa myöten. Suomi kertoi neuvottelevansa tilanteen ratkaisemiseksi, vaikka jo ennakkoon tiedettiin Venäjän laiton toiminta rajakiistassa ja tavoite horjuttaa EU:n yhtenäisyyttä. Joku voisi tietysti perustellusti kysyä, mitä neuvottelua on sellainen toiminta, jossa toinen osapuoli sanelee yksipuolisesti loppuratkaisun. Katukielessä vastaavaa toimintaa voidaan huoletta kuvata ahteriin ottamiseksi. Ulkoministeri ilmoitti, että Suomi ei nöyristellyt, mutta ei uhonnutkaan. Heh, no ei ainakaan uhonnut. Jos joukolla kontataan Venäjälle ja vähän matalampana takaisin perä edellä, nöyristely todella voi olla melko vaatimaton termi kuvaamaan virkamiesten ja poliitikkojen toimintaa.

Venäjä sai hakemansa huomion eikä Suomella ollut asiassa muuta roolia kuin hyväksyä se, mitä vahvempi osapuoli esitti. Ei siinä mitään, tämä on tuttua jo menneiltä vuosikymmeniltä. Huolestuttavampaa kuitenkin on, mitä muuta Suomi antoi Venäjälle lahjaksi turvapaikkaliikenteen pysäyttämiseksi. Venäjän sanelu- ja nöyryytystaktiikka oli odotettua ja toimi hienosti, mutta se tuskin riitti Venäjälle. Saisimmeko selvitystä siitä muusta Venäjälle luvatusta? Kiitos jo etukäteen.   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Jos Suomi liittyisi Natoon, niin Venäjältä tulisi Suomeen laittomia maahan tulijoita jokaisen rajanylityspaikan kautta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ei heitä ole pakko päästää maahamme. Sitä varten se raja ja rajavartiolaitos on olemassa. Tarvittaessa rakennetaan aita tai muuri. Ei ole Venäjän asia vartioida Suomen Shengen-rajaa suomalaisten puolesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Hallitus sulki kansanedustajien suut" Putinin ja Niinistön rajasopimukseen liittyen:

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016041321408441_u...

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen

Suomen kansa ja suomalaiset poliitikot pelkäävät Venäjää - ja syystäkin. Yksin on parempi ottaa hanuriin kuin verissä päin turpaan.

Venäjä murentaa Suomen suvereniteettia pieni pala kerrallaan, ja suvereniteettia menee tasan niin paljon kuin poliitikkomme sitä pois antavat. Tämä on hyvä muistaa. Valitettavasti on todettava, että Venäjän kanssa epävirallisessa sodassa oleva entinen vasallivaltio Ukrainakin on tällä hetkellä suvereenimpi valtio kuin Suomi: Ukraina toimii nyt omista lähtökohdistaan ja katsoo omia intressejään, eikä myötäile Venäjän intressejä.

Hieman tulee kalman haju nokkaan kun ajattelee Suomen asemaa samassa "viisumialueessa" Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa. Sinällään on käsittämätöntä noin periaatteen tasolla, että EU-maiden kansalaiset eivät saa palata EU:n alueelle noiden kahden rajanylityspaikan kautta.

Venäjä kehitti ongelman, kärjisti sitä ja sitten poliittista hintalappua vastaan "ratkaisi" ongelman.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Eurooppa edessä, Venäjä takana tai sitten päinvastoin mutta suo siellä vetelä täällä kuitenkin.

Eila Kännö tietäisi mitä tehdä.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Jos oikeasti oli niin, että ulkopoliittinen johto sai pysäytettyä pakolaistulvan rajalla sitä vastaan, että jostain Rajajoosepista ei mene muita EU:n kansalaisia yli, niin tämä oli todella hyvä lopputulos!

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Pelkkää höpötystä. Shengenrajat olivat jo sulkeutuneet pakolaisilta kun Niinistö kävi vapaaehtoissuomettumassa eli lähentämässä Suomea Euraasiaan.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Eli vaikka Suomi olisi kieltäytynyt sopimuksesta, niin Venjä ei olisi päästänyt pakolaisia rajalle? Tuskinpa vaan...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #8

Suomi olisi voinut sulkea rajan yksipuolisesti.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen Vastaus kommenttiin #9

Tiedät varsin hyvin, että se olisi ollut silkkaa typeryyttä. Silloin olisi pysähtynyt myös kaikki muu liikenne rajalla, mikä tarkoittaisi isoja taloudellisia tappioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset