pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Venäjä siirtää joukkoja Syyriasta, mutta minne?

Venäjä on kuulemma vetämässä joukkoja Syyriassa.  Jos asuisin juuri nyt Ukrainassa tai Georgiassa, olisin hyvin huolissani. Venäjäystävät Suomessa riemuitsevat, mutta riemu voi jäädä lyhyeksi. Kohta alkaa sairaaloiden pommitus jossain muualla.  Seuraavaa kohdetta voidaan vain arvailla.

Parhaimman näkökannan Venäjän vetäytymisasiassa antaa Iltalehden toimittaja Nina Leinonen eilisessä jutussaan. Kannattaa käydä lukemassa. On jopa merkittävää, että hänen ammattitaitonsa arvioida Venäjän toimia menee heittämällä ohi puolustusvoimien omien tutkijoiden arvioista. Vastaavastihan yritti kapteeni Antti Paronen arvioida eilisessä Iltasanomissa Venäjän vetäytymisen syitä, mutta näkee selvästi, ettei hänellä ole mitään hajua todellisista syistä. Todennäköisesti Paronen oli arvioissaan pihalla kuin se maankuulu lumiukko kesällä. 

Jos juuri nyt asuisin Ukrainassa tai Georgiassa, alkaisin todella huolestua. Venäjä kävi Syyriassa harjoittelemassa ilma- ja maavoimien yhteistyötä ja hankkimassa muutamia helppoja voittoja. Ukrainassahan Venäjä ei ole uskaltanut toistaiseksi käyttää ilmavoimia droneja lukuunottamatta. Georgiassa taisivat omat joukot pudottaa enemmän venäläiskoneita kuin Georgian armeija ja sota oli Venäjälle taistelujen kannalta surkea näytös. 

Sun Tsun oppien mukaan voittoisa armeija hakee voittoja ennen kuin menee sotaan, hävinnyt lähtee sotaan ja hakee vasta siinä vaiheessa voittoa. Ukrainassa Venäjän on yritettävä, koska Venäjä juoksee kilpaa aikaa vastaan. Kuten Syyria osoittaa, rahat alkavat olla finaalissa ja Itä-Ukrainassa ei ole Minsk II edes lähellä ratkaisua. Venäjä on jo laskenut sen varaan, että länsimaat jatkavat pakotteita, joten kun Ukrainassa maa kestää raskaat tankit, Mariupolissa kajahtaa.            

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Venäjän vetäytymisen motiiveista voidaan esittää tässä vaiheessa vain arveluja - ei sen enempää. Venäjän jäädyttämät tilanteet Ukrainassa ja Georgiassa ovat varmasti kartalla Kremlissä, mutta niissäkin piilee varmasti omat riskinsä.

Venäjän taloutta ei kaiketi pelasta mikään muu, kun öljyn ja kaasun hinnan nousu, mutta siinäkin tapauksessa Venäjä on riippuvainen maksavista asiakkaista, joista voi olla pulaa, mikäli Venäjä käynnistäisi offensiivit em. kahdessa entisessä neuvostotasavallassa.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Venäjä ei tee mitään ilman että se on jo laskenut muutaman siirron eteenpäin. Euroopassa ja USA:ssa tämä tiedetään ja siksi ollaan jälleen kerran hermona, että mitä tapahtuu seuraavaksi.

Putin saavutti Syyriassa tavoitteensa, eli sai perustettua Syyriaan kunnon tukikohdat venäläisjoukoille plus tietysti mainitsemani treenit kovapanosammunoille eri joukko-osastojen yhteistyönä. Tähän kun liitetään pieni ansaittu loma taistelujoukoille ja ylijohdon analyysivaihe, niin päästään soveltamaan Sun Tsun oppeja käytännössä. Todennäköisin kohde lienee Ukraina.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

No tietenkin Haminasta Hankoon. Toteutuu Majurin pelko ja osittainen toive, päästään kovapanosammuntoihin elävään maaliin ja sisseilemään, tiedustelemaan. Paineet purkautuvat ja jäljelle jääneet saavat elokuvan aiheita sekä muisteltavaa seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Ai niin, paljonkos niitä ryssäsotilaita olikaan Syyriassa?

T. toiveikas sissiradisti

Käyttäjän PetriMkel kuva
Petri Mäkelä

N. 4-5 pataljoonaa, joista ainakin yksi jää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Vuoden 1979 syksyllä Neuvostoliitto ilmoitti yllättäen, että se vetää DDR:stä yksipuolisesti ja omaehtoisesti noin 13.000 panssarivaunua. Tämä herätti kummastelua ja ounastelua siitä, että Neuvostoliitto on viimeinkin valmis tekemään avauksia todellisen liennytyksen hengessä.

Joulukuun lopulla samana vuonna ymmärrettiin minne nuo panssarit tarvittiin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Muutamat kommunistihomerokset tekivät elämänsä munauksen v.1979 lähtiessään pelastamaan Afganistanin tovereita näiden ryssittyä asiat maassa julmasti ja perinpohjin. Neuvostojoukot saivat Afganistanissa kunnon selkäsaunan, jota oli järjestämässä mm. eräs Osama Bin Laden.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ja vain vähän myöhemmin tuli itänaapurille uudestaan turpaan, nyt Tsetseniassa ja niin että tukka lähti, ja siitä muutaman vuoden päästä uudelleen. Taisi olla Putin jo kalju kun aloitti uuden turpaanoton vuonna 1999 Tsetseniassa.

Kun Georgiassa venäläiset saivat tapettua enemmän toisiaan kuin georgialaisia, ei tainnut mennä hyvin sielläkään.

Ukrainan sodassa lienee kuollut jo ainakin tuhat venäläissotilasta ja maapläntti, mikä on toistaiseksi saavutettu, on Krim ja pieni pala surkeaa tasankomaata. Taloudellinen hinta on ollut hirvittävä.

Syyria taisi olla pitkästä aikaa ainoa, jossa kuolleita venäläisiä tuli melko vähän, mutta sairaaloita tuhottiin sitäkin enemmän.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset