pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Menetettiinkö Krim todella vai ovatko poliitikot menettäneet rohkeutensa?

Stubbin möläytys Krimin menettämisestä sai nopeasti tukea ikivenäjäystävä Tuomiojalta. On lähes käsittämätöntä,  että suomalaispoliitikot ovat jo luopumassa toivosta, kun vasta pari vuotta on kulunut Venäjän aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan. Se, että Tuomioja on vauhdilla poistamassa pakotteita Venäjältä ei ole suuri yllätys, mutta Stubbin aivopieru oli sitä mitä suurimmassa määrin. Ikään kuin Stubb ei olisi jo ehtinyt tehdä tarpeeksi vahinkoa kokoomukselle, nyt menee myös Suomen vähäinenkin maine maailmalla.  

On erittäin vaarallista todeta edes epäsuorasti,  että Venäjällä olisi mitään laillista oikeutta Krimiin. Vielä vaarallisempaa on höpötellä pakotteiden purkamisesta ilman, että Minsk II sopimusta on toteutettu miltään osin. Jo viime vuoden heinäkuun alkuun mennessä oli laskettu, että  Minsk II sopimuksen aikana oli tapettu yli tuhat ihmistä. Ukrainalaismedian ja Etyjin tarkkailijoiden mukaan venäläisten tukemien joukkojen tulitus Ukrainan joukkoja vastaan on lähes päivittäistä. Kun sopimuksen yhtenä tärkeänä ehtona oli itärajan luovuttaminen Ukrainan viranomaisten haltuun, sopimus ei ole ollut lähelläkään toteutumista. En itse ainakaan ole huomannut, että ulkomaalaiset joukot ja palkkasotilaat olisivat poistuneet Itä-Ukrainasta, saati että  muut laittomat ryhmät olisi siellä riisuttu aseista, mikä oli Minsk II sopimuksen toinen keskeinen ehto.

Onkohan Stubb yhtään miettinyt sitä, että YK:n peruskirjan mukaan on Ukrainan osalta kyse Venäjän laittomasta miehityksestä ja tarkemmin sanottuna aseellisesta hyökkäyksestä Ukrainaan? Aseellinen hyökkäyshän on Venäjän toimesta jopa tunnustettu. Kun asiaa ei vielä ole YK:n elimissä ratkottu, Ukrainalla on milloin tahansa ehdoton oikeus aloittaa lailliset vastatoimet Venäjää vastaan. Jos YK tai EU eivät ratkaise asiaa Ukrainan eduksi, kysehän oli Venäjän laittomasta toiminnasta, Ukraina voi yrittää sitä itse.

Ukrainan sisäministeri Avakov on muutama päivä sitten kertonut että Ukraina saattaa armeijan, kansalliskaartin ja poliisijoukot kuntoon,  minkä jälkeen he yrittävät palauttaa Krimin itselleen vaikka voimatoimin. Kun Ukraina havaitsee, että kukaan ei sitä auta, he voivat todella yrittää Krimin palautusta yksinkin,  eikä heitä voi siitä moittia. Jos Venäjä tämän jälkeen alkaa sotavoimin moukaroida Ukrainaa, kaikkien maiden, myös Suomen, olisi autettava Ukrainaa,  koska kyse on edelleen Venäjän laittomasta hyökkäyksestä. Ollaanko Suomessa varauduttu siihen, että Ukraina aloittaa lailliset sotatoimet Venäjää vastaan, kun se saa armeijansa varustettua? Aikooko Suomi auttaa Ukrainaa jollain lailla,  jotta Ukrainan laillinen oikeus saadaan toteutettua?  

 

Lähteet:

Finlex Valtiosopimukset, YK:n peruskirja

Iltalehti 10.03.2016, Tuomioja

Realclearworld 09.03.2016, Is Ukraines army ready for fight 

MTV3 12.03.2015, Minskin sopimus

Europarl. europa.eu, Ukraine after Minsk 

Osce.org, Ukraine

Ukrinform.net

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ei Krimin puolustaminen ollut kovin pontevaa. Toisaalta Ukraina heräsi ja kansa tuli yhtenäisemmäksi.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ukrainalaiset olivat tosi surkeita taistelijoita jo talvisodassa. Kun maahan ilmestyy aseellisia vieraan vallan vihreitä sotilaita niin tämä sakki ei saa hengiltä edes yhtä. Armeijan tapainen jänislauma piiloutuu kasarmeihinsa eikä ammu. Suomessa jo yksin meidän eläkeukkojen torrakot otettaisiin käyttön.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Kun oikein vauhtiin päästään, niin minä kaipaan 1960-luvun idoliani, Battler Brittonia. Häneen tutustuin Korkeajännitys-lehdissä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Pitää nyt kuitenkin muistaa, että talvisota oli ajat sitten. Nyt on nyt.

Kun Ukrainan armeija saa kunnon miehet, koulutuksen ja välineet, veikkaan, että Venäjä saa ukrainalaisista ihan kunnon vastuksen. Venäläisille voi todella riittää vähempikin vastus, mutta ei venäläisiäkään kannata aliarvioida.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Krimin itsenäisyys päättyi vuonna 1783, kun Venäjä ensimmäisen kerran liitti Krimin niemimaan itseensä.

Henkilokohtaisisesti en venäjää kannata. Nato ja EU ryssivät aika pahoin
Ukrainanan tilanteen, jos minulla oilisi ollut laivastotukikohta Krimin Sevastopolissa, antaisinko tukikohdan natolle tai eu:lle, en antaisi, mielestäni Putin teki sotilaana ainoan oikean ratkaisun.

Krimi on todella menetetty, mielestäni näin on tapahtunut, tässäkin venäjä veti ässän hihasta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Krimi ja osa itä-Ukrainaa on erotettu Ukrainasta. Ilmeisesti venäjä haluaa pilkkoa ukrainan paloihin. Luhanski ja Doneski ovat jo irrottautuneet ukrainasta, Harkovan alueella ei tällaista ole vielään tapahtunut, ainakaan lopullisesti.

Hruštšov oli etnisesti venäläinen, mutta hänellä oli lämmin suhde Ukrainaan. Hruštšov lahjoitteli näitä alueita nykyiselle ukrainalle, näistä aluista nyt kättä väännetään, lopputulos ilmeisesti tiedetään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Krim palautui ryssille. Ukrainalla ei ollut omaa puolustusta, tahtoa, vaan luotti turhiin "liittolaisiinsa" EUhun ja Natoon.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#6

Osaatko Jarmo kertoa minkälainen sotilaallinen puolustussopimus Ukrainalla ja länsimailla oli allekirjoitettuna. Joku voisi luulla että puhut nyt omiasi.

Voihan sitäkin miettiä olisiko Ukrainalla ollut mahdollisuuksia asettaa Venäjää yhtä kovien pakotteiden kohteeksi kuin mitä muut länsimaat nyt ovat tehneet. Sellainen antaisi sille yksittäisen maan puolustuksellekin vähän uskottavuutta.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Vai luotti? Kun Ukraina ei kuulunut kumpaankaan järjestöön, luotto on varmaan ollut melko yksipuolista mutta todella kova.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Suomalainen luota vain itseesi, puolustusministeri kertoi että 500,000 rynnäkkökivääriä on kaikille reserviläisille, saman verran myös meille ei reserviläisillee. Sotilaskoulutus on saatu, tosin emme ehkä ole kaikista nopeimpia, asenne on sitäkin paremmin kohdallaan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Rynkyn kanssa ei pärjää tankkeja, ilmavoimia, pitkän kantaman ballistisia ohjuksia ja raketteja vastaan. Ja kun rynkyn viimeinen patruuna on ammuttu, jonkun pitäisi tuoda uusi patruuna tänne metsiin. Tai voihan suomalaiset urhoolliset soturit hakata tankkeja rynkynperillä.

Antti Jokela

Saapas nähdä lyökö Stubb Paavo Väyrysen "kaukokatseisuudessaan". Väyrynenhän esitti väitöskirjassaan vuonna 1998, että Euroopan kahtiajako on pysyvä ja ettei Neuvostoliitto hajoa. Kuitenkin jo seuraavana vuonna alkoi Euroopan yhdentyminen nopeassa tahdissa ja Neuvostoliittokin on hajonnut 15 osaan - tähän mennessä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Viittaatko otsikolla jotenkin siihen, että Suomi tai EU jotenkin olisi "omistanut" Krimin?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Itse asiassa viittasin. Jos viitsit nähdä vaivaa ja luet vaikka YK:n peruskirjan, huomaat, että rauha on kaikkien maailman valtioiden yhteistä omaisuutta. Myös Krim kuuluu rauhan piiriin.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuuluuko Irak, Libya tai Syyria rauhan piiriin?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #20

Kaikki. Vaikka niillä olisi millaiset massamurhaajat johtajina. Toisilla valtioilla on tapana hoitaa massamurhaajat päiviltä ja siinä yleensä roiskuu.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Hyvä tietää, että 3. maailmansota käydään Krimin takia.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Jos vähän täsmennetään, se käydään, jos käydään, Venäjän johdon sekoamisen takia.

Seppo Hildén

"Ukrainan sisäministeri Avakov on muutama päivä sitten kertonut että Ukraina saattaa armeijan, kansalliskaartin ja poliisijoukot kuntoon, minkä jälkeen he yrittävät palauttaa Krimin itselleen vaikka voimatoimin"

Nää Ukrainan poliitikkojen puheet on olleet tällaisia katteettomia heti Krimin valtauksen ajoista. Presidentti Porosenko kiihkoili jo kaksi vuotta sitten, että Ukrainan värävystoimistot on ruuhkautuneet kymmenistä tuhansista vapaaehtoisista rintamalle haluajista ja että Ukrainan armeija ajaa venäläiset Krimiltä.

Minä en ottaisi kovin vakavasti noiden Ukrainan johtajien sotilaspuheita.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Olet tyypillisesti ajatteleva suomalainen.

Myös Venäjän media on kiinnittänyt Avakovin puheisiin huomiota ja Venäjä jos kuka tekee vastatoimet ennakkoon. Ukraina jo nyt treenaa erikoisjoukkoja, jotka avustavat Krimin haltuunotossa. Ei ehkä ihan kaukaa haettu. Ukrainalla on kansainvälinen oikeus takanaan ja teoriassa myös kaikkien tuki.

Seppo Hildén

"Olet tyypillisesti ajatteleva suomalainen."

Jep, ajattelun pohjana käytän tehtyjä tekoja, en katteettomia puheita. Tähän mennessä Ukrainan sotilaspuolen ja poliittisen johdon puolesta on tullut vain katteettomia puheita. Tyypillisesti ajatteleva suomalainen vetää tällaisita johtopäätöksen, että antaa niiden puhua, uskotaan muutokseen vasta sitten kun jotain tapahtuu.

Mitä kertoo Ukrainan puolustustahdosta se, kun Krimin valtauksen aikoihin ukrainalainen sotilasosasto marssi ilman aseita Sevvastopolin venäläisten valtaamaan laivastotukikohdan eteen ja vaati venäläisiä luopumaan valtauksesta. Saatuaan naurukohtauksen loppumaan venäläiset ajoi ne aseita vilauttamalla karkuun. Nolointa Ukrainalle oli se, että tapahtuma meni myös kansainväliseeen jakeluun.

En usko että Ukraina olisi saanut kahdessa vuodessa maanpuolustustahdon kääntymään 180 astetta. Ilman sitä mitään suurta itsenäisyystaistelua Ukrainassa ei nähdä. Sellainen asenteen muutos vaatii ainakin yhden sukupolven verran aikaa, jos ei pariakin.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri Vastaus kommenttiin #19

Olen myös itse huomannut että Ukrainan tilannetta tsekatessa ajattelen liian suomalaisesti. Krimin valtauksen hoitaminen oli Ukrainalta todella naurettavaa, Putinin aserekkojen päästäminen maahan vieläkin hölmömpää ja samojen rekkojen ulospäästäminen arvolasteineen idioottimaista. Kun Ukraina salli Venäjän tulittaa rajan yli sotilaskohteitaan, siihen olisi pitänyt vastata.

Silti veikkaan, että Ukraina käyttää viimeisen korttinsa kun se huomaa, että maa hylätään tai Venäjä alkaa olla muuten heikoilla. Eikä tarvitse kauan odotella, Venäjän seuraava siirto lienee jo menossa. Suurella todennäköisyydellä Venäjä on se, joka iskee ensin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset