pasi majuri grab them by the balls, heart and mind will follow

Tulevaisuuden ennustaminen on helppoa

Tulevaisuuden ennustaminen on helppoa, on tietysti eri asia miten hyvin ennustukset osuvat kohdalleen. Turbulenssia on kuitenkin tiedossa ja ihan parin vuoden sisällä on näköpiirissä lisää sotaa ja Venäjän romahtaminen, ja Suomi seuraa näytelmää aitiopaikalta hölmöläisenä, tumput suorana.

Jos nyt oikein olen lueskellut, Venäjältä loppuvat rahat vuoden parin sisällä ja toinen vararahastoista on syöty jo tämän vuoden lopulla. Tämä siis öljyn nykyhinnoilla ja lännen tämänhetkisin pakottein. 

Venäjän talouden ennakoitu romahdus sattuu samoihin aikoihin kuin jenkkien presidentin vaihtuminen. Kun jenkit saavat pitkästä aikaa presidentin, jolla on munat, Venäjä voi odottaa kylmää kyytiä jatkossa. Clinton tai Trump, kumpi tahansa osoittaa Venäjälle, että valta on talossa vaihtunut ja obamamainen ymmärrys ja puuttumattomuus ovat historiaa. Seuraava jenkkipresidentti tulee tekemään Reaganit eli romahduttaa rakkaan itänaapurimme järjestelmän. 

Samoin valta vaihtuu Ruotsissa parin vuoden sisään ja Nato-kannatuksen todella voimakas nousu voidaan kuitata jäsenyyshakemuksella, josta puolueet alkavat jo nyt olla samaa mieltä. Valta vaihtuu Ruotsissa ja Venäjä joutuu uuden paikan eteen, jos Ruotsi hakee jäsenyyttä. Suomen osalta voidaan sanoa, että sen jälkeen on Herran hallussa, mitä Suomelle sitten tapahtuu. Suomi ei kertakaikkiaan voi jäädä yksin Naton ja Venäjän puristukseen. Kun Venäjä huomaa Ruotsin aikeet, se voi kehittää Suomen kanssa jonkun aluekiistan, mikä käytännössä estää Suomen jäsenyysaikeet. Toinen vaihtoehto on, että Venäjä vain ottaa Suomesta sen, minkä katsoo tarvitsevansa oman turvallisuutensa takeeksi.

Iso-Britannia äänestää kesällä siitä, antaako se jatkossa turvatakeet vain omalle alueelleen ja korkeintaan Nato-maille. Suomessa on jäänyt vähälle huomiolle se, että jos EU:n suurin sotilaallinen turva poistuu yhtälöstä, turvatakuuartiklasta takuuvarmasti tulee käytetyn vessapaperin arvoinen. Tällä hetkellähän se on käyttämättömän paperin väärti. 

Syyriassa Turkki voi jossain kohtaa tiputtaa muutamia venäläisiä maassa tai ilmassa ja sodan eskaloituminen siellä voi koskea myös meitä täällä Suomessa.

Ukrainan kysymystä ei vielä ole ratkaistu. Maayhteys Krimille on vielä jäänyt vajaaksi, koska Mariupolia ei toistaiseksi ole saatu venäläisten haltuun. Odessa alueineen tarvittaisiin taas maayhteyden luomiseksi Moldovaan. Nythän Transnistria on pelkkä surkea kuluerä Venäjälle ilman oikeaa vaikutusvaltaa Moldovaan. 

Myös Georgiassa näyttää olevan tilanne kehittymässä mielenkiintoiseksi Etelä-Ossetian itsenäistymisen ja Venäjään liittämisen takia. Venäjän ilmavoimat ovat ilmeisesti jo aloittaneet testauksen ja tiedustelun, eikä Georgia uskalla tehdä mitään uuden sodan pelossa. 

Niin, onneksi päättäjät täällä Suomessa toistaiseksi ihmettelevät tilannetta ja odottavat, että Venäjä muodostaa välittömän uhkan Suomelle. Tällä hetkellä Suomi ei havaitse välitöntä uhkaa. Täällähän päättäjät eivät ymmärrä, että sotilaallisen uhkan havaitseminen tarkoittaa yleensä sitä, että silloin ollaan jo pahasti myöhässä ja yllätykseen yleensä pyrkii hölmömpikin kenraali.               

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Venäjän julkinen velka suhteessa bkt:n on olematon, eli se sama keino, millä Euroopassa on vietetty kulutusjuhlia vuositolkulla on siltä vielä käyttämättä. Jos nyt joku sille lainaa. Kiina?

Eurooppaan tulee vähintään miljoona turvapaikanhakijakokelasta vuodessa ainakin seuraavat 30 vuotta. Vähintään. Se johtaa sisäisiin jännitteisiin ja lopulta vähintään matalan intensiteetin sisällissodaksi, jossa valtiot menettävät hallinnan omista alueistaan milloin muslimeille, milloin joillekin paikallisille heimopäälliköille. Eliitti muuttaa piikkilankamuurien taakse ja saarivaltioihin.

Kiina muuttuu maailmanvallaksi, Afrikka lähtee nousuun, Arabimaat jakautuvat ja yhdistyvät etnisiin rajoihin. Turkkilaiset sotiva Kurdien kanssa. Sunnit jatkavat euroopanvalloitusretkeään. Eurooppa ja yhdysvallat rapistuvat.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä

Venäjän ulkomaanvelasta olet oikeassa. Mutta Euroopan tulevaisuutta en halua nähdä noin synkkänä.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Euroopan tulevaisuus on kyllä noin surkea, jos mitään ei tehdä. Ei Euroopassa turhaan suunnitella ulkorajojen tilapäistä sulkemista. Jos vaihtoehtona on Euroopan muuttuminen idästä ja Afrikasta tulevien aggressiivisten nuorten miesten miehittämäksi köyhäksi slummiksi ja taistelukentäksi, ulkorajat kyllä suljetaan, oli meillä ihmisoikeudet tai ei. Kun valtion tärkein tehtävä on turvata oma olemassaolo, se muuttuu ykkösteemaksi todella nopeasti. Itä-Euroopan maat ovat alkaneet tämän jo tajuta, eikä heitä voi siitä moittia. Muu Eurooppa tulee kyllä perässä kun huomaavat tilanteen surkeuden.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Ruotsin henkinen luhistuminen on jo alkanut. Tilanne on monella alueella suistunut kaaokseen. Mm ssa Tenstassa kivitetään ambulansseja. Samaan aikaan ( SVT nyheter i dag ) Gustav Fridolin ilmoittaa, että Ruotsi ottaa tänäkin vuonna 150.000 turvapaikan hakijaa. Rahaa kuulemma löytyy, kunhan maahanmuuttopolittikka hoidetaan oikein. (? )
Maassa on huutava asuntopula, ei opettajia kouluihin, kunnat eivät pysty sulattamaan edes maahan tulleita yhteiskuntaan. Kansalaiset ovat kauhuissaan. Norja varautuu sulkemaan Ruotsin puoleisen rajan.

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Ruotsilla on ongelma eivätkä maan vihreät ja demarit tätä tajua. Jos maa ottaa vuodessa 150 000 maahantulijaa ja hallituksessa olevat hölmöt ilmoittavat, että kyllä tästä voidaan selvitä, kysymys kuuluukin: mitä jos ensi vuonna tulijoita on 200 000 ja sitä seuraavana 500 000? Sama kysymys koskee myös Suomea.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

#5

Ja kun vielä tiedetään, että n. Puolet tuljoista on 'under radar'. Ei kirjoilla. Missään.

Norja kun pläjäyttää rajansa kiinni, jos Ruotsi mahdollisesti ajautuu hallitsemattomaan tilaan sijoituskapsiteetin loppumisen ja mellakoinnin johdosta, niin mihinkähän nämä tulijat mahtavat siirtyä ?

Käyttäjän majuripasi kuva
pasi majuri

Piti vastata Antille, mutta lipsahti tähän.

En ole ekonomisti, mutta käsittääkseni maan ulkomaan velka on surkea mittari mitata maan talouden kuntoa. Venäjän ongelmat ovat aivan toisaalla. Valtion rahat ovat loppumassa, talous mennyt käytännössä alamäkeä vuodesta 2008, maahan ei investoida, pääoma, rikkaat ja älyköt pakenevat maasta, yritykset joutuvat maksamaan ulkomaan velkansa pois, työttömyys, inflaatio ja köyhyys kasvavat kovaa vauhtia. Kun ulkomaat eivät sijoita eivätkä lainaa rahaa, käännytään siis maan keskuspankin puoleen. Kun sieltä rahat loppuvat, tapahtuu todellinen romahdus. Pankkeja meneekin nurin maassa kiihtyvällä vauhdilla ja osasta pankkeja onkin jo löytynyt kultaharkkojen seasta rautaharkkoja. Maan talous on yksipuolinen ja nojaa öljyyn. Tehtaat, materiaalit, kalustot ja infrat ovat vanhaa perua ja surkeassa kunnossa.

Joku aina välillä muistaa mainita, että Venäjä olisi rikas maa. Yli puolet kansasta elää alle 200 dollarilla päivä ja bkt per capita alkaa olla oikeasti Botswanan kanssa samoissa. Vilkaisu Venäjän RTS-indeksiin kertoo tiivistetysti muodossa suunnan, minne Venäjä on menossa, varsinkin jos osaa asettaa graafin 10 vuoden aikajanalle.

Samaa mieltä. Kiina on seuraava talous- ja sotilasmahti ja Venäjä joutuu koko ajan vilkuilemaan itään eikä kyse ole taloudellisesta uteliaisuudesta vaan pelosta. Itse veikkaan, että Intia nousee Kiinan jälkeen globaaliksi vaikuttajaksi niin talouden kuin sotilasvoiman osalta. Venäjä on nykyjohdolla todellinen auringonlaskun maa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Enpä ole minäkään mikään ekonomisti, enkä minkään muunkaan asiantuntija, siksi uskallan ihan surutta ottaa riskin, että olen väärässä, eikä tarvitse noudattaa työnantajan linjaa.

Jos on varaa elää velaksi, se tarkoittaa, että voi tekohengittää kestämätöntä vuosikaupalla, kuten nyt vaikka Suomen tapauksessa tehdään.

Ja Venäjän touhu vaikuttaa kestämättömältä niin monella mittapuulla, ettei siihen tarvitse edes sen kummemmin puuttua. Venäjän vahvuus on oikeastaan Venäläisissä, jotka eivät koskaan ole pehmentyneet pumpulikuplissa: Jos sähköt katkeaa, pistetään puuta takkaan. Jos kaupassa ei ole ruokaa, kuokitaan peltoa, palataan vaihdantatalouteen tai pistetään naapuri pataan. Se, mikä Venäjällä on paluuta normaalitilaan, on katastrofi Euroopassa. Siksi myös tuo monellako dollarilla päivässä elellään aiheuttaa mittariharhan; Ihminen voi elää ihan tyydyttävästi saamatta dollariakaan päivässä.

Kiinan kohdalla on se kummallisuus, että he vaikuttavat oikeasti viisailta, vaikka toki meidän viitekehyksestä meno näyttää milloin epäinhimilliseltä ja milloin miltäkin. Eivät ole tainneet koskaan yrittää valloittaa koko maailmaa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset